Bregenz, een leuke haven aan de Bodensee

Het kleine Bregenz aan de Bodensee is de hoofdstad van Vorarlberg en heeft je als vakantieganger veel te bieden. Zo vind je er historische architectuur en worden er in de zomer grote culturele evenementen georganiseerd. Ook in de omgeving is er veel te zien. Uitstapjes naar Duitsland, Zwitserland en zelfs Liechtenstein zijn bijvoorbeeld zo gemaakt. In dit artikel zet ik alles dat je over Bregenz moet weten voor je op een rij!

Bregenz aan de Bodensee

Bregenz aan de Bodensee, foto door Florian Glöcklhofer (CC BY-SA 2.5)

Hotels en vakantiehuisjes in Vorarlberg

Benieuwd naar het aanbod van hotels en vakantiehuisjes in Vorarlberg? Bekijk dan alvast deze pagina over Vorarlberg op Booking.com. Betalen doe je meestal pas na aankomst in je accommodatie.

Feiten en cijfers

Bregenz is een vrij kleine stad met 29.000 inwoners. Het ligt 427 meter boven zeeniveau en meteen aan de Bodensee. De dichtstbijzijnde grote Oostenrijkse stad is Innsbruck, 187 kilometer naar het ten oosten.

Wat is er te zien en te doen in Bregenz?

Doordat Bregenz niet al te groot is valt alles goed te aflopen. Je vindt in het historische centrum veel middeleeuwse vakwerkhuizen en ook de stadsmuren staan nog gedeeltelijk overeind. Een van de hoogtepunten is de Martinsturm uit 1601, een grote ronde toren die ooit deel uitmaakte van het paleis van de graaf van Bregenz. Het charmante Deuringschlössle iets verderop, het Altes Rathaus uit 1662 en het in een 19e-eeuwse villa gevestigde klooster Marienberg zijn andere bezienswaardigheden. De Kaiserstraße, een sierlijke winkelstraat met veel restaurants, is ook mooi om te bekijken.

Middeleeuwse architectuur in Bregenz

Middeleeuwse architectuur in Bregenz, foto door weisserstier (CC BY 2.0)

Het is echter de ligging meteen aan de Bodensee wat Bregenz tot een geliefde toeristische bestemming maakt. Vanuit de haven in de stad vertrekken van maart tot oktober verschillende cruiseschepen voor een rondtocht. Wil je niet al teveel geld uitgeven? Neem dan de veerboot naar Lindau aan de Duitse oever van het meer. Verder ligt er een promenade langs de oever en zelfs een klein strand. Leuk om te zien hier is de Militärbadeanstalt, een in 1825 op palen gebouwd zwembad voor soldaten. Meteen ten westen van de historische binnenstad vind je een modern zwembad, een aantal campings en een vijftal jachthavens. Wil je zeilen, roeien of waterskiën, dan heb je hiervoor meer dan genoeg mogelijkheden.

Uitzicht vanaf de Pfänder

Uitzicht vanaf de Pfänder, foto door Lothar Struckmeier (CC BY 2.0)

Ten oosten van Bregenz vind je de Pfänder, een 1.062 meter hoge berg met een geweldig uitzicht over de stad, de Bodensee en de Alpen. Een kabelbaan brengt je vanuit het centrum bijna tot het hoogste punt. Niet ver bij waar de kabelbaan aankomt vandaan kun je bovendien het Alpenwildpark Pfänder bezoeken. Vooral kinderen zullen de bokken, geiten, herten en andere dieren leuk vinden, terwijl je in het aangrenzende Adlerwarte Pfänder shows met grote roofvogels kunt zien. De top van de Pfänder is het beginpunt van twee wandelingen: de 5 uur durende Drei-Eintausender-Bergwanderung en de 4 uur durende Käse-Wanderweg.

De Abdij van Mehrerau

De Abdij van Mehrerau, foto door weisserstier (CC BY 2.0)

Andere net buiten het centrum van Bregenz gelegen bezienswaardigheden zijn de Burg Hohenbregenz en de Abdij van Mehrerau. Het eerste is een kasteelruïne uit de 11e eeuw waarvan alleen de kerk in goede staat behouden is. Het staat op de 598 meter hoge Gebhardsberg ten zuiden van het centrum Bregenz. De Abdij van Mehrerau is juist een groot klooster dat teruggaat naar het jaar 611, toen de Ierse monnik Columbanus naar Bregenz kwam om de inwoners te kerstenen. De huidige kloostergebouwen aan de Bodensee stammen uit de 18e eeuw.

Hotels en vakantiehuisjes in Bregenz

Lijkt Bregenz je een leuke bestemming voor je vakantie? Kijk dan naar deze pagina over Bregenz op Booking.com voor een overzicht van de hotels en vakantiehuisjes. Boek ruim van tevoren voor de beste prijzen.

Festivals en musea

Tijdens de zomermaanden is er veel te doen in Bregenz, met de Bregenzer Festspiele verreweg als grootste evenement. Langs de oever van de Bodensee worden dan dagelijks concerten, theater- en operavoorstellingen georganiseerd. Er is hiervoor een speciale tribune met meer dan 7.000 zitplaatsen, maar bij slecht weer wordt de voorstelling verplaatst naar het grote Festspielhaus dat er naast staat. De sfeer is ontzettend leuk en ieder jaar trekt het festival ruim 150.000 bezoekers. Ook interessant zijn het Jazz Festival in juni op de Kornmarktplatz en de Bregenzer Frühling in de lente. Het laatste is een belangrijk internationaal dansfestival dat opnieuw in het Festspielhaus gehouden wordt.

De Bregenzer Festspiele

De Bregenzer Festspiele, foto door sd98fw897r (CC BY 2.0)

Houd je van musea, dan heb je in Bregenz de keuze uit het Vorarlberg Museum en het Kunsthaus Bregenz. Het Vorarlberg Museum is het grootst en het oudst. Het werd namelijk al in 1857 opgericht en je kunt er meer leren over de geschiedenis, cultuur en oude kunst van de deelstaat Vorarlberg. In het Kunsthaus, gevestigd in een opmerkelijke glazen kubus, kun je juist terecht voor eigentijdse Oostenrijkse kunst en een aantal wisselende tentoonstellingen.

In de omgeving

Als je naar Bregenz gaat, wil je natuurlijk niet alleen de stad zelf bezoeken. Gelukkig is er in de omgeving veel te zien. Ik heb de de Bodensee en de Pfänder al genoemd, maar hieronder heb ik nog een aantal leuke suggesties voor je:

Lindau aan de Duitse oever

Lindau aan de Duitse oever, foto door Cody (CC BY 2.0)

Houd je wel van een actieve vakantie? Dan is Bregenz een goed uitgangspunt om de Bregenzer Ach te verkennen. Dit is een kleine rivier waarvan de benedenloop zich goed leent om te wildwatervaren of te kajakken. Kamperen langs de oever van de rivier is hier bijzonder populair. Fiets je liever, dan is er nog de Bodensee-Radweg. Dit is een lange fietsroute rond de Bodensee, waarvan je natuurlijk ook slechts een klein deel kunt fietsen.

Hotels en vakantiehuisjes in Vorarlberg

Benieuwd naar het aanbod van hotels en vakantiehuisjes in Vorarlberg? Bekijk dan alvast deze pagina over Vorarlberg op Booking.com. Betalen doe je meestal pas na aankomst in je accommodatie.

Geschiedenis van Bregenz

Bregenz werd in 15 voor Christus gesticht door de Romeinen en kent dus een lange geschiedenis. In deze tijd was het door de ligging tussen de Bodensee en de Alpen vooral van militair belang. Tijdens de middeleeuwen groeide de stad verder uit tot een handelsstad en werd ook de nog voor een deel overeind staande stadsmuur gebouwd. Samen met de rest van Vorarlberg kwam Bregenz in de 16e eeuw in handen van de Habsburgers van Oostenrijk.

Klimaat van Bregenz

Het klimaat van Bregenz is heel wat milder dan hoger de Oostenrijkse bergen in. Dit komt door de invloed van de Bodensee, waardoor het in de zomer wat minder warm is en in de winter wat minder koud. Het betekent ook dat het meer regent, waarbij vooral in de maanden juni en juli regelmatige onweersbuien de stad bezoeken. De wintermaanden kenmerken zich juist door dichte mist die af en toe boven de Bodensee blijft hangen.

Klimaatgrafiek van Bregenz

Het openbaar vervoer

Bregenz kent 5 buslijnen (de blauwe Stadtbus) die je voor €1,40 per rit van het centrum naar de andere delen van de stad brengen. Toch zul je er als toerist niet vaak gebruik van hoeven maken, want de bezienswaardigheden liggen allemaal op loopafstand van de binnenstad. Wel van pas komen de regionale bussen (de gele Landbus) die je bijvoorbeeld naar het Bregenzerwald brengen.

Bereikbaarheid en kaart Bregenz

Bregenz is goed te bereiken. Kom je vanuit Nederland of België, dan liggen de Duitse A7 en vervolgens vanaf Memmingen de A96 naar de Bodensee voor de hand. In Oostenrijk kun je net voor het begin van de Pfändertunnel de oude weg langs de oever van het meer naar Bregenz nemen. Denk er overigens aan dat een Autobahnvignet verplicht is wanneer je over de A14 verder Vorarlberg inrijdt.

Het treinstation van Bregenz

Het treinstation van Bregenz, foto door Friedrich Böhringer (CC BY-SA 3.0)

Doordat je gebruik kunt maken van de snelle Duitse ICE is de stad net als de rest van Vorarlberg ook relatief eenvoudig met de trein te bereiken. In minder dan 8 uur en voor iets meer dan €80 ben je vanuit Nederland al in Bregenz. Je kunt NS International raadplegen voor de mogelijkheden. In mijn artikel over de trein naar Vorarlberg geef ik je nog wat meer, uitgebreidere informatie.

Een vliegveld is er in Bregenz niet. Hiervoor kun je het beste uitwijken naar Friedrichshafen aan Duitse kant van de Bodensee. Andere luchthavens in de buurt vind je in Innsbruck en het Zwitserse Zürich, vanaf waar je dan weer de trein naar Bregenz kunt nemen. Lees meer in mijn artikel over vliegen naar Vorarlberg.

kaart van Bregenz

Op de kaart heb ik een aantal belangrijke plekken gemarkeerd. Ten eerste is er het historische centrum dat zich rond A bevindt. Verder is er het station van Bregenz (B), het Festspielhaus (C), het begin van de Pfänderbahn (D) en de Abdij van Mehrerau (E). Kom je naar Bregenz om inkopen te doen, dan zijn de Interspar (F) en de Lidl (G) de grootste supermarkten.

Hotels en vakantiehuisjes in Bregenz

Lijkt Bregenz je een leuke bestemming voor je vakantie? Kijk dan naar deze pagina over Bregenz op Booking.com voor een overzicht van de hotels en vakantiehuisjes. Boek ruim van tevoren voor de beste prijzen.

Verder lezen

Meer informatie over de omgeving vind je op de pagina over Vorarlberg. Wil je nog meer lezen over wat er in Bregenz zelf te doen is? Dan zul je geïnteresseerd zijn in de volgende artikelen:


Publicatiedatum: 03-06-2015. Laatst bijgewerkt op: