De Bregenzer Festspiele

Iedere zomer in juli en augustus worden in de stad Bregenz de Bregenzer Festspiele gehouden, een aanrader voor iedereen die van opera en musicals houdt. Centraal staat het schitterend gedecoreerde podium boven het water van de Bodensee, het grootste in zijn soort ter wereld. Ook op andere locaties in de stad worden voorstellingen gehouden. Jaarlijks wordt het festival door meer dan 200.000 mensen bezocht.

De Bregenzer Festspiele in 2011

De Bregenzer Festspiele in 2011, foto sd98fw897r (CC BY 2.0).

Hotels en vakantiehuisjes in Vorarlberg

Benieuwd naar het aanbod van hotels en vakantiehuisjes in Vorarlberg? Bekijk dan alvast deze pagina over Vorarlberg op Booking.com. Betalen doe je meestal pas na aankomst in je accommodatie.

Wat is er te doen en te zien?

De Seebühne van Bregenz, de naam voor het podium op de Bodensee, ligt direct tegenover het station van de stad. Hier worden de belangrijkste voorstellingen gegeven, waarbij er altijd één opera of musical centraal staat. In 2019 en 2020 was dit bijvoorbeeld Rigoletto van de Italiaanse componist Giuseppe Verdi, terwijl in 2021 en 2022 Madama Butterfly van Giacomo Puccini opgevoerd werd. De muziek van de voorstellingen op de Seebühne wordt verzorgd door het Wiener Symphoniker orkest. Bijzonder is verder dat iedere twee jaar het decor van de Seebühne volledig aangepast wordt voor de nieuwe hoofdvoorstelling.

Het Festspielhaus van Bregenz

Het Festspielhaus van Bregenz, foto Friedrich Böhringer (CC BY-SA 3.0).

Meteen naast de Seebühne staat het grote Festspielhaus. Tijdens de Bregenzer Festspiele kun je hier terecht voor de kleinere opera’s en concerten. Deze wisselen ieder jaar en de meeste jaren heb je de keuze uit een aantal voorstellingen. Hoewel de zomermaanden de leukste tijd zijn om Bregenz te bezoeken, kun je ook de rest van het jaar in het Festspielhaus terecht voor opera’s, musicals en andere culturele evenementen.

Het Landestheater aan de Kornmarktplatz (achteraan)

Het Landestheater aan de Kornmarktplatz, foto Friedrich Böhringer (CC BY-SA 3.0).

De derde locatie van de Bregenzer Festspiele is het Vorarlberger Landestheater aan de Kornmarktplatz. Van oorsprong was dit gebouw een korenmarkt, maar sinds 1956 wordt het gebruikt voor het opvoeren van theaterstukken. Versta je Duits, dan is een theatervoorstelling een leuk alternatief op de veel drukker bezochte opera’s op de Seebühne. Net als het Festspielhaus is het Landestheater ook de rest van het jaar geopend.

Data en prijzen

Hoewel de exacte data ieder jaar iets verschillen, lopen de Bregenzer Festspiele meestal van eind juli tot en met eind augustus. Voor de exacte data en tijden van de voorstellingen raad ik je aan op de officiële website van de Bregenzer Festspiele te kijken. Hier kun je ook terecht om kaartjes te kopen. De goedkoopste stoelen voor de hoofdvoorstelling beginnen op het moment van schrijven vanaf €30. De voorstellingen in Festspielhaus en het Landestheater zijn iets goedkoper.

De Seebühne voor Turandot in 2015/16

De Seebühne voor de opvoering van Turandot in 2015/16, foto Kecko (CC BY 2.0).

Ook interessant zijn de rondleidingen die tijdens de Bregenzer Festspiele meerdere malen per dag gehouden worden. Tijdens de rondleiding, die een uur duurt, krijg je een blik achter de schermen en kun je ook de Seebühne zelf op. In de maanden juni en juli voordat het festival begint worden de rondleiding elke paar dagen gegeven. Kijk wederom op de website van de Bregenzer Festspiele voor meer informatie.

Bereikbaarheid Bregenzer Festspiele

kaart: Bregenzer Festspiele in Bregenz

Op de kaart hierboven is de Seebühne (A) duidelijk zichtbaar, terwijl je het Festspielhaus (B) ernaast ook moeilijk kunt missen. Beide liggen meteen bij het station (C) van Bregenz. Om het Landestheater (D) aan de Kornmarktplatz te bereiken kun je eenvoudig het park langs het water volgen. Ben je met de auto in Bregenz en zoek je een plek om te parkeren? Kijk dan meteen naast het station.

Hotels en vakantiehuisjes in Bregenz

Lijkt Bregenz je een leuke bestemming voor je vakantie? Kijk dan naar deze pagina over Bregenz op Booking.com voor een overzicht van de hotels en vakantiehuisjes. Boek ruim van tevoren voor de beste prijzen.

Verder lezen

Meer weten over wat er in de stad te zien is? Lees dan mijn uitgebreide pagina over Bregenz. Meer over de verdere omgeving vind je op mijn pagina over de deelstaat Vorarlberg. Ik geef je hier talloze leuke tips.

Publicatiedatum: 18-09-2017. Laatst bijgewerkt op: