Vervoer naar Oostenrijk

Veel vakantiegangers gaan met de eigen auto naar Oostenrijk, maar soms is het vliegtuig, de trein of zelfs de bus een goed alternatief. In dit artikel zet ik deze mogelijkheden van vervoer naar Oostenrijk kort voor je onder elkaar. Meer gedetailleerde informatie over het vervoer naar een specifieke bestemming vind je telkens onder het kopje Bereikbaarheid dat ik voor iedere deelstaat, stad en dorp op deze website geschreven heb. Bekijk daarvoor dit overzicht.

vervoer1

Een Boeing 767 in Oostenrijk, foto door Austrian Airlines (onder CC BY-SA 2.0)

Met het vliegtuig naar Oostenrijk

Vliegen naar Oostenrijk biedt uitkomst als je op plaats van bestemming niet veel rondreist. Denk dan aan de wintersport waar je in dezelfde vallei blijft, maar ook aan bijvoorbeeld een stedentrip naar Wenen of Salzburg. Vliegen is sneller en bovendien een stuk gemakkelijker dan wanneer je je eigen auto meeneemt. Oostenrijk beschikt over zes luchthavens die goed vanaf Nederland, België of luchthavens net over de grens in Duitsland bereikbaar zijn. Het gaat dan om:

Klik op een van de bovenstaande steden voor een uitgebreider artikel over dit vliegveld en de bereikbaarheid. Ook vertel ik je meer over vervoer ter plaatse na aankomst op het vliegveld.

Met de trein naar Oostenrijk

Met de trein Oostenrijk verkennen is minder populair, maar een aanrader voor wie eens wat anders wil. Doordat je reist met de snelle Duitse ICE-treinen duurt de reis niet langer dan met de auto, maar is deze wel een stuk comfortabeler. Je kunt de treinen tot 90 dagen van tevoren boeken via de website van NS International. Des te eerder je boekt, des te goedkoper de treinkaartjes.

De snelle ICE onderweg in Duitsland

De snelle ICE onderweg in Duitsland, foto door Rob Dammers (onder CC BY 2.0)

Behalve de reguliere ICE overdag, kun je ook kiezen voor de ÖBB Nightjet met Wenen en Innsbruck als bestemmingen. Deze treinen rijden ‘s nachts en je komt ‘s ochtends vroeg in Oostenrijk aan. Hierdoor houd je meer tijd over om van je vakantie te genieten en ook spaar je een nacht in een hotel uit. De City Night Line is tot een half jaar van tevoren te reserveren en prijzen beginnen vanaf €49.

Vervoer ter plaatse

Ook in de Alpen heb je bushaltes

Ook in de Alpen heb je bushaltes, foto door Kiwi-Wings (onder CC BY 2.0)

Zelfs zonder je eigen auto is Oostenrijk een prima vakantieland. Wenen beschikt over een ondergrondse metro en de andere steden zijn klein genoeg om de bezienswaardigheden te aflopen. De dorpen in de Alpen zijn verder goed met de regionale trein of met de bus te bereiken. Tijden en prijzen vind je op de website van de ÖBB. Reserveren kan, maar is voor binnenlandse reizen niet nodig. Mijn advies is op de dag van vertrek gewoon een kaartje kopen op het station.

Publicatiedatum: 20-09-2017. Laatst bijgewerkt op: