Schruns, de “hoofdstad” van de Montafon

Ga je naar de Montafon, dan zul je ongetwijfeld Schruns bezoeken, de grootste plaats in deze vallei in het zuiden van Vorarlberg. Het dorp ligt daar waar de rivier de Ill en de Litz samenkomen en is omgeven door weilanden. Ook ligt het aan de voet van de Hochjoch, de belangrijkste berg in het skigebied Silvretta Montafon. In de zomer kun je de kabelbaan omhoog nemen voor wandelingen.

Het dorp Schruns in de Montafon

Het dorp Schruns in de Montafon, foto door Friedrich Böhringer (CC BY-SA 2.5)

Hotels en vakantiehuisjes in Vorarlberg

Benieuwd naar het aanbod van hotels en vakantiehuisjes in Vorarlberg? Bekijk dan alvast deze pagina over Vorarlberg op Booking.com. Betalen doe je meestal pas na aankomst in je accommodatie.

Feiten en cijfers

Schruns mag dan wel het grootste dorp van de Montafon zijn, maar toch telt het slechts 3.642 inwoners. Het ligt op 700 meter hoogte en naar Bregenz, de hoofdstad van de deelstaat Vorarlberg, is het 66 kilometer.

Wat is er te zien en te doen in Schruns?

In Schruns is genoeg te zien om je niet te hoeven vervelen. Zo is het centrum knus en overzichtelijk, met houten en stenen huizen typisch voor de Montafon. Nog mooier is de parochiekerk van St. Jodok. Ooit was dit een middeleeuwse kapel, maar nadat een soldaat in 1682 op een mus schoot ging het kurkdroge dak en daarna de rest van het gebouw in vlammen op. Van de kerk die ervoor in de plaats kwam kun je nog altijd de schitterende barokke toren bekijken. Het huidige neoromaanse kerkgebouw stamt uit het einde van de 19e eeuw.

De St. Jodok van Schruns

De St. Jodok van Schruns, foto door Friedrich Böhringer (CC BY-SA 3.0)

Tot de andere bezienswaardigheden van Schruns behoren de Litz-Kapelle en het Montafoner Heimatmuseum. De Litz-Kapelle is een schilderachtige, meer dan drie eeuwen oude kapel die op de plaats van een oude perenboom staat. In het museum, dat ook al sinds 1906 bestaat, kun je terecht voor de in de Montafon voorkomende dieren, planten en voor de cultuur en geschiedenis van de streek. Niet ver bij het museum vandaan kun je tevens het kleine station van het dorp vinden. Dit is de laatste halte van de Montafonerbahn vanaf Bludenz.

De Litzpromenade naar Tschagguns

De Litzpromenade naar Tschagguns, foto door Nikater

Eenmaal buiten het centrum staan de huizen verder uit elkaar en bij de rivier de Ill vind je veel weilanden. Aan de andere kant van de Ill ligt het dorp Tschagguns, dat voor vaak in een adem met Schruns genoemd wordt. Het heeft een eigen centrum dat vanuit Schruns eenvoudig te voet te bereiken is. De Litzpromenade, een 1,3 kilometer lang wandelpad met veel bomen en bloemen, verbindt de beide dorpen. Verder vind je net buiten Schruns nog het klooster Gauenstein uit de 19e eeuw. Omdat het lijkt op een uit de kluiten gewassen chalet met een aangebouwde kapel, vind ik het persoonlijk wat tegenvallen.

Schruns in de zomer

De zomer is een goede tijd Schruns te bezoeken. De Alpen van de Verwallgruppe ten noorden van de vallei en de Rätikon in het zuiden, zorgen waar je ook bent voor een fenomenaal uitzicht. De best bereikbare bergen liggen ten noordoosten van Schruns, waaronder de 2.520 meter hoge Hochjoch en de 2.395 hoge Kreuzjoch. Meteen vanuit het centrum kun je de Hochjoch Bahn nemen. Deze kabelbaan brengt je naar het bergstation op 1.850 meter. Vanaf het terras van het restaurant bij dit bergstation heb je een geweldig uitzicht over 200 pieken.

De Hochjoch Bahn vanuit Schruns

De Hochjoch Bahn vanuit Schruns, foto door Reisender1701 (CC BY-SA 2.0)

Vanaf het bergstation kun je vervolgens talloze wandelingen naar de pieken en bergmeren ondernemen. Dit kan een ontspannen wandeling met de familie van niet meer dan een uur zijn, maar ook kun je kiezen voor een klautertocht naar de piek van de Hochjoch. Bij goed weer is ook de Sennigrat Bahn geopend. Dit is een stoeltjeslift die je naar 2.300 meter hoogte brengt. Echte fanatiekelingen kunnen tenslotte overnachten in de Wormser Hütte. Dit is een historische berghut die nog steeds in gebruik is.

De Wormser Hütte hoog in de Alpen

De Wormser Hütte hoog in de Alpen, foto door Friedrich Böhringer (CC BY-SA 2.5)

Hoewel ik kan aanraden de bergen te beklimmen, is er ook dieper in het dal genoeg te doen. Denk aan wandelingen door de weilanden en langs de beken. Erg leuk is de Wanderung zur Alpe Innerkapell. Dit is een betaalde wandeling met gids van ongeveer anderhalf uur waarbij je een oude, nog in gebruik zijnde kaasmakerij bezoekt. Verder zijn er in de omgeving tientallen uitgestippelde routes voor op de mountainbike. Leuk voor de kinderen tenslotte is het Aktivpark-Montafon. Dit is een groot complex met zwembaden, speelplaatsen en sportvoorzieningen net aan de andere kant van de Ill in Tschagguns.

Hotels en vakantiehuisjes in Partenen

Lijkt een vakantie naar Schruns je wel wat? Bekijk dan het aanbod van vakantiehuisjes en hotels op deze deze pagina over Schruns op Booking.com. Let er op dat des te korter voor vertrek je reserveert, des te hoger de prijzen liggen.

Schruns in de winter

Vanaf december verandert Schruns in van de leukste wintersportoorden van Vorarlberg. Het ligt aan het westelijke uiteinde van Silvretta Montafon, een enorm skigebied met 155 kilometer aan pistes. Bijna de helft hiervan ligt meteen rond de Hochjoch en is direct vanuit Schruns te bereiken via de Hochjoch Bahn. Tijdens de winter is ook de Zamang Bahn geopend. Deze kabelbaan ligt iets verderop in het dorp maar brengt je naar hetzelfde bergstation.

Hoog boven het dal van de Montafon

Hoog boven het dal van de Montafon, foto door spalti (CC BY-SA 2.0)

Bovenop tref je vervolgens talrijke skiliften en uitgestrekte pistes met vaak het hele seizoen door sneeuw van goede kwaliteit. Ook vind je er een 476 meter lange tunnel onder de Hochjoch door. Dit is de langste skitunnel van Europa en een bijzondere ervaring. Andere hoogtepunten zijn de langste afdaling van Vorarlberg en de Hochalpila, een in 2014 geopende stoeltjeslift die je naar 2.430 meter hoogte brengt. Kortom, wat wintersport betreft zit je in Schruns goed!

Een andere rustige, hooggelegen piste

Een andere rustige, hooggelegen piste, foto door spalti (CC BY-SA 2.0)

Ben je op zoek naar nog meer uitdaging? Dan kun je onder meer vanuit Silbertal en Sankt Gallenkirch de kabelbaan omhoog nemen naar hetzelfde skigebied rond de Hochjoch. Bovendien vertrekken vanuit deze dorpen regelmatige skibussen terug naar Schruns. Zo kun je moeiteloos lange afdalingen door de bossen nemen zonder dat je je hoeft af te vragen hoe je weer terug bij je hotel komt. In Sankt Gallenkirch kun je bovendien de kabelbaan naar het voormalige Silvretta Nova nemen dat sinds 2008 deel uitmaakt van Silvretta Montafon. Verder is er nog het skigebied Golm. Dit ligt bij Tschagguns, maar is bereikbaar vanaf Vandans.

Het dorp Schruns in de winter

Het dorp Schruns in de winter, foto door Matthias Rhomberg (CC BY 2.0)

Benieuwd naar de après-ski? Je vindt in Schruns zelf ongeveer 20 bars, evenveel restaurants en twee discotheken. Ze liggen op loopafstand van het dalstation van de Hochjoch Bahn. Er heerst vaak een gezellige drukte, maar de rest van het dorp is rustig. Bang dat je nachtrust verstoord wordt hoef je niet te zijn.

Hotels en vakantiehuisjes in Vorarlberg

Benieuwd naar het aanbod van hotels en vakantiehuisjes in Vorarlberg? Bekijk dan alvast deze pagina over Vorarlberg op Booking.com. Betalen doe je meestal pas na aankomst in je accommodatie.

In de omgeving

Doordat Schruns in de Montafon ligt kun je twee kanten op om de rest van de vallei te verkennen. Rijd je naar het noordwesten, vind je een aantal dorpjes en kom je tenslotte uit bij de stad Bludenz. Deze kleine stad heeft een mooi historisch centrum, een chocoladefabriek en een brouwerij.

De Silvretta-Hochalpenstraße

Hoogste punt van de Silvretta-Hochalpenstraße, foto door SchiDD (CC BY-SA 4.0)

Ga je vanuit Schruns naar het zuidoosten, dan kom je steeds hoger de bergen in. Een aantal leuke dorpen zijn Sankt Gallenkirch en Gaschurn. Rijd je nog verder door, dan kom je bij de indrukwekkende Silvretta Hochalpenstraße. Dit is een van de mooiste autoroutes van de Alpen en je kunt vanaf de bergpas op 2.032 meter doorrijden naar Tirol. Let er op dat de weg alleen in de zomer geopend is.

Geschiedenis van Schruns

Schruns kwam samen met de rest van de Montafon in 1420 in handen van de Habsburgers van Oostenrijk. In die tijd was Bartholomäberg hoger op de helling nog het belangrijkste dorp. Door de ligging aan zowel de Litz als de Ill, het openen van de veemarkt in 1752 en de aanleg van een doorgaande weg in de Franse periode, nam Schruns deze rol over. Het toerisme van Schruns kwam op in de 20e eeuw. Zo verbleef de Amerikaanse auteur Ernest Hemingway hier in 1925 en 1926. Hij schreef in Schruns enkele van zijn romans. Na de aanleg van de kabelbanen na de Tweede Wereldoorlog en de opkomst van de wintersport, werd het toerisme zelfs de belangrijkste economische activiteit.

Het aangename centrum van Schruns

Het aangename centrum van Schruns, foto door Reisender1701 (CC BY-SA 2.0)

Klimaat van Schruns

Het klimaat van Schruns is te vergelijken met dat van Bludenz iets naar het noordwesten, waar ik een grafiek met neerslag en temperaturen voor je heb gemaakt. Trek er voor Schruns telkens een halve graad van af. Houd rekening met iets minder zonneschijn in de vroege ochtend en avond doordat Schruns diep in het dal ligt. Hoger in de bergen en op de pistes heb je hier geen last van.

Bereikbaarheid en kaart Schruns

Schruns is eenvoudig te bereiken vanaf Bludenz. Je kunt hier de Montafoner Straße nemen en na ongeveer 15 minuten ben je al in Schruns. Wil je weten hoe je de streek vanuit Nederland bereikt, kijk dan even onder het kopje over de bereikbaarheid op mijn pagina over Vorarlberg.

Het treinstation van Schruns, foto door Friedrich Böhringer (CC BY-SA 2.5)

Een andere mogelijkheid is de Montafonerbahn, een al meer dan een eeuw oude spoorlijn die de dorpen in de Montafon met elkaar verbinden. Als je helemaal vanaf Nederland met de trein wilt reizen, dan kun je je reis via NS International plannen tot aan Bludenz. Voor het stukje tot aan Schruns koop je op het station een kaartje.

Het is ook mogelijk naar Vorarlberg te vliegen, maar je moet dan uitwijken naar de luchthavens van Friedrichshafen in Duitsland, Zürich in Zwitserland en Innsbruck in Tirol. Vanaf het vliegveld neem je dan het beste een huurauto om Schruns te bereiken. Je kunt een huurauto van tevoren reserveren.

Kaart van Schruns

kaart van Schruns

Op de kaart hierboven heb ik een aantal lokaties voor je gemarkeerd. Het station (A), het Montafoner Heimatmuseum (B) en het dalstation van de Hochjoch Bahn (C) bevinden zich allemaal in het centrum van Schruns. De Zamang Bahn (D) ligt er iets buiten. Verder heb ik het centrum van Tschagguns (E), het Aktivpark Montafon (F), de Spar (G) en de Lidl (H) voor je gemarkeerd. De laatste twee zijn de grootste supermarkten van Schruns.

Hotels en vakantiehuisjes in Partenen

Lijkt een vakantie naar Schruns je wel wat? Bekijk dan het aanbod van vakantiehuisjes en hotels op deze deze pagina over Schruns op Booking.com. Let er op dat des te korter voor vertrek je reserveert, des te hoger de prijzen liggen.

Verder lezen

Meer weten over wat er rond Schruns te zien is? Kijk dan eens naar mijn artikel over de Montafon voor meer over de omgeving. Verder gaan de onderstaande artikelen specifiek over Schruns, dus die komen ook van pas.


Publicatiedatum: 13-09-2015. Laatst bijgewerkt op: