Alles over het Oostenrijkse tolvignet en de tolwegen

Sinds 1997 is een tolvignet op Oostenrijkse autosnelwegen en autowegen verplicht. In Oostenrijk wordt dit vignet meestal Autobahnpickerl genoemd. Daarnaast bestaan er enkele aparte tolwegen, de Sondermautstrecken, waar je zelfs als je al een tolvignet hebt extra moet betalen. Op deze pagina lees je alles wat je moet weten.

Op de Oostenrijkse snelweg is een tolvignet verplicht

Op de autosnelweg is een tolvignet verplicht, foto door Clemens Stockner (CC BY-SA 4.0).

TIP: Ga je naar Oostenrijk en heb je nog geen tolvignet gekocht? Bestel dan eenvoudig een digitaal vignet via Vignet-Bestellen.nl. Dit is binnen enkele minuten geregeld. Zo wordt al het werk je uit handen genomen!

Waar is het tolvignet verplicht?

Het Oostenrijkse tolvignet is verplicht op de meeste Oostenrijkse autosnelwegen. Deze zijn te herkennen aan de letter A gevolgd door een nummer, waarbij A staat voor Autobahn. Daarnaast zijn er de Schnellstraßen, die afhankelijk van de maximaal toelaatbare snelheid als autosnelweg of als autoweg kunnen worden beschouwd. Ook hier is een tolvignet verplicht. Schnellstraßen beginnen met de letter S gevolgd door een nummer. De meeste van deze wegen liggen rond Wenen en in de zuidelijke deelstaat Stiermarken.

Oostenrijkse tolwegen

Gebaseerd op deze kaart door AleXXw en Rl9 (CC BY-SA 4.0).

Op de kaart hierboven staan alle Autobahnen (blauw) en Schnellstraßen (groen) van Oostenrijk aangegeven. De stippellijnen betreffen wegen die nog in aanbouw of voor de komende jaren gepland zijn. Ook op de kaart aangegeven zijn de Sondermautstrecken (rood). Dit zijn tolwegen waar je extra voor moet betalen, zelfs als je al een tolvignet hebt. Niet aangegeven zijn een aantal uitzonderingen die sinds 15 december 2019 van kracht zijn. Meer over beide vind je hieronder.

De Sondermautstrecken

Oostenrijk kent zes Sondermautstrecken. Dit zijn speciale trajecten op de Autobahn of op een Schnellstraße waar je extra tol moet betalen, zelfs met het Oostenrijkse tolvignet op je voorruit. Officieel is het overigens toegestaan om zonder tolvignet op deze Sondermautstrecken te rijden. Alleen de tol voor de Sondermautstrecke zelf volstaat. In de praktijk is dit echter nauwelijks de moeite waard. Je moet dan zoveel omrijden om deze toltrajecten te bereiken, dat dit niet opweegt tegen de kosten van het vignet.

Hieronder heb ik de zes Sondermautstrecken van Oostenrijk op een rij gezet. Ze staan ook met rood op de bovenstaande kaart aangegeven.

Arlberg Straßentunnel€11,50
Brenner Autobahn€11
Tauern Autobahn€13,50
Karawanken€7,80
Gleinalmtunnel€10,50
Bosrucktunnel€6,50

Naast de Sondermautstrecken heb ik telkens de prijzen (2023) voor een enkele rit vermeld. Wil je heen en terug, dan kost dit simpelweg tweemaal zoveel. Voor de Bosrucktunnel en de Gleinalmtunnel is het mogelijk in éénmaal voor beide tunnels te betalen. Ze liggen op dezelfde Autobahn, namelijk de A9. Je hoeft dan bij de tweede tunnel niet nogmaals te betalen, maar kunt dan direct doorrijden. Denk er verder aan dat de de tol van de Karawanken richting het noorden enkel in Slovenië kan worden betaald. Dit deel van de tunnel ligt niet in Oostenrijk.

Tolpoorten op de Oostenrijkse Autobahn

Tolpoorten op de Oostenrijkse Autobahn, foto door 罗布泊 (CC BY 3.0).

Betalen voor de Sondermautstrecken die wel in Oostenrijk liggen kan telkens aan het begin van de trajecten zelf. Is het druk bij de weg, dan kan het zijn dat zich hier een korte file vormt. Je kunt daarom ook overwegen van tevoren via de website van ASFINAG (Nederlandstalig) de tol te betalen. Dit wordt geregistreerd op je kenteken, waarna de tolpoortjes zich automatisch openen zodra de camera je kenteken herkent. ASFINAG is de beheerder van de Oostenrijkse snelwegen.

Uitzonderingen

Niet op de kaart aangegeven, maar handig om te weten is dat er sinds 15 december 2019 een aantal trajecten op de Oostenrijkse autosnelwegen zijn waar een tolvignet niet verplicht is. Het gaat om de volgende trajecten:

De laatste twee uitzonderingen zijn voornamelijk van belang voor de inwoners van de stad Linz. De eerste drie zijn juist vooral gericht op bezoekers die vanuit Duitsland Oostenrijk binnen willen rijden en de tolwegen willen vermijden.

Hoeveel kost het en waar koop je het vignet?

TIP: Ga je naar Oostenrijk en heb je nog geen tolvignet gekocht? Bestel dan eenvoudig een digitaal vignet via Vignet-Bestellen.nl. Dit is binnen enkele minuten geregeld. Zo wordt al het werk je uit handen genomen!

Het Oostenrijkse tolvignet kan gekocht worden voor 10 dagen, 2 maanden en 1 jaar. Ben je met de auto, dan betaal je meer dan wanneer je Oostenrijk met de motor bezoekt. Voor kampeerwagens tot 3,5 ton betaal je hetzelfde tarief als voor een personenauto, terwijl je voor een caravan of andere aanhanger niet extra hoeft te betalen. De onderstaande prijzen zijn voor 2023.

 10 dagen2 maanden1 jaar
auto€9,90€29,00€96,40
motorfiets€5,80€14,50€38,20

Het tolvignet kan vanzelfsprekend gekocht wanneer je Oostenrijk binnenrijdt op de autosnelweg. Rijdt je het land niet via een autosnelweg binnen, dan kun je terecht bij tankstations, autogarages en kiosken. Ook aan de Duitse kant van de grens verkopen veel tankstations het tolvignet. Zie deze pagina op de website van ASFINAG, de beheerder van de Oostenrijkse autosnelwegen, voor een volledig overzicht van de verkooppunten.

De Oostenrijkse tolvignetten van 1997 tot 2011.

De Oostenrijkse tolvignetten van 1997 tot 2011.

In plaats van ter plaatse, kun je het tolvignet sinds 2018 ook vooraf via het internet kopen. Het wordt dan op je kenteken geregistreerd en camera’s langs de weg herkennen automatisch dat er voor je voertuig tol betaald is. Betalen kan via de website van ASFINAG, welke ook in het Nederlands beschikbaar is. Wat betreft betaalmethodes kun je onder meer kiezen uit creditcard en Klarna, waarbij de laatste methode net als iDEAL via je Nederlandse bankrekening gaat.

Le op! In verband met de wettelijke bedenktijd voor aankopen via het internet binnen de EU, is het digite tolvignet pas 18 dagen na aankoop te gebruiken. Binnen deze 18 dagen heb je dan de mogelijkheid van de koop af te zien en je geld terug te krijgen. Reis je al binnen 18 dagen naar Oostenrijk, koop het tolvignet dan ter plaatse.

Tenslotte nog handig om te weten, is dat je altijd via deze pagina op de website van ASFINAG kunt controleren of je digitaal tolvignet nog geldig is. Dit kan van pas komen wanneer je niet zeker weet of geldigheid van 10 dagen of 2 maanden al voorbij is. Via dezelfde pagina controleer je ook de geldigheid van je betaalde tol voor de Sondermautstrecken. Je hoeft enkel voor Nederland te kiezen en dan je kenteken in te voeren.

Boetes

Op het niet hebben van een geldig tolvignet staat in Oostenrijk een boete van €240. Is het vignet niet op de juiste manier aangebracht, dan kun je een boete van maximaal €120 ontvangen. In beide gevallen kan het tot een boete tot €3000 leiden wanneer je de aanvankelijke boete niet betaalt.

Overige tol voor bergpassen

Behalve de autosnelwegen en de hierboven genoemde Sondermautstrecken, zijn er in Oostenrijk ook nog een aantal reguliere tolwegen. Bijna altijd gaat het dan om bergpassen of -tunnels, die in verband met sneeuw in de winter niet het gehele jaar door geopend zijn. Voor volledigheid noem ik ze hieronder.

Wat betreft de bereikbaarheid van delen van Oostenrijk betreft, zijn deze tolwegen nauwelijks van belang. Het gaat steeds om hoog in de bergen gelegen toeristische routes. Tol betaal je bij de tolpoortjes aan het begin van de weg.

TIP: Ga je naar Oostenrijk en heb je nog geen tolvignet gekocht? Bestel dan eenvoudig een digitaal vignet via Vignet-Bestellen.nl. Dit is binnen enkele minuten geregeld. Zo wordt al het werk je uit handen genomen!

Publicatiedatum: 13-05-2020. Laatst bijgewerkt op: