Wandel- en skigebied Golm

Welke tijd van het jaar je de Montafon ook bezoekt, de bergen bieden je altijd de kans van je vakantie te genieten. In dit artikel vertel ik je meer over Golm. Dat is een uitgestrekt recreatiegebied bij de dorpen Tschagguns en Vandans. In de winter is het hier prima skiën en in de zomer zijn er veel leuke activiteiten.

De Golmerbahn, de kabelbaan die je omhoog brengt

De Golmerbahn, de kabelbaan die je omhoog brengt, foto Reisender1701 (CC BY-SA 2.0)

Hotels en vakantiehuisjes in Vorarlberg

Benieuwd naar het aanbod van hotels en vakantiehuisjes in Vorarlberg? Bekijk dan alvast deze pagina over Vorarlberg op Booking.com. Betalen doe je meestal pas na aankomst in je accommodatie.

Skigebied Golm in de winter

Golm is in de eerste plaats een skigebied. Het is minder bekend en kleiner dan Silvretta Montafon bij Schruns en Sankt Gallenkirch verder naar het oosten. Juist daarom is het een goede keuze als je een rustige en familievriendelijke plek zoekt om de bergen op je ski’s te ontdekken. Met 43 kilometer aan pistes in alle moeilijkheidsgraden blijft je toch genoeg variatie en uitdaging houden.

Pistes van het wintersportgebied Golm

Pistes van het wintersportgebied Golm, foto door Friedrich Böhringer (CC BY-SA 2.5)

Om de pistes te bereiken kun je de Golmerbahn nemen. Deze kabelbaan begint op 654 meter in Vandans en brengt je tot aan het bergstation Grüneck op 1.893 meter. Het tussenstation bij het stuwmeer van Latschau op 1.000 meter is juist eenvoudig vanaf Tschagguns te bereiken. Een tweede tussenstation, Matschwitz, ligt op 1.520 meter. Vanaf zowel dit tussenstation als vanaf het bergstation kun je een vijftal skiliften nemen die je nog hoger de bergen in brengen. Het hoogst bereikbare punt vanaf waar je weer terug kunt skiën is de Golmerjoch op 2.124 meter. Vanaf hier heb je bovendien een skitunnel die je naar de Außergolm brengt. Dit is een deel van het skigebied dat wat verderop ligt.

De meeste pistes van Golm zijn rode en blauwe pistes, waardoor er dus voldoende kansen zijn voor zowel beginners als gevorderden om je skikunsten te testen. Heb je al meer ervaring, dan kun je ook de Diabolo Abfahrt proberen. Dit is een zwarte piste die tot de steilste van Vorarlberg behoort. Niet geschikt voor beginners dus! Wil je aan het einde van een inspannende dag weer terug naar het dal, dan kun je in plaats van de Golmerbahn ook nog helemaal naar beneden skiën. Naar het dorp Tschagguns loopt een blauwe piste en naar Vandans kun je een rode piste volgen.

De Golmerbahn in de winter

De Golmerbahn in de winter, foto door Hans.

Af en toe wil je natuurlijk even uitrusten. Hiervoor kun je prima terecht bij het Berghof Golm en het Panorama-Restaurant Grüneck. Beide bevinden zich bij het hoogste bergstation van de Golmerbahn. Je vindt hier een groot en zonovergoten terras met een fenomenaal uitzicht, terwijl je er tevens heerlijk kunt eten. Zelfs overnachten behoort tot de mogelijkheden, voor wanneer je ‘s ochtends als eerste op de piste wilt staan. Verder is er een bar, de Cin Cin Bar en een speelplaats voor kinderen. Ook bij het lager gelegen tussenstation Matschwitz vind je een restaurant en de mogelijkheid te overnachten.

Hotels en vakantiehuisjes in Tschagguns

Tschagguns is een leuke bestemming met volop keuze uit keurige hotels en vakantiehuisjes. Bekijk alvast deze pagina over Tschagguns op Booking.com voor het aanbod en om de prijzen te controleren.

Wat is er te doen in de zomer?

Waar Golm in de winter een skigebied is, kun je er in de zomer terecht voor tal van activiteiten. Opnieuw bevinden ze zich in de buurt van de Golmerbahn, die ook tijdens de zomermaanden in bedrijf is. Ten eerste is er de Alpine-Coaster Golm, een rodelbaan die vanaf het tussenstation Latschau tot aan Vandans gaat. Met een lengte van 2,6 kilometer, snelheden van boven de 40 km/h en scherpe bochten is het een leuke ervaring.

Het avontuurlijke Waldseilpark Golm

Het avontuurlijke Waldseilpark Golm, , foto door EladeManu (CC BY 2.0)

Is een rodelbaan niet snel genoeg voor je? Kijk dan eens naar de Flying-Fox. Dit is een 565 meter lange tokkelbaan die je van de ene naar de andere oever van het stuwmeer bij Latschau brengt. Door het hoogteverschil kun je hier zelfs snelheden tot 70 km/h per uur halen. Bang dat je in het meer valt hoef je niet te zijn, want je wordt gezekerd. Iets verderop vind je een derde attractie: het Waldseilpark Golm. Met houten platforms en touwbruggen tussen de bomen is dit een waar ontdekkingsparadijs voor kinderen.

Bovenstaande attracties zijn prima te bereiken zonder een kaartje voor de kabelbaan te hoeven kopen. Het stuwmeer bij Latschau is vanaf Tschagguns gewoon met de auto bereikbaar. Om het bergstation te bereiken zul je wel met de Golmerbahn moeten. Bij dit hoogste station begint het Golmi’s Forschungspfad, een andere attractie voor kinderen. Het gaat hier om een educatief wandelpad waar veel over de bergen te leren valt. De route is slechts 3,5 kilometer lang, goed begaanbaar en niet inspannend.

Wandelpad met de Drei Türme op de achtergrond

Wandelpad met de Drei Türme op de achtergrond, foto door Nikater.

Ook tenslotte niet moeilijk is de wandeling via de Golmer Höhenweg naar de Lindauer Hütte op 1.744 meter. Deze berghut, waar je ook kunt overnachten en kunt eten, is een uitgangspunt voor talrijke wandelroutes die toch wat meer moeite vereisen dan Golmi’s Forschungspfad. Populaire bestemmingen zijn bergpieken zoals de Sulzfluh (2.818 m), de Drusenfluh (2.827 m) en de Drei Türme (2.830 m). De laatste berg heeft drie verschillende pieken die tot de meest herkenbare van de Montafon behoren.

Bereikbaarheid en openingstijden

De exacte data verschillen per jaar, maar het winterseizoen loopt vrijwel altijd van begin december tot begin april. Tijdens de zomer is de Golmerbahn van juni tot oktober geopend. Een aantal weken aan beide seizoenen voorafgaand is de kabelbaan ook in het weekend beperkt geopend. Voor de exacte data en tijden, de prijzen en informatie over de andere attracties kun je het beste even kijken op de website van Golm.

kaart: Golm in de Montafon

De Golmerbahn en de andere attracties zijn goed vanuit Vandans (A op de kaart) en Tschagguns (B) te bereiken. Ik heb ook het dalstation (C), het tussenstation Latschau (D), het tussenstation Matschwitz (E) en het bergstation (F) op de kaart gemarkeerd. De Lindauer Hütte ligt nog een flink eind naar het zuiden en valt net buiten de kaart. Je kunt verder een aantal lijnen zien. De rechte rode lijnen zijn kabelbanen en skiliften, terwijl de kronkelende gekleurde lijnen skipistes zijn.

Hotels en vakantiehuisjes in Tschagguns

Tschagguns is een leuke bestemming met volop keuze uit keurige hotels en vakantiehuisjes. Bekijk alvast deze pagina over Tschagguns op Booking.com voor het aanbod en om de prijzen te controleren.

Verder lezen

Meer weten over de omgeving? Bekijk dan even mijn pagina’s over Tschagguns en Vandans. Ik heb voor deze twee dorpen de bezienswaardigheden voor je op een rij gezet. Ook vertel ik je over de accommodaties en praktische tips.

Publicatiedatum: 19-09-2017. Laatst bijgewerkt op: