Schloss Ambras, een renaissancekasteel bij Innsbruck

Het sierlijke Schloss Ambras op een heuvel ten zuiden van Innsbruck is een populairst toeristische bezienswaardigheid van de stad. Het werd gebouwd in de 16e eeuw door Italiaanse architecten in opdracht van aartshertog Ferdinand II. Nu is er in het kasteel een museum met een wapenverzameling, een rariteitenkabinet en een kunstgalerij te vinden. Het is omgeven door een prachtige tuin. Hieronder zet ik alle informatie voor je op een rij.

Schloss Ambras met de Spaanse zaal op de voorgrond

Schloss Ambras met de Spaanse zaal op de voorgrond.

Hotels en vakantiehuisjes in Tirol

Ga je op vakantie naar Tirol en ben je nog op zoek naar een accommodatie? Reserveer dan ruim op tijd! Op de pagina over Tirol op Booking.com kun je nu alvast het aanbod en de prijzen bekijken.

Wat is er te doen en te zien?

Schloss Ambras is geen groot kasteel. Wel is het dankzij de witgeschilderde muren en de elegante torens en schoorstenen schitterend om te zien. Een leuk detail zijn de vele kleine ramen met raamluiken in de kleuren van de Oostenrijkse vlag. Het kasteel bestaat verder uit twee delen, namelijk het originele Hochschloss en het enkele jaren later gebouwde Unterschloss. De verzameling van het museum is over beide delen van het kasteel verdeeld. Tussen het Hochschloss en het Unterschloss in ligt de in de 19e eeuw aangelegde Engelse landschapstuin.

De grisailles op het binnenhof

De grisailles op het binnenhof, foto door Jerrye & Roy Klotz (CC BY-SA 3.0)

Een van de mooiste bezienswaardigheden van het kasteel bevindt zich in het binnenhof van het Hochschloss. Op de muren rond dit binnenhof kun namelijk je prachtige grisailles bewonderen die werden aangebracht tussen 1564 en 1567. Een grisaille is een fresco waarbij door middel van schakeringen van dezelfde kleur de indruk van een reliëf ontstaat. Behalve ridders en jachttaferelen, zijn ook delen van de poorten en stenen zelf op deze manier op de muur geschilderd.

Binnenin het kasteel

Binnenin Schloss Ambras is de Spaanse Zaal indrukwekkend. Deze in een renaissancestijl versierde zaal is 43 meter lang en heeft een plafond dat uit prachtig houtsnijwerk bestaat. Op de muren kun je 27 levensgrote schilderijen van de historische heersers van Tirol bekijken. Bezoek je Innsbruck in augustus? Kijk dan of je kaartjes kunt krijgen voor de Innsbrucker Festwochen der Alten Musik. Enkele van de voorstellingen worden in deze Spaanse Zaal gegeven.

De Spaanse Zaal van Schloss Ambras

De Spaanse Zaal van Schloss Ambras met levensgrote schilderijen.

Minstens zo fascinerend is de Kunst- und Wunderkammer van Schloss Ambras, oftewel het kunst- en rariteitenkabinet. Hier vind je de verzameling van Ferdinand II die behalve uit schilderijen ook uit wetenschappelijke uitvindingen van die tijd, speelgoed en voorwerpen uit Afrika en Azië bestaat. In de Rüstkammern kun je de op één na grootste wapenverzameling van Oostenrijk bekijken (de grootste bevindt zich in Graz). De verzameling bestaat uit talloze middeleeuwse schilden, harnassen, zwaarden en helmen.

De wapenverzameling van Schloss Ambras

De bijzonder fascinerende wapenverzameling van Schloss Ambras.

Verder zijn er nog een aantal kleinere bezienswaardigheden. Denk dan aan de kapel, een portrettengalerij van de Habsburgers en een tentoonstelling gewijd aan Philippine Welser, de vrouw van Ferdinand II. Hier kun je bijvoorbeeld het nog uitstekend bewaard gebleven bad dat ze gebruikte bekijken.

Geschiedenis van Schloss Ambras

Zoals ik in de inleiding al schreef werd Schloss Ambras gebouwd in opdracht van Ferdinand II. Hij was de aartshertog van Voor-Oostenrijk, oftewel de westelijke gebieden van de Habsburgers die toen vanuit Innsbruck bestuurd werden. Het kasteel werd eigenlijk gebouwd voor zijn vrouw Philippine Welser, maar ook woonde Ferdinand er zelf tot aan zijn dood in 1595. Daarna bleef het kasteel in Habsburgse handen, maar met uitzondering van aartshertog Karel Lodewijk die er in de 19e eeuw kortstondig verbleef werd het niet meer bewoond.

Schloss Ambras in de winter omstreeks 1700

Schloss Ambras in de winter omstreeks het jaar 1700

Na de Eerste Wereldoorlog kwam Schloss Ambras in handen van de Oostenrijkse staat, die het in 1950 in gebruik gaf aan het Kunsthistorisches Museum van Wenen. Een grondige restauratie werd afgerond in de jaren 1980.

Openingstijden en toegangsprijzen

Het kasteel is dagelijks geopend van 10 tot 17 uur. November vormt een uitzondering, want dan is het voor werkzaamheden gesloten. De toegangsprijs bedraagt van april tot oktober €16 per volwassene. Kinderen jonger dan 19 jaar zijn gratis. Van december tot maart is het met €12 per volwassene iets goedkoper. Verder gelden er nog heel wat kortingen en kun je ook een rondleiding met gids krijgen. Kijk voor meer informatie op de officiële website van Schloss Ambras.

Bereikbaarheid Schloss Ambras

kaart: Schloss Ambras bij Innsbruck

Schloss Ambras (A op de kaart) ligt net ten zuiden van Innsbruck en is eenvoudig te bereiken. Met de auto doe je er 10 minuten over en voor de ingang kun je gratis parkeren (B). Neem je liever het openbaar vervoer? Kijk dan naar tramlijnen 3 en 6 vanuit het historische centrum van Innsbruck. Lijn 3 stop bij halte Ambras (C) aan de voet van de heuvel, waarna je een aangename wandeling van 15 minuten zult moeten maken. Neem je de minder frequente lijn 6, stap dan uit bij halte Schönruh (D) en loop vanaf daar naar het kasteel. Bekijk ook even mijn artikel over het openbaar vervoer van Innsbruck.

Hotels en vakantiehuisjes in Innsbruck

Innsbruck is een drukbezochte stad, wat betekent dat er veel accommodaties zijn. Denk aan keurige hotels, maar ook aan gezellige Gasthäuser met een Oostenrijkse sfeer. Bekijk het aanbod op deze pagina over Innsbruck op Booking.com.

Verder lezen

In Innsbruck vind je nog veel meer leuke bezienswaardigheden. Ik vertel je er over in mijn uitgebreide artikel over de stad. Wil je juist meer weten over de omgeving van Innsbruck? Bekijk mijn pagina over de deelstaat Tirol.

Publicatiedatum: 18-09-2017. Laatst bijgewerkt op: