Eisenstadt, de veelzijdige hoofdstad van Burgenland

Eisenstadt mag dan wel de kleinste hoofdstad van de Oostenrijkse deelstaten zijn, maar als je mij vraagt is het ook een van de interessantste. Dit komt in de eerste plaats omdat ik niet van grote steden houd, maar ook is er in Eisenstadt gewoon veel te zien. De omgeving met uitgestrekte wijngaarden is bovendien bijzonder aangenaam. Wil je meer weten over deze hoofdstad van Burgenland, lees dan hieronder verder.

Het centrum van Eisenstadt

Het centrum van Eisenstadt, foto door Ljuba brank (onder CC BY-SA 3.0)

Hotels en vakantiehuisjes in Burgenland

Nog geen hotel of vakantiehuisje in Burgenland? Wacht dan niet te lang met reserveren. Kijk hier voor het aanbod op Booking.com. Deze grootste reserveringssite van Europa regelt vrijwel altijd de laagste prijzen voor je.

Feiten en cijfers

Met 13.674 inwoners is Eisenstadt eerder een dorp dan een stad. Het ligt op 182 meter hoogte en in tegenstelling tot de meeste Oostenrijkse steden niet in de buurt van de Alpen. Eisenstadt ligt verder 53 kilometer ten zuiden van Wenen.

Wat is er te zien en te doen in Eisenstadt?

Omdat Eisenstadt niet al te groot is zijn de bezienswaardigheden goed te aflopen. Bezoek je de stad voor één dag? Dan kun je bij het winkelcentrum tegenover het kasteel parkeren. Op de kaart onderaan heb ik deze aangegeven.

De voorkant van Schloss Esterházy

Het barokke Schloss Esterházy, foto door giborn_134 (onder CC BY-ND 2.0)

Onlosmakelijk met Eisenstadt verbonden is Schloss Esterházy, de grootste attractie van de stad. Van oorsprong is het een middeleeuwse burcht, maar in de 17e eeuw werd het door de rijke familie Esterházy omgebouwd in de barokke stijl. Binnenin kun je prachtige zalen bekijken, maar ook de tuinen met een vijver en een oranjerie zijn de moeite waard. Naast de oranjerie vind je enkele tennisbanen die uiteraard later pas toegevoegd werden. Je leest meer in mijn artikel over Schloss Esterházy.

Met het kasteel verbonden was Joseph Haydn, een van de beroemdste componisten van Oostenrijk die een groot deel van zijn leven aan het hof van de familie Esterházy werkzaam was. Het huis waar hij woonde in Eisenstadt doet nu dienst als het Haydn-Haus, een klein museum over het leven van de componist. Verder worden ieder jaar van eind augustus tot halverwege september de Haydn Festspiele gehouden in het kasteel. Je kunt dan zijn volledige werk beluisteren. Wil je Haydn nog een laatste eerbetoon brengen? Loop dan door naar de Bergkirche waar zijn mausoleum zich bevindt.

De Bergkirche met het mausoleum van Haydn

De Bergkirche met het mausoleum van Haydn, foto Ljuba Brank (CC BY-SA 3.0)

Behalve de attracties die met de familie Esterházy of met Haydn te maken hebben, kun je in Eisenstadt nog een franciscaans klooster en een kathedraal bekijken. Beide werden gebouwd aan het begin van de 17e eeuw en staan in het compacte historische centrum. Wat musea betreft zit je in Eisenstadt tenslotte goed. In het Landesmuseum Burgenland leer je bijvoorbeeld alles over de geschiedenis, cultuur en natuur van deze deelstaat. Het Österreichische Jüdische Museum besteedt juist aandacht aan de geschiedenis van de joden in Oostenrijk. Iets bij het museum vandaan ligt het Alter Jüdischer Friedhof. Voor zover bekend gaan de oudste graven terug tot 1679.

Hotels en vakantiehuisjes in Eisenstadt

Wil je in Eisenstadt of in de omgeving overnachten? Kijk dan eens naar pagina over Eisenstadt op Booking.com. Betalen doe je pas na aankomst in je accommodatie en wil je annuleren dan is dat vaak zonder extra kosten.

In de omgeving

Wil je de omgeving van Eisenstadt verkennen, dan hebben de typisch Oostenrijkse Alpen in dit deel van het land plaats gemaakt voor uitgestrekte wijngaarden. Deze vormen al een attractie op zich. Hieronder heb ik nog een aantal andere suggesties.

Deze bezienswaardigheden zijn stuk voor stuk snel en gemakkelijk vanuit Eisenstadt te bereiken. Ben je benieuwd wat er verder allemaal nog in de omgeving te doen is? Kijk dan eens naar de pagina die ik over Burgenland geschreven heb.

Geschiedenis van Eisenstadt

Eisenstadt ligt nu in Oostenrijk, maar van oorsprong is het een Hongaarse stad. Het werd namelijk in 1118 voor het eerst genoemd als een plaats in het westen van Hongarije. Eeuwen later met de komst van de Turkse legers viel Hongarije echter uiteen en kwam het deel inclusief Eisenstadt in handen van de Habsburgers van Oostenrijk. Het was ook rond deze tijd dat steeds meer Duits sprekende inwoners zich in de stad en de omgeving kwamen vestigen.

Eisenstadt in 1679 met Schloss Esterházy voordat het een barok kasteel werd.

Na het verdrijven van de Turken kwam heel Hongarije in handen van de Habsburgers. Hoewel op papier Eisenstadt deel uitmaakte van Hongarije en het zelfs bestuurd werd door de adellijke Hongaarse familie Esterházy, waren het uiteindelijk de Oostenrijkers die het voor het zeggen hadden. Toen na Eerste Wereldoorlog het Habsburgse Rijk uiteenviel, werd het Duits sprekende deel inclusief Eisenstadt als de deelstaat Burgenland bij Oostenrijk gevoegd.

Klimaat van Eisenstadt

Klimaatgrafiek van Eisenstadt

Eisenstadt ligt in het oosten van Oostenrijk en wordt door zowel de Alpen als het Leithagebergte beschermd tegen regenachtige winden vanaf de Atlantische Oceaan. Het is er daarom warmer en droger dan in de rest van Oostenrijk. Dit is de belangrijkste reden waarom de omgeving zo geschikt is voor de wijnbouw. Tijdens de winter valt er eveneens weinig neerslag, terwijl de temperaturen niet al te ver onder het vriespunt vallen.

Bereikbaarheid en kaart Eisenstadt

Doordat Eisenstadt net iets meer dan 50 kilometer ten zuiden van de Oostenrijkse hoofdstad Wenen ligt is het eenvoudig te bereiken. Vanaf Wenen kun je eerst de A2 en daarna de A3 nemen. Aan het einde van de A3 ben je zo goed als in Eisenstadt. Vergeet niet dat een Autobahnvignet verplicht is.

TIP: Ga je naar Oostenrijk en heb je nog geen tolvignet gekocht? Bestel dan eenvoudig een digitaal vignet via Vignet-Bestellen.nl. Dit is binnen enkele minuten geregeld. Zo wordt al het werk je uit handen genomen!

Ga je niet met de eigen auto naar Oostenrijk, dan is vliegen een voor de hand liggende optie. Zowel vanaf het vliegveld van Wenen als vanaf het vliegveld van de Slowaakse hoofdstad Bratislava is Eisenstadt in minder dan een uur te bereiken. Het beste kun je dan van tevoren een huurauto regelen, want dat is goedkoper dan een taxi en sneller dan het openbaar vervoer waarvoor je terug naar Wenen moet.

Reis je naar Oostenrijk per trein, dan is de reis van Nederland naar Wenen prima te doen. Vanaf Wenen Hauptbahnhof naar Eisenstadt raad ik je echter aan de veel snellere bus te nemen. Het gaat hier om een rechtstreekse bus die vertrekt vanaf de Südtiroler Platz tegenover het treinstation.

Kaart van Eisenstadt

kaart van Eisenstadt

Op de kaart kun je zien dat Eisenstadt een kleine plaats is. Ik heb ten eerste de parkeerplaats waar ik het hierboven over had aangegeven met A. Andere bezienswaardigheden op de kaart zijn Schloss Esterházy (B), het Haydn-Haus (C), de Bergkirche (D) en het Landesmuseum Burgenland (E). Het Österreichische Jüdische Museum staat naast het Landesmuseum.

Hotels en vakantiehuisjes in Eisenstadt

Wil je in Eisenstadt of in de omgeving overnachten? Kijk dan eens naar pagina over Eisenstadt op Booking.com. Betalen doe je pas na aankomst in je accommodatie en wil je annuleren dan is dat vaak zonder extra kosten.

Verder lezen

Lijkt Eisenstadt je een leuke bestemming? Bekijk dan ook eens mijn pagina over de deelstaat Burgenland voor de verdere omgeving. Ook heb ik nog de volgende artikelen over de stad geschreven die je zeker moet lezen.


Publicatiedatum: 17-07-2015. Laatst bijgewerkt op: