Gargellen, het hoogste dorp van de Montafon

Zoek je een Oostenrijkse vakantiebestemming die meteen hoog in de bergen ligt? Kijk dan eens naar Gargellen. Dit kleine dorp in de Montafon, een streek in het zuiden van de deelstaat Vorarlberg, ligt op maar liefst 1.423 meter hoogte. Dankzij acht skiliften en prima voorzieningen, is het tijdens de koude maanden van het jaar ideaal voor de wintersport. In de zomer leent de omgeving zich juist goed voor wandelingen door de bergen.

Gargellen in de Montafon

Gargellen in de Montafon, foto door Tsuguway (CC BY-SA 3.0)

Hotels en vakantiehuisjes in Vorarlberg

Benieuwd naar het aanbod van hotels en vakantiehuisjes in Vorarlberg? Bekijk dan alvast deze pagina over Vorarlberg op Booking.com. Betalen doe je meestal pas na aankomst in je accommodatie.

TIP: Ga je naar Oostenrijk en heb je nog geen tolvignet gekocht? Bestel dan eenvoudig een digitaal vignet via Vignet-Bestellen.nl. Dit is binnen enkele minuten geregeld. Zo wordt al het werk je uit handen genomen!

Feiten en cijfers

Met 110 inwoners is Gargellen een klein dorp. Het ligt aan het einde van een lange vallei 11 kilometer ten zuiden van Sankt Gallenkirch. Zwitserland ligt dichterbij, maar is enkel te bereiken na een lange klautertocht.

Wat is er te zien en te doen in Gargellen?

Vanzelfsprekend is het niet zozeer het dorp zelf, maar de schitterende omgeving die ieder jaar opnieuw talloze bezoekers trekt. Toch is Gargellen best aardig om te zien. Ik vertel je daarom eerst wat over het dorp zelf, daarna wat je er in de zomer kunt doen en tenslotte bespreek ik de wintersportmogelijkheden.

De Kuratienkirche van Gargellen

De Kuratienkirche van Gargellen, foto door Helge Klaus Rieder

Ondanks dat het kleiner is dan de meeste hotels, vink ik de Kuratienkirche gewijd aan de heilige Maria Magdalena het mooiste bouwwerk van Gargellen. Het werd gebouwd in 1611 in de stijl van de renaissance. Vooral de toren is mooi om te zien. Het interieur van de kerk is moderner, met een neoromaans altaar uit 1904 en wandschilderingen uit 1909. Al met al is het geen heel bijzondere kerk, maar als je toch in Gargellen bent raad ik aan eens langs te gaan.

Verder niet uniek in Gargellen maar wel in dit deel van Vorarlberg is het Montafoner Haus. Dit is een type chalet dat enkel in het dal van de Montafon tussen Bludenz en de Silvretta voorkomt. De huizen kenmerken zich door een opvallende samenstelling van steen en hout als bouwmaterialen.

Gargellen tijdens de zomer

Bezoek je Gargellen tijdens de zomer, neem dan je wandelschoenen mee! Doordat het dorp op 1.423 meter hoogte midden tussen de hoge Alpen ingeklemd ligt, kun je zo vanuit je accommodatie beginnen te wandelen.

De 2.650 meter hoge Ritzenspitze

De 2.650 meter hoge Ritzenspitze, foto door Schlaier (CC BY-SA 3.0)

De hoogste pieken liggen ten westen van het dal, waaronder de Madrisaspitze (2.770 m), de Rätschenfluh (2.703 m) en de Sulzfluh (2.818 m). Deze behoren tot de Rätikon en liggen op de grens met Zwitserland. Ten zuiden van Gargellen ligt de Schlappiner Joch, een 2.202 meter hoge bergpas. In het verleden lag hier een ruiterpad. Naar het oosten toe tenslotte, ligt de Silvretta. Prominente pieken hier zijn de Ritzenspitze (2.650 m) en de Valisera (2.716 m).

Kabelbanen en berghutten

Gelukkig is het niet nodig vanuit Gargellen omhoog te klauteren. In de zomer kun je de kabelbaan nemen naar het 2.130 meter hoge Bergstation Schafberg. Deze lift doet er 8 minuten over en is van eind juni tot oktober in gebruik. Een kaartje kost €25,20 voor volwassenen en €14,60 voor kinderen. Ga je enkel omhoog en loop je terug naar het dal, dan is het iets goedkoper.

De kabelbaan van Gargellen

De kabelbaan van Gargellen, foto door Reisender1701 (CC BY-SA 2.0)

Bij het Bergstation vind je ook een restaurant, de Schafberg Hüsli, zodat je kunt ontbijten of lunchen voordat je aan een inspannende wandeltocht begint. Lager op de helling vind je nog twee andere berghutten waar je kunt rusten en eten, namelijk de Obwaldhütte op 1.863 meter en de Kesslhütte op 1.773 meter. Ik heb ze op de kaart onderaan deze pagina gemarkeerd.

De wandelroutes

De meeste wandelroutes beginnen in de buurt van het Bergstation. Ik heb het dan over gemarkeerde wandelpaden met bordjes die je kunt volgen. Hieronder geef ik je een overzicht van enkele van de mooiste routes. Ik geef ook telkens per route aan hoelang je er over doet en welke hoogteverschillen je zult moeten overwinnen. Zo heb je een indicatie hoe moeilijk de route is.

Het Schmugglerpfad

Speurtocht voor kinderen bij het Schmugglerpfad, foto door Reisender1701 (CC BY-SA 2.0)

Je kunt de lange wandelingen verdelen over meerdere dagen. Zo gaat de Madrisa-rondwandeling de Zwitserse grens over, waar je vervolgens kunt overnachten. Meer informatie vind je in mijn artikel wandelen in Gargellen.

Andere activiteiten in Gargellen

Is wandelen niet uitdagend genoeg voor je? Dan kun je ook rotsklimmen in Gargellen. Je volgt dan de Via Ferrata over de grillige Gargellner Köpfe. Een deel van deze route gaat via stalen kabels van de ene piek naar de andere. De route staat ook bekend als de VAUDE Klettersteig, genoemd naar de Duitse producent van klimuitrustingen die de route sponsort. Een degelijke klimuitrusting die ter plaatse gehuurd kan worden is verplicht.

Hotels en vakantiehuisjes in Gargellen

Hoewel Gargellen niet al te groot is, heb je toch de keuze uit een aantal prima hotels of appartementen. Een aanrader is het vakantiepark Landal Montafon. Bekijk de prijzen alvast op deze pagina over Gargellen op Booking.com.

Lijkt het je maar niets om je hals te breken? Dan raad ik aan naar de Alpkäserei te lopen. Dit is een historische kaasmakerij die te vinden is in de Vergaldner Alpe, het dal dat zich ten zuidoosten van Gargellen uitstrekt. Van begin juni tot begin september is het iedere dinsdagochtend om 11 uur mogelijk een kleine rondleiding te krijgen. Je leert dan alles over het productieproces van Montafoner Sauerkäse, een kaassoort die al sinds de 12e eeuw in de streek gemaakt wordt. Vanaf Gargellen is het iets meer dan anderhalf uur lopen. Doordat de route weinig hoogteverschillen kent, is deze prima geschikt voor families met kinderen.

Tenslotte kun je in Gargellen tennissen en worden er muziekfestivals gehouden. Ook zijn er georganiseerde activiteiten voor kinderen, handig voor als je wat tijd voor jezelf wilt. Wat nachtleven betreft zijn er een aantal bars. Net als Gargellen zelf is het allemaal kleinschalig, maar genoeg om je bezig te houden.

Gargellen tijdens de winter

Waar het dorp in de zomer geschikt is voor wandelingen in de bergen, verandert het in de winter in een wintersportoord. Het richt zich opnieuw op families met kinderen en hen op zoek naar niet al te uitdagende pistes in een leuke omgeving. Het is een van de meest sneeuwzekere skigebieden van Oostenrijk, zonder dat het er overdreven druk is. Het seizoen loopt van begin december tot begin april.

Bergstation Schafberg in de winter

Bergstation Schafberg in de winter, foto door Friedrich Böhringer (CC BY-SA 2.5)

Zoals te verwachten in Oostenrijk is alles tot in de puntjes geregeld. Behalve de kabelbaan die je naar het Bergstation Schafberg brengt, zijn er nog zeven andere skiliften. Twee hiervan liggen in het dal en zijn korte skiliften voor beginners en kinderen. De andere vijf liggen in de buurt van het Bergstation en de andere twee berghutten, de Obwaldhütte en de Kesslhütte. Verder kun je ski’s, snowboards en overige uitrusting huren in Gargellen. Ook is er een skischool, de Skischule Gargellen. Je skipas is tenslotte meteen voor de hele Montafon geldig. Als je dus nog een uitstapje wilt maken naar de andere skigebieden is dit zo gedaan.

De pistes van Gargellen

De kinderpistes niet meegeteld, beschikt Gargellen over 19 pistes. In totaal zijn ze 45 kilometer lang, waarvan 28 kilometer aan blauwe, 8 kilometer aan rode en 9 kilometer aan zwarte pistes. Het skigebied Gargellen is dus vooral geschikt voor beginners, wat met de familievriendelijkheid van het dorp niet als verrassing komt. De hoogste piste begint op 2300 meter.

Niet alle pistes zijn voor beginners

Niet alle pistes zijn voor beginners, foto door Alexander Vonbun (CC BY-SA 2.5)

Zoek je toch wat meer uitdaging, dan vind je in de buurt van Gargellen nog de Nidla Variantenabfahrt, de Madrisa Steilhang en de Madrisa Rundtour. De eerste twee zijn uitdagende afdalingen door diepe sneeuw waar een lawine-uitrusting verplicht is. De Madrisa Rundtour is een veel langere zwarte piste die je in zeven uur tijd naar Zwitserland en terug brengt. Begeleiding bij deze tour is aan te raden.

Andere activiteiten in de winter

De overige winterse activiteiten in Gargellen zijn kleinschalig, maar genoeg om je bezig te houden. Zo is er bijvoorbeeld het Snow Park Gargellen voor avonturen met je snowboard. Op zoek naar een veiligere activiteit? Dan kun je nog altijd een aangename wandeling op sneeuwschoenen ondernemen. Op het gebied van après-ski hoef je tenslotte niet veel te verwachten, maar de hotelbars bieden desondanks mogelijkheden ‘s avonds wat te drinken.

Hotels en vakantiehuisjes in Vorarlberg

Benieuwd naar het aanbod van hotels en vakantiehuisjes in Vorarlberg? Bekijk dan alvast deze pagina over Vorarlberg op Booking.com. Betalen doe je meestal pas na aankomst in je accommodatie.

In de omgeving

Wil je meer van de omgeving zien, dan kun je zowel tijdens de zomer als in de winter de rest van de Montafon verkennen. Je vindt er meerdere dorpjes die elk over hun eigen wandelroutes en skipistes beschikken. Hieronder noem ik de belangrijkste. Ik heb telkens ook het aantal inwoners en de hoogte boven zeeniveau aangegeven.

De prachtige Silvretta-Stausee niet ver van Gargellen

De prachtige Silvretta-Stausee niet ver van Gargellen

Verder kun je in de zomer nog de Silvretta-Hochalpenstraße verkennen. Dit is een €18 kostende tolweg naar Tirol. Op het hoogste punt bij de schitterende Silvretta-Stausee bevind je je zelfs 2.032 meter boven de zee. Goed om te weten is dat je de tolweg niet hoeft te nemen om Gargellen te bereiken. De weg begint namelijk pas voorbij het dorpje Partenen.

Geschiedenis van Gargellen

Gargellen werd voor het eerst genoemd als een dorp langs het ruiterpad over de 2.202 meter hoge Schlappiner Joch naar Zwitserland. Het was en is nog steeds het laatste dorp aan de Oostenrijkse zijde. Veel is er sindsdien in Gargellen niet gebeurd, maar wel werd de in 1611 gebouwde kerk verwoest tijdens de Dertigjarige Oorlog. In 1644 werd de kerk weer herbouwd. Veel later, aan het einde van de 19e eeuw, begon het toerisme langzaam op gang te komen. Sinds het einde van de vorige eeuw is het toerisme zelfs de belangrijkste bron van inkomsten.

Klimaat van Gargellen

Gargellen ligt hoog in de bergen wat invloed heeft op het klimaat. Het is er flink kouder dan in het lager gelegen deel van de Montafon. Zo zijn temperaturen van rond de -10 in de winter niet zeldzaam. Ook sneeuwt het er vaak, wat Gargellen tot een van de meest sneeuwzekere locaties in Oostenrijk maakt. De zomer is door de hoge ligging opvallend koel, waardoor inspannende wandeltochten bijzonder aangenaam zijn. Houd wanneer het wel warm wordt rekening met neerslag in de vorm van plotseling opkomende onweersbuien.

Bereikbaarheid en kaart Gargellen

TIP: Ga je naar Oostenrijk en heb je nog geen tolvignet gekocht? Bestel dan eenvoudig een digitaal vignet via Vignet-Bestellen.nl. Dit is binnen enkele minuten geregeld. Zo wordt al het werk je uit handen genomen!

Gargellen ligt aan het einde van een lange vallei, 11 kilometer ten zuiden van Sankt Gallenkirch. Toch is het dorp eenvoudig te bereiken. Wanneer je vanuit Duitsland Vorarlberg bereikt kun je de A14 (denk om een Autobahnvignet) volgen tot aan Bludenz. Daarna neem je de afslag naar de Montafon, de brede vallei die zich uitstrekt tot aan de Silvretta. Eenmaal in Sankt Gallenkirch sla je rechtsaf naar Gargellen, wat dan nog een klein stukje rijden is.

De Montafonerbahn naar Schruns

De Montafonerbahn naar Schruns, foto door SchiDD (CC BY-SA 4.0)

Kom je met de trein, dan kun je het deel tot aan Bludenz vooraf reserveren. Denk eraan dat je goedkoper uit bent wanneer je vroeg een kaartje koopt. Meer hierover lees je in mijn artikel over de trein naar Vorarlberg. Vanaf Bludenz neem je dan de Montafonerbahn naar Schruns, een kleine regionale spoorweg. In Schruns tenslotte kun je bus L87 nemen die je naar Gargallen brengt.

Hotels en vakantiehuisjes in Vorarlberg

Benieuwd naar het aanbod van hotels en vakantiehuisjes in Vorarlberg? Bekijk dan alvast deze pagina over Vorarlberg op Booking.com. Betalen doe je meestal pas na aankomst in je accommodatie.

Wat vliegen betreft wordt het lastiger. Vorarlberg beschikt namelijk niet over een eigen vliegveld. Wel kun je naar Zürich, Innsbruck en het Duitse Friedrichshafen vliegen. De eerste twee zijn rechtstreeks bereikbaar vanaf Nederland en België, terwijl je vanaf Düsseldorf en Keulen naar Friedrichshafen kunt vliegen. Kijk voor de mogelijkheden en kosten eens naar mijn artikel over vliegen naar Vorarlberg.

Kaart van Gargellen

kaart van Gargellen

Op de kaart van Gargellen hierboven zijn de skiliften (rode stippellijnen) en de blauwe, rode en zwarte pistes (de ononderbroken lijnen) goed te herkennen. Verder heb ik nog de kerk (A op de kaart), Bergstation Schafberg (B), de Obwaldhütte (C), de Kesslhütte (D) en het vakantiepark van Landal (F) gemarkeerd. Sankt Gallenkirch ligt naar het noorden.

Hotels en vakantiehuisjes in Gargellen

Hoewel Gargellen niet al te groot is, heb je toch de keuze uit een aantal prima hotels of appartementen. Een aanrader is het vakantiepark Landal Montafon. Bekijk de prijzen alvast op deze pagina over Gargellen op Booking.com.

Verder lezen

Wil je meer weten over de omgeving? Kijk dan naar mijn pagina over Vorarlberg. Ook heb ik nog de volgende artikelen over Gargellen geschreven:


Publicatiedatum: 06-08-2015. Laatst bijgewerkt op: