Tschagguns, midden tussen de Oostenrijkse Alpen

Tschagguns is een van de mooiste dorpen in de Montafon, de meest zuidelijke grote Alpenvallei van Vorarlberg. Door de talloze bergpieken, kabelbanen en pistes is het een populaire vakantiebestemming. Het wordt vaak in één adem genoemd met Schruns, een iets groter dorp direct aan de andere kant van de rivier de Ill. Op deze pagina zet ik de belangrijkste wetenswaardigheden over Tschagguns en omgeving voor je op een rij. Onderaan vind je een kaart.

Zoals je kunt zien is Tschagguns een mooi dorp

Zoals je kunt zien is Tschagguns een mooi dorp, foto door Nikater

Hotels en vakantiehuisjes in Vorarlberg

Benieuwd naar het aanbod van hotels en vakantiehuisjes in Vorarlberg? Bekijk dan alvast deze pagina over Vorarlberg op Booking.com. Betalen doe je meestal pas na aankomst in je accommodatie.

Feiten en cijfers

Hoewel de vele toeristen soms anders doen vermoeden, kent Tschagguns slechts 2.178 inwoners. Het dorp ligt verder 685 meter boven de zee en 67 kilometer ten zuidoosten van Bregenz aan de Bodensee. Dit is de hoofdstad van Vorarlberg.

Wat is er te zien en te doen in Tschagguns?

Net als Schruns aan de andere kant van de Ill is Tschagguns een aangenaam dorp. Het bestaat uit een klein centrum met een treinstation en enkele winkels. De overige, meestal witgeschilderde Alpenhuizen staan verspreid door het dal en verder bij elkaar vandaan. Er zijn een aantal culturele bezienswaardigheden. Denk dan aan de deels gotische en deels barokke parochiekerk waar je binnenin een fresco kunt bekijken. Verder zijn er enkele charmante kapellen en een aantal oude, huizen zoals het Sandrellhaus dat teruggaat tot de late middeleeuwen.

De eeuwenoude parochiekerk van Tschagguns

De eeuwenoude parochiekerk van Tschagguns, foto Friedrich Böhringer (CC BY-SA 2.5)

Voor sportievelingen is er in Tschagguns veel te doen. Langs de rivier vind je het Aktivpark Montafon dat bestaat uit een zwembad, tennisbanen, voetbalvelden en een grote tent waar activiteiten voor kinderen te doen zijn. Tijdens de winter kun je gebruik maken van een schaatsbaan. Volg je de Ill verder stroomopwaarts, dan kom je uit bij de Golfclub Montafon. In de omgeving liggen wel een aantal weilanden, dus kijk uit dat je geen koe raakt!

Wandelen in de bergen

Veel vakantiegangers komen naar Oostenrijk voor de bergen. Tschagguns stelt op dat punt niet teleur. Meteen ten zuiden van het dorp ligt bijvoorbeeld de 2.168 meter hoge Tschaggunser Mittagspitze en deze berg is direct vanuit het dorp te beklimmen. Houd wel rekening met een flinke wandeling van minstens drie uur.

Beklimming van de Tschaggunser Mittagspitze

Beklimming van de Tschaggunser Mittagspitze, foto Friedrich Böhringer (CC BY-SA 3.0)

Wil je nog verder de Rätikon in, zoals het gebergte ten zuiden van Tschagguns heet, dan kun je gebruik maken van de Golmerbahn. Dit is een kabelbaan die in het aangrenzende Vandans begint, maar topt in Latschau op 985 meter hoogte. Dit tussenstation meteen bij een stuwmeer is eenvoudig vanuit Tschagguns te bereiken. Hier vind je ook de Alpine-Coaster, een 2,6 kilometer lange rodelbaan. Voor nog meer adrenaline kun je een meer dan een halve kilometer lange tokkelbaan over het meer nemen. Voor kinderen erg leuk is tenslotte het Waldseilpark met houten platforms en touwbruggen tussen de bomen.

De Drei Türme met ervoor de Lindauer Hütte

De Drei Türme met ervoor de Lindauer Hütte, foto door Thalunil (CC BY-SA 3.0)

Vanaf het bergstation van de Golmerbahn kun je vervolgens talloze ontdekkingstochten ondernemen. Ben je niet zo actief, dan kun je uiteraard genieten van het uitzicht en het bij een korte wandeling. Houd je juist van een uitdaging, dan zijn de Lünersee en Drei Türme aanraders. Het eerste is een schitterend stuwmeer iets naar het westen, terwijl de Drei Türme de meest herkenbare bergpieken van de Rätikon zijn. Aan de voet van deze bergen staat de Lindauer Hütte op 1.744 meter hoogte waar je eventueel kunt overnachten.

Hotels en vakantiehuisjes in Tschagguns

Tschagguns is een leuke bestemming met volop keuze uit keurige hotels en vakantiehuisjes. Bekijk alvast deze pagina over Tschagguns op Booking.com voor het aanbod en om de prijzen te controleren.

Wintersport in Tschagguns

Tschagguns is een uitstekende bestemming voor de wintersport. Het grote skigebied Silvretta Montafon begint net aan de andere kant van de rivier in Schruns, waar twee kabelbanen je naar de pistes brengen. Vind je dit skigebied te druk, dan kun je ook een kijkje nemen in Golm. Dit is een kleiner skigebied dat Tschagguns deelt met Vandans. Het is op families gericht en telt 43 kilometers aan pistes. Enkele hiervan zijn ook geschikt voor wie graag het risico loopt zijn nek te breken. De Diabolo Abfahrt behoort tot de steilste van Vorarlberg.

Tschagguns onder een dik pak sneeuw

Tschagguns onder een dik pak sneeuw, foto door ghentooo (CC BY 2.0)

Voor meer informatie, openingstijden en prijzen kun mijn artikel over Golm raadplegen. De exacte data verschillen ieder jaar, maar bijna altijd loopt het seizoen van december tot in april. Goed om te weten is dat veel skipassen meteen geldig zijn voor de hele Montafon. Dit betekent dat je vanuit Tschagguns een van de skibussen naar Sankt Gallenkirch of Gaschurn kunt nemen om daar de pistes onveilig te maken. Kortom, aan mogelijkheden om van de wintersport te genieten heb je in Tschagguns geen gebrek!

In de omgeving

Het historische centrum van Bludenz

Het historische centrum van Bludenz, foto door Friedrich Böhringer (CC BY-SA 2.5)

Zoals ik hierboven al aangaf kun je vanuit Tschagguns eenvoudig de andere dorpen in de Montafon bereiken. Schruns, Sankt Gallenkirch en Gaschurn zijn de bekendste, maar wil je wat minder drukke pistes bezoeken kijk dan eens naar Silbertal en Gargellen. Dit zijn kleinere dorpjes die aan het einde van zijdalen van de Montafon liggen. Verder is Bludenz ook de moeite van het bezoeken waard. Dit is een wat grotere plaats aan het begin van de Montafon. Je vindt er een mooi historisch centrum en een brouwerij die je als onderdeel van een rondleiding kunt bekijken.

Geschiedenis van Tschagguns

Tschagguns werd voor het eerst in de geschriften vermeld tegen het einde van de middeleeuwen. De Montafon werd in die tijd bewoond door boeren uit het Zwitserse Wallis die zich hier hadden komen vestigen. Rond dezelfde tijd kwam de vallei en dus ook Tschagguns in handen van de Habsburgers van Oostenrijk. Eeuwenlang werd het dorp overschaduwd door Schruns ten noorden van de rivier de Ill. Hier lag namelijk de doorgaande weg en werd ook de veemarkt gehouden. Tegenwoordig hebben beide dorpen ongeveer evenveel inwoners en zijn ze zo goed als aan elkaar vastgegroeid.

Klimaat van Tschagguns

Het kan flink koud worden in Tschagguns

Het kan flink koud worden in Tschagguns, foto door ghentoo (CC BY-SA 2.0)

Wat het weer betreft kun je in Tschagguns aangename zomers verwachten. Door de ligging in de Alpen wordt het niet snel te warm. Is dat wel het geval dan volgt vaak een onweersbui waardoor het weer afkoelt. Tijdens de winter is het meestal iets kouder dan in Nederland en valt er flink meer sneeuw. Dit is helemaal het geval hoger de bergen in. De Montafon is een van de meest sneeuwzekere valleien van Oostenrijk. Ideaal dus voor de wintersport! Kijk voor een klimaatgrafiek even op mijn pagina over Bludenz.

Bereikbaarheid en kaart

Tschagguns is te bereiken door vanaf Bregenz bij de Duitse grens de A14 naar Bludenz te nemen. Vergeet niet dat je hiervoor een Autobahnvignet op je voorruit geplakt moet hebben. Vanaf Bludenz neem je de Montafonerstraße (L188). Na ongeveer 10 kilometer kom je dan bij Tschagguns, waarvoor je de rivier over zult moeten. Sla je hier linksaf, dan kom je uit in Schruns.

Vooral in de winter kiezen veel vakantiegangers voor het vliegtuig. Een nadeel is dat Vorarlberg niet over een eigen vliegveld beschikt en je moet uitwijken naar Friedrichshafen in Duitsland, het Zwitserse Zürich of Innsbruck. Ik raad je aan voor meer informatie mijn artikel over vliegen naar Vorarlberg te lezen.

Ga je met het vliegtuig, dan kun je voor het laatste deel van de reis een huurauto regelen. Doe dit wel van tevoren. Je bespaart zo geld en bovendien staat je huurauto nadat je geland bent klaar voor vertrek. Voor wie Oostenrijk op een heel andere manier wil beleven is er nog de trein. Deze kun je vanaf de hierboven genoemde vliegvelden nemen, maar ook is het mogelijk de reis vanaf Nederland per trein te doen. Lees hiervoor Met de trein naar Vorarlberg.

Kaart van Tschagguns

kaart: Tschagguns in Vorarlberg

Hier kun je Tschagguns tenslotte op de kaart bekijken. Zoals je ziet ligt het ingeklemd tussen de bergen in het zuiden en de Ill in het noorden. Ik heb verder het station (A op de kaart), het Aktivpark Montafon (B), de golfbaan (C) en de Sutterlüty Ländlemarkt (D) gemarkeerd. Het laatste is de dichtstbijzijnde supermarkt, hoewel deze op het grondgebied van de gemeente Schruns staat. Het tussenstation van de Golmerbahn (D) ligt ten zuidwesten van het centrum.

Hotels en vakantiehuisjes in Tschagguns

Tschagguns is een leuke bestemming met volop keuze uit keurige hotels en vakantiehuisjes. Bekijk alvast deze pagina over Tschagguns op Booking.com voor het aanbod en om de prijzen te controleren.

Verder lezen

Wil je meer weten over wat er in Tschagguns en omgeving te doen is? Kijk dan naar mijn pagina’s over de Montafon en over de deelstaat Vorarlberg. Verder heb ik nog de volgende artikelen die specifiek over Tschagguns gaan voor je geschreven:


Publicatiedatum: 02-10-2015. Laatst bijgewerkt op: