Fietsen rond de Bodensee vanuit Bregenz

Wil je tijdens je vakantie in Oostenrijk fietsen, maar lijken al die steile bergen je maar niets? Dan is de Bodensee-Radweg een goede tip! Dit is een meer dan 260 kilometer lange fietsroute rond de Bodensee met weinig hoogteverschillen. De volledige route voert je door Oostenrijk, Duitsland en Zwitserland, maar slechts een deel fietsen is ook prima mogelijk. Ik vertel je in dit artikel meer. Omdat deze website over Oostenrijk gaat neem ik Bregenz als uitgangspunt.

Fietsen rond de Bodensee

Hotels en vakantiehuisjes in Vorarlberg

Benieuwd naar het aanbod van hotels en vakantiehuisjes in Vorarlberg? Bekijk dan alvast deze pagina over Vorarlberg op Booking.com. Betalen doe je meestal pas na aankomst in je accommodatie.

Bodensee-Radweg: de route

De Bodensee-Radweg volgt de oever van de Bodensee vrij nauwkeurig en spreekt dus voor zich. In totaal gaat het om meer dan 260 kilometer, maar de exacte lengte is moeilijk te zeggen. Af en toe heb je namelijk de keuze uit alternatieve trajecten die je door een klein dorp voeren in plaats van langs het water. Toch is het niet lastig te verdwalen. Zo kun je altijd de Bodensee volgen en ook kun je uitkijken naar dit soort borden.

Bord Bodensee-Radweg

In Oostenrijk en Duitsland gaat het telkens om een symbool van een fiets waarvan het achterste wiel blauw is. In Zwitserland staat de route soms ook aangegeven als Rhein Route 2. Verder kun je in een plaatselijke fietsenzaak altijd een kaart kopen, maar ook kun je met de tijd meegaan en de route als .gpx bestand in je telefoon zetten. Dit kan op deze pagina op radtouren-checker.de. Kies voor de optie Radtour als PDF oder GPX downloaden en dan GPX download. Je kunt dan met je telefoon de route en je positie op de kaart volgen.

Met de trein of veerboot terug

Afhankelijk van je conditie doe je 4 tot 8 dagen over de Bodensee-Radweg. Is dat teveel voor je en wil je bijvoorbeeld slechts één dag van je vakantie langs de Bodensee fietsen? Dan kun je ook de trein weer terugnemen. Vrijwel alle dorpen van enige grootte aan zowel de Duitse als de Zwitserse kant beschikken over een station. Daar kun je dan aan het einde van de middag voor een klein bedrag op de trein naar Bregenz stappen. De fietsen mogen ook mee de trein in.

Veerboot op de Bodensee

Een langzamer maar voor de kinderen leuker alternatief is de veerboot terug te nemen. Denk er wel aan dat deze niet vanuit ieder dorp vertrekt. Aanraders voor een dagtocht vanaf Bregenz zijn Langenargen aan de Duitse en Arbon aan de Zwitserse kant. Vanaf deze havens neem je dan eerst de boot naar Lindau waar je kunt overstappen op een boot naar Bregenz. Ook op de veerboot mag je de fiets vanzelsprekend meenemen.

Kwaliteit van de fietspaden en wegen

De kwaliteit van de fietspaden rond de Bodensee is uitstekend. Vooral aan de Duitse kant fiets je meestal over een fietspad die direct de oever volgt. In Zwitserland volg je soms de weg langs het spoor in plaats van een fietspad, maar ook hier hoef je nauwelijks ander verkeer te verwachten. Het slechts 30 kilometer lange Oostenrijkse deel van de route gaat eveneens over fietspaden en enkele nauwelijks door auto’s gebruikte landweggetjes.

Landschap rond de Bodensee

Door de goede wegen en omdat er langs het meer weinig hoogteverschillen zijn, is de Bodensee-Radweg prima te doen voor kinderen. Er zijn een aantal punten waar de route over de hoofdweg van een dorp gaat. Vind je het te gevaarlijk, dan kun je deze kleine stukjes natuurlijk ook lopen. Dit gaat ook op voor Konstanz. Deze Duitse stad is de grootste stad aan de Bodensee en je moet hier door de buitenwijken van de stad fietsen om je route te vervolgen.

Beste tijd van het jaar

Door de schoolvakanties is het vooral in juli en augustus druk op de Bodensee-Radweg. Toch is dit niet de meest ideale periode van het jaar. Het kan dan vrij warm worden, vaak rond de 25 graden, en door de hoge luchtvochtigheid zweet je dan snel. Mei, juni en september zijn wat temperaturen betreft betere maanden. April is verder een goede maand om de fietspaden voor je alleen te hebben, terwijl je oktober juist beter kunt vermijden. Vooral rond de oostelijke helft van het meer tref je dan vaak dichte mist aan.

Zelf je fietsvakantie organiseren

Het is prima mogelijk je fietsvakantie rond de Bodensee zelf te organiseren. Je kunt hiervoor je eigen fietsen meenemen of ter plaatse fietsen huren. In Bregenz kan ik aanraden eens te kijken bij Fahrradverleih Bregenz aan de promenade langs de Bodensee of bij RAIDER in de buurt van het station. Beide zijn prima fietsverhuurders die rekening houden met toeristen die voor meerdere dagen rond het meer willen fietsen.

Zonsondergang bij de Bodensee

Tenzij je dezelfde dag de trein of veerboot terugneemt, zul je zelf overnachtingen moeten boeken. In de meeste dorpen langs de Bodensee vind je hotels of gezellige Gasthäuser. Je kunt ze bijna altijd wel vinden op deze speciale Bodensee-Radweg-pagina op Booking.com. Zeker in de zomermaanden is van tevoren boeken aan te raden, want de accommodaties zitten in deze periode snel vol.

Heb je veel bagage die je niet iedere dag op de fiets mee wilt nemen? Kijk dan of je deze voor de dagen dat je op de fiets onderweg bent achter kunt laten in je hotel in Bregenz. Is dat niet mogelijk? Dan kun je gebruik maken van het Gepäcktransport van Radweg-Reisen. Zij kunnen je bagage voor een kleine vergoeding van plaats naar plaats brengen.

Hotels en vakantiehuisjes in Bregenz

Lijkt Bregenz je een leuke bestemming voor je vakantie? Kijk dan naar deze pagina over Bregenz op Booking.com voor een overzicht van de hotels en vakantiehuisjes. Boek ruim van tevoren voor de beste prijzen.

Verder lezen

Wil je weten wat er nog meer in de omgeving te zien is? Kijk dan eens naar mijn pagina’s over de stad Bregenz en over de deelstaat Vorarlberg.

Publicatiedatum: 18-09-2017. Laatst bijgewerkt op: