Sankt Gallenkirch, wintersportoord in de Montafon

Het schilderachtige Sankt Gallenkirch is een dorp in de Montafon, de meest zuidelijke vallei van de deelstaat Vorarlberg. Het ligt halverwege tussen Bludenz en het hoogste punt van de Silvretta-Hochalpenstraße op de grens met Tirol. Het staat vooral bekend om Silvretta-Montafon hoger de bergen in. Dit is een van de grootste skigebieden van Oostenrijk. Ook in de zomer is het in Sankt Gallenkirch prima vertoeven. De omliggende Alpen bieden prachtige wandelmogelijkheden.

Sankt Gallenkirch met half besneeuwde bergen

Sankt Gallenkirch met half besneeuwde bergen, foto Friedrich Böhringer (CC BY-SA 2.5)

Hotels en vakantiehuisjes in Vorarlberg

Benieuwd naar het aanbod van hotels en vakantiehuisjes in Vorarlberg? Bekijk dan alvast deze pagina over Vorarlberg op Booking.com. Betalen doe je meestal pas na aankomst in je accommodatie.

TIP: Ga je naar Oostenrijk en heb je nog geen tolvignet gekocht? Bestel dan eenvoudig een digitaal vignet via Vignet-Bestellen.nl. Dit is binnen enkele minuten geregeld. Zo wordt al het werk je uit handen genomen!

De kleinere dorpen Gargellen en Gortipohl maken administratief deel uit van Sankt Gallenkirch. Gargellen ligt aan het einde van een vallei naar het zuiden, terwijl Gortipohl direct ten oosten van Sankt Gallenkirch ligt.

Feiten en cijfers

Sankt Gallenkirch telt 2.146 inwoners en ligt 878 meter boven de zeespiegel. Naar Bregenz, de hoofdstad van Vorarlberg, is het 75 kilometer. Verwar Sankt Gallenkirch niet met Sankt Gallen, een grotere stad net over de Zwitserse grens.

Wat is er te zien en te doen in Sankt Gallenkirch?

Sankt Gallenkirch is een dorp zonder centrum, want de huizen staan verspreid door de vallei en ver bij elkaar vandaan. De belangrijkste bezienswaardigheid is de parochiekerk gewijd aan de heilige Gallus. Deze werd oorspronkelijk gebouwd als een kleine kapel in 1307 en door de eeuwen heen meerdere keren uitgebreid en verbouwd. De barokke toren stamt uit het einde van de 18e eeuw. In de kerk kun je barokke wandschilderingen uit 1774 bekijken en restanten van gotische fresco’s uit de 15e eeuw. Leuk voor als je je interesseert voor de lokale cultuur.

Gortipohl, in het oosten van Sankt Gallenkirch

Gortipohl in het oosten van Sankt Gallenkirch, foto Friedrich Böhringer (CC BY-SA 2.5)

Afgezien van de kerk kent Sankt Gallenkirch geen echte bezienswaardigheden. Dat wil niet zeggen dat het een lelijk dorp is. Integendeel zelfs. Zo vind je er mooie huizen in typisch Montafoonse stijl in een keurig gecultiveerd landschap. Over de rivier de Ill vind je nog een goed bewaard gebleven historische brug. Ook Gortipohl dat meteen aan Sankt Gallenkirch vast ligt is mooi om te zien.

Sankt Gallenkirch tijdens de zomer

Sankt Gallenkirch is omgeven door drie gebergtes. Naar het noorden toe ligt de Verwallgruppe, waar de Hochjoch (2.520 meter), de Kreuzjoch (2.396 meter) en de Zamangspitze (2.326 meter) de hoogste pieken zijn. De Silvretta begint meteen ten zuiden van het dal en loopt richting het zuidoosten door over de grens met Zwitserland. Dit gebergte kent veel pieken boven de drieduizend meter, maar meteen bij Sankt Gallenkirch zijn het de Versettla (2.247 meter), de Schwarzköpfle (2.300 meter) en de Valisera (2.035 meter) die in het oog springen. De Silvretta wordt door het dal naar Gargellen gescheiden van de Rätikon. Dit laatste gebergte is vanuit Sankt Gallenkirch lastiger te bereiken.

Vlakbij de top van de Hochjoch

Vlakbij de top van de Hochjoch, foto door Tol.Caroline (CC BY-SA 3.0)

Met bergtoppen die ruim anderhalve kilometer boven het dorp zelf liggen, is Sankt Gallenkirch een prima uitgangspunt voor wandelingen door de natuur. De gehele Montafon kent 500 kilometer aan uitgestippelde wandelroutes. Onderweg kun je behalve een geweldig uitzicht ook grillige rotsformaties, groene Alpenweiden, frisse bergmeren en met een beetje geluk zelfs berggeiten en grote roofvogels bekijken. De wandelroutes komen verder in alle soorten en maten. Zo zijn de meest eenvoudige geschikt voor families met kleine kinderen, terwijl ervaren wandelaars kunnen kiezen voor een dagenlange klautertocht door de bergen. Het wandelseizoen loopt jaarlijks van halverwege juni tot begin oktober.

Hotels en vakantiehuisjes in Sankt Gallenkirch

Benieuwd naar het aanbod van hotels en vakantiehuisjes in Sankt Gallenkirch? Dan raad ik je aan eens naar deze deze pagina over Sankt Gallenkirch op Booking.com. Denk er aan dat des te langer je wacht, des te hoger de prijzen worden.

Het gaat te ver alle wandelroutes voor je op een rij te zetten, maar een groot deel begint bij de bergstations van de kabelbanen. Vanuit Sankt Gallenkirch gaat het dan om de Garfrescha Bahn die in het dorp begint en je naar 1.500 meter hoogte brengt. Wil je hoger de bergen in, dan zijn Versettla Bahn in Gaschurn en de Hochjoch Bahn in Schruns aan te raden. Bij goed weer kun je bij het bergstation van de Hochjoch Bahn ook nog overstappen op de Sennigrat Bahn die je naar 2.250 meter hoogte brent. Kijk je op de kaart dan zie je nog andere kabelbanen zoals de Grasjoch Bahn en de Valisera Bahn, maar deze zijn voor de wintersport.

De Sennigrat Bahn

De Sennigrat Bahn, foto door Reisender1701 (CC BY-SA 2.0)

Vanaf de bergstations die ik hierboven genoemd heb, kun je een wandelroute terug naar Sankt Gallenkirch nemen. Zelfs voor families met wat grotere kinderen is dit prima te doen. Doorgewinterde wandelaars kunnen in de Wormser Hütte overnachten. Deze berghut ligt enkele honderden meters bij het bergstation van de Sennigrat Bahn vandaan en vormt een goed uitgangspunt om vroeg in de morgen aan een wandeling te beginnen.

Bloemenveld in de bergen bij Sankt Gallenkirch

Bloemenveld in de bergen bij Sankt Gallenkirch, foto door Bauken77

Lijkt het je wat in plaats van te voet de Montafon per mountainbike te verkennen? Dan kun je deze in Sankt Gallenkirch huren. In totaal vind je in de omgeving 860 kilometer aan fietsroutes, waarvan de eenvoudigste ook voor families met kinderen geschikt zijn. De moeilijkste brengen je naar nauwelijks begaanbare paden tussen de hoge, rotsachtige pieken. Een kaart krijg je bij het Tourismusbüro tussen de kerk en de supermarkt in. Net als met de skipistes, zijn de blauwe routes voor beginners, de rode voor gevorderden en de zwarte voor experts. Voor iedereen wat wils dus.

Wintersport in Sankt Gallenkirch

Net als de rest van de Montafon, kent Sankt Gallenkirch tijdens de winter meer bezoekers dan tijdens de zomer. Dat is niet zonder reden. De omgeving is een van de meest sneeuwzekere van Oostenrijk, terwijl de sneeuw ook van uitstekende kwaliteit is. Tel daar de bijna eindeloze pistes met hoogtes variërend van 700 tot 2.430 meter bij op, en je hebt meteen een van de beste wintersportoorden van Vorarlberg en Oostenrijk te pakken. Het seizoen loopt van december tot april.

Berghut bij de Versettla Bahn

Berghut bij de Versettla Bahn, foto door Friedrich Böhringer (CC BY-SA 2.5)

Het skigebied van Sankt Gallenkirch staat bekend als Silvretta Montafon. Dit is ontstaan in 2008 toen de skigebieden Hochjoch Schruns ten noorden en Silvretta Nova ten zuiden van het dorp samengevoegd werden. Je vindt er in totaal 140 kilometer aan pistes, waarvan 56 kilometer aan blauwe, 49 kilometer aan rode en 8 kilometer aan zwarte pistes. De overige 27 kilometer zijn beschikbaar voor Freeriding. Verder kent Silvretta Montafon 950 medewerkers, waarmee het tot de grootste wintersportgebieden van Oostenrijk behoort.

Om de pistes te bereiken kun je vanaf Sankt Gallenkirch de kabelbaan nemen. Twee hiervan, de Valisera Bahn en de Garfrescha Bahn, brengen je naar de pisten ten zuiden van het dorp. Vanaf de bergstations kun je vervolgens skiliften nog hoger de bergen innemen om vervolgens over een van de pistes naar beneden te skiën. Vooral het hoog gelegen Novatal kent goede mogelijkheden te skiën. Voor families is het kindervriendelijke Crosspark dat zich hier bevindt interessant. Eveneens leuk voor kinderen is de 5,5 kilometer lange en ‘s nachts verlichte toboganbaan in het aangrenzende Garfrescha-dal.

Het Novatal leent zich prima voor de wintersport

Het Novatal leent zich prima voor de wintersport, foto door mangtronix (CC BY-SA 2.0)

Het skigebied ten noorden van Sankt Gallenkirch dat rond de Hochjoch ligt is ongeveer even groot. Het is bereikbaar met de in 2011 voltooide Grasjoch Bahn. Vanaf het bergstation kun je opnieuw andere skiliften nemen om vervolgens weer over een van de vele pistes terug te skiën. Het hoogtepunt hier is het Snowpark Montafon. Met mogelijkheden te snowboarden, comfortabele ligstoelen en muziek richt het zich in tegenstelling tot het zuidelijke skipark meer op jongeren. Verder heb je nog de HochjochTotale, de langste afdaling van Vorarlberg, en ook een aantal Black Scorpions. Dit zijn extreem moeilijke, zeer steile afdalingen. Niet voor beginners dus!

Behalve vanuit Sankt Gallenkirch is het skigebied Silvretta Montafon ook met kabelbanen te bereiken vanuit de dorpen Gaschurn, Schruns en Silbertal. Zoek je wat meer variatie, dan kun je dus een route naar een van de dorpen volgen en dan de elke 20 minuten vertrekkende skibus terug naar Sankt Gallenkirch nemen. Andersom kan natuurlijk ook, door een kabelbaan in een van deze dorpen omhoog naar de pistes te nemen.

Op de piste in Silvretta Montafon

Op de piste in Silvretta Montafon, foto door Friedrich Böhringer (CC BY-SA 2.5)

Tenslotte zit het met de voorzieningen en het nachtleven van Sankt Gallenkirch wel goed. Vanzelfsprekend is er een plaatselijke skischool en kun je er ski’s huren. In het dorp zelf vind je verder een aantal bars en een drukbezochte disco, maar ook de bergrestaurants verdienen een bezoek. Je vind ze bij bergstations van de kabelbanen. Erg leuke is Valisera Hüsli bij het bergstation van de Valisera Bahn met regionale specialiteiten. In restaurant Bella Nova bij hetzelfde bergstation vind je verder de grootste ijsbar van Europa.

Hotels en vakantiehuisjes in Vorarlberg

Benieuwd naar het aanbod van hotels en vakantiehuisjes in Vorarlberg? Bekijk dan alvast deze pagina over Vorarlberg op Booking.com. Betalen doe je meestal pas na aankomst in je accommodatie.

In de omgeving

Wil je tijdens je vakantie meer zien dan enkel het dorp en de skipistes? Dan kun je in het aangrenzende dorp Gortipohl de waterval van de Balbierbach bekijken. Nog iets verder naar het oosten begint de Silvretta-Hochalpenstraße, een toeristische route over een maar liefst 2.032 meter hoge bergpas naar Tirol. Deze weg is enkel in de zomer geopend.

Waterval van de Balbierbach, foto door Furioso

Verder heb de omliggende dorpen Schruns, Gaschurn en Gargellen al genoemd, maar ook de andere dorpen in de vallei van de Montafon hebben hun eigen pistes en wandelroutes. Voor een overzicht kun je het beste mijn pagina over de Montafon bekijken. Hier zet ik de belangrijkste bestemmingen in dit deel van Vorarlburg voor je op een rij.

Geschiedenis van Sankt Gallenkirch

De geschiedenis van Sankt Gallenkirch gaat terug naar het begin van de 14e eeuw, toen boeren uit het Zwitserse Wallis zich in de vallei vestigden. In de eeuwen daarop kwam het net als de rest van Vorarlberg in handen van de Habsburgers van Oostenrijk, die het afwisselend vanuit Freiburg en Innsbruck regeerden. Lange tijd was het niets meer dan een agrarisch dorp waar het tellen van de koeien het hoogtepunt van de dag was. Hier kwam na de Tweede Wereldoorlog verandering in. Dankzij het gunstige landschap en de aanleg van de kabelbanen groeide Sankt Gallenkirch toen uit tot een belangrijk wintersportoord.

Klimaat van Sankt Gallenkirch

Het is koud genoeg voor eindeloos sneeuwplezier

Koud genoeg voor eindeloos sneeuwplezier, foto David Lienhard (CC BY-SA 2.0)

Sankt Gallenkirch kent een klimaat dat typisch voor de Alpen is. Zo valt er het hele jaar door relatief veel neerslag, die in de winter bijna uitsluitend in de vorm van sneeuw valt en in de zomer vaak in de vorm van onweer. Door de ligging op meer dan 800 meter hoogte zijn de temperaturen een groot deel van het jaar gematigd, ondanks dat het niet ver van Italië ligt. In de winter is het er zelfs behoorlijk koud en komt het kwik ook overdag niet vaak boven het vriespunt uit. Dit gaat helemaal op voor de pistes waar het vaak een graad of vijf kouder is dan in het dorp zelf.

Bereikbaarheid en kaart Sankt Gallenkirch

Sankt Gallenkirch is te bereiken door bij Bludenz de afslag naar de Montafon te nemen. Rijd je vervolgens steeds door over de Silvrettastraße, dan kom je na ongeveer een half uur bij Sankt Gallenkirch. Tol wordt enkel geheven voor de Silvretta-Hochalpenstraße die pas na het dorp begint. Neem je onderweg naar Bludenz de A14? Houd er dan rekening mee dat je in Oostenrijk over een Autobahnvignet moet beschikken.

TIP: Ga je naar Oostenrijk en heb je nog geen tolvignet gekocht? Bestel dan eenvoudig een digitaal vignet via Vignet-Bestellen.nl. Dit is binnen enkele minuten geregeld. Zo wordt al het werk je uit handen genomen!

Ga je met de trein, dan kun je voor vertrek in Nederland kaartjes tot aan Bludenz reserveren (zie deze uitleg). Vanaf daar neem je de Montafonerbahn, een kleine spoorbaan die je tot aan Schruns brengt waar je weer kunt overstappen op buslijn L87 naar Sankt Gallenkirch.

Wil je wat vrijheid en niet afhankelijk zijn van het openbaar vervoer? Boek dan de trein naar Bregenz, de hoofdstad van Vorarlberg waar het mogelijk is een auto te huren. Dit gaat ook op wanneer je het vliegtuig neemt, waarover ik je in mijn artikel over vliegen naar Vorarlberg meer vertel.

Kaart van Sankt Gallenkirch

kaart van Sankt Gallenkirch

Op de kaart van Sankt Gallenkirch heb ik de kerk (A) en het Tourismusbüro (B) er meteen naast voor je aangegeven. Weer meteen naast het Tourismusbüro vind je de Spar, de enige supermarkt van Sankt Gallenkirch. De Valisera Bahn en de Grasjoch Bahn beginnen bij C, terwijl je bij D de Garfrescha Bahn kunt nemen.

Hotels en vakantiehuisjes in Sankt Gallenkirch

Benieuwd naar het aanbod van hotels en vakantiehuisjes in Sankt Gallenkirch? Dan raad ik je aan eens naar deze deze pagina over Sankt Gallenkirch op Booking.com. Denk er aan dat des te langer je wacht, des te hoger de prijzen worden.

Verder lezen

Wil je meer weten over wat er in Sankt Gallenkirch te zien en te doen is? Bekijk dan ook mijn pagina’s over Gargellen en de Montafon. De artikelen hieronder gaan verder over Sankt Gallenkirch zelf en mag je ook niet overslaan.


Publicatiedatum: 21-08-2015. Laatst bijgewerkt op: