Alles over het openbaar vervoer van Innsbruck

Beschik je niet over je eigen auto in Innsbruck? Dan zul je gebruik moeten maken van het openbaar vervoer. Dit is uitstekend geregeld, maar kan als je niet bekend bent met de verschillende vormen van transport wat verwarrend ogen. In dit artikel zet ik daarom alles wat je moet weten over het openbaar vervoer van Innsbruck voor je op een rij. Aan het eind vertel ik nog wat over de S-Bahn van Tirol en de treinverbindingen naar andere plaatsen buiten de deelstaat.

Een bus en een tram in Innsbruck

Een bus en een tram in Innsbruck, foto door Ralf Roletschek (CC BY-SA 3.0)

Hotels en vakantiehuisjes in Tirol

Ga je op vakantie naar Tirol en ben je nog op zoek naar een accommodatie? Reserveer dan ruim op tijd! Op de pagina over Tirol op Booking.com kun je nu alvast het aanbod en de prijzen bekijken.

Bussen en trams van Innsbruck

Het openbaar vervoer van de stad bestaat uit 24 buslijnen die aangevuld worden met 4 tramlijnen. Voordat ik ze verder toelicht, is het goed om te weten dat als toerist in de meeste gevallen gebruik van het openbaar vervoer niet nodig is. De meeste bezienswaardigheden bevinden zich in de historische binnenstad en liggen allemaal op loopafstand. Ook de meeste hotels en andere accommodaties zijn hier te vinden en vanaf het treinstation naar de binnenstad is het eveneens slechts enkele minuten lopen.

Deze bus brengt je naar het vliegveld van Innsbruck

Deze bus brengt je naar het vliegveld, foto door Patrick Lerchner (CC BY-SA 2.0)

Toch zijn er een aantal gevallen waar het openbaar vervoer wel van pas komt. Kom je bijvoorbeeld vanaf het vliegveld, dan kun je buslijn F nemen. Deze brengt je in 20 minuten naar het centrum van Innsbruck en is goedkoper dan een taxi. De Alpenzoo, Schloss Ambras en de skischans bij Bergisel, kortom de belangrijkste toeristisch attracties die buiten het centrum liggen, zijn allemaal goed te bereiken met buslijn TS. Dat is een speciale lijn voor toeristen.

De overige buslijnen en tramlijnen 1 en 3 zul je als toerist waarschijnlijk niet zo vaak gebruiken. Lijn 6 en de STB-lijn van de tram zijn juist wel weer interessant. Lijn 6 rijdt eenmaal in het uur en brengt je via de bergrug ten zuiden van Innsbruck naar Schloss Ambras, om vervolgens door te gaan naar Igsl. Vanaf het eindstation van deze lijn zijn de skiliften naar de pistes van Igls-Patscherkofel goed bereikbaar. De STB-lijn, oftewel de Stubaitalbahn, rijdt eenmaal per half uur brengt je naar het 18 kilometer ten zuidoosten van Innsbruck gelegen Fulpmes in het Stubaitail. In de zomer is dit een goed uitgangspunt voor wandelingen, in de winter om te skiën en snowboarden.

De Stubaitalbahn in Fulpmes

De Stubaitalbahn in Fulpmes, foto door Hafelekar (CC BY-SA 3.0)

Ook als je ‘s nachts op pad gaat kun je het openbaar vervoer van Innsbruck gebruiken. Maar liefst 13 van de 24 buslijnen van de stad gaan dan verder als Nightliner. De frequentie ligt voor de meeste lijnen met één bus per half uur lager dan overdag, maar het is een goed en goedkoop alternatief voor de taxi. Je hoeft niet bang te zijn voor dronken en agressieve Tirolers, want op iedere bus rijdt ‘s nachts beveiliging mee.

Kosten, kaartjes kopen en je route plannen

Er is voor het openbaar van Innsbruck een wirwar aan verschillende kaartjes met elk hun eigen tarieven. Ik bespreek alleen de kaartjes die voor toeristen nuttig zijn. Ten eerste is er het Einzel-Ticket voor een enkele reis. Zolang je binnen Innsbruck blijft kun je onbeperkt overstappen, maar wel is het kaartje maximaal 3 uur geldig. Koop je dit kaartje in de bus of in de tram dan ben je €2,80 kwijt. Het Einzel-Ticket is een kaartje voor één persoon. Ben je met je kinderen in Innsbruck? Dan reizen ze tot en met 5 jaar gratis mee. Zijn ze tussen de 6 en 19, dan kost een Einzel-Ticker €1,70.

Ben je van plan vaak van het openbaar vervoer in Innsbruck gebruik te maken? Kijk dan ook eens naar een Tages-Ticket voor €6,10, een 8-Fahrten-Ticket voor €16,10 of een Wochen-Ticket voor €23,60. Verder zijn er nog kortingen voor alleen reizende kinderen tot 15 jaar, jongeren tot 18 jaar en senioren.

Wil je weten welke bus of tram je het beste kunt nemen, dan zijn er verschillende online routeplanners. Zo heeft het Innsbrucker Verkehrsbetriebe een eigen planner, maar deze is verouderd en niet handig in gebruik. Google Maps werkt wel handig, maar is weer niet van alle buslijnen op de hoogte. Mijn aanrader is de routeplanner van het Verkehrsverbund Tirol. Deze geeft je zeer veel informatie en ziet er ook nog eens goed uit. Op dezelfde website kun je een App vinden voor je mobiele telefoon, maar het is nog handiger de mobiele versie van de online planner gewoon aan je favorieten toe te voegen.

De Hungerburgbahn

De moderne Hungerburgbahn van Innsbruck

Een trein van de moderne Hungerburgbahn, foto door Ashley Coates (CC BY-SA 2.0)

Ook tot het openbaar vervoer van de stad behoort de Hungerburgbahn. Dit is een deels ondergrondse lijn van net geen 2 kilometer in lengte die je naar het begin van de skiliften ten noorden van de stad brengt. Daar kun je dan bijvoorbeeld de Nordkettenbahn naar de top van de Hafelekarspitze nemen. Onderweg wordt ook nog bij de Alpenzoo gestopt. De Hungerburgbahn vertrekt elke 15 minuten en kent een apart tarief van €6,90 (€11,40 retour) voor volwassenen en €4,10 (€6,90 retour) voor kinderen.

De S-Bahn Tirol

Wil je vanuit Innsbruck de overige plaatsen in Tirol bereiken? Dan kun je sinds 2007 de S-Bahn Tirol nemen. Dit is geen apart netwerk want er wordt gebruik gemaakt van bestaande spoorlijnen en stations, maar de treinen rijden veel frequenter dan de reguliere treinen. In totaal gaat het om 6 lijnen waarvan er 5 in Innsbruck stoppen. In totaal gaat het om 68 bestemmingen binnen Tirol. Ik heb deze lijnen en de begin- en eindstations hieronder opgesomd:

ovinnsbruck5

Je herkent de S-Bahn aan de witte S in het raam, foto Piergiuliano Chesi (CC BY-SA 3.0)

Voor de S-Bahn Tirol geldt geen vaste prijs per rit, maar zijn de kosten afhankelijk van de afstand die je aflegt. Reis je tijdens je vakantie vaak met de S-Bahn, dan kan een Wochen-Ticket voor €46,80 het overwegen waard zijn. Let er verder op dat lijnen S2 en S6 alleen doordeweeks rijden. Voor het uitzoeken van de routes kun je opnieuw de planner van het Verkehrsverbund Tirol gebruiken.

Met de trein van Innsbruck naar andere plaatsen

Ben je van plan per trein Tirol te verlaten of binnen te reizen? Dan kun je gebruik maken van een viertal spoorlijnen die al sinds de 19e eeuw bestaan. Naar het aangrenzende Vorarlberg en door naar Zwitserland is er de Arlbergbahn. Ga je naar het zuiden, dan kun je de Brennerbahn naar de Italiaanse stad Verona aan de voet van de Alpen nemen. Naar München en Salzburg is er de Unterinntalbahn die het dal van de Inn volgt naar Kufstein op de grens met Duitsland. Een laatste en kleinere lijn, de Mittenwaldbahn, gaat tenslotte naar Garmisch-Partenkirchen iets ten noorden van Innsbruck. Kaartjes voor langere ritten met de trein kun je onder meer kopen bij NS International.

Hotels en vakantiehuisjes in Innsbruck

Innsbruck is een drukbezochte stad, wat betekent dat er veel accommodaties zijn. Denk aan keurige hotels, maar ook aan gezellige Gasthäuser met een Oostenrijkse sfeer. Bekijk het aanbod op deze pagina over Innsbruck op Booking.com.

Verder lezen

Wil je weten wat er in de stad te doen is? Bekijk dan de pagina over Innsbruck. Voor meer informatie in de omgeving kun je de pagina over Tirol bekijken.

Publicatiedatum: 18-09-2017. Laatst bijgewerkt op: