De Alpenzoo Innsbruck

De Alpenzoo Innsbruck is een kleine dierentuin in Innsbruck in Tirol. Het is de enige dierentuin ter wereld die zich volledig wijdt aan het huisvesten van dieren die van nature in de Alpen thuishoren. Voor kinderen is het vanzelfsprekend een leuk uitstapje, maar ook voor volwassenen is er veel te zien. Doordat de Alpenzoo op een berghelling ligt, krijg je er nog eens een mooi uitzicht over de vallei van de Inn bij. Per jaar trekt de dierentuin 300.000 bezoekers.

Ingang van de Alpenzoo Innsbruck

Ingang van de Alpenzoo Innsbruck, foto door Hafelekar (CC BY-SA 3.0)

Hotels en vakantiehuisjes in Tirol

Ga je op vakantie naar Tirol en ben je nog op zoek naar een accommodatie? Reserveer dan ruim op tijd! Op de pagina over Tirol op Booking.com kun je nu alvast het aanbod en de prijzen bekijken.

Wat is er te zien?

In de Alpenzoo vind je meer dan 2000 dieren verdeeld over 150 verschillende diersoorten. Erg geliefd zijn de grote zoogdieren, waaronder bruine beren, bizons, wolven, lynxen en steenbokken. Ook kleinere maar schattige marmotten, marters, bevers en sneeuwhazen trekken veel bekijks. Deze dieren komen in het wild in de Alpen voor en je kunt ze in hun natuurlijke leefomgeving bekijken. Dat betekent dus dat ze over de rotsen klauteren of in het water zwemmen en niet opgesloten zitten in kooien.

Dit zijn nou kaalkopibissen

Dit zijn nou kaalkopibissen, foto door Murali K (CC BY 2.0)

Wel in een grote kooi zitten de vogels, omdat deze anders zouden wegvliegen. Erg bijzonder zijn de kaalkopibis en de lammergier. Deze twee grote vogels waren in de Alpen uitgestorven, maar zijn via speciale broedprogramma’s weer opnieuw geïntroduceerd. Andere interessante vogels in de Alpenzoo van Innsbruck zijn de steenarend, de zwarte ooievaar, de auerhoen en een groot aantal in de Alpen levende uilen. Af en toe worden er vogelshows georganiseerd, waarbij de grotere roofvogels prooien vangen.

Verder beschikt de dierentuin over een aquarium waar je meer dan 50 soort vissen kunt bekijken. Iets minder populair zijn de slangen, kikkers en andere reptielen die in de bergmeren en rivieren van de Alpen leven. Voor kleine kinderen tenslotte is de kinderboerderij de moeite waard. Hier vind je schapen, geiten, varkens, eenden en kippen om mee te spelen.

Geschiedenis en achtergrond van de Alpenzoo

De Alpenzoo Innsbruck opende voor het eerst zijn deuren in 1962. Hans Psenner, die zich al jaren ingezet had voor het behoud van de dieren van de Alpen, was de eerste directeur. Tot op de dag van vandaag houdt de Alpenzoo zich bezig met het fokken en en herintroduceren van bedreigde diersoorten. De kaalkopibis en de lammergier heb ik hierboven al genoemd, terwijl de Alpensteenbok een ander succesverhaal is. Dankzij de inspanningen van de dierentuin komen er nu bijna vierduizend Alpensteenbokken in het wild voor in Oostenrijk.

Een bruine beer in de Alpenzoo

Een bruine beer in de Alpenzoo, foto door Alpelino

Een ander leuke detail is dat de Alpenzoo deels geïnspireerd is door de voormalige zoölogische tuinen van de Weiherburg. Dit kleine kasteel uit de 15e eeuw staat nog altijd naast de ingang van de dierentuin. Vooral in het otterverblijf zie je de invloed van de renaissance terug, de stijl waarin het kasteel gebouwd is. Tegenwoordig wordt de Weiherburg gebruikt voor culturele evenementen en kun je in het restaurant terecht om te eten.

Openingstijden en toegangsprijzen

De Alpenzoo is van november tot maart geopend van 9:00 tot 17:00. Van april tot oktober sluiten de deuren een uur later. Toegang voor volwassenen kost €13, terwijl voor kinderen afhankelijk van hun leeftijd €2,50 of €6,50 betaald moet worden. Meer informatie over de openingstijden en aan verandering onderhevig zijnde toegangsprijzen vind je op de website van de Alpenzoo. Bezoek je de dierentuin met de Hungerburgbahn, dan kun je combinatietickets kopen waardoor je goedkoper uit bent. Deze koop je bij beginstation in van de spoorlijn.

Bereikbaarheid Dom van Innsbruck

kaart: locatie Dom van Innsbruck

Ik heb de Alpenzoo aangegeven met A op de bovenstaande kaart. Het ligt net ten noorden van de rivier de Inn, iets meer dan twee kilometer vanaf de historische binnenstad van Innsbruck. Parkeren kan meteen bij kasteel Weiherburg (B) naast de ingang. Ben je niet met de auto, dan kun je ook de Hungerburgbahn nemen. Dit is een kleine spoorlijn die vertrekt bij de congreshallen (C). Je stapt uit bij station Alpenzoo (D) vanaf waar het een stukje is naar de dierentuin.

Hotels en vakantiehuisjes in Innsbruck

Innsbruck is een drukbezochte stad, wat betekent dat er veel accommodaties zijn. Denk aan keurige hotels, maar ook aan gezellige Gasthäuser met een Oostenrijkse sfeer. Bekijk het aanbod op deze pagina over Innsbruck op Booking.com.

Verder lezen

Benieuwd wat er in de Tiroolse hoofdstad verder te doen is? Bekijk mijn artikel over Innsbruck, waar ik alle belangrijke bezienswaardigheden op een rij zet.

Publicatiedatum: 23-11-2017. Laatst bijgewerkt op: