Sankt Gallenkirch: wandeling naar de Balbierbach

Dat de Oostenrijkse Alpen prima mogelijkheden kennen voor mooie wandelingen is algemeen bekend. Toch, veel van de wandelroutes vergen heel wat klauterwerk en zijn niet geschikt voor kleine kinderen. Ook als je zelf minder goed ter been bent, geniet een wandeling over goede paden met minder hoogteverschillen de voorkeur. Voor Sankt Gallenkirch in het zuiden van Vorarlberg heb ik daarom deze wandeling naar de Balbierbach voor je opgespoord.

De kerk van Sankt Gallenkirch is het beginpunt van je route

De kerk is het beginpunt van je route, foto door Jacques Verlaeken (CC BY-SA 3.0)

Hotels en vakantiehuisjes in Vorarlberg

Benieuwd naar het aanbod van hotels en vakantiehuisjes in Vorarlberg? Bekijk dan alvast deze pagina over Vorarlberg op Booking.com. Betalen doe je meestal pas na aankomst in je accommodatie.

De wandelroute

De route zoals ik die beschrijf begint bij de kerk van Sankt Gallenkirch. Dit is ook dichtbij de Spar. Verblijf je in een hotel of vakantiewoning verderop in het dorp, dan kun je natuurlijk eerst naar de kerk lopen. Een andere optie is onderweg aan de route te beginnen. Kijk daarom ook even op de kaart onderaan het artikel of de route langs je hotel of vakantiehuisje loopt.

Vanaf de kerk van Sankt Gallenkirch volg je eerst de doorgaande weg richting het oosten. Na ongeveer 150 meter, net voorbij Sport Harry, kom je dan bij een kleine beek. Sla bij deze beek rechtsaf en volg het pad naar de rivier de Ill ten zuiden van het dorp. Sla hier vervolgens linksaf en volg de weg langs de Ill. Het gaat niet voortdurend langs de rivier en soms zul je door weilanden lopen.

Na iets meer dan een kilometer kom je bij de parkeerplaats van de Garfrescha Bahn, een kabelbaan die je hoger de bergen in brengt. Om de route te vervolgen loop je echter voorbij het gebouw van de kabelbaan. Hier heb je een brug over de rivier, maar deze steek je niet over. In plaats daarvan loop je helemaal naar het einde van het parkeerterrein waar je de weg langs de Ill kunt vervolgen.

De houten brug over de Ill

De houten brug over de Ill, foto door Peter Lauppert (CC BY-SA 3.0)

Na ongeveer 100 meter kom je dan bij een veel mooiere historische houten brug. Hier kun je even uitrusten en foto’s nemen. Ga vervolgens de brug over en volg nu het pad aan de rechteroever van de Ill. Dit deel van de route gaat door de bossen en ook zijn er een aantal hoogteverschillen, maar echt lastig wordt het niet. Na een poosje verlaat je het bos weer, kom je door een weiland en dan na opnieuw wat bomen bij een tennisbaan. Ga net voor de tennisbaan linksaf een andere brug de rivier de Ill over.

De Kuratienkirche van Gortipohl

De Kuratienkirche van Gortipohl, foto door SchiDD (CC BY-SA 4.0)

Je komt nu op de Blendolmaweg die langs een houthakkerij naar de Silvretta Straße loopt. Steek deze doorgaande weg over bij het zebrapad en loop even via de Alte Landstraße naar de Kuratienkirche, een kleine maar mooie kerk uit 1692. Loop daarna weer 100 meter terug en sla naast het Tourismusbüro Gortipohl de Allmeinweg in. Je volgt de weg tot het einde, waar deze voor het begin van het bos overgaat in een zandpad dat naar de waterval van de Balbierbach leidt.

Waterval van de Balbierbach

Waterval van de Balbierbach, foto door Furioso.

De waterval zelf is leuk om even uit te rusten. Het is de hoogste waterval van de Montafon en vooral nadat het geonweerd heeft valt er hier veel water. Tijd om even een foto te nemen dus! Nadat je de waterval bekeken hebt neem je het pad aan de andere kant van de beek terug naar het dorp. In plaats van het pad langs de oever, kun je ook dwars door het weiland tot aan het eerstvolgende geasfalteerde weg bij de boerderijen lopen.

kaart: wandelroute Sankt Gallenkirch

Vanaf deze boerderijen aan de Innergantweg neem je daarna een zandpad. Het is lastig uit te leggen hoe je moet lopen, vandaar dat ik het op de kaart aangegeven heb. Je komt vanaf de rechterkant en volgt de blauwe lijn. Eenmaal op het pad door de weilanden wijst de weg zich vanzelf wel. Nadat je een kleine beek bent overgestoken kom je weer op een geasfalteerde weg, de Hanswolfaweg. Blijf deze volgen met het bos aan je rechterkant en ongeveer op dezelfde afstand de hoofdweg van Sankt Gallenkirch aan je linkerhand.

Typische huizen die je onderweg tegenkomt

Huizen die je onderweg tegenkomt, foto door Frank C. Müller (CC BY-SA 3.0)

Bij een volgende beek moet je opnieuw een wandelpad volgen dat tussen de boerderijen doorloopt. Je zult een aantal straten kruisen, totdat je uiteindelijk bij de Montielweg geraakt. Dit is vlakbij het Erholungsheim Maria-Hilf, een groot gebouw met een parkeerplaats. Vanaf hier loop je tenslotte via de Montielweg terug naar de kerk van Sankt Gallenkirch die je vanuit de verte al kunt zien staan. Dit laatste deel van de route is vrij eenvoudig.

kaart: volledige wandelroute Sankt Gallenkirch

Op de kaart heb ik met de blauwe lijn de volledige route aangegeven. Verder heb ik ook de kerk in Sankt Gallenkirch (A), het dalstation van de kabelbaan (B), de historische brug (C), de kerk van Gortipohl (D) de waterval van de Balbierbach (E) en het Erholungsheim Maria-Hilf (F) gemarkeerd. Zo krijg je een globale indruk van de route die je moet volgen. Wil je een gedetailleerde kaart? Download dan het .gpx bestand van de officiële website van de Montafon om op je telefoon te zetten. Zo kun je precies zien hoe je moet lopen en heb je de informatie in dit artikel niet eens meer nodig.

Hotels en vakantiehuisjes in Sankt Gallenkirch

Benieuwd naar het aanbod van hotels en vakantiehuisjes in Sankt Gallenkirch? Dan raad ik je aan eens naar deze deze pagina over Sankt Gallenkirch op Booking.com. Denk er aan dat des te langer je wacht, des te hoger de prijzen worden.

Verder lezen

Benieuwd wat er nog meer in de omgeving te zien en te doen is? Bekijk dan mijn pagina over Sankt Gallenkirch zelf. Hier vind je ook informatie over de hotels en vakantiehuisjes. Op de pagina’s over de Montafon en de deelstaat Vorarlberg vind je informatie over de verdere omgeving.

Publicatiedatum: 20-09-2017. Laatst bijgewerkt op: