De Montafonerbahn, een leuke Oostenrijkse spoorlijn

Heb je altijd al eens met de trein door een prachtig Alpenlandschap willen rijden? Kijk dan eens naar de Montafonerbahn van Bludenz naar Schruns. Deze spoorbaan is 12,7 kilometer lang en de trein doet er 19 minuten over. Het is een leuke manier om kennis te maken met deze prachtige vallei in het zuiden van Vorarlberg. Als je de regio zonder auto bezoekt, bijvoorbeeld voor de wintersport, kun je de trein gebruiken om de dorpen in de Montafon te bereiken.

De Montafonerbahn vlakbij Kaltbrunnen

De Montafonerbahn vlakbij Kaltbrunnen, foto door David Gubler (CC BY-SA 3.0)

Hotels en vakantiehuisjes in Vorarlberg

Benieuwd naar het aanbod van hotels en vakantiehuisjes in Vorarlberg? Bekijk dan alvast deze pagina over Vorarlberg op Booking.com. Betalen doe je meestal pas na aankomst in je accommodatie.

Geschiedenis Montafonerbahn

Plannen voor het aanleggen van de Montafonerbahn kwamen na de opening van de Arlbergbahn in 1884 die Innsbruck met Bludenz verbond. Na heel wat overleg en uitstel, werd de Montafonerbahn uiteindelijk in 1905 in gebruik genomen. Het is vandaag de dag de enige privéspoorbaan van de deelstaat Vorarlberg. Het is namelijk in handen van het bedrijf Montafonerbahn AG. Wel worden de ritten uitgevoerd met zowel treinen van de Montafonerbahn zelf als met treinen van de ÖBB, de Österreichische Bundesbahnen. Sinds enkele jaren worden plannen besproken om de spoorlijn door te trekken van Schruns naar Sankt Gallenkirch.

Haltes van de Montafonerbahn

De Montafonerbahn is een vrij korte spoorlijn. Ik heb de route en de stations voor je op de kaart gemarkeerd: Bludenz (A), Bludenz Moos (B), Bludenz Stallehr (C), Lorüns (D), St. Anton im Montafon (E), Vandans (F), Kaltenbrunnen (G), Tschagguns (H) en Schruns (I).

kaart van de Montafonerbahn

Zoals je ziet gaat de Montafonerbahn tot aan Schruns. Wil je vanaf daar verder naar de andere dorpen in de Montafon, dan heb je de keuze uit een aantal bussen die aansluiting hebben op de trein. Zelfs de indrukwekkende, 2.032 meter hoge Silvretta Hochalpenstraße is met de bus bereikbaar. Verder gaan er ook bussen naar dorpen zoals Vandans en Sankt Anton, maar is het niet mogelijk Bludenz met de bus te bereiken. Dit moet je dus weer met de trein doen.

Kaartjes en tijden

De eerste trein vertrekt ‘s ochtends vroeg uit Schruns om 5:04 en uit Bludenz om 5:37 uur. Tijdens de ochtenduren en aan het einde van de middag heb je ieder half uur een trein. Deze treinen komen vooral van pas voor inwoners van de Montafon die buiten de vallei werken, maar zijn nooit overdreven druk. Daarbuiten gaat er ieder heel uur een trein. De laatste trein vertrekt om 23:10 uit Schruns en om 23:45 uit Bludenz.

Het treinstation van Schruns

Het treinstation van Schruns, foto door Friedrich Böhringer (CC BY-SA 2.5)

Voor prijzen en het boeken van kaartjes zul je de website van de ÖBB moeten raadplegen. Om je een idee te geven: een kaartje voor 1 persoon van Bludenz naar Schruns kost €3,40. Stop je op een ander station uit dan ben je dus nog minder kwijt. Op de stations zelf kun je ook kaartjes kopen.

Hotels en vakantiehuisjes in Vorarlberg

Benieuwd naar het aanbod van hotels en vakantiehuisjes in Vorarlberg? Bekijk dan alvast deze pagina over Vorarlberg op Booking.com. Betalen doe je meestal pas na aankomst in je accommodatie.

Verder lezen

Wil je verder lezen, dan raad ik aan eens naar mijn pagina’s over Bludenz, Schruns en de Montafon te kijken. Met de trein naar Vorarlberg vanaf Nederland of België vind je misschien ook een interessant artikel.

Publicatiedatum: 20-09-2017. Laatst bijgewerkt op: