De pestzuil van Wenen

Waar je ook gaat in Wenen, de kans is groot dat je een elegant bouwwerk tegen het lijf loopt. Persoonlijk een van de interessantste vind ik de pestzuil van Wenen die gebouwd werd na de laatste grote pestepidemie van 1679. De zuil staat midden op de Graben, een drukke winkelstraat, en kan gratis bezichtigd worden. In het Duits wordt de pestzuil Pestsäule genoemd.

De Weense pestzuil (links)

De pestzuil midden op de Graben, foto door Ken Hawkins (CC BY 2.0)

Hotels en vakantiehuisjes in Wenen

Op zoek naar een hotel in Wenen? Bekijk dan deze pagina over Wenen op Booking.com voor het aanbod en de prijzen. Betalen doe je vaak pas na aankomst en annuleren is in de meeste gevallen gratis.

Wat is er te zien?

De foto hierboven bekijken is denk ik genoeg om een goede indruk te krijgen van de pestzuil. Net als andere pestzuilen in het katholieke Centraal-Europa is het een drievuldigheidszuil. Dit betekent dat de zuil de Heilige Drie-eenheid van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest uitbeeldt. In het geval van de pestzuil van Wenen zijn op de smalle uiteindes dan ook de Latijnse opschriften Deo Patri Creatori, Deo Filio Redemptori en Deo Spiritui Sanctificatori terug te vinden. Weer onder deze opschriften zijn respectievelijk de wapens van Oostenrijk, Hongarije en Bohemen aangebracht, de drie belangrijkste landen binnen het Habsburgse Rijk.

De voet van de pestzuil van Wenen

De voet van de pestzuil, foto door Politikaner (CC BY-SA 3.0)

Nog meer symboliek vind je in de opschriften, standbeelden en reliëfs op de drie brede zijdes van de zuil. Ze gaan over de moeite die keizer Leopold I deed voor de genade van God door dagenlang te bidden. Behalve de pestepidemie van 1679, werd ook de belegering van Wenen door de Turkse legers in 1683 namelijk als een straf van God gezien. Een derde en laatste band tussen de keizer en god wordt tenslotte gesuggereerd doordat zijn wapenschilden, kroon en zwaard verguld zijn, net als de engelen bovenop het monument.

Geschiedenis van de pestzuil van Wenen

Met een pestzuil die de inspanningen van de keizer verheerlijkt, komt het niet als een verrassing dat het idee voor de zuil ook van Leopold I kwam. Al toen hij bij het ontbreken van de pestepidemie in 1679 als dappere keizer Wenen ontvluchtte, beloofde hij na het beëindigen van de epidemie een monument ter ere van zichzelf te laten oprichten. Aanvankelijk ging het hier om een houten zuil die nog datzelfde jaar gebouwd werd. In de jaren daarop werd door verschillende kunstenaars, waaronder Paul Strudel, Tobias Kracker en Johann Bendel, echter gewerkt aan het prachtige barokke monument dat je vandaag de dag kunt bewonderen. Het werd uiteindelijk in 1693 voltooid.

Bereikbaarheid van de pestzuil

kaart bereikbaarheid pestzuil in Wenen

De pestzuil (A op de kaart) staat midden op de Graben in het centrum van Wenen, op loopafstand van de bekende Stephansdom (B). Gebruik je het openbaar vervoer, neem dan lijn U1 of U3 van de metro naar station Stephansplatz vlakbij de kathedraal. Vanaf hier loop je zo naar de zuil.

Hotels en vakantiehuisjes in Wenen

Overnacht je in Wenen? Bekijk dan nu alvast deze pagina over Wenen op Booking.com voor een overzicht van aanbevolen hotels in de stad. Wil je niet teveel betalen, reserveer dan ruim van tevoren.

Verder lezen

Wil je weten wat er nog meer in de stad te zien is? Bekijk dan mijn pagina over Wenen. Behalve een overzicht van de bezienswaardigheden, heb ik hier ook informatie over bijvoorbeeld het openbaar vervoer voor je klaar staan.

Publicatiedatum: 20-09-2017. Laatst bijgewerkt op: