De Oude Dom van Linz

Hoewel Linz een industriestad is, staan er in het oude centrum langs de Donau toch enkele mooie historische gebouwen. De Oude Dom (Alter Dom in het Duits) is een van de meest opvallende. Deze kerk werd gebouwd in de 17e eeuw en was lange tijd de kathedraal van het bisdom Linz, totdat de Nieuwe Dom (Neuer Dom) deze functie overnam in 1909. In dit artikel vertel ik je meer over de Oude Dom.

De Oude Dom van Linz

De Oude Dom van Linz, foto door Dein Freund der Baum (onder CC BY-SA 3.0)

Hotels en vakantiehuisjes in Neder-Oostenrijk

Plan je een vakantie naar Neder-Oostenrijk? Kijk dan nu al naar het de hotels en vakantiehuisje op Booking.com. Dit is de grootste reserveringssite van Europa en betalen doe je meestal achteraf. Je zit dus nergens aan vast.

Wat is er te doen en te zien?

De Oude Dom ligt aan een van de straten die uitkomt op de Hauptplatz van Linz en is hierdoor moeilijk over het hoofd te zien. Erg mooi zijn de twee barokke torens, terwijl het hoge koor met rode dakpannen boven de omliggende huizen uitsteekt. Het dak en de torens zijn helaas niet voor toeristen toegankelijk.

Het barokke interieur van de Oude Dom

Het barokke interieur van de kerk, foto door Franz Hö (onder CC BY-ND 2.0)

Het interieur van de Oude Dom van Linz is nog mooier dan de buitenkant. Zo vind je er een rijk gedecoreerd altaar gemaakt door de Italiaanse kunstenaars Colombo en Baberini dat de hemelgang van Maria uitbeeldt. De preekstoel is eveneens mooi versierd, terwijl het houtsnijwerk van de koorstoelen afkomstig is uit het klooster van Garsten in de buurt van Steyr. Het hoogtepunt is het Brucknerorgel. Dit orgel werd in 1770 gebouwd en is vooral beroemd omdat het tussen 1856 en 1868 door de beroemde Oostenrijkse componist Anton Bruckner bespeeld werd. Talloze aanpassingen aan het indrukwekkende instrument komen van zijn hand.

In de crypte van de Oude Dom bevindt zich onder meer het graf van Maria Elisabeth, de dochter van keizerin Maria Theresa. Verder vind je er tombes van de Jezuïeten die de kerk oorspronkelijk en na een tussenpauze van meer dan een eeuw tegenwoordig ook weer in beheer hebben.

Geschiedenis van de Oude Dom van Linz

Zoals ik hierboven al schreef was de Oude Dom van Linz aanvankelijk een kerk van de Jezuïeten. De kerk werd gebouwd tussen 1669 en 1678. Bijna een eeuw later werd de orde van de Jezuïeten echte verboden in Oostenrijk en kwam de kerk leeg te staan. Toen in 1784 het bisdom van Linz werd opgericht, werd het vervolgens in gebruik genomen als kathedraal. Deze functie bleef het tot 1909 vervullen, toen de veel grotere Nieuwe Dom van Linz als kathedraal werd ingewijd. De Oude Dom werd in dat jaar weer teruggegeven aan de Jezuïeten.

"De Oude Dom aan de Hauptplatz

De Oude Dom aan de Hauptplatz, foto door Manfred Werner (onder CC BY-SA 3.0)

Vandaag de dag wordt de kerk nog altijd beheerd door vijf Jezuïeten en twee benedictijnse nonnen. Ze houden zich behalve met het verzorgen van religieuze diensten schijnbaar ook bezig met humor. Kijk je op de website van de Oude Dom, dan vindt je namelijk een verzameling moppen.

“Ein Benediktiner, ein Dominikaner, ein Franziskaner und ein Jesuit sitzen im Zimmer. Plötzlich geht das Licht aus…”

Je kunt de moppen op deze pagina op de website van de kerk verder lezen.

Openingstijden en toegangsprijzen

De Oude Dom van Linz is dagelijks van 7:30 tot 18:30 geopend. Godsdiensten worden doordeweeks om 7:30 en 9:00 uur gehouden, in het weekend om 7:30 en 10:30. Probeer deze tijdstippen dus te vermijden. De kerk is gratis toegankelijk.

Bereikbaarheid Oude Dom Linz

kaart van de Oude Dom in Linz

De Oude Dom (A op de kaart) ligt vlakbij de Hauptplatz van Linz en is goed te bereiken. Neem je het openbaar vervoer, dan kun je tramlijnen 1, 2 en 3 nemen naar haltes Taubenmarkt (B) en Hauptplatz (C). Al deze lijnen stoppen ook bij het centraal station van Linz, mocht je de stad met de trein bezoeken. Onder de Hauptplatz vind je verder een grote parkeergarage en ook kun je je auto kwijt onder de Pfarrplatz (D).

Hotels en vakantiehuisjes in Linz

Ga je binnenkort naar Linz? Kijk dan alvast naar deze pagina over Linz op Booking.com voor het aanbod van hotels en gasthuizen. Betalen doe je meestal na aankomst en reserveren is bij de meeste accommodatie gratis.

Verder lezen

Wil je weten wat er nog meer in de stad te zien en te doen is? Bekijk dan mijn pagina over Linz. Ik heb hier de belangrijkste attracties voor je onder elkaar gezet. Voor de verdere omgeving zie de pagina over Opper-Oostenrijk.

Publicatiedatum: 26-05-2017. Laatst bijgewerkt op: