Ischgl, een populair wintersportdorp in Tirol
Van de honderden wintersportoorden in Oostenrijk is Ischgl in Tirol een van de populairste. Niet alleen ligt het aan de voet van het skigebied Silvretta Arena met 238 kilometers aan pistes, maar ook staat het bekend om de uitbundige après-ski. Vooral de Top of the Mountain-concerten hoog de bergen zijn grote evenementen. In de zomer vormen Ischgl en het Paznauntal een populaire bestemming om te wandelen en bergen te beklimmen.
Het dorp Ischgl in het Paznauntal, foto door Marcel Prinoth (CC BY-ND 2.0)
Ga je op vakantie naar Tirol en ben je nog op zoek naar een accommodatie? Op de pagina over Tirol op Booking.com kun je het aanbod en de prijzen bekijken.
Feiten en cijfers
Ischgl heeft slechts 1.563 inwoners, maar tijdens het skiseizoen zijn dit er tienmaal zoveel. Het dorp ligt op 1.377 meter hoogte en naar Innsbruck, de hoofdstad van de deelstaat Tirol, is het 97 kilometer.
Wat is er te zien en te doen in Ischgl?
Ischgl ligt ingeklemd tussen de bergen van de Verwallgroep in het noorden en de nog hogere Silvretta ten zuiden van het dorp. De hoogste pieken, de Bürkelkopf, de Flimspitz, de Greitspitz en de Palinkopf, zijn allemaal rond de drieduizend meter hoog en maken deel uit van het skigebied Silvretta Arena. Van deze bergen zijn de Greitspitz en de Palinkopf per stoeltjeslift te bereiken. Tegenover Ischgl, aan de andere kant van de Paznauntal Straße, stroomt de rivier de Trisanna.
Hotels en restaurants bepalen het straatbeeld, foto door Staselnik (CC BY-SA 3.0)
Ischgl zelf is een compact dorp waar je zo van de ene naar de andere kant loopt. Tijdens de wintersport komt dit natuurlijk prima van pas. Hoewel je er een mooie middeleeuwse kerk en enkele kapellen kunt bewonderen, wordt het dorpsbeeld verder vooral bepaald door hotels, grote restaurants en veel winkels. Je merkt dus duidelijk dat Ischgl op het toerisme gericht is. Toch zijn de typisch Tiroolse bouwstijl en de uitstraling van een rustig bergdorp prima behouden.
Typisch Oostenrijk après-ski in Ischgl, foto door Marcel Prinoth (CC BY-ND 2.0)
Ook brengt het toerisme voordelen met zich mee. Zo kun je er verbazingwekkend goed shoppen voor sportkleding. De nadruk ligt vanzelfsprekend op kleding en uitrustingen voor de wintersport. Ter aanvulling op de restaurants kun je ‘s avonds de cafés en discotheken van Ischgl bezoeken. Deze zijn vooral populair onder de vele jongeren die het dorp iedere winter bezoeken. Een laatste vermelding waard is het Silvretta Center Ischgl. Dit is een groot complex met onder meer een zwembad, een grote sauna en een kegelbaan.
Musea in Ischgl
Kom je naar Ischgl om te skiën en te feesten, maar wil je ook een beetje aan cultuur doen? Geen nood, want dan is er het Mathias-Schmid-museum. Hier kun je de werken van de schilder Mathias Schmid bekijken die een eeuw geleden in Ischgl leefde. Vanaf het museum kun je daarna een wandelpad naar het gehucht Mathon volgen waar ze een Bauernmuseum hebben, oftewel een heus museum over boeren! Ongetwijfeld leuk al je ‘s ochtends vroeg dronken uit de disco komt.
Wat is er te doen in de winter?
Het grootste deel van de toeristen komt naar Ischgl in de winter. De Silvretta Arena, het enorme skigebied meteen ten zuiden van het dorp, is een van de grootste en beste van Oostenrijk. Zo vind je er maar liefst 238 kilometers aan pistes en hoewel het Paznauntal bijzonder sneeuwzeker is, zijn uitstekende omstandigheden door de 1.100 sneeuwmachines helemaal gegarandeerd. Verder brengen de 45 skiliften je vanuit het dorp naar een maximale hoogte van 2.870 meter. Zelfs Samnaun, het dorp aan de Zwitserse kant van de Silvretta Arena, is per kabelbaan te bereiken.
Ischgl kent zeer uitgestrekte pistes, foto door Hans
Vanuit Ischgl gaan er drie grote kabelbanen omhoog: de Silvrettabahn, de Fimbabahn en de Pardatschgratbahn. De eerste twee komen uit bij de Idalp op 2.300 meter wat je als het centrum van het skigebied kunt beschouwen. De meeste berghutten en restaurants bevinden zich rond dit bergstation, terwijl ook veel stoeltjesliften en pistes hier bij elkaar komen. Dit betekent wel dat de Idalp het drukste deel van de Silvretta Arena is. Zoek je meer rust, neem dan hier de Flimjochbahn of de Idjochbahn naar het Zwitserse deel van het skigebied. Het Fimbatal met een blauwe piste terug naar Ischgl is ook rustiger.
De Fimbabahn en de Silvrettabahn naast elkaar, foto door Gast32 (CC BY-SA 3.0)
Verder biedt de Silvretta Arena nog enkele speciale pistes. Een goed voorbeeld is de Eleven, een 11 kilometer lange piste vanaf de Greitspitze tot onderaan het dal waarbij je een afdaling van 1.501 meter maakt. Ervaren skiërs kunnen juist hun kunsten vertonen op de 45 kilometers lange zwarte pistes. De steilste hiervan, een piste die opnieuw bij de Greitspitze begint, heeft een hellingsgraad van 70%.
Behalve om te skiën, kun je in Ischgl ook terecht voor andere leuke activiteiten. Zo zijn er twee uitgebreide snowparks, één op de Idalp en één aan de Zwitserse kant, waar je talloze uren met je snowboard kunt doorbrengen. Verder vertrekken er vanuit Ischgl langlaufroutes die je tot aan de andere dorpen in het Paznauntal voeren. Sleeën, fakkeltochten, wandelingen op sneeuwschoenen en schaatsen op de ijsbaan aan de rand van het dorp zijn andere populaire bezigheden. Kortom, aan winterplezier geen gebrek in Ischgl!
Top of the Mountain-concert op de Idalp, foto door Marcel Prinoth (CC BY-ND 2.0)
Een aparte vermelding waard zijn de concerten die ieder jaar bovenop de Idalp gehouden worden. Het gaat om drie concerten, namelijk de Top of the Mountain Concert Saison-Opening eind november, het Top of the Mountain Easter Concert met Pasen en ter afsluiting van het seizoen de Top of the Mountain Concert Saison-Finale begin mei. Dit zijn grote concerten die dankzij de locatie midden tussen de besneeuwde Alpen een geweldige belevenis vormen. Niet verwonderlijk dus dat Ischgl ieder jaar sterren zoals Kate Perry, Rihanna, Robbie Williams en Elton John weet over te halen in het dorp op te treden.
Wat is er te doen in de zomer?
Ook in de zomer is Ischgl een goede vakantiebestemming. Vooral wandelen is in dit seizoen een leuke activiteit. In Ischgl staan hiervoor de Silvrettabahn en de Flimjochbahn tot je beschikking. De eerste brengt je naar de Idalp en de tweede gaat vanaf de Idalp verder naar de 2.757 meter hoge Flimjoch op de grens met Zwitserland. Vanaf daar kun je ook weer de kabelbaan naar beneden naar het Zwitserse Samnaun nemen. Interessanter zijn de vele wandelroutes. De meeste duren enkele uren en een aantal bergpieken zijn zelfs voor minder ervaren wandelaars goed te bereiken.
De Heidelberger Hütte in het Fimbatal, foto door FkMohr (CC BY-SA 3.0)
Heb je meer ervaring? Wandel dan naar de in 1889 gebouwde Heidelberger Hütte (2.264 meter) aan het einde van het Fimbatal. Hier kun je overnachten en dan ‘s ochtends vroeg aan de beklimming van de omliggende bergtoppen te beginnen. De Fluchthorn, met 3.399 meter de op een na hoogste berg van de Silvretta, ligt niet ver van de Heidelberger Hütte. Een andere berghut is de Friedrichshafener Hütte (2.138 meter) net boven het gehucht Mathon. Vanuit hier beklim je de bergen ten noorden van Ischgl. Een aan te raden wandelroute die de hele vallei volgt is de Paznauner Höhenweg.
Ischgl is ook een prima uitgangspunt om het Paznauntal per mountainbike te bedwingen. Zo is het mogelijk je fiets mee de kabelbaan in te nemen, maar een waarschuwing is op zijn plaats. Niet alle routes naar beneden zijn geschikt voor beginners. In augustus wordt de Ischgler Ironbike gehouden, volgens eigen zeggen de grootste mountainbike marathon van Europa. Ben je zelf minder sportief ingesteld dan is het alsnog leuk om als toeschouwer te kijken.
Per mountainbike door het Paznauntal, foto door moerschy
Lijkt een mountainbike je veel te inspannend? Kies dan voor een e-bike! Zo kun je moeiteloos de top van steile hellingen bereiken en overal door het Paznauntal vind je oplaadpunten. Andere leuke activiteiten zijn zwemmen in de bergmeren, paardrijden en vissen, terwijl je in het dorp zelf aan tennis en minigolf kunt doen. Je merkt het al, ook in de zomer is er in Ischgl genoeg te beleven!
In de omgeving
Doordat Ischgl in het midden van het lange Paznauntal ligt, kun je eigenlijk maar twee kanten op. Ga je naar het zuidwesten, dan kom je na 9 kilometer in het dorp Galtür dat met het Silvapark over een eigen skigebied beschikt. Rijd je nog verder door, dan kom je bij de Silvretta Hochalpenstraße die naar de deelstaat Vorarlberg voert. Dit is een van de beroemdste autoroutes van Oostenrijk.
Het Paznauntal bij Kappl, foto door Monika Dittrich (CC BY-SA 3.0)
Volg je de Paznauntal Straße naar het noordwesten, dan kom je door kleinere gehuchten en dorpjes. Twee hiervan, Kappl en See, kennen elk een bescheiden skigebied. Enkele kilometers voorbij See komt het Paznauntal vervolgens uit in het bredere Stanzertal. Hier vind je Landeck, de grootste stad in de omgeving.
Geschiedenis van Ischgl
Ischgl kent een lange geschiedenis en stond duizend jaar geleden bekend als Yscla. Het was als klein boerendorp vanuit het Reto-Romaans sprekende Zwitserse Engadin gesticht. In de loop van de 14e eeuw kwamen ook steeds meer Duits sprekende boeren uit de aangrenzende Montafon zich in het Paznauntal vestigen. In deze periode was er nog geen weg naar Tirol, waardoor Ischgl eeuwenlang sterkere banden kende met Zwitserland.
Het dorp aan het einde van de 19e eeuw
Hier kwam in de 19e eeuw verandering in. De weg vanaf Landeck werd voltooid en ook het toerisme kwam in opzetten. Berghutten zoals de Heidelberger Hütte zijn een goed voorbeeld van dit vroege toerisme. In 20e eeuw ging het karakter van een bergdorp volledig verloren. Vooral na het openen van de eerste skilift kwamen internationale wintersporters in enorme hoeveelheden Ischgl bezoeken. Toch heeft dit het dorp geen windeieren gelegd. In iets meer dan een eeuw tijd groeide Ischgl uit van een arm boerendorp tot een rijk wintersportoord.
Klimaat van Ischgl
Door de ligging op 1.377 meter hoogte en bergen die de vallei afschermen, is het in Ischgl behoorlijk koud. Zoals je op de grafiek kunt zien ligt de temperatuur tijdens de winter meestal onder het vriespunt. Voor de pistes hoger de bergen in kun je er nog wat graden van aftrekken. Ook in de zomer is het niet al te warm. Overdag ligt het kwik vaker wel dan niet onder de 20 graden, terwijl nachtvorst zelfs in juli en augustus nog mogelijk is.
Wat de neerslag betreft zie je dat het vooral in de zomer regent. Dit is vaak in de vorm van onweersbuien waarbij veel in eenmaal valt, dus het is niet zo dat je dagelijks regen hoeft te verwachten. In de winter valt er minder neerslag, maar doordat de temperatuur vaak onder nul ligt blijft de sneeuw wel lang liggen.
Bereikbaarheid en kaart
Naar Ischgl is het ongeveer 900 kilometer vanaf Utrecht, waarbij de Duitse A7 de meest voor de hand liggende route is. Je kunt dan bij Füssen de Oostenrijkse grens over om vervolgens de Fernpas te nemen. Heb je een Autobahnvignet, dan kun je daarna van Imst tot Landack de A12 nemen. Heb je geen Autobahnvignet? Dan zul je dit stuk (18 km) over de oude weg moeten doen. Iets voorbij Landeck vind je tenslotte de ingang van het Paznauntal waar Ischgl ligt.
Wist je dat je via Booking.com de goedkoopste vlucht naar Oostenrijk boekt? Deze grootste reserveringssite van Europa zet alle vluchten naast elkaar. Kijk hier voor het boeken van een vlucht op Booking.com.
Je kunt ook eerst het vliegtuig naar Innsbruck nemen, wat vooral in de winter een populaire optie is. Innsbruck is prima vanaf Nederlandse, Belgische en Duitse luchthavens net over de grens te bereiken. Wacht niet te lang met het boeken van je ticket. Lees meer in mijn artikel over vliegen naar Innsbruck.
De luchthaven van Innsbruck, foto door Konstantin von Wedelstaedt (GFDL 1.2)
Vanaf het vliegveld is het vervolgens nog 100 kilometer naar Ischgl. Voor een taxi ben je ongeveer €175 kwijt. Dat is flink prijzig, dus je kunt ook kijken naar de mogelijkheid op het vliegveld een auto te huren. Het openbaar vervoer is echter een andere en goedkopere mogelijkheid. Neem hiervoor eerst de trein tot aan Landeck. Op het stationsplein neem je dan bus L4240 die je naar Ischgl brengt.
Zoek je een huurauto om na aankomst Oostenrijk te verkennen? Via Booking.com regel je snel een huurauto in Oostenrijk. Alle aanbieders worden eenvoudig met elkaar vergeleken voor de laagste prijs.
Lijkt het je tenslotte wel wat per trein naar Ischgl te reizen? Dan raad ik de nachttrein naar Innsbruck aan. Zo zie je heel wat van het landschap en kun je ‘s ochtends vroeg na je ontbijt op je gemak verder naar Ischgl. Via de website van NS International kun je de reis tot aan Landeck plannen. Voor het laatste stukje neem je dan zoals hierboven beschreven bus L4240.
Wil je een treinreis naar of binnen Oostenrijk boeken? Dan kan dit via via de website van NS International. Reserveer ruim van tevoren voor flinke kortingen. Naar Wenen en Innsbruck kun je de nachttrein nemen.
Kaart van Ischgl
Hierboven heb ik een kaart van Ischgl voor je, waarbij het smalle Paznauntal goed te herkennen valt. De Silvretta Arena, het grote skigebied dat bij Ischgl hoort, ligt direct ten zuiden van het dorp maar valt buiten de kaart. Ik heb de dalstations van de Silvrettabahn (A op de kaart), de Fimbabahn (B) en de Pardatschgratbahn (C) voor je aangegeven. De kabelbanen zelf zijn aan de rode stippellijnen te herkennen. De doorgetrokken rode lijnen zijn skipistes.
Verder heb ik nog de twee supermarkten van het dorp gemarkeerd: de Billa (D) en de Spar (E). Kom je met de bus vanaf Landeck? Dan kun je uitstappen bij één van de vier bushaltes (H). Bij P ligt een grote parkeerplaats.
Innsbruck is een drukbezochte stad, wat betekent dat er veel accommodaties zijn. Denk aan keurige hotels, maar ook aan gezellige Gasthäuser met een Oostenrijkse sfeer. Bekijk het aanbod op deze pagina over Innsbruck op Booking.com.
Verder lezen
Kijk op de pagina over Tirol om meer over de omgeving te lezen. Ben je nog niet uitgelezen over Ischgl zelf? Bekijk dan de volgende artikelen :