Het Huis met het Gouden Dak in Innsbruck

Het Huis met het Gouden Dak is de bekendste en meest gefotografeerde toeristische attractie van Innsbruck. Het staat midden in het historische centrum en is eenvoudig vanaf het plein voor het gebouw te bekijken. Binnen vind je een klein museum over de geschiedenis van het Gouden Dak en over Maximilaan I, de keizer voor wiens huwelijk het aan het einde van de 15e eeuw gebouwd werd. In het Duits wordt naar de bezienswaardigheid verwezen als het Goldenes Dachl.

Het Huis met het Gouden Dak in Innsbruck

Het Huis met het Gouden Dak in Innsbruck, foto Shadowgate (CC BY 2.0).

Hotels en vakantiehuisjes in Tirol

Ga je op vakantie naar Tirol en ben je nog op zoek naar een accommodatie? Reserveer dan ruim op tijd! Op de pagina over Tirol op Booking.com kun je nu alvast het aanbod en de prijzen bekijken.

TIP: Ga je naar Oostenrijk en heb je nog geen tolvignet gekocht? Bestel dan eenvoudig een digitaal vignet via Vignet-Bestellen.nl. Dit is binnen enkele minuten geregeld. Zo wordt al het werk je uit handen genomen!

Wat is er te doen en te zien?

Zoals je op de foto kunt zien is de naam Huis met het Gouden Dak wat misleidend. Het gaat namelijk enkel om de loggia, oftewel het uitstekende balkon boven de ingang. Ook zijn de 2.657 dakpannen niet van van goud, maar van verguld koper. Desondanks is het Goldenes Dachl schitterend om te zien, helemaal wanneer het zonlicht op de dakpannen weerkaatst. Wil je het dak van boven zien, dan kun je de Stadtturm van Innsbruck aan de andere kant van het plein beklimmen.

Wapenschilden en schilderingen

Wapenschilden en schilderingen van Jörg Kölderer, foto Ikiwaner (CC BY-SA 3.0).

Ook de andere op de loggia aangebrachte versieringen zijn interessant voor wie van cultuur en historie houdt. Zo bevinden zich net boven de ingang acht wapenschilden die symbool staan voor de gebieden die de Habsburgse keizer in die tijd regeerde. Daarboven vind je wandschilderingen aan de hand van Jörg Kölderer, de hofschilder van de keizer. De ridder links heeft een vlag in zijn handen van Het Heilige Roomse Rijk waartoe Oostenrijk in die tijd behoorde, terwijl de ridder rechts een vlag van Tirol vasthoudt.

Op de balustrade van het balkon tenslotte kun je een aantal reliëfs over het leven van keizer Maximiliaan bekijken. Zo staat de keizer in het reliëf links van het midden samen met zijn vrouw Bianca Maria afgebeeld. Om zijn vroegere bondgenoten niet te beledigen, is op het reliëf rechts van het midden zijn eerste vrouw Maria van Bourgondië te zien. Zij overleed al kort nadat Maximiliaan met haar getrouwd was.

Museum Goldenes Dachl

Hoewel de meeste toeristen het Huis met het Gouden Dak enkel vanaf het plein bekijken, kun je binnen ook het Museum Goldenes Dachl bezoeken. Hier leer je niet alleen meer over de geschiedenis van het gebouw, maar ook over het leven van keizer Maximiliaan I, over de bruiloft waarvoor het Gouden Dak was aangebracht en over het leven in Innsbruck aan het einde van de middeleeuwen. Het museum is van mei tot september dagelijks geopend van 10 tot 17 uur. In oktober en december tot en met april is het op maandag gesloten. De toegangsprijs is €5,20 per persoon. Er bestaan voordelige combinatietickers waarbij je ook de Stadtturm kunt bekijken.

Geschiedenis van het Goldenes Dachl

Wil je het museum niet bezoeken, dan volstaat het om te weten dat het huis zelf al veel ouder is. Het werd namelijk in 1420 gebouwd voor de graaf van Tirol, een titel die toen net in handen was gekomen van de Habsburgers van Oostenrijk. In de loop van diezelfde eeuw werd Innsbruck naast Wenen een van de steden waar de Habsburgers graag verbleven en keizer Maximiliaan I trouwde er in 1494 met Bianca Maria Sforza, de dochter van de hertog van Milaan. Voor beiden was het hun tweede huwelijk.

Het Goldenes Dachl in de avond

Het Goldenes Dachl ‘s avonds, foto Freddy Alexander Bugueño Tolmo (CC BY-SA 3.0.)

Een jaar eerder had Maximiliaan zijn architect Niklas Türing al opdracht gegeven voor de bouw van de loggia. Tijdens de bruiloft woonde het echtpaar het feest in de stad vanaf dit balkon bij. Ter ere van zijn nieuwe huwelijk liet Maximiliaan vervolgens de schilderingen, de reliëfs en de vergulde dakpannen aanbrengen, hoewel deze werkzaamheden pas enkele jaren na het huwelijk voltooid waren.

Bereikbaarheid Goldenes Dachl

kaart: Schloss Ambras bij Innsbruck

Het Huis met het Gouden Dak (A op de kaart) ligt aan een klein plein waar de Herzog-Friedrich-Straße en de Hofgasse samenkomen. Het is eenvoudig te aflopen vanaf de brug over de Inn (B) of vanaf de Hofburg (C). Het staat overal in de historische binnenstad met bordjes aangegeven, waardoor je onmogelijk verkeerd kan lopen. De Stadtturm (D) staat aan de andere kant van het plein.

Hotels en vakantiehuisjes in Innsbruck

Innsbruck is een drukbezochte stad, wat betekent dat er veel accommodaties zijn. Denk aan keurige hotels, maar ook aan gezellige Gasthäuser met een Oostenrijkse sfeer. Bekijk het aanbod op deze pagina over Innsbruck op Booking.com.

Verder lezen

Wil je weten welke andere bezienswaardigheden in de stad de moeite waard zijn? Bekijk dan mijn pagina over Innsbruck. Meer over de verdere omgeving vind je op de pagina over Tirol.

Publicatiedatum: 18-09-2017. Laatst bijgewerkt op: