De Dom van Innsbruck
Reis je naar Innsbruck, dan kom je in de eerste plaats voor de bergen. Toch is er in de Tiroolse hoofdstad genoeg fascinerende architectuur te zien. De Dom van Innsbruck, een prachtige kerk in de barokke stijl, is een van mijn aanraders. Vooral de prachtige fresco’s zijn een bezoek waard. De Dom, in het Duits meestal Dom zu St. Jakob genoemd, is te vinden in de historische binnenstad.
De prachtige Dom van Innsbruck, foto Dnalor 01 (CC BY-SA 3.0).
Ga je op vakantie naar Tirol en ben je nog op zoek naar een accommodatie? Op de pagina over Tirol op Booking.com kun je het aanbod en de prijzen bekijken.
Wat is er te doen en te zien?
Met een prachtige koepel en sierlijke torens die boven de daken van Innsbruck uitsteken, staat de Dom garant voor prachtige foto’s. Typerend zijn de uivormige daken van de westelijke torens, een stijl die je wel vaker terugziet in de Beierse en de Oostenrijkse barok. Ook opvallend verder zijn de nissen in de westelijke gevel waarin standbeelden van Tiroolse heiligen zijn aangebracht. Het hoogste standbeeld is van Jakobus de Meerdere, de apostel aan wie de kerk gewijd is.
Het overweldigende barokke interieur van de Dom, foto Bede735c (CC BY-SA 3.0).
Het is echter aan de binnenkant dat de Dom van Innsbruck de meeste indruk maakt. Neem gerust de tijd de wandschilderingen, het sierlijke stucwerk en de vele vergulde beelden te bekijken. Ze werden begin 18e eeuw aangebracht door de gebroeders Asam, twee Duitse kunstenaars die in Rome werkzaam waren. De fresco’s in de koepel vormen door de geschilderde ramen een optische illusie, wat ook interessant om te zien is.
Het overweldigende barokke interieur van de Dom, foto Allie Caulfield (CC BY 2.0).
Een van de meest waardevolle kunststukken in de verzameling van de Dom van Innsbruck is het genadebeeld Maria met Kind van Lucas Cranach. Het werd gemaakt in 1537 en is te bezichtigen in het hoogaltaar. Een ander hoogtepunt is het praalgraf van Maximiliaan III, zoon van de Oostenrijkse keizer en regent van Tirol tot aan zijn dood in 1618. De gedraaide zuilen van het graf zijn opmerkelijk versierd met slakken, sprinkhanen en vogels.
Ook een vermelding waard tenslotte zijn de klokken van de Dom. Zo is de grootste klok, de Mariahilfglocke uit 1846, de op een na grootste van Tirol. Het overige klokkenspel, dat in de jaren 1960 door Nederlandse klokkengieterij Eijsbouts gegoten werd, vormt zelfs het grootste klokkenspel van heel Oostenrijk.
Geschiedenis van de Dom
De geschiedenis van de Dom van Innsbruck gaat terug naar de 12e eeuw, toen de kerk voor het eerst genoemd werd als een tussenstop op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela in Spanje. Het was toen slechts een kleine parochiekerk. De indrukwekkende kerk die je vandaag de dag kunt bewonderen werd pas veel later gebouwd, tussen 1717 en 1724. Innsbruck was toen uitgegroeid tot een rijke stad en de barok was in deze periode de toonaangevende bouwstijl.
De Dom boven de daken van Innsbruck, foto Teresa Luna Victoria (CC BY 3.0).
Nog weer veel later, in 1964, werd het bisdom Innsbruck opgericht. Het was dus pas in dit jaar dat de kerk de status van Dom toegewezen kreeg. Dit volgde meteen op jaren van grondige restauratie na de Tweede Wereldoorlog.
Openingstijden en toegangsprijzen
Zoals de meeste kerken in Oostenrijk is de Dom gratis toegankelijk. Je kunt dagelijks van 8:00 tot 18:30 naar binnen en in de zomermaanden zelfs tot 19:30. Houd er wel rekening mee dat de Dom een actieve kerk is en de kerkdiensten meestal ‘s ochtends gegeven worden. Om deze niet te verstoren kun je het beste in de middag langs gaan voor een bezoek.
Bereikbaarheid Dom van Innsbruck
De Dom van Innsbruck (A op de kaart) is eenvoudig te bereiken. Je vind de kerk aan de Domplatz, een klein plein in de binnenstad niet ver van de rivier de Inn. Het staat bijna tegen de achterkant van de Hofburg (B) aan. Vanaf het plein waar het huis met het Goldenes Dachl (C) staat kun je de Pfarrgasse volgen.
Innsbruck is een drukbezochte stad, wat betekent dat er veel accommodaties zijn. Denk aan keurige hotels, maar ook aan gezellige Gasthäuser met een Oostenrijkse sfeer. Bekijk het aanbod op deze pagina over Innsbruck op Booking.com.
Verder lezen
Wil je meer weten over wat er in de stad te zien is? Bekijk dan mijn pagina over Innsbruck, waar ik een uitgebreid overzicht van de bezienswaardigheden voor je samengesteld heb.