Ruïne Tosters, een voormalig kasteel bij Feldkirch

In de binnenstad van het Vorarlbergse stadje Feldkirch vind je de goed bewaard gebleven Schattenburg. Lijkt het je ook leuk een kasteel dat niet zo goed bewaard is gebleven te bekijken? Maak dan een uitstapje naar Tosters aan de rand van Feldkirch. Hier vind je op een beboste berg de overblijfselen van een middeleeuws kasteel. De ruïne Tosters is gratis toegankelijk.

De ruïne Tosters met de bergfried goed zichtbaar

De ruïne Tosters met de bergfried goed zichtbaar, foto Friedrich Böhringer (CC BY-SA 2.5).

Hotels en vakantiehuisjes in Vorarlberg

Benieuwd naar het aanbod van hotels en vakantiehuisjes in Vorarlberg? Bekijk dan alvast deze pagina over Vorarlberg op Booking.com. Betalen doe je meestal pas na aankomst in je accommodatie.

Wat is er te doen en te zien?

Hoewel de ruïne al eeuwenlang onbewoond is, staan er toch nog delen van het voormalige kasteel overeind. Het meest in het oog springt de vierkante bergfried. Deze toren is 23 meter hoog en en werd in de middeleeuwen gelijktijdig gebruikt als woongedeelte en als verdedigingstoren. Het is het enige deel van de ruïne dat nog volledig overeind staat. De bergfried heeft zes verdiepingen, maar helaas zijn deze niet voor bezoekers toegankelijk.

De overblijfselen van het palas van het kasteel

De overblijfselen van het palas van het kasteel, foto Michael Beat (CC BY 2.0).

Ongeveer 30 meter bij de toren vandaan vind je de overblijfselen van het palas. Dit was de grote hal van het kasteel, maar deze is in veel slechtere staat bewaard gebleven dan de bergfried. Enkel de buitenste muren zijn nog redelijk hoog en ook vind je er een aantal schietgaten en ramen. Wel kun je duidelijk herkennen waar het palas gestaan heeft en hoe groot het ongeveer was.

De ringmuur is het laatste deel van de ruïne dat nog goed te herkennen is. Deze is ongeveer anderhalve meter breed en tegenwoordig niet al te hoog meer, maar wel ruim 300 meter lang. Het kasteel stond in de middeleeuwen dus binnen deze verdedigingsmuur. Als je goed kijkt zie je overigens dat het palas onderdeel van de muur vormde. Met nog iets meer moeite kun je de toegangspoorten aan weerszijden van de bergfried ontwaren.

Geschiedenis van het kasteel

Zoals wel vaker met middeleeuwse kastelen, werd het kasteel van Tosters niet in eenmaal gebouwd maar in verschillende fasen. Het oudste bewaard deel is de ringmuur die uit de 11e eeuw stamt. Meer dan dat hebben historici niet kunnen achterhalen. Over de bergfried bestaat meer zekerheid. Deze verrees rond 1260 in opdracht van de graven van Montfort die toen grote delen van Vorarlberg bezaten. Met het kasteel beheersten ze toen de toegang tot de Walgau, de grote vallei ten zuidoosten van Feldkirch.

Op het bordje naast de toren vind je een plattegrond en nog wat meer gedetailleerde historische informatie

Op het bordje naast de toren vind je een plattegrond en nog wat meer gedetailleerde historische informatie, foto Friedrich Böhringer (CC BY-SA 2.5).

Lang mochten de graven van Montfort niet van hun kasteel genieten, want tijdens de Appenzeller Oorlog (1401-1429) werd het door een Zwitsers leger verwoest. Alleen de toren en delen van de buitenmuur bleven staan. Herstelwerkzaamheden volgden na de oorlog en het is uit deze periode dat het palas stamt. Doordat de hele regio inmiddels onder bestuur van Oostenrijk was gekomen, had het kasteel zijn militaire functie echter al verloren.

Vanaf 1616 werd het kasteel helemaal niet meer bewoond en in de eeuwen daarop gebruikten de dorpsbewoners veel van de stenen voor hun eigen huizen. Veel later, pas in de 20e eeuw, ondernam de stad Feldkirch pogingen de ruïne te restaureren. Meer dan het herstellen van de schietgaten en het blootleggen van de ringmuur is hier niet uit voortgekomen.

Openingstijden en toegangsprijzen

De ruïne Tosters is gratis toegankelijk en er zijn geen openingstijden. Je kunt het voormalige kasteel dus altijd bezoeken. Ga je ‘s ochtends, dan is de kans groot dat er geen andere toeristen zijn.

Bereikbaarheid van ruïne Tosters

kaart: Ruïne Tosters in Feldkirch

Ik heb de ruïne op de kaart hierboven aangegeven met A. Vanuit het historische centrum van Feldkirch (B) is het ongeveer 20 minuten lopen. Ga je liever met de auto, volg dan de Tostner Burgweg die om de berg waar de ruïne staat heen loopt. Als je daarna bij een klein kerkje (C) komt kunt je daar parkeren en tussen de bomen door naar de ruïne lopen.

Hotels en vakantiehuisjes in Feldkirch

Ga je op vakantie naar Feldkirch, dan raad ik de hotels in het centrum aan. Een vakantiehuisje in de valleien ten oosten van de stad is een andere aanrader. Bekijk het aanbod op deze pagina over Feldkirch op Booking.com.

Verder lezen

Ben je benieuwd wat er verder zoal in de omgeving te zien en te doen is? Bekijk dan mijn uitgebreide pagina’s over de stad Feldkirch en de deelstaat Vorarlberg. Ik heb veel leuke bezienswaardigheden en andere tips voor je verzameld.

Publicatiedatum: 18-09-2017. Laatst bijgewerkt op: