Silbertal, een schilderachtig dorp in de Verwall

Het dorp Silbertal ligt aan de rivier de Litz, in een zijdal van de Montafon in het zuiden van Vorarlberg. Het is omgeven door de pieken van de Verwallgruppe, wat een van de grotere bergketens van de deelstaat is. Silbertal is een rustiger alternatief op het toeristische Schruns 6 kilometer naar het zuidoosten. Het beschikt over eigen kabelbanen die je het hele jaar door de bergen in brengen.

Silbertal vanaf de rivier de Litz

Silbertal vanaf de rivier de Litz, foto door Nikater

Hotels en vakantiehuisjes in Vorarlberg

Benieuwd naar het aanbod van hotels en vakantiehuisjes in Vorarlberg? Bekijk dan alvast deze pagina over Vorarlberg op Booking.com. Betalen doe je meestal pas na aankomst in je accommodatie.

Feiten en cijfers

Silbertal heeft als een van de kleinere dorpen van de Montafon slechts 839 inwoners. Het ligt 889 meter boven zeeniveau en naar de Vorarlbergse hoofdstad Bregenz is het 73 kilometer.

Wat is er te zien en te doen in Silbertal?

Silbertal is een klein en overzichtelijk dorp, dat eenvoudig te voet te verkennen is. Er zijn een aantal bezienswaardigheden, waarvan de parochiekerk het meest in het oog springt. Deze werd gebouwd aan het einde van de 19e eeuw. Een tweede kerk is gewijd aan St. Agatha en staat in het gehucht Kristberg net ten noorden van Silbertal. Dit is een veel oudere kerk die gebouwd werd aan het einde van de middeleeuwen. Persoonlijk vind ik deze de mooiere van de twee.

Binnenin de kerk van Kristberg

Binnenin de kerk van Kristberg, foto door Friedrich Böhringer (CC BY-SA 3.0)

In het gemeentehuis van Silbertal vind je een klein museum over de mijnbouw die eeuwen geleden plaatsvond in de bergen rondom het dorp. De naam Silbertal verwijst dan ook letterlijk naar de zilver die hier ooit gewonnen werd. Binnenin kun je een nagebouwde mijn met een mijnwagen bekijken en veel leren over de geschiedenis van de mijnbouw. Het museum staat tegenover de parochiekerk.

Silbertal in de zomer

Toch komen de meeste toeristen niet om kerken en het museum te bekijken, maar voor de bergen en op dit punt stelt Silbertal niet teleur! Het dorp ligt midden tussen enkele hoge pieken van de Verwallgruppe. Denk dan aan de Itonskopf (2.089 m) ten noordwesten en de Muttjöchle (2.074 m) ten noordoosten van het dorp. Ten zuiden van Silbertal vind je Hochjoch die met 2.520 meter nog flink wat hoger is.

De Kristbergbahn

De Kristbergbahn, foto door Nikater

In de zomer zijn de noordelijke bergen het best te bereiken. Hiervoor kun je de Kristbergbahn nemen, een kabelbaan die je naar het bergstation op 1.430 meter hoogte brengt. Van daaruit heb je de keuze uit meerdere wandelroutes. Het verschilt ieder jaar iets, maar meestal is de kabelbaan van mei tot en met oktober in gebruik. Dit is langer dan de andere kabelbanen in de Montafon. Meer lees je in mijn uitgebreide artikel over de Kristbergbahn zelf.

Wandelen in de omgeving van Silbertal

Wandelen in de omgeving van Silbertal, foto door Nikater

De Hochjoch en de andere pieken ten zuiden van Silbertal zijn in de zomer lastiger te bereiken. De kabelbaan die je naar deze bergen brengt, de Kapell Bahn, is in de zomer namelijk niet in gebruik. Het is wel mogelijk zelf omhoog te klimmen, maar houd dan rekening met een zware tocht van minstens 5 uur. Een makkelijkere optie is de kabelbaan in Schruns. Deze brengt je ook naar de Hochjoch en vanaf de top kun je dan weer terug naar Silbertal wandelen.

Silbertal in de winter

Tijdens de wintermaanden is Silbertal opnieuw een goed alternatief voor Schruns, met als grote voordeel dat je hetzelfde skigebied kunt bereiken. De Kapell Bahn is in deze periode wel geopend en brengt je naar het noordelijke uiteinde van de Silvretta Montafon. Met 155 kilometer aan pistes is dit een van de grootste skigebieden van Vorarlberg. Ook beschikt het over een lange skitunnel en de langste afdaling van de deelstaat.

De Kristbergbahn in de winter

De Kristbergbahn in de winter, foto door Vince51 (CC BY-SA 3.0)

De Kristbergbahn die je naar de bergen ten noorden van Silbertal brengt is in de winter eveneens geopend. Bovenop de berg vind je nog twee korte skiliften. De pistes hier zijn niet al te lang. Wel is het er meestal in tegenstelling tot Silvretta Montafon vaak rustig, wat het een goede keuze maakt voor families met kleine kinderen of beginners. Langlaufen of wandelingen op sneeuwschoenen door het dal zijn andere leuke winterse activiteiten.

Hotels en vakantiehuisjes in Silbertal

Overweeg je op vakantie te gaan naar Silbertal? Dan raad ik je aan deze pagina over Silbertal op Booking.com te bekijken voor het aanbod van de hotels en vakantiehuisjes in het dorp. Ook kun je meteen de prijzen controleren.

In de omgeving

Tijdens je vakantie blijf je waarschijnlijk niet alleen in Silbertal zelf, maar wil je ook wat van de omgeving zien. Schruns, het grootste dorp van de Montafon, zul je hoe dan ook passeren en misschien bezoeken om inkopen te doen. Ook de andere dorpen in de vallei zoals Gaschurn en Sankt Gallenkirch zijn mooi om te zien. Elk bieden ze in de zomer prima mogelijkheden om te wandelen, terwijl je er ‘s winters vele kilometers aan pistes tot je beschikking hebt.

Natuurschoon in de Montafon

Schitterend natuurschoon in de Montafon, foto door Nikater

Aan het uiteinde van de Montafon vind je de Silvretta Hochalpenstraße. Dit is een schitterende autoroute die je via een 2.032 meter hoge bergpas naar Tirol brengt. Aan het andere uiteinde van de vallei ligt Bludenz, een stad met een mooi historisch centrum en een brouwerij waar je een rondleiding kunt volgen.

Geschiedenis van Silbertal

De geschreven geschiedenis van het Silbertal gaat terug naar de 12e eeuw, toen de eerste kolonisten uit het Zwitserse Wallis zich hier kwamen vestigen. In deze tijd was de winning van koper en zilver de belangrijkste economische activiteit. Met de aanvoer van zilver uit het nieuw ontdekte Amerika en de daling van de zilverprijs in de 16e eeuw kwam hier echter een einde aan. Silbertal gold daarna eeuwenlang als een onbelangrijk bergdorp. Een nieuwe bloeiperiode begon met de opkomst van het toerisme na de Tweede Wereldoorlog.

Klimaat van Silbertal

Silbertal in de winter

Silbertal in de winter, foto door Tol.caroline (CC BY-SA 3.0)

Silbertal kent een klimaat dat vergelijkbaar is met de andere dorpen in dit deel van Vorarlberg. Voor temperaturen en neerslag kun je het beste even kijken op mijn pagina over Bludenz, waar ik een grafiek gemaakt heb. Door de beschutte ligging iets hoger in de bergen kun je voor Silbertal rekening houden met net iets lagere temperaturen. Wat de wintersport betreft zit je in het dorp tenslotte ook goed. De Montafon is een van de meest sneeuwzekere valleien van Oostenrijk.

Bereikbaarheid en kaart

Silbertal is te bereiken door in Schruns de Silbertaler Straße naar het noorden te nemen. Na 6 kilometer kom je dan bij het begin van het dorp. Wil je meer weten over het bereiken van de omgeving, kijk dan onder het kopje bereikbaarheid op mijn pagina over de deelstaat Vorarlberg.

Ben je met de trein in Schruns? Neem dan bus L88 die enkele malen per dag naar Silbertal rijdt. Als je je volledige reis vanuit Nederland met de trein wilt plannen, bedenk dan dat je de Montafonerbahn van Bludenz naar Schruns niet van tevoren kunt reserveren. Je zult bij aankomst op het station een treinkaartje moeten kopen.

Wil je tenslotte met het vliegtuig? Dan zul je moeten uitwijken naar Friedrichshafen, Zürich of Innsbruck. Vorarlberg zelf beschikt namelijk niet of over een eigen luchthaven. Bedenk ook dat je in dat geval nog de reis van het vliegveld naar Silbertal moet afleggen. Een huurauto is in dat geval de beste optie. Lees meer in mijn artikel over vliegen naar Vorarlberg.

Kaart van Silbertal

kaart: Silbertal in Vorarlberg

Op de kaart hierboven kun je Silbertal zien. De rode lijnen geven de kabelbanen weer. In beide gevallen heb ik het dalstation van de Kristbergbahn (A) en de Kapell Bahn (B) voor je gemarkeerd. Verder heb ik de parochiekerk (C) en de Spar (D) oftewel de enige supermarkt van het dorp aangegeven.

Hotels en vakantiehuisjes in Silbertal

Overweeg je op vakantie te gaan naar Silbertal? Dan raad ik je aan deze pagina over Silbertal op Booking.com te bekijken voor het aanbod van de hotels en vakantiehuisjes in het dorp. Ook kun je meteen de prijzen controleren.

Verder lezen

Wil je meer weten over de omgeving? Kijk dan ook eens naar mijn pagina over Vorarlberg. Verder komen de onderstaande artikelen die ik op Bezoek Oostenrijk over Silbertal heb geschreven ongetwijfeld ook van pas.


Publicatiedatum: 17-09-2015. Laatst bijgewerkt op: