De middeleeuwse Stadtturm van Innsbruck

De 51 meter hoge, aan het einde van de middeleeuwen gebouwde Stadtturm van Innsbruck is een van de blikvangers van de stad. Deze gotische toren met een uivormig dak sluit naadloos aan op de overige architectuur in het historische centrum. Alleen het Huis met het Goldenes Dachl aan de andere kant van plein trekt nog meer bekijks. Voor een mooi uitzicht over de daken van Innsbruck is het mogelijk de Stadtturm te beklimmen.

Door de nauwe straat is de toren lastig te fotograferen

Door de nauwe straat is de toren lastig te fotograferen, Grzegorz Jereczek (CC BY-SA 2.0).

Hotels en vakantiehuisjes in Tirol

Ga je op vakantie naar Tirol en ben je nog op zoek naar een accommodatie? Reserveer dan ruim op tijd! Op de pagina over Tirol op Booking.com kun je nu alvast het aanbod en de prijzen bekijken.

Wat is er te zien en te doen?

De Stadtturm staat tegen het oude Rathaus van Innsbruck aangebouwd, maar als je vanaf de andere kant van het plein kijkt lijkt het eerder dat de toren als een legoblokje tussen de overige gebouwen in geplaatst is. Wil je de toren beklimmen, dan kun je de ingang vinden door eerst in het oude Rathaus naar binnen te gaan. Na 148 treden bereik je dat het achthoekige uitkijkplatform op 31 meter hoogte, vanaf waar je niet alleen een mooi uitzicht over de stad hebt maar ook over de omliggende vallei van de Inn. De Stadtturm is van juni tot en met september dagelijks van 10 tot 20 uur geopend. De rest van het jaar sluit de toren om 17 uur.

Geschiedenis van de Stadtturm

De Stadtturm van Innsbruck werd gebouwd tussen 1442 en 1450 in een tijd dat de steden steeds meer zelfstandigheid kregen. Hoewel Innsbruck nog geregeerd werd door de graaf van Tirol, een functie die meestal vervuld werd door broers of zonen van de Oostenrijkse keizer, kreeg de stad het steeds meer zelf voor het zeggen. De verdediging van de stad en het bouwen van een toren om vijandige legers of roversbenden te zien moet je ook tegen deze achtergrond zien. Het onderste deel van de Stadtturm deed dienst als de gevangenis van de stad.

Uitzicht vanaf de Stadtturm op het Goldenes Dachl

Uitzicht vanaf de Stadtturm op het Goldenes Dachl, foto Razvan Orendovici (CC BY 2.0).

Behalve grote groepen met snode bedoelingen zien aankomen, werd de toren ook gebruikt om de uren aan te kondigen en om uit te kijken voor stadsbranden. Van 1529 tot en met 1967 werd hiervoor zelfs een officiële ambtenaar aangesteld. Verder werd de toren een aantal malen verbouwd. In 1560 werd bijvoorbeeld de huidige renaissance torenspits toegevoegd en in 1603 kreeg de Stadtturm voor het eerst een klok die gebouwd werd door Erasmus Melchior.

Bereikbaarheid Stadtturm van Innsbruck

kaart: de Stadtturm van Innsbruck

De Stadtturm (A op de kaart) staat aan de Herzog-Friedrich-Straße schuin tegenover het bekende Huis met het Goldenes Dachl (B) aan de andere kant van het plein. Vanaf de rivier de Inn (C) en vanaf de Hofburg (D) is het eenvoudig te aflopen. Bovendien staat de toren telkens met bordjes aangegeven, dus je hoeft niet bang te zijn dat je het niet kunt vinden.

Hotels en vakantiehuisjes in Innsbruck

Innsbruck is een drukbezochte stad, wat betekent dat er veel accommodaties zijn. Denk aan keurige hotels, maar ook aan gezellige Gasthäuser met een Oostenrijkse sfeer. Bekijk het aanbod op deze pagina over Innsbruck op Booking.com.

Verder lezen

Meer lezen over wat er in de buurt te doen is? Kijk dan ook naar mijn artikel over het Goldenes Dachl en mijn nog veel uitgebreidere pagina over Innsbruck. Voor meer buiten de stad raad ik aan naar mijn pagina over Tirol te kijken.

Publicatiedatum: 18-09-2017. Laatst bijgewerkt op: