Bludenz, waar drie grote valleien samenkomen

Veel Nederlanders passeren het kleine Bludenz om andere delen van Vorarlberg te bezoeken. Of ze komen er alleen boodschappen doen. Ik vind dat onterecht. Zowel in het historische centrum als in de omgeving van deze vierde stad van Vorarlberg is namelijk best veel te zien. Op deze pagina vertel ik je daarom meer over Bludenz. Ook de de aangrenzende dorpen Nüziders en Bürs bespreek ik kort voor je.

Het historische centrum van Bludenz

Het historische centrum van Bludenz, foto Friedrich Böhringer (CC BY-SA 2.5)

Hotels en vakantiehuisjes in Vorarlberg

Benieuwd naar het aanbod van hotels en vakantiehuisjes in Vorarlberg? Bekijk dan alvast deze pagina over Vorarlberg op Booking.com. Betalen doe je meestal pas na aankomst in je accommodatie.

TIP: Ga je naar Oostenrijk en heb je nog geen tolvignet gekocht? Bestel dan eenvoudig een digitaal vignet via Vignet-Bestellen.nl. Dit is binnen enkele minuten geregeld. Zo wordt al het werk je uit handen genomen!

Feiten en cijfers

Bludenz kent 14.005 inwoners, maar samen met Nüziders en Bürs komt het op bijna 25.000 inwoners uit. De stad ligt op 587 meter hoogte en 56 kilometer ten zuiden van Bregenz.

Wat is er te zien en te doen in Bludenz?

Het centrum van Bludenz is klein en overzichtelijk. Je vind er nauwe straten zoals de Werdenbergerstraße en de Rathausgasse, met daarlangs schilderachtige gevels uit de 17e eeuw. Sommige gebouwen zijn nog ouder. Denk dan aan de Pulverturm, het Unteres Tor en het Oberes Tor die allemaal uit de 15e eeuw stammen. Binnen in het Oberes Tor, een stadspoort aan het noordelijke uiteinde van de binnenstad, vind je bovendien het Stadtmuseum Bludenz. Hier kun je een aantal exposities met geschiedenis en kunst bekijken. Overige attracties zijn het Dörflingerhaus uit 1365 en de Nepomukbrunnen uit 1730.

De Nepomukbrunnen in Bludenz

De Nepomukbrunnen in Bludenz, foto door C.m.b (CC BY-SA 3.0)

Aan de andere kant van het Oberes Tor vind je de Laurentiuskirche en Schloss Gayenhofen. Beide staan naast elkaar op een heuvel waardoor ze goed vanuit de stad zichtbaar zijn. De Laurentiuskirche werd al in de 9e eeuw vermeld, maar het huidige gebouw is iets meer dan 500 jaar oud en werd in de 18e eeuw met een barok sausje overgoten. Schloss Gayenhofen ernaast werd gebouwd tussen 1745 en 1752 op de plaats van het voormalige middeleeuwse kasteel van Bludenz. Het is nu in gebruik door de lokale overheid en niet voor toeristen toegankelijk. Wel kun je een kijkje in de tuinen nemen.

Hotels en vakantiehuisjes in Bludenz

Lijkt een vakantie naar Bludenz je wel wat? Op deze pagina over Bludenz op Booking.com vind je een overzicht van de hotels en vakantiehuisjes. Kijk ook even naar Landal Brandnertal en Landal Chalet Matin net buiten de stad.

Kijk je buiten het centrum, dan biedt Bludenz nog meer bezienswaardigheden. Zo is er het klooster van Sankt Peter aan het begin van de Montafon en het Klostertal. Het werd gebouwd tussen 1286 en 1354. Hiermee is het het oudste nog bestaande klooster van Vorarlberg. Tegenwoordig wordt het bewoond door nonnen van de Dominicaanse Orde. Ook interessant is de sinds 1881 bestaande brouwerij Fohrenburg vlakbij het station. Iedere donderdagochtend om 10:30 worden hier rondleidingen georganiseerd, waarbij je natuurlijk ook bier kunt proeven. Op andere dagen kun je terecht in het museum en de winkel.

Bludenz gezien vanuit de bergen

Bludenz gezien vanuit de bergen, Klostertal op de achtergrond

Behalve een brouwerij staat er in Bludenz ook de Schokoladenfabrik Suchard, beter bekend van het sinds 1901 geproduceerde chocolademerk Milka. De fabriek is niet voor het publiek toegankelijk, maar wel wordt er ieder jaar in de zomer in het centrum van Bludenz het Milka Schokofest georganiseerd. Leuk voor de kinderen, maar zorg dat ze hun tanden poetsen..

Een actieve vakantie in Bludenz

Ben je in plaats van bier en chocola juist op zoek naar een actieve vakantie? Dan heb je in Bludenz genoeg mogelijkheden. Zo kun je Muttersbergseilbahn nemen. Deze enige kabelbaan van de stad brengt je van 679 naar 1.397 meter hoogte, vlakbij de piek van de 1.402 meter hoge Muttersberg. Vanaf daar heb je een mooi uitzicht over de in Bludenz samenkomende valleien. Ook beginnen hier een aantal wandelroutes. Zo kun je naar de piek van de 1.976 meter hoge Hohe Fraßen lopen en onderweg stoppen bij de Frassenhütte (1.740 m). De Elser Alpe Hütte (1.590 m) ligt verder naar het oosten en is ook een populaire bestemming.

De gemoedelijke Elser Alpe Hütte

De gemoedelijke Elser Alpe Hütte, foto door Mathias Erhart (CC BY-SA 2.0)

Andere mogelijkheden voor een actieve vakantie vind je in Val Blu, een oud waterreservoir uit de 19e eeuw dat omgebouwd is tot een luxueus resort. Je kunt het zo bezoeken, maar wil je overnachten dan zul je moeten reserveren wat kan via deze pagina op Booking.com. Voor golf kun je tenslotte ten oosten van Bludenz terecht, want aan het begin van het Klostertal vind je Golfclub Bludenz-Braz. Dankzij het uitzicht op de Alpen is golfen hier een bijzondere ervaring.

Hotels en vakantiehuisjes in Vorarlberg

Benieuwd naar het aanbod van hotels en vakantiehuisjes in Vorarlberg? Bekijk dan alvast deze pagina over Vorarlberg op Booking.com. Betalen doe je meestal pas na aankomst in je accommodatie.

In de omgeving

Ik heb hierboven al genoemd dat in Bludenz drie grote valleien van Vorarlberg bij elkaar komen. Daarnaast zijn er nog twee kleinere maar ook bijzonder mooie dalen die in de buurt van de stad beginnen. Ik zet ze hieronder op een rij:

Het Großes Walsertal ten noorden van Bludenz

Het Großes Walsertal ten noorden van Bludenz, foto Friedrich Böhringer (CC BY-SA 2.5)

Van deze valleien vind je in het Brandnertal, de Montafon en het Klostertal skigebieden. Ze liggen allemaal op hooguit een half uur rijden. Dit betekent dat Bludenz dus prima is voor een gevarieerde wintersportvakantie. In de zomer lenen de valleien zich goed voor wandelingen door de natuur.

Geschiedenis van de stad

De valleien in dit deel van Oostenrijk waren al in de tijd van de Kelten bewoond. De huidige plaats Bludenz werd voor het eerst in 830 in de geschriften vermeld. Later tijdens de middeleeuwen, in 1274, kreeg het stadsrechten verleend van de grafen van Werdenberg. De Habsburgers van Oostenrijk kregen de stad samen met de omliggende valleien anderhalve eeuw later in bezit.

De Südtiroler Siedlung van Bludenz, foto door Friedrich Böhringer (CC BY-SA 2.5)

Door de geschiedenis heen is Bludenz vaak getroffen door pestepidemieën en branden. Een grote brand in 1638 verwoestte bijna de hele stad, waardoor veel gebouwen in het historische centrum uit de 17e eeuw stammen. Van de nieuwere wijken is de Südtiroler Siedlung interessant. Dit noordelijke deel van Bludenz werd gebouwd voor inwoners van het na de Eerste Wereldoorlog door Italië ingelijfde Zuid-Tirol. Na een overeenkomst tussen Hitler en Mussolini mochten ze zich in de jaren 1940 in het Duitse Rijk komen vestigen waartoe Oostenrijk toen dus ook behoorde.

Klimaat van Bludenz

Klimaatgrafiek van Bludenz

Het weer in Bludenz is vergelijkbaar met de rest van Vorarlberg. Dat betekent relatief veel neerslag in de zomer. Toch val er in de winter ook regelmatig sneeuw. In vergelijking met de steden aan de Bodensee kent Bludenz juist wat meer droge dagen. Dit komt omdat de stad aan alle kanten beschut wordt door bergen. Op de klimaatgrafiek hierboven kun je verder zien dat het in de zomer aangenaam warm is, terwijl het in de koude maanden genoeg vriest voor een winters landschap.

Bereikbaarheid en kaart Bludenz

TIP: Ga je naar Oostenrijk en heb je nog geen tolvignet gekocht? Bestel dan eenvoudig een digitaal vignet via Vignet-Bestellen.nl. Dit is binnen enkele minuten geregeld. Zo wordt al het werk je uit handen genomen!

Bludenz is eenvoudig te bereiken. De stad ligt namelijk aan het einde van de A14 vanaf Bregenz. Denk er wel aan dat een Autobahnvignet verplicht is in Oostenrijk. Vanaf Tirol kun je de S16 nemen vanaf Landeck.

Het treinstation van Bludenz

Het treinstation van Bludenz, foto door Asurnipal (CC BY-SA 4.0)

Bludenz is ook een knooppunt van spoorlijnen. Zo is er de Vorarlbergbahn naar Bregenz, de Arlbergbahn richting Tirol en de Montafonerbahn die je naar het stadje Schruns in de Montafon brengt. Het is zelfs mogelijk met de planner van NS International helemaal tot aan Bludenz te reizen. Je doet er inclusief overstappen ongeveer 9 uur over vanaf Utrecht.

Wil je liever met het vliegtuig? Dan wordt het wat lastiger. De dichtstbijzijnde luchthavens ligt in Friedrichshafen aan de Bodensee in Duitsland, maar vanaf hier zul je nog best ver moeten reizen naar Bludenz. Hiervoor kun je opnieuw de trein overwegen. Andere opties zijn de luchthavens van Innsbruck en van Zürich. Kijk voor meer informatie eens naar mijn artikel over vliegen naar Vorarlberg

Kaart van Bludenz

kaart Bludenz

Op de kaart hierboven heb ik veel bezienswaardigheden en praktische locaties voor je gemarkeerd. Bij A vind je het treinstation. Vanaf hier loop je eenvoudig de binnenstad in waar je het Oberes Tor (B) en Schloss Gayenhofen (C) vind. Het klooster van Sankt Peter (D), brouwerije Fohrenburg (E) en het dalstation van de Muttersbergseilbahn (F) liggen buiten het centrum.

Hotels en vakantiehuisjes in Bludenz

Lijkt een vakantie naar Bludenz je wel wat? Op deze pagina over Bludenz op Booking.com vind je een overzicht van de hotels en vakantiehuisjes. Kijk ook even naar Landal Brandnertal en Landal Chalet Matin net buiten de stad.

Verder lezen

Voor meer informatie over de omgeving kun je op mijn pagina over Vorarlberg kijken. Ben je toch nog niet uitgelezen over Bludenz? Dan heb je vast wel iets aan de artikelen hieronder:

Publicatiedatum: 09-09-2015. Laatst bijgewerkt op: