Hangar-7: vliegtuigen en F1-wagens in Salzburg

Dietrich Mateschitz, de voormalige eigenaar van Red Bull, was een rijke miljardair die bekend stond om zijn sponsoring van extreme sporten. Zo is zijn bedrijf al jarenlang actief in de Formule 1 en andere raceklassen. Nog extravaganter zijn de Flying Bulls, zijn vloot van historische vliegtuigen die regelmatig ingezet worden bij vliegshows. De thuisbasis van de Flying Bulls vind je in Hangar-7 op de luchthaven van Salzburg. Met 200.000 bezoekers per jaar is het een populaire attractie.

Een bonte verzameling vliegtuigen en racewagens

Vliegtuigen en F1-wagens in Hangar-7, foto Heather Cowper (CC BY 2.0).

Hotels en vakantiehuisjes in het Salzburgerland

Nog op zoek naar een hotel of vakantiehuisje in het Salzburgerland? Wacht dan niet te lang met boeken. Bekijk alvast het aanbod in Salzburg en omgeving op Booking.com, de grootste reserveringssite van Europa.

Wat is er te zien?

Het eerste dat opvalt aan Hangar-7 is het gebouw zelf. Het bestaat uit een stalen geraamte en 1754 glasplaten, waardoor het er uiterst modern uitziet. Om het glas en het staal te compenseren staat het vol met grote exotische bomen en planten die van over de hele wereld komen.

Het gebouw van de buitenkant

Het gebouw aan de buitenkant, foto door RaBoe/Wikipedia (onder CC BY-SA 3.0).

De Flying Bulls zelf vormen het hoogtepunt. Het gaat om zowel vliegtuigen als helikopters, waaronder een Douglas DC-6B. Deze behoorde ooit toe aan de Joegoslavische dictator Tito. Andere interessante modellen zijn een Lockheed P-38 uit de Tweede Wereldoorlog, een Cessna Amphibian Caravan wat een watervliegtuig is, en een Bell AH-1 Cobra oftewel een gevechtshelikopter. Het bijzondere aan deze historische vliegtuigen en helikopters is dat ze nog altijd gebruikt worden voor vliegshows in Oostenrijk en omringende landen. Het onderhoud vindt plaats in Hangar-8, het gebouw naast Hangar-7.

Red Bull werd geïntroduceerd tijdens de Grand Prix van Monaco in 1987 en is sindsdien onlosmakelijk met de Formule 1 verbonden. Eerst was het actief als sponsor van Sauber en je kunt in Hangar-7 F1-wagens van dit team uit het einde van de jaren 1990 bekijken. Nog bekender is Red Bull door het eigen team dat bestaat sinds 2005. Een aantal van de wagens waarmee Vettel wereldkampioen werd staan in de hangar opgesteld. Voor Nederlanders leuk zijn de wagens van Toro Rosso, het tweede team van Red Bull waar Max Verstappen voor reed voordat hij werd gepromoveerd tot het hoofdteam.

Nog meer vliegtuigen en racewagens

Nog meer vliegtuigen en racewagens, foto ArminFlickr (onder CC BY 2.0.)

Hoewel de meeste bezoekers niet komen om te eten, heeft Hangar-7 met Ikarus verder een goed restaurant in huis. Het heeft talloze prijzen waaronder een Michelinster gewonnen. Iedere maand wordt een andere bekende internationale kok uitgenodigd om het menu te verzorgen. De Threesixty Bar, bovenin de glazen koepel met een mooi uitzicht op de vliegtuigen, is een leuke plek om wat te drinken. Daarnaast zijn er nog een koffielounge en een buitenterras.

Geschiedenis en achtergrond

Dietrich Mateschitz had zijn Flying Bulls eerst in hangars op het vliegveld van Innsbruck ondergebracht. Eind jaren 1990 werden deze faciliteiten te klein en was het tijd voor een eigen gebouw. Hij koos hiervoor de luchthaven in Salzburg, zijn woonplaats. De bouw werd in 2003 voltooid. Van begin af aan was Hangar-7 ook bedoeld als tentoonstelling voor het publiek. Behalve de Flying Bulls, werden door de jaren heen ook F1- en andere racewagens toegevoegd.

Hangar-8 werd tegelijkertijd met Hangar-7 in dezelfde futuristische stijl gebouwd. Het is iets kleiner en wordt gebruikt voor het dure en tijdrovende onderhoud van de vliegtuigen. Wil je de vliegtuigen zien vliegen? Kijk dan naar deze lijst van vliegshows waar de Flying Bulls aan deelnemen.

Openingstijden en toegangsprijzen

Omdat Dietrich toch al geld genoeg heeft is Hangar-7 gratis toegankelijk. Het gebouw is van maandag tot en met zaterdag geopend van 9:00 tot 22:00 en op zondagen tot 20:00. De restaurants, lounge en bars kennen wel hun eigen openingstijden. Deze kun je op de website van Hangar-7 bekijken.

Bereikbaarheid van Hangar-7

kaart: Hangar-7 in Salzburg

Hangar-7 (A op de kaart) bevindt zich op het vliegveld van Salzburg, maar aan de andere kant van de landingsbaan tegenover de terminals (B). Je kunt er dus niet nadat je geland bent even naartoe lopen. In plaats daarvan moet je eerst door de tunnel, waarna het de eerste afslag rechts is. Kom je vanaf de stad, dan is het de afslag links meteen voor de tunnel. Ook kun je buslijn 2 nemen die de luchthaven met het treinstation verbindt. Stap uit bij halte Karolingerstraße (C) en loop vanaf daar in enkele minuten naar Hangar-7.

Hotels en vakantiehuisjes in Salzburg

Salzburg is een populaire bestemming. Wacht daarom niet te lang met het reserveren van een hotel. Ander heb je kans dat je meer uitgeeft dan nodig. Kijk voor de beschikbaarheid en prijzen op deze pagina over Salzburg op Booking.com.

Verder lezen

Zoek je een vlucht? Lees dan mijn artikel vliegen naar Salzburg Airport. Meer over de stad vind je op mijn uitgebreide pagina over Salzburg zelf.

Publicatiedatum: 18-06-2017. Laatst bijgewerkt op: