De Pfänder, een berg met een fenomenaal uitzicht

De Pfänder is een berg bij Bregenz aan oostelijke oever van de Bodensee. Met 1.062 meter is de berg naar Oostenrijkse begrippen niet zo hoog, maar dit wordt ruim gecompenseerd door het geweldige uitzicht. Rondom de top kun je een leuk dierenpark en shows met grote roofvogels bekijken. De Pfänder is eenvoudig met een kabelbaan vanuit het centrum van Bregenz te bereiken.

Uitzicht vanaf de Pfänder

Uitzicht vanaf de Pfänder, foto door Lothar Struckmeier (CC BY 2.0)

Hotels en vakantiehuisjes in Vorarlberg

Benieuwd naar het aanbod van hotels en vakantiehuisjes in Vorarlberg? Bekijk dan alvast deze pagina over Vorarlberg op Booking.com. Betalen doe je meestal pas na aankomst in je accommodatie.

Wat is er te doen en te zien?

Je bezoekt de Pfänder natuurlijk in de eerste plaats voor het uitzicht, want de top van de berg bevindt zich bijna 700 meter boven de Bodensee. De steden Bregenz en Lindau aan de Duitse oever van het meer zijn ook eenvoudig te onderscheiden. Verder kijk je uit op vier verschillende landen, namelijk Oostenrijk, Duitsland, Zwitserland en Liechtenstein.

Uitzicht vanaf de Pfänder

Uitzicht over de Alpen, foto door Kiefer (CC BY-SA 2.0)

Bij helder weer wordt het uitzicht nog fabelachtiger en kun je 240 verschillende bergpieken zien. Zo kijk je naar het oosten toe over het Bregenzerwald uit op de Allgäu en de Lechtaler Alpen. Nog hogere, vrijwel altijd met sneeuw bedekte pieken zie je naar het zuiden, waar de Silvretta en de Zwitserse Alpen liggen. Naar het westen toe kun je bij extreem goed zicht tenslotte helemaal tot aan het Zwarte Woud kijken. Wel een aanrader is van tevoren het weerbericht even te controleren, want bij een bewolkte hemel is het zicht heel wat minder.

Rondom de piek van de Pfänder bevinden zich drie grote, typisch Oostenrijkse restaurants waar je terecht kunt voor schnitzel, braadworst, apfelstrudel, ijs, bier, frisdrank en meer. Meteen naast het station van de kabelbaan staat Berghaus Pfänder, dat geopend is van begin mei tot eind september. Buiten deze periode kun je iets bergafwaarts naar Gasthaus Pfänderdohle lopen, een sfeervol restaurant uit 1911 met veel houtwerk dat juist geopend is van eind september tot begin mei. Het grote restaurant Pfänderspitze op de top is tenslotte het hele jaar door geopend, behalve op maandagen.

Pfänder Alpenwildpark en Adlerwarte

Voor de kinderen leuk is het altijd geopende Alpenwildpark dat meteen bij het bergstation van de kabelbaan begint. Je vind hier onder meer dwerggeiten, konijnen, moeflons en edelherten. In ongeveer een half uur wandel je door het park heen. Van begin mei tot begin oktober worden er ook nog shows met grote roofvogels gegeven. Deze beginnen dagelijks om 11:00 en 14:00 uur en duren 40 minuten. In tegenstelling tot het gratis toegankelijke Alpenwildpark, kost een voorstelling van de Adlerwarte €5,90 voor volwassenen en €2,90 voor kinderen.

Edelherten in het Alpenwildpark

Edelherten in het Alpenwildpark, foto door Grzegorz Jereczek (CC BY-SA 2.0)

Het park waarschuwt je overigens voor Felix. Dat is een grote rode wouw (een arendachtige) die verzot is op braadworst. Hij valt geen mensen aan, maar als je je braadworst onbeheerd op de tafel laat zal hij genadeloos toeslaan. Let dus goed op je braadworst!

Wandelroutes en wintersport

De Pfänder leent zich ook goed voor leuke wandelingen door de natuur. Erg voor de hand ligt het de kabelbaan omhoog te nemen en daarna een van de vijf routes weer terug naar Bregenz te nemen. De kortste duurt slechts iets meer dan een uur, terwijl je ongeveer 3 uur over de langste route doet. Elke route staat met bordjes en wandeltijden aangegeven. Ben je een fervent wandelaar? Probeer dan eens de Drei-Eintausender-Bergwanderung die je in 5 uur tijd langs de toppen van 3 bergen boven de duizend meter voert. De Käse-Wanderweg is een informatieve route van 4 uur langs oude dorpen en boerderijen waar kaas geproduceerd wordt.

Klaar voor een wandeltocht?

Wandelen op de Pfänder, foto door Arun Katiyar (CC BY-SA 2.0)

In de winter leent de Pfänder zich tenslotte prima om te skiën, snowboarden of te sleeën. Ook bijzonder is dat wanneer je tijdens de koude maanden van het jaar voor het uitzicht komt, de Bodensee en de vallei van de Rijn vaak in dichte mist gehuld zijn. Dit zorgt voor een mooi uitzicht over de zonnige bergtoppen.

Bereikbaarheid van de Pfänder

De kabelbaan waarmee de Pfänder te bereiken is heet de Pfänderbahn. Het dalstation ligt op 419 meter hoogte meteen in het centrum van Bregenz, terwijl het bergstation op 1022 meter hoogte ligt. Je zult dus nog een klein stukje moeten lopen naar het hoogste punt. De Pfänderbahn is dagelijks van 8:00 tot 19:00 geopend en normaal gesproken begint de rit ieder heel en half uur. Bij meer dan 10 bezoekers wordt de frequentie omhoog geschroefd.

Kaartjes kosten €10 (€15 retour) voor volwassenen en €5 (€7,50) voor kinderen. Ook is er een familiekaart voor €20 (€30). Daarnaast zijn er nog een aantal kortingen en liggen de prijzen in de winter iets lager. Controleer voor de actuele tarieven altijd even de website van de Pfänderbahn.

kaart van de Pfänder

Op de kaart hierboven heb ik zowel het dalstation (A) als het bergstation (B) van de Pfänderbahn aangegeven. In Bregenz is er bij het dalstation in de buurt genoeg gratis parkeergelegenheid. Het is tenslotte ook mogelijk met de auto omhoog te rijden. Je volgt dan een slingerende bergweg en kunt bij C parkeren.

Hotels en vakantiehuisjes in Bregenz

Lijkt Bregenz je een leuke bestemming voor je vakantie? Kijk dan naar deze pagina over Bregenz op Booking.com voor een overzicht van de hotels en vakantiehuisjes. Boek ruim van tevoren voor de beste prijzen.

Verder lezen

Wil je weten wat er verder in de omgeving te zien is? Lees dan mijn pagina’s over de stad Bregenz zelf en over de deelstaat Vorarlberg. Op beide vind je leuke ideeën voor je vakantie, maar ook veel praktische informatie.

Publicatiedatum: 20-09-2017. Laatst bijgewerkt op: