Met de trein naar Vorarlberg

Wil je met de trein naar Vorarlberg? Dan zijn er een aantal mogelijkheden, waaronder de snelle Duitse ICE. Ik vertel je er in dit artikel alles over. Toch liever niet met de trein? Kijk dan ook naar mijn artikel over vliegen naar Vorarlberg. Onderaan de pagina over Vorarlberg zelf heb ik nog een stukje geschreven over hoe je de deelstaat met de auto bereikt.

De snelle ICE onderweg in Duitsland

De snelle ICE onderweg in Duitsland, foto Rob Dammers (onder CC BY 2.0).

Met de trein naar Oostenrijk

Wil je een treinreis naar of binnen Oostenrijk boeken? Dan kan dit via via de website van NS International. Reserveer ruim van tevoren voor flinke kortingen. Naar Wenen en Innsbruck kun je de nachttrein nemen.

De trein naar Vorarlberg

Het eerste dat je moet weten is dat er in tegenstelling tot voor treinritten binnen Nederland of België, voor internationale treinen geen vaste tarieven gelden. In plaats daarvan is de berekening van de prijs vergelijkbaar met voor het vliegtuig. Dit betekent dus dat je minder betaalt als je ruim van tevoren reserveert. Dit kan meestal tot 91 dagen van tevoren.

Wel is het zo dat de prijzen die je op het scherm krijgt hetzelfde zijn bij alle aanbieders. Ik raad zelf voor het gemak NS International aan, maar als je op op hetzelfde moment bij de Belgische NMBS, de Deutsche Bahn of de Oostenrijkse ÖBB kijkt, dan krijg je exact dezelfde prijs te zien. Dat maakt het zoeken naar de goedkoopste kaartjes dus weer wat eenvoudiger.

Het station van Bregenz

Het station van Bregenz, foto Friedrich Böhringer (onder CC BY-SA 3.0).

Je kunt hier de bestemmingspagina van Oostenrijk op NS International bekijken. Vul wel even je vertrekstation in Nederland of België en je plaats van bestemming in Vorarlberg in. Bregenz is als hoofdstad van de deelstaat een voor de hand liggende keuze. Reis je echter naar een andere plaats dan kun je dit meteen als bestemming opgeven. Vrijwel alle dorpen in het dal van de Rijn en in de Walgau hebben een station.

Per trein naar de Montafon

Niet via de reisplanner van NS International te reserveren zijn de dorpen van Montafon. Dit komt omdat treinritten in deze zuidelijke vallei door de lokale Montafonerbahn in plaats van de landelijke ÖBB uitgevoerd worden. Wil je toch met de trein naar de Montafon, reserveer dan tot aan Bludenz en stap daar over op de Montafonerbahn. Een reservering voor deze laatste trein is niet nodig.

Reistijd en overstappen

Ook als je vanaf Nederland of België naar de Vorarlbergse hoofdstad Bregenz rijdt zul je moeten overstappen. Hoe vaak dat verschilt. Voor de meeste ritten in de routeplanner wordt je aangeraden over te stappen in Keulen, Ulm en soms ook nog in Lindau. De reis vanaf Utrecht duurt dan iets meer dan 8 uur wanneer je gebruik maakt van de Duitse ICE. Stap je in Keulen over op de InterCity naar Innbruck dan duurt de reis wat langer, maar hoef je niet meer over te stappen.

Tip voor een goedkope treinreis

Goedkope treintickets zijn altijd leuk. Ik raad je daarom aan eens te kijken naar treinkaartjes naar Lindau. Deze Duitse stad ligt meteen tegenover Bregenz aan de noordelijke oever van de Bodensee. Op moment van schrijven kost een enkele reis vanaf Utrecht naar Bregenz namelijk €83,60, terwijl een enkele reis naar Lindau €59 kost. Dat scheelt dus nogal wat! De trein tot aan Lindau reserveer je opnieuw via NS International.

Zoals je ziet genoeg treinen van Lindau naar Bregenz

Zoals je ziet genoeg treinen van Lindau naar Bregenz, foto JuergenG (CC BY-SA 2.0).

Vanaf Lindau neem je vervolgens vrij eenvoudig een trein naar Bregenz. Deze rit duurt slechts 12 minuten, kost €6,50 en er gaan meerdere treinen per uur. Van Lindau direct door naar andere plaatsen in Vorarlberg is ook mogelijk.

Met de trein naar Oostenrijk

Wil je een treinreis naar of binnen Oostenrijk boeken? Dan kan dit via via de website van NS International. Reserveer ruim van tevoren voor flinke kortingen. Naar Wenen en Innsbruck kun je de nachttrein nemen.

Verder lezen

Meer weten over je bestemming? Bekijk dan mijn pagina over Vorarlberg. Hier zet ik de alle plaatsen in deze kleine Oostenrijkse deelstaat voor je op een rij. Ook heb ik veel leuke tips voor je.

Publicatiedatum: 18-09-2017. Laatst bijgewerkt op: