De Kristbergbahn van Silbertal

De Kristbergbahn is de belangrijkste attracties van Silbertal, een klein dorp met net geen duizend inwoners in een zijdal van de Montafon. In de winter brengt deze kabelbaan je naar gemoedelijke en op families gerichte pistes. In de zomer kun je vanaf het bergstation juist talloze wandel- en mountainbike-routes volgen. In dit artikel zet ik de belangrijkste info voor je op een rij.

Het bergstation van de Kristbergbahn

Het bergstation van de Kristbergbahn, foto door Reisender1701 (CC BY-SA 2.0)

Hotels en vakantiehuisjes in Vorarlberg

Benieuwd naar het aanbod van hotels en vakantiehuisjes in Vorarlberg? Bekijk dan alvast deze pagina over Vorarlberg op Booking.com. Betalen doe je meestal pas na aankomst in je accommodatie.

Wat is er te doen en te zien?

De Kristbergbahn brengt je vanuit het centrum van Silbertal op 889 meter naar het gehucht Kristberg op 1.430 meter. Ik heb meteen al een goede tip voor als je geld wil besparen. In de zomer is Kristberg namelijk ook met de auto te bereiken. Hiervoor moet je wel een slingerende en steile weg volgen, maar na ongeveer 15 minuten kom je alsnog bij het bergstation waar je ook kunt parkeren. In de winter is deze weg minder goed tot niet begaanbaar.

Tijdens de zomer

In de zomer leent het bergstation van de Kristbergbahn zich als uitgangspunt voor leuke wandelingen. De omgeving van weilanden en boerderijen afgewisseld met stukjes bos en niet al te steile paden is geschikt voor families met kinderen. 25 kilometer van de paden is zelfs geschikt voor kinderwagens. Verwacht hier dus geen ruige en rotsachtige bergpieken zoals de Hochjoch aan de andere kant van de vallei. Op de website van de kabelbaan (zie hieronder) vind je enkele routes met kaarten en beschrijvingen. Tenslotte zijn er nog wandelingen met gids tegen betaling, voor wie meer over de geschiedenis van de streek wil leren.

Typische wandelroute nabij Kristberg

Typische wandelroute nabij Kristberg, foto door Reisender1701 (CC BY-SA 2.0)

Wil je eens iets anders proberen? Loop dan vanaf het bergstation van de Kristbergbahn in oostelijke richting naar de Kneippanlage Sieba Brünna. Hier vind je een ondiepe waterbak waar je Oostenrijkers en Duitsers met hun blote voeten in kunt zien staan stampen. Volgens de Beierse pastoor Sebastian Kneipp die leefde in de 19e eeuw, is dit goed voor je lichaam en geest. Sindsdien kun je op veel locaties in Oostenrijk en Beieren Kneippanlages vinden. Probeer het gerust zelf eens uit!

Vlakbij het bergstation met de Kristbergkirche rechts

Vlakbij het bergstation met de Kristbergkirche rechts, foto Reisender1701 (CC BY-SA 2.0)

Verken je de bergen liever met een mountainbike? Dan zit je in Kristberg ook goed. Vanaf het bergstation vertrekken al een aantal routes. In samenwerking met de Mountainbike Club Montafon is er in de omgeving van Silbertal zelfs 80 kilometer aan routes uitgestippeld. Voor luilakken is een deel van deze routes ook geschikt voor E-Bikes. Onderweg vind je dan oplaadstations en wisselstations voor je accu.

Tijdens de winter

In de winter wordt de Kristbergbahn gebruikt door wintersporters. Vlakbij het bergstation van de kabelbaan vertrekken twee skiliften die je nog iets hoger de bergen in brengen. Vanaf daar kun je 1 blauwe en 2 rode pistes terugnemen. Verder is er nog een langere rode piste die je terugbrengt helemaal naar Silbertal onderaan in het dal. Dit brengt de totale lengte van de pistes naar 8 kilometer. Doordat de meeste ervaren skiërs het enorme skigebied Silvretta Montafon ten zuiden van Silbertal bezoeken, is het op de pistes van Kristberg vaak rustig. Dit maakt het een goede bestemming voor beginners en families met kinderen.

De Kristbergbahn in de winter

De Kristbergbahn in de winter, foto door Vince51 (CC BY-SA 3.0)

Behalve om de skiën, kun je in in de omgeving ook terecht om te langlaufen. De routes beginnen meteen bij het bergstation van de Kristbergbahn en als je wilt kun je via een flinke omweg door de weilanden en bossen helemaal terug naar Silbertal langlaufen. Daarnaast heb je nog de keuze uit veel wandelroutes, waarvan een aantal het beste op sneeuwschoenen gelopen kan worden. Dankzij het prachtige, soms sprookjesachtige besneeuwde landschap is dit vooral voor kleine kinderen een onvergetelijke ervaring.

Hotels en vakantiehuisjes in Silbertal

Overweeg je op vakantie te gaan naar Silbertal? Dan raad ik je aan deze pagina over Silbertal op Booking.com te bekijken voor het aanbod van de hotels en vakantiehuisjes in het dorp. Ook kun je meteen de prijzen controleren.

Overige bezienswaardigheden

De meeste vakantiegangers nemen de Kristbergbahn voor een wandeling of om te skiën. Toch vind je bij het bergstation nog een aantal bezienswaardigheden. De oudste hiervan is de Kristbergkirche, gewijd aan de Heilige Agatha van Sicilië. Deze werd gebouwd in de gotische stijl aan het einde van de middeleeuwen. Het is de oudste kerk van de Montafon. Opvallend is dat de kerk geen toren heeft, maar wel een mooi interieur met veel hout.

De naam van dit restaurant is eenvoudig af te lezen

De naam van dit restaurant is eenvoudig af te lezen, foto Reisender1701 (CC BY-SA 2.0)

Ook in de buurt van het bergstation liggen Panoramagasthof Kristberg en Gasthaus Knappa Stoba. Het eerste is een groot restaurant met een mooi terras. De skilift naar de pistes begint meteen achter het restaurant en verder worden er culturele rondleidingen georganiseerd door de eigenaar. Tevens zijn er kamers beschikbaar voor wie wil overnachten. Gasthaus Knappa Stoba is iets kleiner en spitst zich toe op heerlijke maaltijden die typisch zijn voor de Montafon.

Openingstijden en toegangsprijzen

De exacte data verschillen van jaar tot jaar, maar meestal is de Kristbergbahn in de zomer van halverwege mei tot eind oktober geopend. Dit is langer dan de meeste kabelbanen in de regio. Doordat de Kristbergbahn op de zonzijde van de berg gebouwd is en slechts tot 1.430 meter hoogte gaat, is het er namelijk langer sneeuwvrij dan op andere locaties. Om dezelfde redenen is het winterseizoen juist iets korter. Dat loopt meestal van halverwege december tot ergens in maart.

Een van de vele wandelpaden in de omgeving

Een van de vele wandelpaden in de omgeving, foto door Nikater.

In principe gaat de kabelbaan ieder half uur, maar de frequentie wordt bij meer dan zes wachtenden verhoogd. Kortingen zijn er onder meer voor senioren en kinderen, terwijl in de winter ook dagpassen beschikbaar zijn. Voor meer informatie en de actuele prijzen kun je het beste even de website van de Kristbergbahn bekijken.

Bereikbaarheid van de Kristbergbahn

Het dalstation van de Kristbergbahn is eenvoudig te vinden. Als je met de auto vanuit Schruns naar Silbertal rijdt, zul je de kabelbaan net voorbij de kerk links van de weg zien staan. Aan de andere kant van de weg vind je een grote parkeerplaats langs het riviertje de Litz.

kaart: Kristbergbahn bij Silbertal

Hierboven heb ik enkel het bergstation (A op de kaart) aangegeven. Voor een kaart met het dalstation verwijs ik je door naar mijn pagina over Silbertal. De rode stippellijnen geven de kabelbaan en de skiliften weer. De doorgetrokken rode en blauwe lijnen zijn skipistes. De kerk (B), Panoramagasthof Kristberg (C) en Gasthaus Knappa Stoba (D) staan ook op de kaart.

Hotels en vakantiehuisjes in Silbertal

Overweeg je op vakantie te gaan naar Silbertal? Dan raad ik je aan deze pagina over Silbertal op Booking.com te bekijken voor het aanbod van de hotels en vakantiehuisjes in het dorp. Ook kun je meteen de prijzen controleren.

Verder lezen

Meer lezen over de omgeving? Bekijk dan behalve de pagina over het dorp Silbertal ook mijn pagina’s over de Montafon en de deelstaat Vorarlberg. Ik heb hier veel leuke ideeën voor je vakantie verzameld!

Publicatiedatum: 19-09-2017. Laatst bijgewerkt op: