Salzburg, de mooiste stad ten noorden van de Alpen

Het net ten noorden van de Alpen gelegen Salzburg is de mooiste stad van Oostenrijk. Op uitnodiging van de Salzburgse prins-bisschop werd het in de 16e eeuw door Italiaanse architecten in een prachtige barokke stijl herbouwd. Vandaag de dag is de historische binnenstad een toeristische trekpleister die op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO vermeld staat. Salzburg staat ook bekend als de geboortestad van Mozart. Tijdens de Salzburger Festspiele iedere zomer kun je talloze opera’s bijwonen.

De binnenstad van Salzburg met Hohensalzburg op de achtergrond

De binnenstad van Salzburg met de imposante Hohensalzburg op de achtergrond.

Hotels en vakantiehuisjes in het Salzburgerland

Nog op zoek naar een hotel of vakantiehuisje in het Salzburgerland? Wacht dan niet te lang met boeken. Bekijk alvast het aanbod in Salzburg en omgeving op Booking.com, de grootste reserveringssite van Europa.

Feiten en cijfers

Salzburg heeft 148.256 inwoners en is de vierde stad van Oostenrijk. Het ligt 424 meter boven zeeniveau, 300 kilometer van Wenen en 145 km van München. Om verwarring te voorkomen, wordt de gelijknamige en rondom Salzburg liggende deelstaat meestal als het Salzburgerland aangeduid.

Wat is er te zien en te doen in Salzburg?

Er is veel te zien in Salzburg en om het overzichtelijk te houden zal ik niet alle bezienswaardigheden noemen. De meeste liggen in de goed te aflopen historische binnenstad, ingeklemd tussen de rivier de Salzach en de Festungsberg. Dit is waar zich het kasteel op de foto hieronder bevindt. Aan de andere kant van de rivier ligt de iets hogere Kapuzinerberg vanaf waar je een mooi uitzicht hebt.

Hohensalzburg bovenop de Festungsberg in Salzburg

De Hohensalzburg bovenop de Festungsberg in Salzburg, Alpen in de achtergrond.

Ik zal maar beginnen met een bezienswaardigheid van Salzburg die letterlijk boven de stad uittorent. De Festung Hohensalzburg op de Festungberg ligt namelijk 80 meter boven de binnenstad en is vooral ‘s nachts met de verlichting aan indrukwekkend. Met een lengte van 250 en een breedte van 150 is het een van de grootste middeleeuwse kastelen van Europa. In Hohensalzburg kun je de binnenplaats verkennen, vertrekken van de prins-bisschop en ook een leuke verzameling wapens zien. Het kasteel is te bereiken met een elektrische trein.

Kerken en kloosters

Van de kerken in de binnenstad springt de Salzburger Dom het meest in het oog. Dit is een prachtige barokke kathedraal uit 1611. Van buiten ziet het er schitterend uit, maar ook binnenin is de Dom prachtig versierd. Toch is het niet de enige mooie kerk in Salzburg. Aan de andere kant van het plein aan de westzijde vind je de Franziskanerkirche. Deze is iets ouder en gebouwd in de gotische stijl. Ernaast staat het Franziskanerkloster dat nog altijd door monniken bewoond wordt.

De Dom van Salzburg in de avond

De Dom van Salzburg met sfeerverlichting in de avond.

Als dit niet oud genoeg voor je is, loop dan door naar het Stift Sankt-Peter. Dit klooster bestaat sinds 696 en werd gesticht door Rupert van Salzburg, een monnik die naar Salzburg kwam om de bevolking te bekeren tot het christendom. In het klooster bevindt zich de St. Peter Stiftskeller, een restaurant dat sinds 803 bestaat, terwijl je in er ook de oudste bibliotheek van Oostenrijk vindt. Het Petersfriedhof achter het gebouw heeft catacomben die zelfs teruggaan naar de Romeinse tijd.

Hotels en vakantiehuisjes in het Salzburgerland

Nog op zoek naar een hotel of vakantiehuisje in het Salzburgerland? Wacht dan niet te lang met boeken. Bekijk alvast het aanbod in Salzburg en omgeving op Booking.com, de grootste reserveringssite van Europa.

Vergelijkbaar met het Stift Sankt-Peter is het Stift Nonnberg, een benedictijns vrouwenklooster dat in 714 gesticht werd, ook door Rupert van Salzburg. Het ligt iets verderop aan de voet van de Festungsberg. Het grootste deel van het huidige klooster werd rond het jaar 1000 gebouwd, maar in de 17e eeuw is het opnieuw in de barokke stijl vormgegeven.

Winkelen en musea bezoeken in Salzburg

Het historische centrum van Salzburg is erg toeristisch. Zo toeristisch zelf, dat ik het soms onaangenaam druk vindt en aanraad de stad buiten het hoogseizoen te bezoeken. De vele toeristen ten spijt is er toch veel te zien. Zo is de Getreidegasse met middeleeuwse huizen, barokke gevels, doorgangen en souvenirwinkels een genot om te ontdekken. Huisnummer 9 kun je verder niet omheen, want dit is het geboortehuis van Mozart. Tegenwoordig vind je er een museum.

De smalle maar gezellige Getreidegasse

De smalle maar gezellige Getreidegasse, foto door _big_mouth_ (CC BY-SA 2.0)

Tot de andere bezienswaardigheden behoort de Alte Residenz. Eens was dit het paleis van de prins-bisschop, maar nu is het de belangrijkste kunstgalerij van de stad met onder meer werken van Rembrandt. Aan de andere kant van het plein staat het Salzburg Museum waar je weer alles leert over de geschiedenis van Salzburg. Minstens zo fascinerend is het Spielzeugmuseum in de Getreidegasse. Hier kun je de grootste verzameling speelgoed van Europa bekijken.

Ben je flauw van al die barokke architectuur? Ga dan eens naar de futuristische Hangar-7 op het vliegveld van Salzburg. Deze is eigendom van de in Salzburg wonende Dietrich Mateschitz, de steenrijke oprichter van Red Bull. Binnenin kun je historische vliegtuigen, helikopters en Formule 1-wagens bekijken.

De paleizen van Salzburg

Tuinen van Schloß Hellbrunn

Tuinen van Schloß Hellbrunn, foto door compidoc (CC BY-ND 2.0)

Buiten de binnenstad liggen de paleizen van Salzburg. Deze werden gebouwd in opdracht van de prins-bisschop tijdens het hoogtepunt van zijn macht in de 17e en 18e eeuw. Het bekendst is het geel geverfde Schloß Hellbrunn naast de dierentuin van Salzburg. Oorspronkelijk was het een zomerverblijf, nu is het opengesteld voor toeristen. Vooral de tuinen met verborgen waterfonteinen zijn leuk om te zien. Dichterbij de oude binnenstad ligt Schloß Mirabell, dat gebouwd werd voor de minnares van de prins-bisschop en ook mooie tuinen heeft. Schloß Klessheim iets ten noorden van de stad is nu een casino.

De Salzburger Festspiele

Een voorstelling van Don Juan

Een voorstelling van Don Juan, foto door Christian Michelides (CC BY-SA 4.0)

Ieder jaar worden er veel culturele festivals georganiseerd in Salzburg, maar ik zal hier enkel de Salzburger Festspiele noemen. Dit zijn opvoeringen van klassieke muziek en toneel die ieder jaar vanaf eind juli in de binnenstad georganiseerd worden. Zelfs als je niets met klassieke muziek hebt is de sfeer indrukwekkend. Het festival gaat terug naar 1877. Ieder jaar zijn vooral de werken van Mozart en Richard Strauss goed vertegenwoordigd. Bezoek je tijdens de zomer de binnenstad van Salzburg, dan kun je eigenlijk niet om deze Salzburger Festspiele heen.

Hotels en vakantiehuisjes in het Salzburgerland

Nog op zoek naar een hotel of vakantiehuisje in het Salzburgerland? Wacht dan niet te lang met boeken. Bekijk alvast het aanbod in Salzburg en omgeving op Booking.com, de grootste reserveringssite van Europa.

In de omgeving

Ik kan me voorstellen dat je in Salzburg soms knettergek wordt van barokke gevels en de muziek van Mozart. Daarom heb ik hieronder een aantal mogelijke uitstapjes voor je op een rij gezet. Ze liggen allemaal op slechts enkele tientallen minuten rijden van de stad.

Natuurlijk is er nog veel meer te zien. Reis je iets verder door naar het zuiden dan kom je in het in de Alpen gelegen deel van het Salzburgerland wat zich moeiteloos kan meten met Tirol. Meer weten, lees dan mijn pagina over het Salzburgerland.

Geschiedenis van Salzburg

Rupert van Salzburg

Rupert van Salzburg, de monnik die het klooster van Sankt-Peter stichtte.

De geschiedenis van Salzburg gaat terug naar de stichting van het klooster van Sankt-Peter in 696 om de plaatselijke bevolking tot het christendom te bekeren. Een eeuw later werd het bisdom Salzburg gesticht, maar dit viel aanvankelijk nog onder het machtige hertogdom Beieren. In de eeuwen daarna kreeg de bisschop echter steeds meer macht en vanaf 1328 ging de stad verder als het onafhankelijke prinsaartsbisdom Salzburg. Lange tijd was het dankzij de verkoop van zout uit de zoutmijnen in de omliggende bergen een van de meest welvarende landen in dit deel Europa. Pas in 1805 kwamen de stad en het omliggende Salzburgerland in handen van de Habsburgse keizers van Oostenrijk. Na Eerste Wereldoorlog ging Salzburg uiteindelijk verder als de hoofdstad van de gelijknamige deelstaat.

Klimaat van Salzburg

klimaatgrafief van Salzburg

Zoals je op de klimaatgrafiek ziet heeft Salzburg een gematigd klimaat. In de zomer is het enkele graden warmer dan in Nederland, in de winter enkele graden kouder. Wat opvalt is dat het er vaker regent. Dit komt door de ligging aan de voet van de Alpen die westenwinden tegenhouden. Vooral in de zomer kan er veel motregen vallen. In de winter valt er in totaal ongeveer 1 meter sneeuw, waardoor de stad er deze tijd van het jaar mooi uit kan zien.

Bereikbaarheid en kaart Salzburg

Salzburg is goed met de auto te bereiken. Je kunt vanaf Nederland of België de Duitse Autobahn volgen tot aan München, waar je vervolgens de A8 neemt naar Salzburg. Denk er wel aan dat je een Autobahnvignet verplicht is in Oostenrijk. Bezoek je alleen Salzburg en heb je geen vignet? Dan kun je vanaf de Duitse grens doorrijden over de A1 tot aan kruispunt Salzburg-Nord. Op dit traject is het vignet nog niet nodig.

Salzburg is ook goed met het vliegtuig te bereiken. Het Salzburg Airport W. A. Mozart heeft in de winter rechtstreekse verbindingen met Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven. Daarbuiten kun je vliegen vanaf Keulen en Düsseldorf. Neem eenmaal aangekomen lijnen 2 en 10 naar het centrum of kies voor een iets snellere taxi. Meer lees je in mijn artikel over vliegen naar Salzburg.

Het treinstation van Salzburg

Het treinstation van Salzburg, foto door Simon Legner (CC BY-SA 4.0)

Wil je onderweg graag wat zien, dan is een reis met de trein naar Salzburg een aanrader. Als je ruim van tevoren reserveert, wat mogelijk is vanaf drie maanden voor vertrek, dan kan dit voordelig uitpakken. Houd wel rekening met overstappen in Frankfurt en München. Verder gaat er vanuit Nederland in tegenstelling tot naar Innsbruck en Wenen, geen nachttrein naar Salzburg.

Kaart van Salzburg

kaart Salzburg

Hierboven zie je een kleine kaart van Salzburg, waar ik zowel het vliegveld (A) als het treinstation (B) aangegeven heb. De meeste bezienswaardigheden die ik in hierboven genoemd heb liggen allemaal in het historische centrum (C) aan de voet van de Festungsberg (D). Daarnaast heb ik ook nog Schloß Mirabell (E) op de kaart gezet. De andere twee paleizen liggen iets buiten de stad.

Hotels en vakantiehuisjes in Salzburg

Salzburg is een populaire bestemming. Wacht daarom niet te lang met het reserveren van een hotel. Ander heb je kans dat je meer uitgeeft dan nodig. Kijk voor de beschikbaarheid en prijzen op deze pagina over Salzburg op Booking.com.

Verder lezen

Meer over de omgeving vind je op mijn pagina van het Salzburgerland. Hieronder heb ik een overzicht van aanvullende artikelen over Salzburg:


Publicatiedatum: 04-07-2015. Laatst bijgewerkt op: