Vliegen naar Vorarlberg

Wie met het vliegtuig naar Vorarlberg wil staat voor een probleem. De deelstaat kent namelijk geen luchthaven. Je zult moeten uitwijken naar Friedrichshafen in Duitsland, het Zwitserse Zürich of Innsbruck in Tirol. Dit zijn de dichtstbijzijnde luchthavens. Ik heb ze op de kaart hieronder aangegeven met de letters F, Z en I. Vorarlberg is het oranje gebied in het midden van de kaart.

kaart luchthavens nabij Vorarlberg

Hotels en vakantiehuisjes in Vorarlberg

Benieuwd naar het aanbod van hotels en vakantiehuisjes in Vorarlberg? Bekijk dan alvast deze pagina over Vorarlberg op Booking.com. Betalen doe je meestal pas na aankomst in je accommodatie.

Vliegen naar Friedrichshafen

Het Duitse Friedrichshafen ligt net aan de andere kant van de Bodensee. Dit maakt Flughafen Friedrichshafen (FDH) de meest voor de hand liggende keuze als je na aankomst zo weinig mogelijk wilt reizen. Een nadeel is dat er geen rechtstreekse vluchten vanaf Nederland en België zijn. Je zult moeten vertrekken vanaf Düsseldorf (DUS) of Frankfurt (FRA). Dit maakt vliegen naar het vliegveld van Friedrichshafen vooral geschikt wanneer je in het oosten of zuiden van Nederland woont. De vluchten worden het gehele jaar door uitgevoerd door InterSky dat Friedrichshafen als basis heeft.

Vliegtuig van InterSky in Friedrichshafen

Een vliegtuig van InterSky in Friedrichshafen, foto door Aero Icarus (CC BY-SA 2.0)

Naar de Vorarlbergse hoofdstad Bregenz is het vervolgens 35 kilometer. Neem je de trein dan kost een kaartje €10,90. Wel duurt de reis meer dan een uur en zul je tweemaal moeten overstappen. Ben je met meer personen, dan is het aan te raden een auto te huren die je vaak op een andere locatie weer kunt inleveren.

Vliegen naar Zürich

Een andere mogelijkheid is te vliegen naar de luchthaven van de Zwitserse stad Zürich. Je zult na aankomst langer moeten reizen naar Vorarlberg, maar het voordeel is dat Zürich Airport (ZRH) rechtstreeks vanuit Nederland en België bereikbaar is. Bovendien heb je de keuze uit meer vluchten. Zo kun je met de KLM vliegen vanaf Amsterdam (AMS) en met Swiss Airlines vanaf Amsterdam, Brussel (BRU) en Düsseldorf (DUS). Verder biedt Germanwings vluchten tussen Düsseldorf en Zürich en Keulen (CGN) en Zürich.

Zürich Airport

Zürich Airport, foto door Lydav (CC BY-SA 3.0)

Het nadeel is dat je na aankomst in Zürich nog 120 kilometer naar Vorarlberg moet reizen. Zelfs met de treinen naar München die onderweg stoppen in Bregenz duurt het nog anderhalf uur. Met de auto duurt het even lang, met als voordeel dat je goedkoper uit bent wanneer je met meerdere personen een auto huurt.

Vliegen naar Innsbruck

Een laatste mogelijkheid Vorarlberg met het vliegtuig te bereiken is te vliegen naar Innsbruck in het aangrenzende Tirol. Hier vind je Flughafen Innsbruck (INN). Dankzij door Transavia verzorgde vluchten vanaf Amsterdam (AMS), Eindhoven (EIN) en in de winter ook vanaf Rotterdam (RTM), is dit vliegveld uitstekend bereikbaar voor Nederlanders. Woon je in of vlakbij België? Kijk dan eens naar de vluchten door Transavia vanaf Brussel (BRU) of door TUI vanaf Antwerpen (ANR).

Luchthaven van Innsbruck

De luchthaven van Innsbruck, foto door Josch K (CC BY 3.0)

Het nadeel van vliegen naar Innsbruck is dat het vliegveld verder bij Vorarlberg vandaan ligt. Zo is het naar Bregenz maar liefst 188 kilometer. Ga je echter op reis naar populaire wintersportoorden zoals Lech, dan is het ongeveer even ver als vanaf Friedrichshafen. Innsbruck is dan zeker het overwegen waard. Houd wel rekening met iets langere reistijden door het bergachtige landschap. De trein naar Bregenz, die onderweg in Vorarlberg in veel plaatsen stopt, doet er drie uur over.

Andere mogelijkheden van vervoer

Ik heb hierboven telkens de mogelijkheden besproken om per auto en trein door te reizen naar Vorarlberg. Met een huurauto is dit niet van toepassing, maar reis je per trein dan kan het door overstappen lang duren voordat je op plaats van bestemming bent. Je kunt in dat geval ook eens kijken naar een dienst zoals airportJET. Deze bussen rijden rechtstreeks van de luchthavens naar meerdere toeristische locaties in Vorarlberg. Verwacht wel flinke prijzen in vergelijking tot de trein of een huurauto.

Hotels en vakantiehuisjes in Vorarlberg

Benieuwd naar het aanbod van hotels en vakantiehuisjes in Vorarlberg? Bekijk dan alvast deze pagina over Vorarlberg op Booking.com. Betalen doe je meestal pas na aankomst in je accommodatie.

Verder lezen

Wil je meer weten over de vakantiemogelijkheden in Vorarlberg? Dan heb ik een uitgebreide pagina over deze Oostenrijkse deelstaat voor je. Vanaf hier kun je ook informatie over de verschillende steden, dorpen en streken vinden.

Publicatiedatum: 20-09-2017. Laatst bijgewerkt op: