Galtür, het hoogste dorp in het Paznauntal
Op zoek naar een rustig alternatief voor het toeristische Ischgl? Kijk dan eens naar Galtür 10 kilometer verderop. Dit is laatste dorp in het Paznauntal in Tirol en het heeft een eigen skigebied. In de zomer is het een prima uitgangspunt om de imposante Silvretta te verkennen. De beroemde Silvretta Hochalpenstraße begint bijvoorbeeld net buiten Galtür. Ik zet hieronder alles voor je op een rij!
Het Tiroolse dorp Galtür in de zomer, foto door Whgler (CC BY-SA 3.0)
Ga je op vakantie naar Tirol en ben je nog op zoek naar een accommodatie? Reserveer dan ruim op tijd! Op de pagina over Tirol op Booking.com kun je nu alvast het aanbod en de prijzen bekijken.
Feiten en cijfers
Galtür is met 790 inwoners een klein dorp. Het ligt vrij afgelegen op 105 kilometer van Innsbruck aan het einde van het lange Paznauntal. Met 1.584 meter boven zee is Galtür ook het hoogste dorp van de vallei.
Wat is er te zien en te doen in Galtür?
Galtür ligt erg hoog en dat is te merken. De boomgrens ligt maar net iets hoger dan het dorp zelf. Daarboven zijn het de reusachtige bergpieken van de Verwallgruppe naar het noorden en de Silvretta naar het zuiden die het beeld bepalen. Direct ten zuiden van Galtür begint het Jamtal. Dit is een langgerekt dal met aan het einde toegang tot gletsjers en veel pieken boven de 3.000 meter. Deze bergen bieden genoeg mogelijkheden voor een leuke vakantie.
Het Alpinarium van Galtür, foto door Henk Monster (CC BY 3.0)
Het dorp zelf is niet al te groot en ligt aan de Paznauntalstraße oftewel de B188, de doorgaande weg naar de grens met Vorarlberg. Het bestaat voornamelijk uit woonhuizen, hotels en een aantal restaurants en winkels. Verder beschikt Galtür over een mooie kerk die in de 18e eeuw in de barokke stijl herbouwd werd. Een andere attractie is het Alpinarium met onder meer een museum over de Alpen en een grote klimwand. Houd je van sport? Kijk dan eens naar het Sport- und Kulturzentrum met een overdekt zwembad, tennishallen en kegelbanen.
De wintersportmogelijkheden
Hoewel er in Galtür zelf dus ook het een en ander te doen is, komen toeristen natuurlijk in de eerste plaats voor de schitterende omgeving. Vooral in de winter is het een populaire bestemming, want het dorp beschikt met het Silvapark over zijn eigen skigebied. Hier vind je 10 skiliften en ongeveer 40 kilometer aan pistes, waarvan 4 km blauwe, 24 km rode en 12 km zwarte pistes. Verder heeft Galtür ski- en snowboardscholen, kun je er nachtskiën en is er nog de Stausee Kops, een groot stuwmeer dat in de winter bevroren is.
De pistes net buiten Galtür, foto door Henk Monster (CC BY 3.0)
Goed om te weten wanneer je een accommodatie boekt, is dat de skiliften niet in Galtür zelf maar in het gehucht Wirl beginnen. Dit ligt een kilometer ten westen van Galtür. Je kunt de gratis skibus nemen, maar ook is het nog altijd te aflopen. In Galtür vind je verder genoeg op het gebied van après-ski, maar het gaat er rustiger aan toe dan in het bekendere Ischgl dat weer 10 kilometer naar het oosten ligt. Je skipas voor Galtür is overigens ook in Ischgl en de andere dorpen van het Paznauntal geldig. Handig voor als je tijdens de vakantie nog wat variatie wilt.
Om een hotel of vakantiehuisje in Galtür te zoeken, raad ik aan deze pagina over Galtür op Booking.com te bekijken. Er zijn uiteraard andere aanbieders, maar bij Booking.com vind je verreweg de meeste accommodaties.
Wil je langlaufen dan zit je in Galtür met 74 kilometer aan langlaufroutes ook goed. Vooral de tocht naar de op 2.036 meter gelegen Bielerhöhe is een aanrader. Hier vind je een ander stuwmeer en een klein, zeer rustig skigebied. Wel zul je dezelfde weg weer terug moeten nemen. De Silvretta Hochalpenstraße is in de winter gesloten en de skibus gaat dus niet tot aan de Bielerhöhe.
Activiteiten in de zomer
Hoewel de overige skiliften de rest van het jaar gesloten zijn, is de Alpkogelbahn van begin juli tot en met eind september geopend. Deze brengt je meteen van Galtür naar een uitgestrekt wandelgebied rondom de Stausee Kops. Je vind hier gemarkeerde routes, rotsachtige pieken, berghutten en een geweldig uitzicht. Een minstens zo populaire wandelbestemming is het Jamtal ten zuiden van Galtür. Aan het einde van dit dal staat de Jamtalhütte, een prima uitgangspunt voor de met gletsjers bedekte bergen op de grens met Zwitserland.
Wandelgebied in het Jamtal, foto door Whgler (CC BY-SA 3.0)
Ook kun je in de zomer in Galtür terecht voor enkele andere leuke activiteiten. Zo zijn er veel mountainbike routes. Ben je niet zo fit? Huur dan een e-bike. Door het hele Paznauntal vind je oplaadpunten. Rotsklimmen oftewel boulderen is verder mogelijk in het Silvapark waar je 160 grote rotsen vind die je onder begeleiding kunt beklimmen. Jaarlijks worden er een aantal evenementen zoals de Silvrettarun 3000 en de Internationale Almkäseolympiade georganiseerd. Het laatste is een groot kaasfestival waar je heerlijke Alpenkaas kunt proeven.
In de omgeving
Doordat Galtür in een langgerekt dal ligt, kun je voor het verkennen van de omgeving slechts twee kanten op. Ga je naar het oosten, dan kom je plaatsen tegen zoals Ischgl, Kappl en See. Dit zijn bekende wintersportoorden. Met de Silvretta Skipas kun je ook gebruik maken van de pistes bij deze dorpen. Rijd je nog wat verder door dan verlaat je het Paznauntal en kom je bij Landeck. Dit kleine stadje kent een mooi historisch centrum en een kasteel.
Stausee Kops in de buurt van Galtür, foto door Reisender1701 (CC BY-SA 2.0)
Rijd je vanaf Galtür richting het westen, dan bereik je al snel de spectaculaire Silvretta Hochalpenstraße. Dit is een van de beroemdste toeristische autoroutes van Oostenrijk die midden tussen de hoge bergpieken heen loopt. Eenmaal over de 2.036 meter hoge bergpas ben je in Vorarlberg en kun je het dal van de Montafon verkennen.
Geschiedenis van Galtür
Galtür werd voor het eerst genoemd in de late middeleeuwen. Het was toen in gebruik door Reto-Romaans sprekende veehouders uit Graubünden, net over de grens in Zwitserland. Vanaf de 14e eeuw, met de komst van pioniers uit de westelijke vallei van de Montafon, kreeg het Duits steeds meer de overhand. Toch bleef het dorp dankzij het bestaan van hoge ruiterpaden naar het zuiden economisch nog eeuwenlang verbonden met Graubünden.
De Jamtalhütte werd in 1882 gebouwd, foto door Whgler (CC BY-SA 3.0)
Het was pas met de aanleg van een weg vanaf Landeck in de 19e eeuw dat het Paznauntal en Galtür aangesloten werden bij de rest van Tirol. Het was ook rond deze tijd dat het toerisme begon op te komen. Zo werden in de omgeving van Galtür enkele berghutten gebouwd. Vanaf de tweede helft van de 20e eeuw, met de aanlag van de pistes en kabelbanen, werd het toerisme zelfs de belangrijkste bron van inkomsten voor het dorp.
Klimaat van Galtür
Doordat Galtür boven de 1.500 meter ligt kent het een kouder klimaat dan de andere dorpen in dit deel van Oostenrijk. Zo komt de gemiddelde temperatuur tussen december en februari ook overdag niet boven het vriespunt uit. Verder is het een van de meest sneeuwzekere regio’s van Tirol. Bang voor pistes zonder sneeuw hoef je niet te zijn. In de zomer is het behoorlijk fris in Galtür. Zelfs in de warmste maand juli wordt het overdag gemiddeld slechts 17 graden. ‘s Nachts koelt het af naar een graad of 7. Warmere kleding meenemen is aan te raden!
Bereikbaarheid van Galtür
Vanaf Utrecht is het 900 kilometer tot aan Galtür, waarbij er twee voor de hand liggende routes zijn. Ten eerste kun je bij het Duitse Memmingen de A96 richting Bregenz nemen. Daarna ga je dan verder via Feldkirch en de Montafon om tenslotte de Silvretta Hochalpenstraße tot aan Galtür te nemen. Bedenk wel dat deze weg alleen in het hoogseizoen geopend is en dat je tol moet betalen. Een andere mogelijkheid is vanaf Memmingen de A7 te volgen om bij Füssen de grens over te gaan. Je rijdt dan via Imst en Landeck naar Galtür.
De Silvretta Hochalpenstraße, foto door Michiel Verbeek (CC BY-SA 4.0)
Ga je met het vliegtuig? Dan vind je het dichtstbijzijnde vliegveld in Innsbruck dat zowel in de zomer als in de winter prima vanaf Nederland te bereiken is. Lees er meer over in mijn artikel over vliegen naar Innsbruck. Houd wel rekening met nog een rit van ruim 100 kilometer van het vliegveld naar Galtür.
Wil je een treinreis naar of binnen Oostenrijk boeken? Dan kan dit via via de website van NS International. Reserveer ruim van tevoren voor flinke kortingen. Naar Wenen en Innsbruck kun je de nachttrein nemen.
Ook als je met de trein gaat is de Tiroolse hoofdstad je eerste bestemming, waarbij vooral de nachttrein een leuke optie is. Je komt dan ‘s ochtends vroeg uitgerust in Innsbruck aan. Na je ontbijt reis je dan op je gemak verder naar Galtür. Dit is voor de avontuurlijk ingestelde reiziger of juist voor hen die ontspannen vanuit de trein van het landschap willen genieten. Vanaf Innsbruck neem je vervolgens de trein naar Landeck, waar je kunt overstappen op bus L4240 die je tot aan Galtür brengt.
Kaart van Galtür
Op de kaart hierboven heb ik Galtür aangegeven met A. Het skigebied Silvapark ligt iets ten westen van het dorp bij het gehucht Wirl (B). Ook heb ik de Stausee Kops (C), de Silvretta Hochalpenstraße (D) en het Jamtal (E) aangegeven.
Om een hotel of vakantiehuisje in Galtür te zoeken, raad ik aan deze pagina over Galtür op Booking.com te bekijken. Er zijn uiteraard andere aanbieders, maar bij Booking.com vind je verreweg de meeste accommodaties.
Verder lezen
Voor meer over de omgeving kun je mijn pagina en Tirol raadplegen. Wil je juist meer weten over Galtür zelf? Lees dan ook eens de onderstaande artikelen.