Linz, industriestad met culturele flair

Ik dacht, laat ik maar eens doen of ik een ouderwets dagblad ben door het woord flair te gebruiken. Toch is de bovenstaande titel een passende omschrijving van Linz, de hoofdstad van de deelstaat Opper-Oostenrijk en na Wenen en Graz de grootste stad van het land. Op deze pagina vertel ik je wat er zoal in de stad te doen is en geef ik je ook veel praktische informatie. Veel leesplezier!

De Hauptplatz van Linz

De Hauptplatz van Linz, foto Rolf Süssbrich (CC BY-SA 3.0)

Hotels en vakantiehuisjes in Opper-Oostenrijk

Op reis naar Opper-Oostenrijk? Bekijk dan alvast het aanbod van hotels en vakantiehuisje op Booking.com, de grootste reserveringssite van Europa. Ze regelen bijna altijd de laagste prijs voor je kunt altijd nog annuleren.

Feiten en cijfers

Linz heeft 197.283 inwoners en is de grootste plaats het verstedelijkte gebied aan de rivieren de Donau en de Traun. De stad ligt verder 266 meter boven zeeniveau en 188 kilometer ten westen van Wenen.

Wat is er te zien en te doen in Linz?

Zoals al gezegd is Linz een van de grootste industriesteden van Oostenrijk. Het is in tegenstelling tot bijvoorbeeld Graz en Salzburg geen belangrijke toeristische bestemming. Toch is er het een en ander te zien in de stad. Als je in de buurt op vakantie bent, raad ik je daarom zeker aan een kijkje te nemen.

De prachtige Mariä-Empfängnis-Dom

De prachtige Mariä-Empfängnis-Dom, foto Dein Freund der Baum (CC BY-SA 3.0)

In het centrum van Linz vind je een aantal interessante gebouwen. Zo is er de Mariä-Empfängnis-Dom uit de 19e eeuw. Deze naar voorbeeld van de Dom van Keulen gebouwde kerk is de grootste van Oostenrijk. Vooral de 135 meter hoge toren en de vele glas-in-lood ramen zijn schitterend om te zien. Niet ver van de Hauptplatz, het middelpunt van Linz, staat de Alter Dom in de stijl van de late barok. Hier zijn het vooral het mooie orgel en het altaar die de belangrijkste attracties vormen. Op de Hauptplatz zelf kun je verder de Dreifaltigkeitssäule bewonderen. Dit is een sierlijke zuil uit 1723 die het afwenden van oorlog, het voorkomen van een brand en het einde van de pest symboliseert.

De Nibelungenbrücke en de Brückenkopfgebäude

De Nibelungenbrücke en de Brückenkopfgebäude, foto Andreas Praefcke (CC BY 3.0)

Loop je vanaf dit plein naar de Donau, dan zie je de twee Brückenkopfgebäude. Samen met de Nibelungenbrücke er meteen voor, vormen ze de best bewaarde overblijfselen van nazi-architectuur in Oostenrijk. Hitler, die in Linz opgegroeide, wilde de stad uiteindelijk omvormen tot een van de vijf belangrijke Führersteden in het Groot-Duitse Rijk. Van de grootschalige plannen werden enkel deze twee gebouwen en de brug gerealiseerd.

Hotels en vakantiehuisjes in Linz

Ga je binnenkort naar Linz? Kijk dan alvast naar deze pagina over Linz op Booking.com voor het aanbod van hotels en gasthuizen. Betalen doe je meestal na aankomst en reserveren is bij de meeste accommodatie gratis.

Een ander indrukwekkend gebouw aan de Donau is het Linzer Schloß. Deze is ontstaan op de locatie van een oud Romeins fort dat hier lang geleden heeft gestaan. Het huidige paleis werd echter ontworpen door de Nederlandse architect Anton Muys en werd voltooid in 1604. Tegenwoordig zijn de meeste zalen van het gebouw in gebruik door het Oberösterreichische Landesmuseum. Je kunt er onder meer interessante verzamelingen van historische wapens, muziekinstrumenten en munten bekijken.

De Pöstlingberg

Basiliek op de Pöstlingberg

Basiliek op de Pöstlingberg, foto Claus Kusmitsch (CC BY 2.0)

Een populaire bezienswaardigheid in Linz is de 539 meter hoge Pöstlingberg net ten noorden van de Donau. Behalve voor een goed uitzicht kun je op deze berg ook terecht om een sierlijke, aan het einde van de 18e eeuw gebouwde basiliek te bekijken. Het is een bedevaartsoord waar talloze vrome Oostenrijkse een houten beeldje van Jezus komen bekijken. In een toren van voormalige burcht op de berg is er nog de Linzer Grottenbahn, een sprookjesrit voor kinderen. Je kunt de Pöstlingberg bereiken door de Pöstlingbergbahn te nemen, een vier kilometer lange tramlijn die in het centrum van Linz begint.

Musea van Linz

Waar Linz het wat historische architectuur betreft moet afleggen tegen Salzburg en Graz, presteert de stad op cultureel gebied juist opvallend goed. Het al genoemde Oberösterreichische Landesmuseum kent behalve het Linzer Schloß nog twee andere vestigingen. In de Landesgalerie vind je namelijk een grote verzameling schilderijen van kunstenaars die met Opper-Oostenrijk verbonden zijn. Het Biologiezentrum is een zoölogisch en natuurkundig museum. Niet met het Landesmuseum verbonden maar ook fascinerend is het Museum für Geschichte der Zahnheilkunde, oftewel een museum over tandartsen!

Het Lentos Kunstmuseum

Het Lentos Kunstmuseum, foto Jason Wu (CC BY 2.0)

Het meest bezochte museum van Linz is het Lentos Kunstmuseum. Dit is gevestigd in een enorm transparant gebouw uit 2003 aan de Donau dat ‘s nacht op bijzondere manier verlicht wordt. Binnenin bevindt zich een van de grootste verzamelingen van kunst uit de 19e en 20e eeuw van Oostenrijk. In het museum zijn vooral de werken van Gustav Klimt goed vertegenwoordigd. Dit was een van de belangrijkste kunstenaars van de Jugenstil.

Culturele evenementen in Linz

Loop je vanaf het Lentos Kunstmuseum het park langs de rivier in, dan kom je na enkele minuten bij het Brucknerhaus. Dit is een concertzaal vernoemd naar de componist Anton Bruckner. Jaarlijks van halverwege september tot begin oktober wordt hier het Brucknerfest met klassieke muziek georganiseerd. Het wordt altijd voorafgegaan door de Linzer Klangwolke, een luid muziekfestival. In het park langs de Donau produceren met kranen opgetakelde luidsprekers dan in totaal 250.000 watt. Kijk uit voor je trommelvliezen!

Voorstelling tijdens het Pflasterspektakel

Voorstelling tijdens het Pflasterspektakel, foto door Chrissy W (onder CC BY-SA 2.0)

Twee andere grote festivals in Linz zijn Ars Electronica en het Pflasterspektakel. Het eerste wordt ook begin september gehouden en staat volledig in het teken van de wetenschap. Behalve het festival kun je het hele jaar door terecht in het Ars Electronica Center aan de noordelijke oever van de Donau. Dit is een museum gewijd aan hedendaagse technologische ontwikkelingen. Het Pflasterspektakel in juli is een heel ander spektakel. De straten van de stad worden dan overspoeld met acrobaten, clown, muzikanten, vuurspuwers en bonte parades. Het festival duurt drie dagen is is zowel voor kinderen als volwassenen erg leuk om mee te maken.

In de omgeving

Ben je in Linz en wil je ook eens in de omgeving kijken? Dan heb ik hieronder een aantal tips voor je. Ze zijn allemaal eenvoudig vanuit de stad te bereiken.

Wil je nog een betere indruk krijgen van wat er in Opper-Oostenrijk te zien en te doen is? Kijk dan ook eens naar de uitgebreide pagina die ik over deze deelstaat zelf geschreven heb.

Hotels en vakantiehuisjes in Opper-Oostenrijk

Op reis naar Opper-Oostenrijk? Bekijk dan alvast het aanbod van hotels en vakantiehuisje op Booking.com, de grootste reserveringssite van Europa. Ze regelen bijna altijd de laagste prijs voor je kunt altijd nog annuleren.

Geschiedenis van Linz

De geschiedenis van Linz gaat terug naar de 1e eeuw na Christus. De Romeinen bouwden hier toen een fort aan de Donau dat ze Lentia noemden. Na de val van het Romeinse Rijk werd het pas weer genoemd in 799. Het kwam dat jaar in handen kwam van het naar het oosten uitbreidende hertogdom Beieren. Nadat Oostenrijk zich afscheidde van Beieren was Linz lange tijd een behoorlijke grote marktstad, totdat het in 1490 de hoofdstad werd van Oostenrijk boven de Enns. Dit was het westelijke deel van het aartshertogdom Oostenrijk. Oostenrijk beneden de Enns was het grotere gebied rond Wenen.

Linz in 1830

Linz in 1830 aan het begin van de Industriële Revolutie

Linz groeide gestaag door de eeuwen, maar het werd pas echt een grote stad met de komst van de industrie in de 19e eeuw. Vooral de textielindustrie en later ook de scheepsbouw en de chemische industrie ontwikkelden zich snel. Na de Eerste Wereldoorlog en het ontstaan van de hedendaagse Oostenrijkse Republiek werd Linz de hoofdstad van de deelstaat Opper-Oostenrijk. Het is nu nog altijd een belangrijke industriestad.

Klimaat van Linz

klimaatgrafiek van Linz

Linz ligt in de overgangszone van een zeeklimaat naar een landklimaat. Dit betekent dat er wat temperaturen betreft geen grote uitschieters naar boven of beneden zijn. Toch is het in de winter koud genoeg om te sneeuwen. De meeste neerslag valt echter in de zomermaanden, maar bang voor een erg regenachtige vakantie hoef je niet te zijn want in totaal regent het minder dan in Nederland.

Bereikbaarheid en kaart Linz

Door de ligging tussen München, Salzburg en Wenen in is Linz uitstekend met de auto en per trein te bereiken. Rijd je zelf naar de stad, dan kun je over de Duitse Autobahn naar Passau rijden en dan verder over de A8 en de A25. Kom je vanaf Salzburg of Wenen, dan ligt de A1 voor de hand. Vergeet niet dat een tolvignet verplicht is op de Oostenrijkse autosnelwegen.

Ook de trein nemen is eenvoudig, want zo goed als alle treinen naar Wenen stoppen ook op het station van Linz. Kaartjes kun je tot drie maanden van tevoren reserveren, waarbij je minder betaalt als je niet tot het laatste moment wacht. Als je wilt kun je ook kijken naar de nachttrein, maar bedenk wel dat je dan tamelijk vroeg in Linz aankomt.

Het treinstation van Linz

Het treinstation van Linz, foto door Andrzej Otrębski (onder CC BY-SA 4.0)

Wil je met het vliegtuig naar Linz, dan is er de kleine Flughafen Linz-Hörsching 10 kilometer ten zuidwesten van de stad. Je zult dan wel eerst naar Düsseldorf moeten reizen voor een vlucht met Austrian Airlines. Rechtstreekse vluchten vanuit Nederland of België zijn er niet. Een andere optie is eerst naar Salzburg te vliegen dat betere verbindingen heeft. Vanaf daar kun je dan met de trein of een huurauto in ongeveer anderhalf uur naar Linz reizen.

Kaart van Linz

kaart van Linz

Op de kaart heb ik het vliegveld van Linz niet aangegeven omdat het ver buiten de stad ligt. Wel gemarkeerd zijn Linz Hauptbahnhof (A) waar de doorgaande treinen naar Wenen stoppen, de Mariä-Empfängnis-Dom (B), de Hauptplatz (C), het Linzer Schloß (D), het Lentos Kunstmuseum (E), het Brucknerhaus (F) en de Pöstlingberg (G).

Hotels en vakantiehuisjes in Linz

Ga je binnenkort naar Linz? Kijk dan alvast naar deze pagina over Linz op Booking.com voor het aanbod van hotels en gasthuizen. Betalen doe je meestal na aankomst en reserveren is bij de meeste accommodatie gratis.

Verder lezen

Ben je geïnteresseerd in Linz? Kijk dan ook eens op mijn pagina over Opper-Oostenrijk voor de verdere omgeving. Voor meer over de stad zelf heb je waarschijnlijk ook wel iets aan de volgende artikelen:


Publicatiedatum: 14-07-2015. Laatst bijgewerkt op: