Gaschurn, wandelen en skiën in de Montafon

De Montafon is de zuidelijkste grote vallei van de deelstaat Vorarlberg. In de zomer is het een waar wandelparadijs, terwijl de koude maanden van het jaar zich prima lenen voor de wintersport. Weet je niet welke van de dorpen je moet kiezen om je vakantie door te brengen? Kijk dan eens naar Gaschurn. Dit is een van de hoger gelegen dorpen aan het einde van de vallei, niet ver van de spectaculaire Silvretta-Hochalpenstraße en vlakbij een groot skigebied.

Het centrum van Gaschurn

Het centrum van Gaschurn, foto door SchiDD (CC BY-SA 4.0)

Hotels en vakantiehuisjes in Vorarlberg

Benieuwd naar het aanbod van hotels en vakantiehuisjes in Vorarlberg? Bekijk dan alvast deze pagina over Vorarlberg op Booking.com. Betalen doe je meestal pas na aankomst in je accommodatie.

Feiten en cijfers

Hoewel Gaschurn slechts 1.473 inwoners kent, is het een van de grotere dorpen in de Montafon. Het ligt op 979 meter hoogte en op 80 kilometer van Bregenz.

Wat is er te zien en te doen in Gaschurn?

Gaschurn is een klein dorp, maar wel zijn er een aantal bezienswaardigheden. Ten eerste is er de kerk. Deze werd in tegenstelling tot de meeste kerken in dit deel van Oostenrijk aan het einde van de 19e eeuw gebouwd in de neo-romaanse stijl. De veel kleinere kapel Maria Schnee verderop in het dorp is een stuk ouder. De kapel stamt namelijk uit 1637.

Het Tourismusmuseum van Gaschurn

Het Tourismusmuseum van Gaschurn, foto door Gemeinde Gaschurn (CC BY-SA 3.0)

Een andere bezienswaardigheid die ik kan aanraden is het Tourismusmuseum Het is gevestigd in een historisch huis dat naast de kerk staat. Behalve alles leren over de ontwikkeling van het toerisme in de regio sinds de 19e eeuw, stelt een bezoek je ook in staat een traditioneel ingericht berghuis te bekijken.

Gaschurn in de zomer

Tijdens de zomermaanden is Gaschurn een goed uitgangspunt voor wandelingen. De gemeente telt maar liefst 270 kilometer aan routes. Hiervan is 90 kilometer geschikt voor Nordic Walking en 72 kilometer kun je tevens per mountainbike verkennen. Kortom, meer dan je tijdens een vakantie van maximaal een paar weken kunt afleggen. Verder zijn er vier berghutten nabij Gaschurn waar je kunt overnachten voordat je aan een lange wandeltocht begint: de Neue Heilbronner Hütte, de Wiesbadener Hütte, de Saarbrücker Hütte en de Tübinger Hütte.

Mountain-biken nabij Gaschurn

Mountain-biken nabij Gaschurn, foto door Magnus (CC BY-ND 2.0)

Wat de bergen zelf betreft vind je ten noorden van het dorp de Verwallgruppe met de 2.206 meter hoge Grappeskopf en de 2.462 meter hoge Versalspitze die meteen boven het dorp uittorenen. Dit gebergte is echter niet vanuit Gaschurn met een kabelbaan te bereiken. Daarvoor moet je de Tafamuntbahn in het aangrenzende Partenen nemen. De Silvretta, het gebergte ten zuiden van de vallei, is wel met een kabelbaan vanuit Gaschurn bereikbaar. Hiervoor neem je de Versettla Bahn die je van 978 meter naar 2.014 meter hoogte brengt. Vanaf het bergstation heb je de keuze uit wandelroutes naar hoge pieken, diepe dalen en frisse bergmeren.

Hotels en vakantiehuisjes in Gaschurn

Gaschurn telt bijna honderd verschillende accommodaties, van knusse vakantiehuisjes tot relatief grote hotels. Voor het volledige aanbod en de prijzen raad ik je aan deze pagina over Gaschurn op Booking.com te bekijken.

Wintersport in Gaschurn

Dezelfde Versettla Bahn brengt je in de winter naar de Silvretta Montafon. Dit is een van de grootste skigebieden van Oostenrijk. Eigenlijk heb je slechts de helft van dit skigebied tot je beschikking, want de andere helft ligt ten noorden van Sankt Gallenkirch en is niet direct vanuit Gaschurn te bereiken. Toch, het Novatal dat met de Versettla Bahn te bereiken is kent tientallen kilometers aan pistes en tientallen skiliften, meer dan genoeg voor een leuke vakantie.

Sneeuw in de winter is verzekerd

Sneeuw in de winter is verzekerd foto door dusi_bbg (CC BY 2.0)

Eventueel kun je in Gaschurn de kabelbaan omhoog nemen en dan over de pistes naar Sankt Gallenkirch onderaan in het dal skiën. Je neemt daarna de skibus weer terug naar Gaschurn. Andersom is natuurlijk ook een optie. Verder het vermelden waard zijn het grote, kindervriendelijke Crosspark en de 5,5 kilometer lange toboganbaan. Bij het bergstation van de Versettla Bahn vind je Nova Stoba, een groot en aangenaam restaurant om te ontspannen. In Gaschurn zelf vind je nog veel meer restaurants, evenals een aantal bars en discotheken.

In de omgeving

Tijdens je vakantie hoef je natuurlijk niet de hele tijd in Gaschurn zelf te blijven. Ik heb de aangrenzende dorpen Sankt Gallenkirch naar het westen en Partenen naar het oosten al genoemd. Beide dorpen beschikken over kabelbanen die je zowel in de winter als in de zomer de bergen in kunnen brengen.

De Montafon bij Gaschurn

De Montafon bij Gaschurn, foto door Friedrich Böhringer (CC BY-SA 2.5)

Rijd je vanaf Partenen nog verder door, dan kom je bij de Silvretta-Hochalpstraße. Deze brengt je via een maar liefst 2.032 meter hoge bergpas naar Galtür in Tirol. Het is een van de beroemdste toeristische routes van Oostenrijk. Denk er wel aan dat de weg enkel in de zomer geopend is. Rijd je vanaf Gaschurn juist de andere kant op, richting Bludenz, dan zul je de overige dorpen van de Montafon passeren.

Geschiedenis van Gaschurn

Gaschurn werd voor het eerst in 1423 vermeld als Gaschurra. Het was toen een kleine nederzetting van Reto-Romaans sprekende boeren uit het Zwitserse Kanton Graubünden. Een eeuw later kwam de Montafon echter in handen van de Habsburgers van Oostenrijk en werd Duits de gangbare taal in de vallei.

De Maria Schnee-kapel in Gaschurn

De oude Maria Schnee-kapel in Gaschurn, foto door Friedrich Böhringer (CC BY-SA 3.0)

Door de geschiedenis heen werd het dorp een aantal maal bedolven onder lawines, maar het waren ook de bergen die zorgden voor de komst van het toerisme in de 19e eeuw. Sinds de opening van de Silvretta-Hochalpenstraße in 1954 en de aanleg van de Versettla Bahn in 1967 is het toerisme zelfs de belangrijkste bron van inkomsten voor de inwoners van Gaschurn.

Klimaat van Gaschurn

Gaschurn kent een klimaat dat vergelijkbaar is met de rest van Vorarlberg. Denk aan relatief veel neerslag door de westenwinden en de invloed van de Bodensee. Tijdens de winter ben je hierdoor verzekerd van een flink pak sneeuw. In de zomer valt de neerslag vooral in de vorm van onweersbuien die weinig invloed hebben op je vakantieplezier. Verwacht door de relatief hoge ligging lagere temperaturen dan in Nederland. Zo kent Gaschurn voor juli een gemiddeld maximum van 21 en een minimum van 10 graden. Houd voor januari rekening met respectievelijk 1 en -7 graden. Hoger de bergen in is het nog kouder.

Bereikbaarheid en kaart Gaschurn

Gaschurn is in 25 minuten vanaf Bludenz via de Montafoner Straße (L188) te bereiken. Volg de grote straat door de vallei en je kunt het niet missen. Denk eraan dat op de A14 van Bregenz naar Bludenz toe een Autobahnvignet verplicht is. Kom je vanaf Tirol, bekijk dan mijn pagina over Galtür.

De Montafonerbahn vlakbij Kaltbrunnen, foto door David Gubler (CC BY-SA 3.0)

Kom je met de trein? Dan kun je deze van tevoren reserveren tot aan Bludenz. Des te vroeger je boekt, des te goedkoper je treinkaartje. Voor het laatste deel kun je de Montafonerbahn naar Schruns nemen en dan bus L85 naar Gaschurn.

Wil je juist met het vliegtuig? Dan zijn er vanuit Nederland, België en vlak over de grens in Duitsland goede verbindingen naar Innsbruck, het Zwitserse Zürich of het Duitse Friedrichshafen. Vanaf deze luchthavens kun je de trein of een taxi naar Gaschurn nemen. Lees ook mijn artikel over vliegen naar Vorarlberg.

In plaats van de trein of een taxi, kun je op het vliegveld ook een huurauto regelen. Het voordeel is dat je in Gaschurn eenvoudiger de omgeving verkent. Denk er wel aan dit van tevoren te regelen. Huur je pas een auto na aankomt op het vliegveld, dan betaal je meer en loop je het risico dat niet alle modellen beschikbaar zijn.

Kaart van Gaschurn

kaart van Gaschurn

Je kunt op de kaart zien dat Gaschurn geen grote plaats is. Om je te helpen oriënteren heb ik de kerk (A op de kaart), het museum (B), het dalstation van de kabelbaan (C) en de Spar (D) voor je aangegeven. De Spar is de supermarkt van het dorp, handig voor als je tijdens je vakantie zelf kookt.

Hotels en vakantiehuisjes in Gaschurn

Gaschurn telt bijna honderd verschillende accommodaties, van knusse vakantiehuisjes tot relatief grote hotels. Voor het volledige aanbod en de prijzen raad ik je aan deze pagina over Gaschurn op Booking.com te bekijken.

Verder lezen

Wil je meer weten over wat er in Gaschurn te doen is? Bekijk dan de artikelen hieronder. Voor meer over de omgeving kun je de uitgebreide pagina’s over de Montafon en Vorarlberg bekijken.


Publicatiedatum: 29-08-2015. Laatst bijgewerkt op: