Met de trein naar Tirol

Kijk je niet uit naar een lange en vermoeiende autorit naar Tirol? Dan is reizen met de trein misschien een aantrekkelijk alternatief. Vanuit Nederland heb je de keuze uit de Duitse hogesnelheidstrein of een nachttrein met een comfortabel bed. Zonder veel overstappen reis je dan naar de Tiroolse hoofdstad Innsbruck. Boek je ruim van tevoren, dan is het ook nog eens zeer betaalbaar. Op deze pagina bespreek ik de mogelijkheden voor je.

De ÖBB Nightjet

De ÖBB Nightjet is een nachttrein naar Oostenrijk, foto door Leif Jørgensen (CC BY-SA 4.0).

Met de trein naar Oostenrijk

Wil je een treinreis naar of binnen Oostenrijk boeken? Dan kan dit via via de website van NS International. Reserveer ruim van tevoren voor flinke kortingen. Naar Wenen en Innsbruck kun je de nachttrein nemen.

De mogelijkheden op een rij

De eerste mogelijkheid is te kiezen voor de ICE International. Dit is de Intercity-Express van Deutsche Bahn, die ook stations in andere landen waaronder Oostenrijk en Nederland aandoet. De trein gaat op sommige trajecten tot 300 km/h en stopt alleen kort in de grote steden. Je zult een aantal maal moeten overstappen, meestal in Duisburg en München. Vanaf München neem je dan de EuroCity naar Innsbruck.

De snelle ICE onderweg in Duitsland, foto Rob Dammers (onder CC BY 2.0).

Het voordeel van de ICE is dat je zelf het tijdstip van vertrek kiest. De rit duurt tussen de 10 en 14 uur, afhankelijk van de precieze route. Aan te raden is een trein te kiezen die ‘s ochtends vroeg vertrekt. Je bent dan aan het begin van de avond in Innsbruck en weer terug in Nederland wat betreft de terugreis. Woon je in het noorden van Nederland, houd dan rekening met iets langere reistijden.

Hoewel de ICE International aangenamer is dan de hele dag in de auto zitten, kun je er ook voor kiezen naar Oostenrijk te reizen met de nachttrein. Je reist dan met de ÖBB Nightjet, een trein van de Österreichische Bundesbahnen. Sinds eind 2020 gaat de trein rechtstreeks van Amsterdam naar Innsbruck.

Slaapplaatsen in de ÖBB Nightjet

Slaapplaatsen in de ÖBB Nightjet, foto door NAC (CC BY-SA 4.0).

Hoewel een zitplaats mogelijk is, raad ik aan een bed te reserveren voor de reis met de ÖBB Nightjet. De goedkoopste bevinden zich in open compartimenten voor vier of zes reizigers. Wil je iets meer geld uitgeven, dan kun je zelfs kiezen voor een afgesloten privécompartiment met eigen douche en toilet. Deze zijn er voor maximaal drie personen. Het voordeel van een bed op de nachttrein is dat je ‘s ochtends uitgerust in Innsbruck aankomt.

De NightJet vertrekt iedere dag om 19:00 vanuit Düsseldorf en komt ‘s ochtends om 9:14 in Innsbruck aan. Voor de terugreis kun je om 20:11 opstappen, waarna je om 10:15 weer in Amsterdam bent. Behalve in Amsterdam, kun je ook in Utrecht en Arnhem in- en uitstappen.

Hoeveel kost het?

Net als wanneer je met het vliegtuig reist, betaal je voor een reis met een internationale trein geen vast tarief. Reserveer je ver van tevoren, dan betaal je minder dan wanneer je op het laatste moment pas een kaartje boekt.

Voor de reis met de Duitse ICE International adverteert NS International met prijzen vanaf €59. De reis binnen Nederland naar een station waar je op de ICE stapt, zit dan bij deze prijs in. Vaak is dit in Amsterdam, Utrecht of Arnhem. Vind je het niet erg een keer vaker over te stappen, dan kun je op de website van de NS soms ook kaartjes vinden voor onder de €40. Een zitplaats reserveren wel aanbevolen, om te voorkomen dat je op drukke trajecten tussen grote Duitse steden moet staan.

Eigen compartiment in de nachttrein

Eigen compartiment in de nachttrein, foto door Tycho (CC BY 3.0).

De prijzen voor het goedkoopste bed in de ÖBB Nightjet beginnen ook bij €59, wat het dus een aantrekkelijk alternatief voor de ICE maakt. Een bijkomend voordeel is bovendien dat je tweemaal, namelijk ook op de terugreis, een overnachting in een hotel uitspaart. Een stoel is vanaf €30 goedkoper, maar minder geschikt voor een goede nachtrust. Prijzen voor een privécompartiment beginnen bij €89 per persoon. Ook bij de Nightjet geldt weer dat des te vroeger je boekt, des te lager de prijzen zijn.

Hoe reserveer je de trein?

Als je je reis in Nederland begint, kun je je kaartjes voor de ICE International en de ÖBB Nightjet het beste rechtstreeks via de website van NS International reserveren. Je reis met de trein binnen Nederland zit dan namelijk al bij de prijs inbegrepen. Kijk voor treinen die ‘s ochtends vroeg vertrekken, zodat je niet midden in de nacht pas in Innsbruck aankomt. Wil je met de nachttrein, dan gaat er dagelijks slechts een trein.

Met de trein naar Oostenrijk

Wil je een treinreis naar of binnen Oostenrijk boeken? Dan kan dit via via de website van NS International. Reserveer ruim van tevoren voor flinke kortingen. Naar Wenen en Innsbruck kun je de nachttrein nemen.

Verder lezen

Wil je meer weten over wat er in Tirol zoal te zien en te doen is? Kijk dan ook eens naar mijn pagina’s over de deelstaat zelf of over de mooie stad Innsbruck.

Publicatiedatum: 08-04-2020. Laatst bijgewerkt op: