Feldkirch, een middeleeuwse stad in Vorarlberg

De deelstaat Vorarlberg staat bekend om het schitterende Alpenlandschap. Toch vind je er ook een aantal mooie steden, waarvan Feldkirch mijn aanrader is. Deze kleine stad beschikt over een van de best bewaard gebleven middeleeuwse binnensteden van Oostenrijk. Zo vind je er een kasteel, stadspoorten, kloosters en tal van oude huizen. Feldkirch ligt in het dal van Rijn, vlakbij waar deze rivier samenkomt met de Ill. Zwitserland en Liechtenstein liggen iets verderop.

Het historische centrum van Feldkirch

Het historische centrum van Feldkirch, foto door Norbert Kaiser (CC BY-SA 3.0)

Hotels en vakantiehuisjes in Vorarlberg

Benieuwd naar het aanbod van hotels en vakantiehuisjes in Vorarlberg? Bekijk dan alvast deze pagina over Vorarlberg op Booking.com. Betalen doe je meestal pas na aankomst in je accommodatie.

Feiten en cijfers

Met 31.824 inwoners is Feldkirch net iets groter dan Bregenz, de 33 kilometer naar het noorden gelegen hoofdstad van Vorarlberg. Feldkirch ligt 458 meter boven zeeniveau en is de meest westelijke stad van Oostenrijk.

Wat is er te zien en te doen in Feldkirch?

De compacte binnenstad van Feldkirch meteen aan de rivier de Ill staat bekend om de uit de middeleeuwen bewaard gebleven architectuur. Zo vind je er oude woonhuizen, maar ook later in barokke stijl omgebouwde onderkomens zoals het Palais Liechtenstein. Verder staan er in Feldkirch nog enkele middeleeuwse torens overeind, waaronder de Churertor en de kleinere Mühletor. De ronde, rond 1500 gebouwde Katzenturm aan het noordelijke uiteinde van het centrum is interessant omdat hier de grootste en zwaarste klok van Vorarlberg hangt.

Uitzicht op Feldkirch

Uitzicht op Feldkirch, foto door Norbert Kaiser (CC BY-SA 3.0)

Om in de middeleeuwse stemming te blijven, kun je aan de rand van de binnenstad kasteel Schattenburg bekijken. Dit kleine maar stevige kasteel werd hier net voor 1200 gebouwd door de graven van Montfort. Tegenwoordig vind je er een van de grootste verzamelingen historische wapens van Oostenrijk. In de kapel van het kasteel zijn de goed bewaard gebleven fresco’s uit de 16e eeuw interessant. Lees er meer over in mijn artikel over de Schattenburg.

Kasteel Schattenburg in Feldkirch

Kasteel Schattenburg in Feldkirch, foto door Norbert Kaiser (CC BY-SA 3.0)

Ook de moeite waard zijn de kloosters en kerken van Feldkirch. Zo staat er vlakbij het historische centrum een kapucijnenklooster uit 1602, terwijl je in het stadsdeel Altenstadt een dominicanenklooster uit de 13e eeuw kunt bekijken. Nog veel ouder is Petronillakapelle, ook in Altenstadt, die al in het jaar 842 genoemd werd. Aan deze kleine kapel, die oorspronkelijk in een veld stond, is de naam Feldkirch zelfs ontleend. Weer terug in de binnenstad is er nog de kerk van St. Nikolaus uit 1287. Het geldt als de mooiste gotische kerk van Vorarlberg.

Hotels en vakantiehuisjes in Feldkirch

Ga je op vakantie naar Feldkirch, dan raad ik de hotels in het centrum aan. Een vakantiehuisje in de valleien ten oosten van de stad is een andere aanrader. Bekijk het aanbod op deze pagina over Feldkirch op Booking.com.

Bezoek je Feldkirch met kinderen en ben je bang dat ze snel moe worden van al die middeleeuwse torens en kerken? Dan verdient het Wildpark Feldkirch een bezoek. In dit gratis toegankelijke park kun je steenbokken, wolven en nog veel meer dieren die van nature in de Alpen voorkomen bekijken. Het ligt op loopafstand van het centrum.

Festivals in Feldkirch

Feldkirch is vooral in de zomer een geschikte stad om te bezoeken. Er worden dan een aantal festivals georganiseerd. Zo is er ieder jaar eind juli of begin augustus het Gauklerfestival met acrobaten, clowns, jongleurs en andere artiesten. Het Feldkircher Weinfest in juli staat juist in het teken van de wijn, want in de vallei van de Rijn ten westen van Feldkirch vind je een aantal wijngaarden. Ook leuk is Poolbar, een festival met concerten, films, cabaret en andere optredens. Dit festival begint ieder jaar in juli en eindigt enkele weken later in augustus.

In de omgeving

In de omgeving van Feldkirch valt veel te zien. Dit komt mede door de gunstige ligging van de stad. De Rijn ligt enkele kilometers naar het westen met aan beide oevers je mooie fietsroutes. Andere bezienswaardigheden zijn:

De Liebfrauenbergkirche in Rankweil

De Liebfrauenbergkirche in Rankweil, foto door Friedrich Böhringer (CC BY-SA 2.5)

Rijd je vanuit Feldkirch richting het oosten, dan kom je in de brede vallei van de Walgau. Aan weerszijden vind je een aantal indrukwekkende bergpieken zoals de 2.000 meter hoge Tälisspitze en de 1.634 meter hoge Frastanzer Sand. Dit gebied leent zich uitstekend voor onvergetelijke wandeltochten.

Geschiedenis van Feldkirch

Hoewel het centrum van Feldkirch nu aan de rivier Ill ligt, lag het lang geleden net ten noorden van de Ardetzenberg rond de Petronillakapelle. Zoals ik hierboven al schreef, ontleent Feldkirch zijn naam aan deze kleine kapel die in 842 voor het eerst genoemd werd. Met de bouw van de Schattenburg in 1200 verschoof de economische activiteit van Feldkirch naar de locatie van de huidige binnenstad. Aan het eind van de middeleeuwen groeide het dankzij de handel met Italië uit tot een van de meest welvarende steden van Vorarlberg.

Klimaat van Feldkirch

Het klimaat van Feldkirch is vergelijkbaar met de rest van het lager gelegen deel van Vorarlberg. Dit betekent flink wat regen in de vorm van onweersbuien in de zomer. Hierdoor hoef je niet bang te zijn voor lange, hete periodes. In de winter komt de temperatuur wel regelmatig onder het vriespunt en kan er veel sneeuw vallen. Hieronder heb ik een klimaatgrafiek van Feldkirch voor je gemaakt.

Het klimaat van Feldkirch

Openbaar vervoer van Feldkirch

Feldkirch beschikt over 8 buslijnen die het historische centrum verbinden met de buitenwijken en de omliggende dorpen. Houd er wel rekening mee dat Feldkirch geen grote stad is en dat de meeste bussen slechts eenmaal in het uur rijden. De bezienswaardigheden in de binnenstad zijn wel te aflopen, maar wil je ook de bergen of de oevers van de Rijn verkennen dan komt een eigen auto toch van pas. Eventueel is het mogelijk in Bregenz of Dornbirn een auto te huren.

Bereikbaarheid en kaart Feldkirch

Feldkirch is goed met de auto te bereiken, want het ligt aan de A14. Vanaf Bregenz aan de Bodensee is het nauwelijks meer dan 15 minuten rijden. Denk er wel aan dat een Autobahnvignet verplicht is in Oostenrijk. Heb je deze niet en maak je toch gebruik van de Autobahn, dan riskeer je een flinke boete.

De A14 in de buurt van Feldkirch

De A14 in de buurt van Feldkirch, foto door Gast32 (CC BY-SA 2.5)

Een vliegveld is er in Feldkirch niet, je zult daarvoor moeten uitwijken naar Zürich, Friedrichshafen of Innsbruck. Deze steden liggen nog best ver bij Feldkirch vandaan, waardoor er helaas niet veel over blijft van de tijd die je bespaart door met het vliegtuig te gaan. Lees meer in mijn artikel over vliegen naar Vorarlberg.

Ook is het mogelijk de trein te nemen naar Feldkirch. Je moet dan minimaal tweemaal overstappen in Duitsland, maar doordat je gebruik kunt maken van de snelle ICE is het vanuit Nederland en België slechts 8 uur reizen. Reserveer je op tijd, dan kost een treinticket minder dan €100 per persoon. Vanuit Feldkirch kun je vervolgens treinen nemen richting Innsbruck, Liechtenstein en Zwitserland. Ook over de trein naar Vorarlberg heb ik een artikel geschreven.

Kaart van Feldkirch

kaart van Feldkirch

Op de kaart heb ik de Schattenburg aangegeven met A. Het historische centrum en alle bezienswaardigheden liggen meteen ten westen van het kasteel. Het stadsdeel Altenstadt met de Petronillakapelle ligt bij B. Verder heb ik het station (C), het het Wildpark Feldkirch (D) en de Merkur en Lidl (beide F) voor je aangegeven. De laatste twee zijn grote en makkelijk bereikbare supermarkten.

Hotels en vakantiehuisjes in Feldkirch

Ga je op vakantie naar Feldkirch, dan raad ik de hotels in het centrum aan. Een vakantiehuisje in de valleien ten oosten van de stad is een andere aanrader. Bekijk het aanbod op deze pagina over Feldkirch op Booking.com.

Verder lezen

Wil je meer weten over andere plaatsen in de omgeving? Kijk dan naar mijn pagina over de deelstaat Vorarlberg. Verder vind je hieronder een lijst van aanvullende artikelen die ik over Feldkirch geschreven heb.


Publicatiedatum: 03-06-2015. Laatst bijgewerkt op: