Innsbruck, de eeuwenoude hoofdstad van Tirol

Het in een brede Alpenvallei gelegen Innsbruck is de hoofdstad en grootste plaats van de Oostenrijkse deelstaat Tirol. Doordat je in de directe nabijheid een flink aantal hoge bergpieken vindt, is het tijdens de koude maanden van het jaar een belangrijk centrum van de wintersport. Ook in de zomer is er genoeg te zien. Zo staat het middeleeuwse centrum vol met bezienswaardigheden en kun je goed in de omgeving wandelen. Innsbruck ligt verder aan het noordelijke uiteinde van de Brennerpas naar Italië. In dit artikel vertel ik je meer.

Het historische centrum van Innsbruck

Het historische centrum van Innsbruck, foto door thisisbossi (CC BY-SA 2.0)

Hotels en vakantiehuisjes in Tirol

Ga je op vakantie naar Tirol en ben je nog op zoek naar een accommodatie? Reserveer dan ruim op tijd! Op de pagina over Tirol op Booking.com kun je nu alvast het aanbod en de prijzen bekijken.

Feiten en cijfers

Innsbruck telt ruim 127.000 inwoners, maar in het hele stedelijke gebied wonen ongeveer tweemaal zoveel mensen. Dit maakt het de vijfde stad van Oostenrijk. Innsbruck ligt 574 meter boven zeeniveau.

Wat is er in Innsbruck te zien en te doen?

Innsbruck kent veel interessante bezienswaardigheden, waardoor het een van de meest bezochte steden van Oostenrijk is. Toch vind ik het er nooit onaangenaam toeristisch druk. Integendeel zelfs, want de goede voorzieningen, schone straten en vriendelijke inwoners zorgen juist voor een aangename vakantiesfeer. Ik zet de belangrijkste toeristische attracties voor je op een rij.

De historische binnenstad van Innsbruk

Innsbruck is zoals de naam doet vermoeden ontstaan rond een brug over de rivier de Inn. Het is waar deze brug gelegen heeft, dat je vandaag de dag het historische centrum van de stad kunt bewonderen. Het is niet al te groot en eenvoudig per voet te verkennen. Veruit het beroemdste gebouw is dat met het Goldenes Dachl. Het gaat hier om een balkon dat in 1500, na de bruiloft van keizer Maximiliaan, voorzien werd van bijna drieduizend vergulde dakpannen. Op het plein voor het balkon werden die dag riddertoernooien georganiseerd, maar tegenwoordig zijn het de terrassen en de toeristen die zorgen voor een gezellige drukte.

Het huis met het Goldenes Dachl in Innsbruck

Het huis met het Goldenes Dachl, foto door Francisco Antunes (CC BY 2.0)

Een bezienswaardigheid waar je veel meer tijd aan kwijt bent is de Hofburg, niet ver van het huis met het Goldenes Dachl. Dit was het paleis dat gebruikt werd door de Habsburgse keizers wanneer ze in de stad waren. De Hofburg werd gebouwd in 1460 en in een latere periode voorzien van een façade in de rococostijl. Tegenwoordig kun je er oude keizerlijke vertrekken en een aantal kunstgalerijen bekijken. Aangrenzend staat de mooi versierde Hofkirche en meteen naar het noorden ligt de Hofgarten, de oude tuinen van het paleis die nu dienst doen als openbaar park.

Zaal van de Hofburg in Innsbruck

Binnenin de Hofburg van Innsbruck, foto door Allie Caulfield (CC BY 2.0)

Behalve deze twee hoofdattracties vind je nog talloze andere mooie gebouwen in de binnenstad. Zo is er de 51 meter hoge Stadtturm met een mooi uitzicht over de stad en de vallei van de Inn. Het Katzunghaus, het Trautsonhaus en het al sinds 1390 bestaande Hotel Goldener Adler zijn andere voorbeelden van oude, goed bewaard gebleven middeleeuwse architectuur. Het Helblinghaus is ook prachtig om te zien, want het is voorzien van een elegante barokke façade uit 1725. Dan is er nog de Dom van Innsbruck, eveneens in de stijl van de barok. Binnenin vind je prachtig schilderwerk dat je zeker eens moet bekijken.

Hotels en vakantiehuisjes in Innsbruck

Innsbruck is een drukbezochte stad, wat betekent dat er veel accommodaties zijn. Denk aan keurige hotels, maar ook aan gezellige Gasthäuser met een Oostenrijkse sfeer. Bekijk het aanbod op deze pagina over Innsbruck op Booking.com.

Musea en overige bezienswaardigheden

Ben je onder de indruk van Innsbruck en wil je de stad nog beter leren kennen? Bezoek dan een van de musea. Voor Tiroolse kunst en geschiedenis zijn er de vestigingen van het Tiroler Landesmuseum, het belangrijkste museum van de deelstaat. Bezoek je liever praktische tentoonstellingen? Wat dacht je dan van de Tiroler Museumsbahnen waar je alles over de Tiroolse treinen te weten komt? Persoonlijk vind ik het Tiroler Kaiserjägermuseum echter het meest interessant. Dit gaat over de soldaten van het voormalige Oostenrijkse Keizerrijk. Voor kinderen is er nog de Alpenzoo. Dit is de hoogst gelegen dierentuin van Europa waar je voornamelijk dieren die in de Alpen voorkomen kunt bekijken.

Schloß Ambras bij Innsbruck

Het prachtige Schloß Ambras, foto door Andrew Bossi (CC BY-SA 2.5)

Op een bergrug aan de zuidelijke rand van Innsbruck ligt Schloß Ambras. Dit is een kasteel in de renaissancestijl dat in 1563 gebouwd werd voor Ferdinand II van Habsburg. Nu kun je binnenin een kunstgalerij, een rariteitenkabinet en de prachtig versierde, 43 meter lange Spaanse Zaal bewonderen. Schloß Ambras is omgeven door mooie tuinen en een van de meest bezochte attracties van de stad.

Festivals in Innsbruck

Heb je genoeg van bezienswaardigheden en wil je liever een festival meemaken? Dan zit je in Innsbruck ook goed! Je kunt bijvoorbeeld de in augustus gehouden Innsbrucker Festwochen der Alten Musik bijwonen. Dit is een muziekfeest met opera’s uit de barokke en klassieke periodes. Een van de locaties is Schloß Ambras dat ik hierboven beschreven heb. Kom je in juli, dan is er het gratis toegankelijke New Orleans Festival dat zich richt op jazz en blues, terwijl je in juni films kunt bekijken tijdens Das Internationale Film Festival Innsbruck.

Wintersportmogelijkheden en evenementen

Waar de zomers in Innsbruck het moeten hebben van culturele festivals, is de winter gericht op de wintersport. Zo is er het Vierschansentoernooi, waarvan het derde toernooi sinds 1953 ieder jaar in Innsbruck gehouden wordt. De locatie is de Bergiselschanze die oorspronkelijk gebouwd werd voor de Olympische Spelen. Op dezelfde locatie en rond dezelfde tijd worden ook kleinere evenementen op deze skischans gehouden. Een op een jonger publiek gericht festival is Air + Style Innsbruck. Behalve een van de grootste snowboardcompetities ter wereld, kun je er ook terecht voor live muziek en moderne kunst. Het wordt jaarlijks tussen begin december en eind januari gehouden.

De Bergiselschanze van Innsbruck

De Bergiselschanze aan de rand van de stad, foto door Gold Brown (CC BY 2.0)

Tenslotte is Innsbruck ook een goede locatie om zelf te skiën of te snowboarden. Rondom de stad vind je drie wintersportgebieden. Meteen ten noorden van de stad vind je Seegrube-Nordkette. Met de Nordkettenbahn zijn deze pistes zelfs vanuit de binnenstad te bereiken. Je vind er 11 kilometer aan pistes en 5 skiliften. Igls-Patscherkofel ligt ten zuiden van Innsbruck en de 18 kilometer aan pistes zijn meer op beginners gericht. Het grootste skigebied tenslotte is Axamer-Lizum, ten zuidoosten van Innsbruck. Dit ligt hoger de bergen in en de 41 kilometer aan pistes zijn een stuk uitdagender.

Hotels en vakantiehuisjes in Tirol

Ga je op vakantie naar Tirol en ben je nog op zoek naar een accommodatie? Reserveer dan ruim op tijd! Op de pagina over Tirol op Booking.com kun je nu alvast het aanbod en de prijzen bekijken.

In de omgeving

Innsbruck ligt centraal in Tirol en je kunt de stad gebruiken om de rest van de deelstaat te verkennen. Hieronder heb ik een aantal suggesties voor je die stuk voor stuk slechts enkele tientallen minuten rijden bij Innsbruck vandaan liggen.

Uitzicht op Innsbruck vanaf de Hafelekarspitze

Uitzicht op Innsbruck vanaf de Hafelekarspitze, foto door Alpha Romero (CC BY 2.0)

Dit is slechts een kleine greep uit de uitstapjes die je kunt maken. Verder biedt het Karwendel, het gebergte dat Innsbruck scheidt van het Duitse Beieren, prima wandelmogelijkheden in de zomer. De 2.334 meter hoge Hafelekarspitze is een goed uitgangspunt, omdat de berg met een kabelbaan vanuit Innsbruck te bereiken is. Het gaat te ver alle wandelroutes op te noemen, maar ik zal in de toekomst een aantal routes aan deze website toevoegen. Kijk voor ideeën ook op de pagina die ik over Tirol geschreven heb.

Geschiedenis van Innsbruck

Innsbruck in 1852

Innsbruck in het jaar 1852 door C. Hochwind

Zoals verteld is de naam Innsbruck afgeleid van een brug over de Inn. In de 12e eeuw ontstond hier een stad met marktrechten die niet veel later in handen kwam van de graven van kasteel Tirol (nu in Italië). Nadat Tirol toekwam aan de Habsburgers van Oostenrijk, werd Innsbruck in 1429 als hoofdstad aangewezen. Vooral in de 15e en 16e eeuw verbleven de Habsburgers graag in de stad. Onder meer de Hofburg en Schloß Ambras werden in deze periode door hen gebouwd. Veel later, in de 20e eeuw, groeide Innsbruck uit tot een toeristisch centrum. De nadruk lag aanvankelijk op de wintersport. De Olympische Winterspelen van 1964 en 1976 werden in Innsbruck georganiseerd.

Klimaat van Innsbruck

Doordat Innsbruck hoog in de bergen ligt kent een mild klimaat. In de zomer kan het overdag best warm worden, maar ‘s avonds koelt het altijd weer snel af. Zoals je op de grafiek kunt zien valt er vooral in juli veel neerslag, maar doordat dit vaak korte stortbuien zijn heb je er als toerist niet veel last van.

Klimaatgrafiek van Innsbruck

In de winter liggen de temperaturen meestal onder nul, helemaal als je hoger de bergen in de pistes bezoekt. Hoewel er niet zoveel neerslag valt als in de zomer, blijft de sneeuw vanzelfsprekend wel langer liggen. Houd tenslotte ook rekening met de Föhn, een warme wind uit Italië die het in korte tijd meer dan 10 graden warmer kan maken. De Föhn komt vooral in de herfst regelmatig op bezoek.

Openbaar vervoer van Innsbruck

Het openbaar vervoer van de stad is best uitgebreid. Zo heb je 4 tramlijnen en 24 buslijnen tot je beschikking, hoewel de bezienswaardigheden in de binnenstad eigenlijk allemaal te aflopen zijn. Wel handig zijn de bus vanaf het vliegveld en de tramlijnen naar Igls-Patscherkofel en het Stubaitail. De laatste tramlijn is ook een leuke manier om wat van de prachtige omgeving te zien. Wil je meer weten? Lees dan mijn artikel over het openbaar vervoer van Innsbruck.

Bereikbaarheid en kaart

Innsbruck is vanuit Nederland of België niet al te lastig te bereiken. De kortste route is eerst de Duitse A7 tot voorbij Kempten te nemen en vervolgens de hoge Fernpas over naar het dal van de Inn. Iets langer maar minstens zo snel is eerst naar München te rijden en daarna via de A8 en de A93 naar Kufstein op de grens. Vanuit daar kun je tenslotte Inntal Autobahn (A12) naar Innsbruck nemen. Denk eraan dat een Autobahnvignet verplicht is in Oostenrijk.

De luchthaven van Innsbruck

De luchthaven van Innsbruck, foto door Konstantin von Wedelstaedt (GFDL 1.2)

Vlieg je naar Innsbruck? Dan heb je geluk. Flughafen Innsbruck-Kranebitten (INN) ligt nog geen 3 kilometer bij het centrum vandaan. Er zijn het hele jaar door vluchten vanuit Amsterdam en Eindhoven, terwijl je in het winterseizoen ook vanaf Rotterdam en Düsseldorf kunt vliegen. Lees er meer over op mijn pagina over vliegen naar Innsbruck. Eenmaal op het vliegveld kun je daarna eenvoudig een taxi of bus naar het centrum nemen.

Met de trein naar Oostenrijk

Wil je een treinreis naar of binnen Oostenrijk boeken? Dan kan dit via via de website van NS International. Reserveer ruim van tevoren voor flinke kortingen. Naar Wenen en Innsbruck kun je de nachttrein nemen.

Innsbruck is tenslotte ook goed bereikbaar met de trein. Doordat je gebruik kunt maken van de snelle Duitse ICE, ben je zelfs eerder op plaats van bestemming dan met de auto. Wil je een nacht in een hotel uitsparen? Dan kun je de ÖBB Nightjet naar Innbruck nemen. Dit is de nachttrein waarin je een bed kunt reserveren. Je komst dan ‘s ochtends goed uitgerust in Innsbruck aan en kunt daarna meteen aan je vakantie beginnen. Denk er aan dat deze treinkaartjes goedkoper zijn als je ruim van tevoren reserveert.

Kaart van Innsbruck

kaart Innsbruck

Op de kaart van Innsbruck heb ik een aantal plaatsen gemarkeerd. De Hofburg (A) ligt in het historische centrum en de overige bezienswaardigheden die ik op deze pagina beschreven heb liggen allemaal op loopafstand van dit paleis. Andere attracties die ik heb aangegeven zijn Schloß Ambras (B) en de Alpenzoo (C). Het vliegveld (D) en het treinstation (E) staan ook op de kaart, evenals de pistes van Seegrube-Nordkette (F).

Hotels en vakantiehuisjes in Innsbruck

Innsbruck is een drukbezochte stad, wat betekent dat er veel accommodaties zijn. Denk aan keurige hotels, maar ook aan gezellige Gasthäuser met een Oostenrijkse sfeer. Bekijk het aanbod op deze pagina over Innsbruck op Booking.com.

Verder lezen

Meer over de omgeving vind je op de pagina over Tirol. Wil je juist weten wat er verder nog in Innsbruck zelf te doen is? Kijk dan eens naar de volgende artikelen die ik voor Bezoek Oostenrijk over de stad geschreven heb:


Publicatiedatum: 26-06-2015. Laatst bijgewerkt op: