De Martinsturm van Bregenz

Een van meest in het oog springende gebouwen van de leuke stad Bregenz is de Martinsturm. Dit is een barokke toren in de historische binnenstad die ooit deel uitmaakte van het hof van de graven van Bregenz. Nu kun je er terecht voor een museum over de geschiedenis van de stad en over de toren zelf. Vanaf de bovenste verdieping heb je een schitterend uitzicht over de daken van de stad, de Alpen en natuurlijk de Bodensee.

De witgeschilderde Martinsturm van Bregenz

De witgeschilderde Martinsturm van Bregenz, foto door Mwinter (CC BY-SA 3.0).

Hotels en vakantiehuisjes in Vorarlberg

Benieuwd naar het aanbod van hotels en vakantiehuisjes in Vorarlberg? Bekijk dan alvast deze pagina over Vorarlberg op Booking.com. Betalen doe je meestal pas na aankomst in je accommodatie.

Wat is er te doen en te zien?

De Martinsturm is een brede, niet al te hoge toren met een opvallend roodbruin en uivormig dak. Bovenop dit dak staat een kleine klokkentoren. De toren zelf is bereikbaar via een aan de buitenkant bevestigde houten trap. Verder heeft alleen de bovenste verdieping van de toren grote ramen. De onderste verdiepingen, die tijdens de middeleeuwen dienst deden als graanschuur, hebben kleinere ramen en enkele voormalige schietgaten.

De Martinsturm vanuit de verte gezien

De Martinsturm vanuit de verte gezien, foto door Andreas Praefcke (CC BY-SA 3.0).

Deze kleine ramen en schietgaten zorgden er in tijden van nood voor dat vijanden niet zomaar binnen konden dringen. De Martinsturm vormt de noordoostelijke hoek van de nog bestaande stadsmuur van Bregenz. Aan de rechterkant kun je nog een goed bewaard deel van deze muur zien, terwijl aan de andere kant de Martinsturm tegen de Martinskapelle en een woonhuis aangebouwd staat.

In het bovenste deel van de toren, bereikbaar via de houten buitentrap, vind je een klein museum over de geschiedenis van Bregenz. Een deel van de tentoonstelling is gewijd aan de Martinsturm zelf. Een andere aanrader is het uitzicht vanaf de verdieping net onder het uivormige dak. Vanaf hier kijk je over de middeleeuwse binnenstad van Bregenz uit. Ook de Pfänder en de Bodensee zijn goed te zien. Bij goed weer kijk je zelfs tot aan de torens van de Duitse stad Konstanz en de Zwitserse berg Säntis.

Fresco's in de Martinskapelle

Middeleeuwse fresco's in de Martinskapelle, foto door Andreas Praefcke.

Een aparte vermelding waard tenslotte is de Martinskapelle. Deze staat aan de westkant tegen de Martinsturm aangebouwd, maar al sinds de middeleeuwen is de middenverdieping van de toren ook door de kapel in gebruik. Deze is alleen vanaf het gebouw ernaast te bereiken. Je vind er een aantal goed bewaard gebleven gotische fresco’s uit het begin van de 14e eeuw. Ook kun je er nog kunstwerken uit het einde van de middeleeuwen bekijken, zoals een mooi versierd Madonnabeeld.

Geschiedenis van de Martinsturm

De geschiedenis van de Martinsturm gaat terug naar de 13e eeuw, toen hier een kleine toren als onderdeel van de stadsmuur werd gebouwd. De toren deed oorspronkelijk dienst als een wijnkelder en graanschuur voor de graven van Bregenz. In 1362, dus een eeuw later, werd de Martinskapelle gesticht in de toenmalige bovenste verdiepingen van de toren. Aan het einde van de middeleeuwen was de toren ook in gebruik als uitkijkpost voor de brandweer.

Gezien vanuit de aangebouwde kapel

Binnenkant Martinsturm vanuit de kapel, foto Friedrich Böhringer (CC BY-SA 3.0).

Het huidige uiterlijk kreeg de Martinsturm tussen 1599 en 1601. Onder leiding van de Zwitserse bouwmeester Benedetto Prato werd de toren toen flink uitgebreid en werd het uivormige dak toegevoegd. De Martinsturm was hiermee het eerste gebouw aan de Bodensee in de uit Italië overgewaaide barokke stijl. Aan het begin van de 18e eeuw volgde een uitbreiding van de kapel. Dit is het gebouw dat nog altijd tegen de westelijke muur van de toren aangebouwd staat.

Openingstijden en toegangsprijzen

De Martinsturm is tijdens het hoogseizoen geopend van dinsdag tot en met zondag van 10:00 tot 18:00. Dit hoogseizoen loopt van mei tot en met oktober. Daarbuiten is de toren niet toegankelijk voor toeristen. Toegang kost €4,50 voor volwassenen en €2 voor kinderen. Omdat de tijden en prijzen kunnen veranderen, raad ik je aan de officiële website van de Martinsturm te bekijken voordat je de toren bezoekt.

Bereikbaarheid van de Martinsturm

kaart: Martinsturm in Bregenz

De Martinsturm (A op de kaart) bevindt zich in de Oberstadt van Bregenz. Dit is het oudste, iets hoger en iets verder van de Bodensee gelegen stadsdeel. Zowel vanaf het treinstation (B) als vanaf de promenade langs het water is de toren eenvoudig te aflopen. Volg vanaf de Rathausstraße de smalle Maurachgasse en je komt direct bij de Martinsturm uit.

Hotels en vakantiehuisjes in Bregenz

Lijkt Bregenz je een leuke bestemming voor je vakantie? Kijk dan naar deze pagina over Bregenz op Booking.com voor een overzicht van de hotels en vakantiehuisjes. Boek ruim van tevoren voor de beste prijzen.

Verder lezen

Meer weten over de stad en de andere bezienswaardigheden? Bekijk dan mijn pagina over Bregenz. Meer over de verdere omgeving lees je op de pagina overde deelstaat Vorarlberg.

Publicatiedatum: 18-09-2017. Laatst bijgewerkt op: