Het Localbahnmuseum van Tirol

In het stadsdeel Wilten in Innsbruck vind je het gezellige Localbahnmuseum. Dit museum is gevestigd in het oude treinstation, dat de naam Stubaitalbahnhof draagt. Het museum is er al sinds 1984 en vormt een belangrijke trekpleister voor de treinliefhebber. Je kunt er door drie ruimtes wandelen, waar je van alles te weten komt over de historische trein- en trambanen uit de regio.

In het Localbahnmuseum Tirol

In het Localbahnmuseum Tirol, foto Tobias Kleinlercher (CC BY-SA 3.0)

Hotels en vakantiehuisjes in Tirol

Ga je op vakantie naar Tirol en ben je nog op zoek naar een accommodatie? Reserveer dan ruim op tijd! Op de pagina over Tirol op Booking.com kun je nu alvast het aanbod en de prijzen bekijken.

Wat is er te doen en te zien?

Het historische stationsgebouw waar nu het museum gevestigd is, vormde tot 1983 het eindpunt van de Stubaitalbahn. Het station werd al in 1903 in gebruik genomen en ligt vlak naast de 746 meter hoge Bergisel. Een wandeling door het museum doet de sfeer herleven van weleer. In de drie ruimtes worden nauwkeurig alle verbindingen in het gebied ‘Oud-Tirol’ in beeld gebracht. Het gaat hierbij om de spoorwegen en tramwegen die liepen door Noord en Zuid Tirol en door het gebied “Welsch Tirol”/Trentino.

In een van de oude trams

In een van de oude trams, foto Tobias Kleinlercher (CC BY-SA 3.0)

De expositie toont een grote hoeveelheid uitleg die ruim wordt omlijst met historisch beeldmateriaal. Maar het blijft niet bij tekst en foto’s alleen. Ook verschillende treinvoertuigen zijn in dit gezellige museum te bewonderen. Daarnaast is er voor de kenner ook veel nuttige informatie te vinden in de technische expositie die het museum biedt.

Het museum heeft van het begin af aan ervoor geijverd om vanuit een brede basis te werken. Naast het tonen van materieel van diverse historische spoor- en tramwegen, vormt ook het restaureren van dit materieel een belangrijk doel. Niet alleen de voertuigen zelf zijn een bezichtiging waard, ook de tussen 1999 en 2001 gerenoveerde remise voorziet in een verantwoord decor. In de entreeprijs van het museum zit een ritje met een historische tram inbegrepen. Een bezoek aan het Localbahnmuseum verloopt hierdoor geheel in stijl.

De Museumslinie

Een historische tram onderweg

In een van de oude trams, foto Christian Haisjackl (CC BY-SA 3.0)

Een leuk detail is de Museumslinie. Dit is een route over het tramnetwerk van Innsbruck die wordt gereden met historische, in prima staat herstelde trams. Let er wel op dat het niet mogelijk is onderweg op te stappen. Je kunt alleen bij het museum zelf opstappen en vervolgens een korte rit van ongeveer een half uur maken. De rit zit bij de toegangsprijs van het museum inbegrepen.

Geschiedenis en achtergrond

Het museum dankt haar bestaan aan enthousiaste mensen die de herinnering aan de oorspronkelijke regionale Stubaitalbahn niet verloren wilden laten gaan. Toen in 1983 definitief het doek viel voor de oude motorwagen waarmee de dienst werd onderhouden, werd nog in datzelfde jaar de Vereniging voor Tiroler MuseumsBahnen opgericht. De historische waarde van de oude treinstellen werd door enkele regionale politici ingezien. Zij maakten het mogelijk om een gedeelte van het treinstation met remise aan de vereniging toe te wijzen.

Openingstijden en toegangsprijzen

Het Localbahnmuseum is niet een heel druk bezocht museum en is daardoor van begin mei tot eind oktober enkel op de zaterdag geopend, van 9:00 tot 17:00. De toegangsprijs is €5 voor volwassenen en €3 voor kinderen van 6 tot 14 jaar. Omdat openingstijden en prijzen kunnen veranderen, raad ik je aan voor een bezoek even de website van het museum te bekijken.

Bereikbaarheid van het museum

kaart: locatie Dom van Innsbruck

Het Localbahnmuseum (A op de kaart) ligt in het zuiden van Innsbruck aan de Pater-Reinisch-Weg 4. Ga je met de auto, dan kun je bij het museum zelf parkeren. Neem je het openbaar vervoer, kies dan voor lijnen 1 of 6 naar Stubaitalbahnhof. De trams stoppen aan de andere kant van het kerkhof bij B. Vanaf hier loop je in enkele minuten naar het museum.

Hotels en vakantiehuisjes in Innsbruck

Innsbruck is een drukbezochte stad, wat betekent dat er veel accommodaties zijn. Denk aan keurige hotels, maar ook aan gezellige Gasthäuser met een Oostenrijkse sfeer. Bekijk het aanbod op deze pagina over Innsbruck op Booking.com.

Verder lezen

Wil je weten wat er verder zoal in de stad te zien en te doen is? Kijk dan naar mijn pagina over Innsbruck zelf. Meer over de verdere omgeving vind je op de pagina over de deelstaat Tirol.

Publicatiedatum: 12-09-2019. Laatst bijgewerkt op: