Het Tiroler Kaiserjägermuseum

Wil je een interessant museum bezoeken dat voor de verandering eens niet over kunst gaat? Dan is het Tiroler Kaiserjägermuseum een aanrader. Zoals de naam al verraadt, gaat dit kleine museum in de Tiroolse hoofdstad Innsbruck over de Kaiserjäger. Dit was tijdens de 19e en het begin van de 20e eeuw een speciaal regiment van het Oostenrijkse leger. In dit artikel vertel ik je meer over het museum.

Het Tiroler Kaiserjägermuseum

Het Tiroler Kaiserjägermuseum, foto door Wladyslaw Sojka (FAL-licentie)

Hotels en vakantiehuisjes in Tirol

Ga je op vakantie naar Tirol en ben je nog op zoek naar een accommodatie? Reserveer dan ruim op tijd! Op de pagina over Tirol op Booking.com kun je nu alvast het aanbod en de prijzen bekijken.

Wat is er te doen en te zien?

De Kaiserjäger, om een kleine introductie te geven, vormden van 1815 tot 1918 een speciale eenheid in het Oostenrijkse leger. Oostenrijk was toen nog een keizerrijk dat strekte van de Adriatische Zee tot aan het huidige Oekraïne. De Kaiserjäger stonden direct onder gezag van de keizer zelf. Anders dan je door de naam van het museum zou denken, waren de soldaten van deze speciale eenheid afkomstig uit het hele rijk en niet alleen uit Tirol.

In het Kaiserjägermuseum leer je meer over het leven van de Kaiserjäger. Zo kun je uniformen, uitrustingen en wapens bekijken, waaronder machinegeweren uit de Eerste Wereldoorlog. Ook interessant is de veldtelefoon die vanaf het einde van de 19e eeuw gebruikt werd. Aan enkele belangrijke commandanten van het regiment wordt wat meer aandacht besteed. In een aparte zaal vind je portretten van de Oostenrijkse keizers die aan het hoofd van de Kaiserjäger stonden.

Zeker de moeite waard is de verzameling militaire kaarten van het museum. De soldaten gebruikten deze tijdens veldslagen, waarvan enkele met foto’s en voorwerpen nader toegelicht worden. Sommige van de kaarten zijn zelfs gemaakt ter voorbereiding op oorlogen waar Oostenrijk nooit aan heeft deelgenomen. Denk bijvoorbeeld aan de Frans-Pruisische Oorlog van 1870 tot 1871.

Het Tirol Panorama staat tegenover het museum

Het Tirol Panorama staat tegenover het museum, foto door Rosco

Hoewel het museum over de Kaiserjäger gaat, wordt er ook enige aandacht besteed aan de Tiroolse Vrijheidsstrijd van 1809. Dit was een opstand van de inwoners van Tirol onder leiding van Andreas Hofer tegen het Franse leger van Napoleon. Maar liefst vier veldslagen vonden plaats precies op de plek waar nu het museum staat. In het Tirol Panorama, dat via een ondergrondse gang met het museum verbonden is, wordt deze strijd op een enorm schilderij uitgebeeld. Buiten het museum staat een standbeeld van Andreas Hofer.

Geschiedenis van het Tiroler Kaiserjägermuseum

Het Kaiserjägermuseum werd nog ten tijde van de Kaiserjäger gebouwd en werd in 1880 door de commandant van het regiment geopend. Nadat in de Eerste Wereldoorlog veel Kaiserjäger om het leven kwamen, werd een graf ter ere van de gevallenen toegevoegd. Je kunt het vandaag de dag nog altijd in het park bij het museum bekijken. Het Tirol Panorama werd pas in 2011 toegevoegd.

Openingstijden en toegangsprijzen

Het Tiroler Kaiserjägermuseum is woensdag tot en met maandag geopend van 9:00 tot 17:00 uur. Toegang kost €9 per persoon en het Tirol Panorama zit bij de prijs in. Kinderen hoeven niets te betalen. Omdat de openingstijden en prijzen kunnen veranderen, raad ik je aan voor je bezoek de website van het Kaiserjägermuseum te bekijken.

Bereikbaarheid van het Tiroler Kaiserjägermuseum

kaart: locatie Tiroler Kaiserjägermuseum Innsbruck

Het Tiroler Kaiserjägermuseum (A op de kaart) ligt bovenop de Bergisel, de 746 meter hoge berg ten zuiden van Innsbruck waar ook de skischans staat. Maak je gebruik van het openbaar vervoer van Innsbruck, dan kun je buslijn TS nemen die je bijna tot aan de deur van het museum brengt. Een alternatief is de tram naar halte Bergisel (B) op lijn 1. Vanaf daar kun je een wandelpad tot aan het museum nemen. Ben je met de eigen auto? Dan is het mogelijk bij het museum zelf te parkeren (C). Het adres is Bergisel 1-2, 6020 Innsbruck.

Hotels en vakantiehuisjes in Innsbruck

Innsbruck is een drukbezochte stad, wat betekent dat er veel accommodaties zijn. Denk aan keurige hotels, maar ook aan gezellige Gasthäuser met een Oostenrijkse sfeer. Bekijk het aanbod op deze pagina over Innsbruck op Booking.com.

Verder lezen

Wil je weten wat er verder zoal in de stad te doen is? Kijk dan eens naar mijn uitgebreide pagina over Innsbruck. Voor de verdere omgeving kun je mijn pagina over Tirol bekijken.

Publicatiedatum: 10-07-2018. Laatst bijgewerkt op: