Wandelen en klauteren rondom de Hochjoch

Ga je in de zomer naar Oostenrijk, dan wil je natuurlijk wat van de bergen zien. In het dorp Schruns in de Montafon is de Hochjoch een aanrader. Deze 2.520 meter hoge berg ligt direct ten oosten van het dorp en is per kabelbaan bereikbaar. Zo hoef je niet eerst helemaal naar boven te klimmen, maar kun je meteen tussen de rotsachtige bergpieken aan je wandeling beginnen. In dit artikel vertel ik je over de mogelijkheden.

In de bergen rond de Hochjoch

In de bergen rond de Hochjoch, foto door Friedrich Böhringer (CC BY-SA 2.5)

Soms zul je lezen over de Hochjoch Verwall om de berg te onderscheiden van twee bergen in Zuid-Tirol met dezelfde naam. De Verwallgruppe is de naam van de bergketen ten noorden en oosten van Schruns.

Hotels en vakantiehuisjes in Vorarlberg

Benieuwd naar het aanbod van hotels en vakantiehuisjes in Vorarlberg? Bekijk dan alvast deze pagina over Vorarlberg op Booking.com. Betalen doe je meestal pas na aankomst in je accommodatie.

Alles over de Hochjoch op een rij

In tegenstelling tot de andere bergen rondom Schruns, is de Hochjoch dus goed met de kabelbaan te bereiken. Dat scheelt je een inspannende beklimming van minstens vijf uur die niet voor iedereen is weggelegd. De kabelbaan, de Hochjoch Bahn, vertrekt meteen vanaf het centrum van Schruns (700 m) en brengt je naar Kapellrestaurant Rotisserie (1.850 m). Dit is een groot complex dat vooral op de wintersport gericht is, maar ook in de zomer kun je er terecht voor een goede maaltijd en een uitzicht over meer dan 200 pieken. Het bergstation is een goed uitgangspunt voor wandelingen, waar ik later meer over vertel.

De Hochjoch Bahn vanaf Schruns

De Hochjoch Bahn vanaf Schruns, foto door Reisender1701 (CC BY-SA 2.0)

Wil je nog hoger, dan kun je vanaf het bergstation de Sennigrat Bahn nemen. Dit is een stoeltjeslift die je naar maar liefst 2.300 meter brengt, vlakbij de top van de gelijknamige berg. Dit scheelt je opnieuw een flinke beklimming van minstens een uur en bovendien zit je nu echt direct tussen de hoogste bergpieken. Op de kaart hieronder heb ik de stations van de kabelbanen aangegeven zodat je alvast een indruk krijgt. Ook heb ik een de Wormser Hütte en belangrijke pieken en bergmeren die ik later bespreek gemarkeerd.

kaart: wandelen rond de Hochjoch

Op de kaart heb ik aangegeven: bergstation Hochjoch Bahn (A); bergstation Sennigrat Bahn (B); Wormser Hütte (C); Hochjoch (1); Kreuzjoch (2); Zamangspitze (3); Mittagsjoch (4); Herzsee (5); Schwarzsee (6).

Je kunt de officiële website van de Montafon bekijken voor de openingstijden en prijzen van de Hochjoch Bahn en de Sennigrat Bahn. Het verschilt ieder jaar iets, maar meestal loopt het wandelseizoen van juni tot ergens in oktober. Je ziet op de kaart tenslotte nog een aantal andere kabelbanen, maar deze zijn alleen in de winter in gebruik. De blauwe en rode lijnen zijn pistes.

Hotels en vakantiehuisjes in Partenen

Lijkt een vakantie naar Schruns je wel wat? Bekijk dan het aanbod van vakantiehuisjes en hotels op deze deze pagina over Schruns op Booking.com. Let er op dat des te korter voor vertrek je reserveert, des te hoger de prijzen liggen.

Kortere wandelingen

Zowel vanaf het bergstation van de Hochjoch Bahn als dat van de Sennigrat Bahn zijn talloze wandelingen mogelijk. Je kunt opnieuw op de officiële website van de Montafon kijken voor mooie, al uitgestippelde routes. Dit is een aanrader, omdat je de routes ook als .gpx bestand naar je telefoon kunt downloaden. Zo zul je zeker weten niet verdwalen.

De Hochjoch met sneeuw in augustus

De Hochjoch met sneeuw in augustus, foto door Friedrich Böhringer (CC BY-SA 2.5)

Natuurlijk is het ook gewoon mogelijk op eigen gevoel een wandeling te maken. Een aantal leuke bestemmingen zijn de pieken van de bergen die ik op de kaart heb aangegeven. De Hochjoch zelf is met 2.520 meter veruit de hoogste piek, maar ook de Kreuzjoch (2.395 m), de Zamangspitze (2.387 m) en de Mittagsjoch (2.362 m) zijn indrukwekkend. Vanaf elke piek heb je een geweldig uitzicht. Houd er wel rekening mee dat de rotsachtige Zamangspitze moeilijker te beklimmen is. Heb je niet de genen van een berggeit, dan kun het beter bij de andere pieken houden.

De Herzee gezien vanaf de Sennigrat

De Herzee gezien vanaf de Sennigrat, foto door Reisender1701 (CC BY-SA 2.0)

Andere populaire bestemmingen zijn de Herzee en de Schwarzsee die tussen de Hochjoch, de Kreuzjoch en de Sennigrat in liggen. Dit zijn twee natuurlijke bergmeren die met een beek met elkaar verbonden zijn. Verder is er nog een klein waterreservoir dat gebruikt wordt voor de sneeuwkanonnen in de winter. Samen met de pieken en de twee bergstations bieden ze voldoende mogelijkheden voor flinke wandelingen voordat je de Hochjoch Bahn weer terug naar het dal neemt.

Langere wandelingen

Heb je wel zin in een langere wandeling? Dan ligt een beklimming vanaf of een afdaling naar Schruns voor de hand. Houd rekening met een tocht van 5 tot 6 uur afhankelijk van welke route je neemt. In plaats van Schruns kun je ook beginnen of eindigen in Silbertal of Sankt Gallenkirch. Dit zijn twee andere dorpen aan de voet van de Hochjoch. Tenzij je iemand hebt die je brengt of haalt, zul je dan de bus tussen deze dorpen en Schruns moeten nemen.

Wandelroutes genoeg

Wandelroutes genoeg, foto door Reisender1701 (CC BY-SA 2.0)

Ervaren wandelaars kunnen vanaf de Hochjoch een aantal uitdagende routes volgen. Zo is er de Verwallrunde, een 48 kilometer lange wandeling van de Montafon naar de Arlberg waarbij je overnacht in berghutten. Je kunt hierbij gebruik maken van de Wormser Hütte die ongeveer 20 minuten lopen bij het bergstation van de Sennigrat Bahn vandaan staat. Voor andere lange routes, zoals de Wormser Weg naar Heilbronner Hütte op de grens met Tirol of de route naar de Konstanzer Hütte, biedt de Wormser Hütte eveneens uitkomst.

De Wormser Hütte

Hoewel iedereen in de Wormser Hütte mag overnachten, is de berghut vooral geschikt voor ervaren wandelaars die liever geen gebruik van de kabelbanen of populaire toeristische routes maken. Je kunt dan onder in het dal beginnen, om aan het einde van de dag in de berghut te overnachten. In totaal zijn er 64 slaapplaatsen verdeeld over kamers met bedden en goedkopere kamers met enkel matrassen op de vloer. Na een goed ontbijt kun je dan ‘s ochtends vroeg, nog ruim voordat de dagjesmensen met de kabelbaan aankomen, beginnen aan de rest van je wandeltocht de Verwallgruppe in.

De Wormser Hütte

De Wormser Hütte, foto door ANKAWÜ (CC BY-SA 3.0)

De Wormser Hütte ligt op 2.307 meter hoogte en behalve voor de nachtrust kun je er ook een warme douche nemen. De berghut bestaat al sinds 1907 en is onderdeel van de Wormse sectie van de Deutsche Alpenverein. Met meer dan 1 miljoen leden is dit de grootste alpinistenvereniging ter wereld. Maak je vaak gebruik van berghutten, overweeg dan lid te worden voor flinke kortingen op overnachtingen. Meer informatie vind je op de website van de Wormser Hütte.

Hotels en vakantiehuisjes in Partenen

Lijkt een vakantie naar Schruns je wel wat? Bekijk dan het aanbod van vakantiehuisjes en hotels op deze deze pagina over Schruns op Booking.com. Let er op dat des te korter voor vertrek je reserveert, des te hoger de prijzen liggen.

Verder lezen

Benieuwd wat er verder nog te doen is in de omgeving? Kijk dan eens naar mijn pagina’s over het dorp Schruns zelf, de Montafon en de deelstaat Vorarlberg! Ik heb op deze pagina’s bezienswaardigheden en praktische tips voor je verzameld.

Publicatiedatum: 19-09-2017. Laatst bijgewerkt op: