Wandelen in Gargellen

Dankzij het prachtige Alpenlandschap vormt de Montafon, de meest zuidelijke vallei van Vorarlburg, in de zomer een uitstrekt wandelgebied met tientallen kilometers aan routes. In dit artikel zet ik een aantal van deze wandelroutes in de buurt van Gargellen voor je op een rij. Dit is een klein maar aangenaam dorp op 1.423 meter hoogte, vlakbij de Zwitserse grens.

Het Schmugglerpfad

Gargellen staat bekend om de goede wandelroutes, foto Reisender1701 (CC BY-SA 2.0)

Hotels en vakantiehuisjes in Vorarlberg

Benieuwd naar het aanbod van hotels en vakantiehuisjes in Vorarlberg? Bekijk dan alvast deze pagina over Vorarlberg op Booking.com. Betalen doe je meestal pas na aankomst in je accommodatie.

De wandelroutes van Gargellen

Wandelroutes rondom Gargellen komen in alle soorten en maten. De lijst hieronder is verre van compleet, maar ik heb er voor ieder type wandelaar enkele van de mooiste routes in opgenomen. Zo zijn de eerste routes zelfs geschikt voor kinderwagens, terwijl de routes aan het einde juist heel wat klauterwerk over de rotsen vergen. Met stijgen en dalen bedoel ik telkens het totaal aantal meters dat je zult moeten klimmen en afdalen. Dit is bijna altijd meer dan het totale hoogteverschil tussen de hoogste en laagste punten van de route.

Ben je op zoek naar kaarten, meer gedetailleerde informatie en aanvullende routes? Kijk dan eens op deze pagina over Gargellen op de officiële website van de Montafon. Hier zul je kaarten vinden voor de onderstaande routes. Ook kun je .kml en .gpx bestanden downloaden om te gebruiken op je mobiele telefoon. Zo kun je de routes volgen zonder dat je op de borden hoeft te letten.

Naar de Speichersee

De Speichersee en de Madrisa

De Speichersee nabij Gargellen, foto Reisender1701 (CC BY-SA 2.0)

Wil je genieten van de prachtige omgeving, maar kijk je niet uit naar een inspannende klautertocht? Dan is een wandeling naar de Speichersee een aanrader. Dit is een eenvoudige route van het bergstation van de kabelbaan naar de iets lager gelegen Speichersee, een van de kleine bergmeren in de buurt van Gargellen. Het pad is prima begaanbaar en hierdoor geschikt voor families met kinderen of beginners die nog niet zoveel ervaring hebben met het beklimmen van de Alpen.

Van de Schafberg Hüsli naar Gargellen

Een goed wandelpad in Gargellen

Deze weg zal je weinig moeite kosten, foto door Reisender1701 (CC BY-SA 2.0)

Ben je in plaats van een wandelpad op zoek naar een route die over de weg gaat? Volg dan de route vanaf het station van de kabelbaan over de bevoorradingsweg terug naar Gargellen. Deze bestaat voor het grootste deel uit een grindweg, terwijl een deel onder in het dal zelfs geasfalteerd is. Dit maakt de wandelroute ook geschikt voor als je een kinderwagen meeneemt. Halverwege, vlak voordat de weg de bossen in gaat, is het mogelijk te rusten en wat te eten in de Obwaldhütte. Je hoeft verder niet bang te zijn voor teveel langsrijdende auto’s, want de weg wordt heel weinig gebruikt.

Hotels en vakantiehuisjes in Gargellen

Hoewel Gargellen niet al te groot is, heb je toch de keuze uit een aantal prima hotels of appartementen. Een aanrader is het vakantiepark Landal Montafon. Bekijk de prijzen alvast op deze pagina over Gargellen op Booking.com.

Het Schmugglerpfad

Het Schmugglerpfad is een van de populairste wandelroutes in Gargellen. Het is een rondwandeling die begint bij het bergstation en zowel door Oostenrijk als Zwitserland loopt. In de 19e en 20e eeuw werden deze paden gebruikt door smokkelaars. Naar Oostenrijk werd zout, meel en suiker gesmokkeld, terwijl boter, vlees en spek de andere kant op ging.

Vlakbij het bergstation van de kabelbaan

Vlakbij het bergstation van de kabelbaan, foto door Reisender1701 (CC BY-SA 2.0)

De route gaat onder meer langs de Gafiersee aan de Zwitserse zijde en voert ook over een spectaculaire bergkam op meer dan 2.400 meter hoogte die de precies de grens volgt. Verder passeer je het St. Antönier Joch op 2.379 meter hoogte en het Gafierjoch op 2.415 meter. Onderweg heb je een geweldig uitzicht op onder meer de bergen van de Rätikon en de Silvretta. Met een beetje geluk zul je tenslotte ook marmotten, steenbokken en gemzen zien. Het eindpunt van de route ligt weer bij het bergstation van de kabelbaan.

Van de Riedkopf naar Gargellen

Begin van het pad naar de Riedkopf

Begin van het pad naar de Riedkopf, foto door Reisender1701 (CC BY-SA 2.0)

Deze wandelroute begint bij het bergstation van de kabelbaan en eindigt onderaan in het dal bij het dorp Gargellen. Het hoogtepunt onderweg is de beklimming van de 2.552 meter hoge Riedkopf. Vanaf hier heb je een geweldig uitzicht op de omliggende bergen zoals de Sulzfluh, de Drei Türme en de nog hogere bergen van de Silvretta. Het laatste deel van de route is een flinke afdaling van meer dan duizend meter. Onderweg kun je genieten van de bossen en Alpenweiden. Halverwege de afdaling kun je nog wat eten in de Kesslhütte.

Van de Gandasee naar Gargellen

Deze route is niet al te moeilijk

Deze route is niet al te moeilijk, foto door Reisender1701 (CC BY-SA 2.0)

Hoewel deze route als gevorderd gemarkeerd staat, is het afgezien van het begin in de bergen een vrij eenvoudige en korte route die prima geschikt is voor families met kinderen. Je begint bij het bergstation van de kabelbaan op 2.130 meter hoogte en loopt vervolgens richting de piek van de Madrisa. Halverwege bevindt zich de Gandasee, een klein bergmeer. Vanaf dit bergmeer loop je vervolgens door de rotsen, Alpenweiden en bossen terug naar Gargellen. Onderweg kun je rusten bij de Obwaldhütte, waar er voor de kinderen een klein dierpark is. Ben je in redelijk goede conditie, dan is deze route ook niet al te inspannend om in tegengestelde richting te doen.

Hotels en vakantiehuisjes in Gargellen

Hoewel Gargellen niet al te groot is, heb je toch de keuze uit een aantal prima hotels of appartementen. Een aanrader is het vakantiepark Landal Montafon. Bekijk de prijzen alvast op deze pagina over Gargellen op Booking.com.

Beklimming van de Rätschenfluh

Klaar voor ruiger terrein?

Klaar voor ruiger terrein? Foto door psyjoey (CC BY 2.0)

De 2.703 meter hoge Rätschenfluh is een bergpiek in Zwitserland net ten oosten van de iets hogere Madrisa. De piek is vanaf het bergstation van de kabelbaan van Gargellen te bereiken, maar het is geen eenvoudige route. In plaats van goed begaanbare wandelpaden zul je hier soms heel wat klauterwerk moeten verrichten. Eenmaal bovenop de berg zul je echter beseffen dat het uitzicht de moeite meer dan waard is. De Rätschenfluh voert je een stuk hoger dan de meeste andere wandelroutes van Gargellen. Onderweg kom je ook nog langs een aantal bergmeren, waaronder de Schafbergsee. Nadat je de piek bereikt heb neem je dezelfde route weer terug naar de kabelbaan.

De Madrisa Rundtour

Hoog in de rotsachtige bergen

Hoog in de rotsachtige bergen, foto door psyjoey (CC BY 2.0)

Heb je wel zin in een uitdaging? Kijk dan naar de Madris Rundtour. Dit is een van de zwaarste en ook een van de langste wandelroutes van Gargellen. De tocht begint wederom bij het bergstation van de kabelbaan en gaat vervolgens via Zwitserland rond de Madrisa (2.770 meter) en de Madrisahorn (2.826) terug naar het dorp. Belangrijk om te weten is dat er onderweg geen berghutten zijn. Zelf proviand meenemen is noodzakelijk. De meeste wandelaars verdelen de tocht over twee dagen. Aan de Zwitserse kant, bij de top van de Sant Jaggem, kun je de kabelbaan nemen naar Klosters waar je kunt overnachten. De volgende ochtend neem je dan de kabelbaan weer omhoog om je weg te vervolgen.

Rund um die Ritzenspitze

Kale maar spectaculaire bergen

Kale maar spectaculaire bergen, foto door psyjoey (CC BY 2.0)

De Ritzenspitze is de 2.650 meter hoge berg meteen ten zuiden van Gargellen en met deze wandeling zul je om de berg heen lopen. Het is een lange en zware route, maar de moeite meer dan waard. Vanaf de hogere paden heb je een geweldig uitzicht op de bergen van de Silvretta, terwijl ook de nauwelijks begroeide dalen indrukwekkend zijn. Op de terugweg kom je nog langs de Alpe Vergalda waar een historische kaasmakerij te vinden is. In tegenstelling tot de meeste andere routes, begint en eindigt de wandeling rond de Ritzenspitze in Gargellen zelf. Zo spaar je dus mooi wat geld voor de kabelbaan uit.

Openingstijden en prijzen kabelbaan

Bij veel van de wandelroutes in Gargellen is het nodig de kabelbaan omhoog te nemen. Deze is tijdens het zomerseizoen, ieder jaar vanaf halverwege juni tot begin oktober, dagelijks van 8:30 tot 16:30 geopend. Een enkele rit kost €18,90 voor volwassenen en €11 voor kinderen. Voor een retour ben je €25,20 en €14,60 kwijt. Kijk op de website van de kabelbaan voor meer informatie over handige kortingskaarten zoals de Montafon Saisonkarte.

Hotels en vakantiehuisjes in Gargellen

Hoewel Gargellen niet al te groot is, heb je toch de keuze uit een aantal prima hotels of appartementen. Een aanrader is het vakantiepark Landal Montafon. Bekijk de prijzen alvast op deze pagina over Gargellen op Booking.com.

Verder lezen

Wil je meer weten over de omgeving? Bekijk dan ook mijn uitgebreide pagina over het dorp Gargellen zelf of over de deelstaat Vorarlberg. Voor meer informatie over de andere dorpen in de buurt kun je mijn artikel over de Montafon lezen.

Publicatiedatum: 20-09-2017. Laatst bijgewerkt op: