Het Haydn-Haus in Eisenstadt

Bezoek je het kleine maar gemoedelijke Eisenstadt, dan merk je dat veel in het teken staat van de beroemde componist Joseph Haydn. Een groot deel van zijn leven was hij hier werkzaam aan het hof van de familie Esterházy. Zijn huis waar hij van 1766 tot 1778 woonde, wordt vandaag de dag het Haydn-Haus genoemd en doet dienst als een klein museum. Een aanrader wat mij betreft, zelfs als je niet van klassieke muziek houdt.

Het Haydn-Haus in Eisenstadt

Het Haydn-Haus in Eisenstadt, foto © Bwag/Commons (onder CC BY-SA 3.0).

Hotels en vakantiehuisjes in Burgenland

Nog geen hotel of vakantiehuisje in Burgenland? Wacht dan niet te lang met reserveren. Kijk hier voor het aanbod op Booking.com. Deze grootste reserveringssite van Europa regelt vrijwel altijd de laagste prijzen voor je.

Wat is er te zien?

Het museum biedt ten eerste een leuke blik in het leven van Haydn. Veel van de kamers, waaronder de keuken, de werkkamer en de slaapmaker, zijn zorgvuldig gerestaureerd. Ze zijn veel eenvoudiger dan je zou verwachten van een beroemde componist. Verder kun je een aantal muziekinstrumenten zoals een grote piano bewonderen en worden er historische geschriften van Haydn bewaard. Achter het huis is er een kleine tuin die meteen tegen de voormalige stadsmuur aanligt.

Het grootste deel van de permanente tentoonstelling gaat over het leven van Haydn als componist. De 30 jaar die hij werkzaam was aan het hof van de familie Esterházy vormde een productieve periode in zijn carrière. Leuk is dat het museum ook aandacht besteed aan zijn persoonlijke leven. Denk bijvoorbeeld aan de ruzie die hij had met de buren. Dat ging er niet over dat hij de klassieke muziek te hard had staan, maar over een ingestorte gezamenlijke steunmuur in de tuin. Tevens wordt er nog uitleg gegeven over het gebouw zelf dat teruggaat naar de 16e eeuw en talloze keren verbouwd is.

De keuken van Haydn

De keuken van Haydn, foto © KSB (via haydn-haus.at).

Ter aanvulling op de permanente tentoonstelling worden er soms nog tijdelijke exhibities over Haydn georganiseerd, bijvoorbeeld over de vrouwen in zijn leven of over zijn vriendschap met Mozart. Ook zijn er speciale programma’s voor kinderen en is het mogelijk deel te nemen aan een rondleiding waarbij een gids je nog meer over Haydn vertelt. Voor de gewone toerist is dit minder interessant.

Openingstijden en toegangsprijzen

Het Haydn-Haus is geopend van halverwege maart tot halverwege november. Maandag tot en met zaterdag kun je er terecht van 9:00 tot 17:00 uur, maar op zon- en feestdagen opent het museum een uur later. Verder is het tijdens de maanden maart, april en mei op de maandag gesloten.

Een kaartje kost €6 per persoon, maar er zijn kortingen beschikbaar. Families met kinderen betalen bijvoorbeeld niet meer dan €14. Voor een volledig overzicht van de kortingen kun je kijken op de website van het Haydn-Haus.

Bereikbaarheid van het Haydn-Haus

kaart van Eisenstadt

Je vindt het Haydn-Haus aan de Joseph Haydngasse 21, hoewel deze straat tijdens het leven van Haydn bekend stond als de Klostergasse. Ik heb het huis met A op de bovenstaande kaart aangegeven. Vanaf Schloss Esterházy bij B is het prima te aflopen. Ben je met de auto, dan kun je parkeren bij C. Dit is ook vlakbij waar buslijn 566 vanaf de Südtiroler Platz in Wenen stopt.

Hotels en vakantiehuisjes in Eisenstadt

Wil je in Eisenstadt of in de omgeving overnachten? Kijk dan eens naar pagina over Eisenstadt op Booking.com. Betalen doe je pas na aankomst in je accommodatie en wil je annuleren dan is dat vaak zonder extra kosten.

Verder lezen

Wil je meer weten over wat er in de stad te doen is? Bekijk dan mijn pagina over Eisenstadt. Het barokke Schloss Esterházy waar tijdens de zomer concerten van Haydn worden opgevoerd heb ik ook meer over geschreven.

Publicatiedatum: 21-04-2017. Laatst bijgewerkt op: