De Silvretta-Hochalpenstraße: een schitterende autoroute

Lijkt het je leuk eens hoog in de Alpen rond te kijken, maar vind je naar boven klimmen teveel moeite en de kabelbaan te duur? Kijk dan naar de Silvretta-Hochalpenstraße. Dit is een 25 kilometer lange toeristische route die de deelstaten Vorarlberg en Tirol met elkaar verbindt. Het hoogste punt van de weg ligt op maar liefst 2.037 meter, terwijl de bergpieken en gletsjers nog meer dan duizend meter hoger liggen. In dit artikel geef ik je een uitgebreide introductie!

De Silvretta-Hochalpenstraße

Hoogste punt van de Silvretta-Hochalpenstraße, foto door SchiDD (CC BY-SA 4.0)

Hotels en vakantiehuisjes in Vorarlberg

Benieuwd naar het aanbod van hotels en vakantiehuisjes in Vorarlberg? Bekijk dan alvast deze pagina over Vorarlberg op Booking.com. Betalen doe je meestal pas na aankomst in je accommodatie.

Accommodaties bij de Silvretta-Hochalpenstraße

Wil je meer tijd doorbrengen in de bergen van de Silvretta? Dan kun je niet alleen in Partenen en Galtür aan beide uiteindes van de route overnachten, maar ook in twee hotels vlakbij het hoogste punt. Zowel het Silvretta-Haus als het Berggasthof Piz Buin bieden uitzicht op de schitterende Silvretta-Stausee.

Hotel aan de oever van het stuwmeer

Hotel aan de oever van het stuwmeer, foto door Reisender1701 (CC BY-SA 2.0)

Wat is er te doen en te zien?

Voor wie het niet weet: de Silvretta is de naam van het gebergte waar Vorarlberg, Tirol en het Zwitserse kanton Graubünden bij elkaar komen. Je vind hier veel pieken boven de drieduizend meter en grote gletsjers. De belangrijkste valleien zijn de Montafon aan de Vorarlbergse kant en de Paznaun aan Tiroolse kant. De Silvretta-Hochalpenstraße verbindt deze valleien met elkaar. Verder zul je onderweg de naam Vermunt tegenkomen. Dit is de naam van de streek aan weerszijden van de weg.

Van Partenen naar de Bielerhöhe

Van Partenen naar de Bielerhöher, foto door Michiel Verbeek (CC BY-SA 4.0)

Vooral het deel aan de Vorarlbergse kant van de Silvretta-Hochalpenstraße is indrukwekkend. Vanuit het dorp Partenen, dat op 1.051 meter hoogte ligt, moet je maar liefst 32 haarspeldbochten nemen om bij Bielerhöhe te geraken. Dit laatste is het hoogste punt op 2.037 meter hoogte, vlakbij de Silvretta-Stausee waarover ik later meer vertel. Onderweg kom je enorme bergen tegen die een groot deel van het jaar met sneeuw bedekt zijn, diepe valleien en kale, soms met gras begroeide rotsen. Halverwege, op 1.743 meter hoogte, ligt ook nog de Vermuntsee. Dit is een kleiner en ouder stuwmeer.

Van de Bielerhöhe naar Galtür

Van de Bielerhöhe naar Galtür, foto door Michiel Verbeek (CC BY-SA 4.0)

De weg vanaf de Bielerhöhe naar het in Tirol gelegen Galtür is minder spectaculair en telt slechts twee haarspeldbochten. Dit komt mede doordat Galtür al op 1.584 meter hoogte ligt en het tolstation zelfs op 1.725 meter. Hoewel de weg hier minder uitdagend is, heb je juist weer meer kans van het uitzicht te genieten.

Hotels en vakantiehuisjes in Partenen

Hoewel Partenen niet groot is, vind je er toch veel hotels en vakantiehuisjes. Voor het aanbod en de prijzen kun je kijken naar deze pagina over Partenen op Booking.com. Betaal je liever niet teveel, zorg dan dat je ruim op tijd reserveert.

De Silvretta-Stausee

Het hoogtepunt van de Silvretta-Hochalpenstraße is de Silvretta-Stausee vlakbij de Bielerhöhe. Dit 2,5 kilometer lange stuwmeer wordt gevuld met water van de Ochsentaler Gletscher en is ontzettend fotogeniek. Even parkeren om van de omgeving te genieten is zonder meer aan te raden. Het is ook aan dit meer waar de twee hotels die ik aan het begin van dit artikel vermeldde zich bevinden. Verder is er nog een restaurant waar je wat kunt eten. Heb je zin in een wandeling? Dan kun je om het meer heen te lopen. Het pad is goed begaanbaar, geschikt voor families met kinderen en je doet er ongeveer twee uur over.

Wandelpad langs de Silvretta-Stausee

Hotel aan de oever van het stuwmeer, foto door Reisender1701 (CC BY-SA 2.0)

Heb je tijd over om in een van de hotels te overnachten, dan is de Silvretta-Stausee een prima uitgangspunt voor lange wandelingen. Enkele gemarkeerde routes beginnen bij het Madlenerhaus, een uit de 19e eeuw stammende berghut die enkele tientallen meters onder de stuwdam staat. Eenvoudige, niet al te inspannende routes gaan naar de Wiesbadener Hütte (2.443 meter) aan het einde van het Ochsental ten zuidoosten van het meer. Loop je nog een aantal uur door, dan kom je bij de spectaculaire Ochsentaler Gletscher. Ga je vanaf het meer juist naar het zuidwesten, dan loop je het Klostertal in waar je de Umwelthütte (2.366 meter) kunt vinden. Ervaren wandelaars kunnen vanaf hier verder naar de 3.312 meter hoge Piz Buin. Dit is de hoogste berg in de Oostenrijkse Silvretta.

Vissen, fietsen en oldtimers

Lijkt al dat gewandel je maar vermoeiend? Vraag dan een visvergunning aan bij een van de tolstations zodat je in de Silvretta-Stausee kunt vissen. Ben je wel sportief ingesteld? Dan raad ik aan het meer met de mountainbike te bereiken. Dit is een inspannende tocht, maar zeker de moeite waard. Wil je enkel de afdaling doen, dan is het op dinsdag en vrijdag mogelijk je mountainbike naar boven te laten brengen. Klik hier voor meer informatie daarover.

Het stuwmeer met gletsjers op de achtergrond

Het stuwmeer met gletsjers op de achtergrond, foto door Nikater.

Als je toevallig begin juli de Silvretta-Hochalpenstraße bezoekt heb je tenslotte nog de kans talloze oldtimers te zien. Aan het begin van deze maand wordt al sinds 1998 de Silvretta Classic Rallye Montafon gehouden, met honderden auto’s uit de jaren 1930 en de eerste decennia na de Tweede Wereldoorlog. Het duurt drie dagen en is leuk om te bekijken. De weg blijft tijdens het evenement ook gewoon opengesteld voor toeristen.

Tijdens de winter

Tijdens de wintermaanden is de Silvretta-Hochalpenstraße niet geopend. Wel verandert het gebied rond het stuwmeer dan in een klein wintersportoord dat bekend staat onder de naam Silvretta–Bielerhöhe. Er is een skilift en een aantal kilometers aan pistes, maar de meeste bezoekers zullen komen voor de langere skitours en langlaufroutes midden tussen de hoge pieken van de Silvretta. Ook kun je er wat de Oostenrijkers Winterwandern noemen, waarbij je op sneeuwschoenen de omgeving verkent.

De Silvretta in de winter

De Silvretta in de winter, foto door Anton Steiner (CC BY 2.0)

Houd wel rekening met lagere temperaturen dan in andere wintersportoorden in Vorarlberg en Tirol. Dit komt omdat het veel hoger de bergen in ligt. Het voordeel is dat er in de winter rond de Bielerhöhe nauwelijks sprake is van massatoerisme. Het skigebied is te bereiken door in Partenen de Vermuntbahn te nemen. Vanaf daar wordt je vervolgens in een klein busje naar de piste gebracht.

Geschiedenis van de Silvretta-Hochalpenstraße

Hoewel de Silvretta-Hochalpenstraße nu een toeristische route is, werd de weg oorspronkelijk aangelegd door de Vorarlberger Illwerke. Dit is het bedrijf dat de stuwmeren heeft aangelegd en vandaag de dag nog altijd de weg in beheer heeft. Met de aanleg werd begonnen in 1938, toen Oostenrijk deel uitmaakte van het Groot-Duitse Rijk. Bij de werkzaamheden werden ook krijgsgevangenen ingezet en ter ere van hen staat er bij de Silvretta-Stausee een klein monument. De Hochalpenstraße werd in 1954 opengesteld voor het publiek, een jaar nadat het stuwmeer in gebruik was genomen.

Hotels en vakantiehuisjes in Vorarlberg

Benieuwd naar het aanbod van hotels en vakantiehuisjes in Vorarlberg? Bekijk dan alvast deze pagina over Vorarlberg op Booking.com. Betalen doe je meestal pas na aankomst in je accommodatie.

Openingstijden en tol van de Silvretta-Hochalpenstraße

De Silvretta-Hochalpenstraße is tussen begin juni en oktober opengesteld. Het kan in verband met sneeuwval ieder jaar iets verschillen, dus ik raad je aan even te kijken op de officiële website. Verder is het nodig tol te betalen, waarbij de tolhuizen net voorbij Partenen en enkele kilometers ten westen van Galtür staan. Beide dorpen zijn dus nog te bereiken zonder tol te hoeven betalen.

Je kunt ook de bus nemen

Je kunt ook de bus nemen, foto door Klaus Graf (CC BY-SA 3.0)

De belangrijkste prijzen die je moet weten zijn €18 voor personenwagens en €14,50 voor motoren. Voor een volledig overzicht kun je deze pagina op de website van de Silvretta-Hochalpenstraße raadplegen.

Bereikbaarheid en kaart Silvretta-Hochalpenstraße

De Silvretta-Hochalpenstraße is eenvoudig te bereiken door een van de twee valleien aan beide uiteinden te volgen. Vanuit Vorarlberg gaat het dan om de Montafon die bij Bludenz begint. Neem de Montafoner Straße (L188) en je komt na iets meer dan een half uur in Partenen waar de tolweg begint. Vanuit Tirol kun je voorbij Landeck de Landesstraße Paznauntalstraße (B188). Eenmaal voorbij Galtür, dat op 45 minuten rijden ligt, begint dan de Silvretta-Hochalpenstraße.

Het is ook mogelijk de route met het openbaar vervoer te doen. Vanuit Partenen neem je hiervoor buslijn L85 en vanuit Galtür de Regionalbus 4240. Beide hebben de Bielerhöhe als eindbestemming. Je kunt dus overstappen om van Vorarlberg naar Tirol te reizen of andersom, maar als je hotel of vakantiehuisje zich in een van beide dorpen bevindt kun je dezelfde bus weer terugnemen.

kaart van de Silvretta-Hochalpenstraße

Op de bovenstaande kaart heb ik de Silvretta-Hochalpenstraße aangegeven met de blauwe lijn. De tolstations zijn gemarkeerd met A en B. Verder heb ik Partenen (C), de Vermuntsee (D) en de Silvretta-Stausee (E) aangegeven. Bij dit laatste stuwmeer vind je ook de Bielerhöhe, met 2.037 meter het hoogste punt van de route waar ook de hotels staan. Het dorp Galtür aan het Tiroolse uiteinde van de Silvretta-Hochalpenstraße ligt bij F.

Hotels en vakantiehuisjes in Partenen

Hoewel Partenen niet groot is, vind je er toch veel hotels en vakantiehuisjes. Voor het aanbod en de prijzen kun je kijken naar deze pagina over Partenen op Booking.com. Betaal je liever niet teveel, zorg dan dat je ruim op tijd reserveert.

Verder lezen

Wil je meer weten over de omgeving? Kijk dan eens naar mijn pagina’s over Partenen en de Montafon. Deze liggen aan de kant van Vorarlberg. Voor informatie over de Tiroolse kant van de Silvretta Hochalpenstraße kun je mijn pagina’s over Galtür en Tirol raadplegen.

Publicatiedatum: 20-09-2017. Laatst bijgewerkt op: