De Schattenburg, het kasteel van Feldkirch

Waar je ook gaat in Oostenrijk, er is aan middeleeuwse kastelen in het land geen gebrek. Neem bijvoorbeeld de Schattenburg. Dit rond het jaar 1200 gebouwde kasteel is te vinden op een heuvel aan de rand van het pittoreske centrum van Feldkirch, niet ver van de rivier de Ill. Hoewel niet al te groot, is het kasteel in uitstekende staat bewaard gebleven. Vandaag de dag is het een museum.

De Schattenburg gezien vanuit Feldkirch

De Schattenburg gezien vanuit Feldkirch, foto Clemens M. Brandstetter (CC BY-SA 3.0)

Hotels en vakantiehuisjes in Vorarlberg

Benieuwd naar het aanbod van hotels en vakantiehuisjes in Vorarlberg? Bekijk dan alvast deze pagina over Vorarlberg op Booking.com. Betalen doe je meestal pas na aankomst in je accommodatie.

Wat is er te doen en te zien?

De Schattenburg mag dan wel een klein kasteel zijn, maar eenmaal binnen vind je prachtige zalen die onderdeel vormen van het Feldkircher Heimatmuseum. Met historische houten meubels, schilderijen aan de muur, beelden en zelfs kachels wordt geprobeerd zoveel mogelijk de sfeer na te bootsen van toen het kasteel nog bewoond werd. Zelf vind ik de Gotische Zimmer met houtsnijwerk en ramen die uitkijken op Feldkirch het mooist. Ook de moeite waard is de Burgkapelle waar je fresco’s vindt die hier in 1507 door de schilder Hans Huber werden aangebracht. Het hoogtepunt van de Schattenburg is de Bergfried, de voormalige verdedigingstoren waarin je nu historische wapens kunt bekijken.De Gotische Zimmer van de Schattenburg

De Gotische Zimmer, foto door Norbert Kaiser (CC BY-SA 3.0)

Ik kan je aanraden deze zalen zelf op je gemak te verkennen, maar wil je meer historische achtergrond dan is het mogelijk het kasteel te bezoeken als onderdeel van een rondleiding. Er zijn verschillende rondleidingen mogelijk met elk een eigen thema. Een overzicht kun je vinden op de officiële website van het kasteel. Een andere manier om de Schattenburg te verkennen is tenslotte door te eten in het restaurant Schlosswirtschaft. Deze is bereikbaar via de binnenplaats. De aanbevolen specialiteit op de menukaart is Schattenburger Schnitzel, dus je zult gegarandeerd meer proeven dan alleen de sfeer van het kasteel.

Geschiedenis van het kasteel

De Schattenburg werd rond het jaar 1200 gebouwd door graaf Hugo van Montfort. Aanvankelijk was het kasteel bedoeld om de rivier de Ill te verdedigen, maar in de 14e eeuw groeide het samen met Feldkirch uit tot het politieke centrum van het graafschap. In 1375 kwam dit graafschap in handen van de Habsburgers van Oostenrijk. Door de eeuwen heen is de Schattenburg nog tweemaal belegerd geweest: tijdens de Zwitserse Appenzelleroorlog aan het begin van de 15e eeuw en later tijdens de Dertigjarige Oorlog (1618-1648). Daarna verloor het aan militair belang. Sinds 1916 biedt de Schattenburg onderdak aan het Feldkircher Heimatmuseum.

Openingstijden en toegangsprijzen

Van april tot en met oktober is de Schattenburg dagelijks geopend van 10:00 tot 17:00. Bezoek je het kasteel buiten het hoogseizoen, houd dan rekening met beperkte openingstijden. Van november tot en met maart is de Schattenburg dinsdag tot en met zaterdag geopend van 13:30 tot 16:00 uur; op zon- en feestdagen van 11:00 tot 16:00 uur.

De binnenplaats van het kasteel

De binnenplaats van het kasteel, foto door Norbert Kaiser (CC BY-SA 3.0)

Toegang tot de zalen van het kasteel kost €8 per persoon voor volwassenen. Ben je met je kinderen in Oostenrijk, kies dan voor het familieticket dat €15 kost. Daarnaast zijn er nog kortingen en verschillende prijzen voor de rondleidingen, waarvoor je het beste deze pagina op de website van de Schattenburg bekijkt.

Bereikbaarheid van de Schattenburg

kaart van de Schattenburg in Feldkirch

Ben je in Feldkirch, dan kun je de Schattenburg (A op de kaart) niet missen. Het kasteel staat op een heuvel aan de rand van de middeleeuwse binnenstad. Zoek je een parkeerplaats, dan kun je terecht bij B. Verder gaat de doorgaande weg, de Schlossgraben, onder het kasteel door. Mocht je per ongeluk deze tunnel nemen, als je vanuit Bregenz en Dornbirn komt, dan krijg je iets verder een afslag die je weer terugbrengt naar de Schattenburg.

Hotels en vakantiehuisjes in Feldkirch

Ga je op vakantie naar Feldkirch, dan raad ik de hotels in het centrum aan. Een vakantiehuisje in de valleien ten oosten van de stad is een andere aanrader. Bekijk het aanbod op deze pagina over Feldkirch op Booking.com.

Verder lezen

Lijkt Feldkirch je leuk om te verkennen, lees dan ook eens mijn uitgebreide pagina over deze stad. Een goede indruk van wat er in de omgeving te doen is lees je juist op mijn pagina over de deelstaat Vorarlberg.

Publicatiedatum: 20-09-2017. Laatst bijgewerkt op: