Vandans, een dorp tussen de Ill en de Rätikon

De Montafon is een langgerekte vallei in het zuiden van Vorarlberg die bekend staat om het prachtige natuurschoon. Wanneer je de vallei binnenrijdt, is het bescheiden Vandans een van de eerste dorpen. Het ligt aan de rivier de Ill en ook vlakbij het 43 kilometers aan pistes tellende wintersportgebied Golm. De kabelbaan vertrekt meteen in het dorp zelf. Ook in de zomer laat de Rätikon, het gebergte ten zuiden en westen van Vandans, zich uitstekend verkennen.

Uitzicht op Vandans

Uitzicht op Vandans vanuit de bergen, foto door Friedrich Böhringer (CC BY-SA 2.5)

Hotels en vakantiehuisjes in Vorarlberg

Benieuwd naar het aanbod van hotels en vakantiehuisjes in Vorarlberg? Bekijk dan alvast deze pagina over Vorarlberg op Booking.com. Betalen doe je meestal pas na aankomst in je accommodatie.

Feiten en cijfers

Met 2.599 inwoners is Vandans een van de grotere dorpen van de vallei. Op een hoogte van 660 meter is het ook een van de lager gelegen dorpen. Vanaf Bregenz, de hoofdstad van de deelstaat Vorarlberg, is het 63 kilometer.

Wat is er te zien en te doen in Vandans?

Vandans straalt dezelfde genoeglijke sfeer uit als de meeste dorpen in dit deel van Oostenrijk. Denk dan aan prachtige, soms eeuwenoude huizen met houten balkons en daken. Het centrum ligt tussen twee beken in die iets verderop uitmonden in de rivier de Ill. Je vindt hier een supermarkt, een zwembad en de naast elkaar staande Alte en de Neue Pfarrkirche Johannes der Täufer. De oude kerk komt in een mooie barokke stijl, terwijl de nieuwe kerk uit 1960 er juist modernistisch uitziet.

De Rodundwerken net buiten Vandans

De Rodundwerken net buiten Vandans, foto door Friedrich Böhringer (CC BY-SA 2.5)

Hoewel geen echte toeristische bezienswaardigheden, vind je in Vandans ook de Rodundwerken I en II. Dit zijn waterkrachtcentrales die onderdeel vormen van de Vorarlberger Illwerke. Ze staan in verbinding met de stuwmeren en centrales verderop in de Montafon. Ook het bekken bij Latschau net ten zuiden van Vandans en de Lünersee bij de Zwitserse grens maken er deel van uit. Veel vakantiegangers nemen graag een kijkje bij deze stuwmeren.

Ook een aanrader vind ik de Burgruine Valcastiel. Dit zijn de overblijfselen van een oud middeleeuws kasteel dat tijdens de Appenzeller Oorlog in 1405 werd verwoest. Veel is er niet over bekend en ook is er tegenwoordig niet veel meer te zien, maar het leent zich toch voor een leuke wandeling. Om de ruïne te bereiken kun je vanuit Vandans de Mustergielbach volgen.

Activiteiten in de zomer

Het Waldseilpark vlakbij Vandans, foto door EladeManu (CC BY-SA 2.0)

Voor zomerse activiteiten en vooral voor families met kinderen zit je in Vandans goed. Zo is er de Alpine-Coaster, een 2,6 kilometer lange rodelbaan die je vanaf het stuwmeer bij Latschau terug naar het dorp brengt. De Flying-Fox, een 560 meter lange tokkelbaan over hetzelfde stuwmeer, is een andere leuke attractie. Dan is er nog het Waldseilpark waarbij je via houten platforms en touwbruggen de bomen kunt verkennen. Hoger op de berg is er tenslotte het Golmi’s Forschungspfad. Dit is een educatieve wandelroute waar kinderen alles over de bergen leren.

De Lünersee hoog in de bergen

De Lünersee hoog in de bergen, foto door Mathias Erhart (CC BY-SA 2.0)

Het Golmi’s Forschungspfad begint meteen bij het hoogste bergstation van de Golmerbahn op 1.893 meter hoogte. Deze kabelbaan, die onder in het dal bij Vandans begint, is ook een prima uitgangspunt voor lange wandelingen door de Rätikon. Dat is het gebergte ten zuiden van Vandans. De hoogste piek van dit gebergte is de Schesaplana (2.965 meter) op de grens met Zwitserland, maar de mooiste en meest in het oog springende is de Zimba (2.643). Tussen beide pieken in vind je de schitterende Lünersee op 1.970 meter die overigens met een andere kabelbaan vanuit het Brandnertal bereikbaar is. Serieuze wandelaars kunnen overnachten in een van de vele berghutten.

Activiteiten in de winter

Neem je de Golmerbahn tussen december en april, dan kom je uit in het skigebied Golm. Met 43 kilometer aan pistes is het minder groot dan de Silvretta Montafon tussen Schruns en Gaschurn iets naar het oosten, maar toch biedt het meer dan genoeg mogelijkheden voor een leuke wintersportvakantie. Zo behoort de Diabolo Abfahrt, een van de twee zwarte pistes van Golm, tot de steilste afdalingen van Vorarlberg. Verder heb je skiliften die tot maximaal 2.100 meter hoogte gaan, terwijl er ook een aantal rode en blauwe pistes zijn die je helemaal terug naar Vandans of het aangrenzende Tschagguns brengen.

Pistes van het wintersportgebied Golm

Pistes van het wintersportgebied Golm, foto door Friedrich Böhringer (CC BY-SA 2.5)

Bij het hoogste bergstation van de Golmerbahn vind je het Berghof Golm. Behalve genieten op het terras kun je hier goed eten en zelfs overnachten. Handig wanneer je ‘s ochtends de eerste op de piste wilt zijn. Verder vind je hier de Cin Cin Bar, live muziek, gratis draadloos internet en voorzieningen voor de kinderen. Halverwege de berg bij het tussenstation van de kabelbaan is er nog het Haus Matschwitz en lager in het dal vind je soortgelijke voorzieningen. Kortom, ook buiten de piste zul je je in Vandans niet snel vervelen.

Hotels en vakantiehuisjes in Vandans

Lijkt Vandans je wel een geschikte locatie om de vakantie door te brengen? Bekijk dan deze pagina over Vandans op Booking.com voor het aanbod van hotels en vakantiehuisjes. Ook kun je hier de prijzen en beschikbaarheid controleren.

In de omgeving

Doordat Vandans in de Montafon ligt kun je vanuit het dorp slechts twee kanten op. Volg je de vallei naar het zuidoosten, dan kom je vergelijkbare dorpen tegen zoals Schruns, Sankt Gallenkirch en Gaschurn. Hier kun je net als in Vandans in de zomer met de kabelbaan omhoog voor belonende wandelingen. In de winter kun je terecht bij het skigebied Silvretta Montafon dat ik hierboven al genoemd heb. Rijd je nog verder door, dan kun je de prachtige Silvretta Hochalpstraße naar Tirol nemen. Denk er aan dat de autoroute enkel in de zomer open is.

De Walgau tussen Bludenz en Feldkirch

De Walgau tussen Bludenz en Feldkirch, foto door Asurnipal (CC BY-SA 4.0)

Rijd je naar het noordwesten, dan kom je al snel in Bludenz. Dit is een van de vier historische steden van Vorarlberg met een schilderachtig centrum. Er staat ook een brouwerij en een chocoladefabriek. De Walgau, het Brandnertal, het Klostertal en het Großes Walsertal zijn andere prachtige valleien die bij Bludenz samenkomen. Stuk voor stuk zijn ze interessant om met de auto te verkennen.

Geschiedenis van Vandans

Tijdens de middeleeuwen was de Montafon een vallei waar Reto-Romaanse sprekende boeren uit het Zwitserse Graubünden hun vee lieten grazen. Vanaf 1300 kwam hier verandering in. Steeds meer boeren uit Wallis kwamen zich namelijk in de Montafon vestigen en langzamerhand kreeg het Duits de overhand. Vandans behoorde in die tijd nog tot het buitengebied van Tschagguns verder oostelijk langs de Ill, maar kreeg in 1651 de status van een zelfstandig dorp. De bewoners leefden eeuwenlang van de bosbouw en veeteelt. In de 20e eeuw brachten het toerisme en aanleg van de Vorarlberger Illwerke hier verandering in.

Klimaat van Vandans

In de winter valt er vaak sneeuw in Vandans

In de winter valt er vaak sneeuw in Vandans, foto door Anton-kurt (CC BY-SA 3.0)

Doordat Vandans niet ver van Bludenz ligt kun je in het dorp een vergelijkbaar klimaat verwachten. Denk dan aan niet al te warme zomers waarbij het vooral ‘s nachts snel kan afkoelen. Houd ook rekening met zo af en toe een onweersbui. De winters zijn verder niet onaangenaam koud, terwijl er toch veel sneeuw valt. Dit zorgt vaak voor een prachtig winters landschap. Zie mijn pagina over Bludenz voor een klimaatgrafiek.

Bereikbaarheid en kaart

De Montafon en dus ook Vandans bereik je het beste door vanaf Bregenz de Walgau Autobahn oftewel de A14 te nemen. Vergeet niet dat een Autobahnvignet verplicht is. Vanaf Bludenz is het via de Montafoner Straße (L188) dan nog 10 minuten rijden naar Vandans.

Kom je niet met je eigen auto? Dan kun je Vandans bereiken door vanaf Bludenz de Montafonerbahn te nemen. Dit is een historische, regionale trein. De reis per trein naar Bludenz kun je vanaf Nederland via NS International inplannen. Doordat je in Duitsland gebruik maakt van de snelle ICE, duurt de reis zelfs iets korter dan wanneer je met de auto gaat.

Vliegen is een ander verhaal. Vorarlberg beschikt namelijk niet over een eigen vliegveld. Het meest voor de hand ligt Friedrichshafen in Duitsland, aan de noordelijke oever van de Bodensee. Vanaf deze luchthaven kun je vervolgens opnieuw de trein of een huurauto naar Vandans nemen. Lees meer in mijn artikel over vliegen naar Vorarlberg.

Kaart van Vandans

kaart: Vandans in Vorarlberg

Op de kaart hierboven kun je het centrum van Vandans naast de Ill zien liggen. Het treinstation (A op de kaart) en de Montafoner Straße liggen net aan de andere kant van de rivier. Verder heb ik ook het dalstation van de Golmerbahn (B), de oude parochiekerk (C), de Rodundwerken (D) en de Spar (E) aangegeven. Dit is de supermarkt van Vandans.

Hotels en vakantiehuisjes in Vandans

Lijkt Vandans je wel een geschikte locatie om de vakantie door te brengen? Bekijk dan deze pagina over Vandans op Booking.com voor het aanbod van hotels en vakantiehuisjes. Ook kun je hier de prijzen en beschikbaarheid controleren.

Verder lezen

Voor meer over de verdere omgeving kun je terecht op de pagina over Vorarlberg. Wil je juist meer weten over de bezienswaardigheden en activiteiten in Vandans zelf? Bekijk dan ook eens de volgende artikelen.

Publicatiedatum: 30-09-2015. Laatst bijgewerkt op: