Schloss Esterházy, een barok paleis in Eisenstadt

Ondanks dat Eisenstadt niet groter is dan een flink dorp, valt er toch verrassend veel te zien. Hetzelfde geldt voor Schloss Esterházy, de grootste toeristische bezienswaardigheid. Dit barokke paleis mag dan klein zijn in vergelijking tot de paleizen in Wenen, maar toch biedt het je als toerist genoeg om een middag mee op te vullen. In dit artikel vertel ik je alles dat je moet weten.

De voorkant van Schloß Esterházy

Het barokke Schloß Esterházy, foto door giborn_134 (onder CC BY-ND 2.0)

Hotels en vakantiehuisjes in Burgenland

Nog geen hotel of vakantiehuisje in Burgenland? Wacht dan niet te lang met reserveren. Kijk hier voor het aanbod op Booking.com. Deze grootste reserveringssite van Europa regelt vrijwel altijd de laagste prijzen voor je.

Wat is er te doen en te zien?

Schloss Esterházy heeft in de eerste plaats prachtig ingerichte historische zalen. Daarnaast zijn er vier exposities rond een bepaald thema. Ook de moeite waard zijn de paleistuinen.

De zalen van Schloss Esterházy

Toen de Hongaarse familie Esterházy aan het einde van de 17e het van oorsprong middeleeuwse kasteel ombouwde tot een barok paleis, werden ook een aantal prachtige zalen gebouwd. De Haydnsaal, naar de beroemde componist die 30 jaar aan het hof van de Esterházy’s werkzaam was, vind ik de mooiste. De zaal is drie verdiepingen hoog en is nu ingericht als een concertzaal. Tijdens de Haydn Festspiele, ieder jaar van eind augustus tot halverwege september, wordt het volledige werk van de componist hier opgevoerd.

De Haydnzaal in Schloss Esterházy

De Haydnsaal die nu dienst doet als een concertzaal

Ook interessant is de Empiresaal die soms de Große Speisesaal genoemd wordt. Deze eetzaal werd aan het einde van de 18e eeuw omgebouwd in de klassieke stijl. Het was onderdeel van een grootschalig project om van Schloss Esterházy een klassiek paleis te maken dat uiteindelijk afgelast werd met de komst van Napoleon. De nieuwe aankleding van de Empiresaal was toen echter al voltooid. Verder is er nog de Chinesische Salon die rond dezelfde tijd werd gebouwd. Hier kun je goed bewaard gebleven Chinese wandtapijten uit de 18e eeuw bewonderen. Chinese kunst was in die tijd zeer gewild onder de Europese adel.

Hoewel niet echt een zaal, is de Schlosskapelle ook een populaire attractie binnen het paleis. Deze kleine kapel is een van de oudste delen van het barokke paleis en werd al in 1664 voltooid.

Speciale exposities in het paleis

Verder kun je in Schloss Esterházy terecht voor vier exposities rond een bepaald thema. Let er wel op dat voor elk van deze exposities entree gevraagd wordt. Ik vertel je onderaan dit artikel meer over de toegangsprijzen.

Een van de wijnkelders van Schloss Esterházy

Een van de wijnkelders van Schloss Esterházy, foto door Dguendel (onder CC BY 3.0)

Het leukste thema vindt ik dat van het Weinmuseum. In de kelders en gangen onder het paleis vind je het grootste wijnmuseum van Oostenrijk waar je alles leert over de historische wijnbouw op de Hongaarse laagvlakte. Eisenstadt was in het verleden een Hongaarse stad en de familie Esterházy bezit nog altijd uitgestrekte wijngaarden aan beide kanten van de grens.

Lijkt een kijkje in het leven van een adellijke familie je wel wat? Bekijk dan Das Leben dreier Fürstinnen Esterházy waar je alles verteld wordt over het sociale leven op en rond het paleis. Drie opeenvolgende vrouwen van de prinsen van Esterházy staan hier centraal. Deze expositie kan alleen als onderdeel van een rondleiding bekeken worden.

Hotels en vakantiehuisjes in Eisenstadt

Wil je in Eisenstadt of in de omgeving overnachten? Kijk dan eens naar pagina over Eisenstadt op Booking.com. Betalen doe je pas na aankomst in je accommodatie en wil je annuleren dan is dat vaak zonder extra kosten.

Twee andere exposities zijn Glanzlichter des Schlosses Esterházy en Schätze und Geschichte der Familie Esterházy. Het eerste richt zich vooral op de bouwgeschiedenis van het paleis en ook zul de belangrijkste zalen en enkele kostbare bezittingen van de familie kunnen bekijken. De tweede expositie richt zich vooral op de familie zelf en hun aandeel in de Hongaarse geschiedenis.

De tuinen van het paleis

De Leopoldinentempel in de tuin

De Leopoldinentempel in de tuin, foto door Corradox (onder CC BY-SA 3.0)

De tuinen van Schloss Esterházy liggen ten noorden en oosten van het paleis en komen in de stijl van een Engelse landschapstuin. Je vindt er een kleine vijver, veel bloemen en ook een oranjerie uit het begin van de 19e eeuw. Het hoogtepunt is de op een kleine heuvel gebouwde Leopoldinentempel die rond dezelfde tijd voltooid werd. Binnenin staat een standbeeld gemaakt door de Italiaanse kunstenaar Antonio Canova.

Geschiedenis van Schloss Esterházy

Ondanks dat Schloss Esterházy duidelijk een paleis uit de barokke periode is, gaat de geschiedenis terug naar de middeleeuwen. Het werd namelijk al in de 13e eeuw gebouwd als een gotische burcht. In 1445 kwam het in handen van de Habsburgers van Oostenrijk die het vervolgens verhuurden. Eisenstadt hoorde aanvankelijk bij het slot en de huurders van het kasteel hadden het ook in de stad voor het zeggen.

Eisenstadt in 1679

Het paleis in de 17e eeuw nog binnen de stadsmuren van Eisenstadt

Hier kwam verandering in halverwege de 17e eeuw. In 1648 kochten de inwoners van Eisenstadt zich vrij. De stad werd verheven tot een Königliche Freistadt binnen Hongarije. Een jaar later kocht de familie Esterházy het kasteel dat ze al sinds 1622 huurden van de Habsburgers. In tegenstelling tot voorgaande jaren hadden ze het kasteel nu dus in eigen bezit, maar was Eisenstadt niet meer onderdanig aan de kasteelheer. Voor de Esterházy’s was dit geen probleem. Ze bezaten uitgestrekte landgoeden in de verre omgeven die meer dan genoeg geld opbrachten om het kasteel later die eeuw om te laten bouwen tot het barokke paleis dat je vandaag de dag kunt bekijken.

Openingstijden en prijzen

Het paleis is dagelijks van 10 tot 17 uur geopend en van mei tot en met september sluit het pas om 18 uur. In november en december is het enkel op vrijdagen, zaterdagen en feestdagen geopend.

De toegangsprijs is afhankelijk van welke expositie je wilt bekijken. Het goedkoopst is enkel het Weinmuseum voor €7 per persoon, maar ook kun je voor €19 een ticket kopen om alles te zien. Voor families met kinderen varieert het van €15 tot €39. Het beste kun je de website van Schloss Esterházy raadplegen voor de actuele prijzen en exposities.

Bereikbaarheid en Schloss Esterházy

Schloss Esterházy is eenvoudig te vinden, want het staat aan de rand van het historische centrum van Eisenstadt. Ik heb het op de onderstaande kaart aangegeven met A. Doordat Eisenstadt geen grote plaats is kun je het eigenlijk niet missen. Meteen voor het paleis vind je een ondergrondse parkeerkelder.

kaart van Schloss Esterházy in Eisenstadt

Neem je de bus (lijn 566) vanaf de Südtiroler Platz in Wenen naar Eisenstadt, dan ligt halte Esterhazystraße (B) niet ver van het paleis. Op de kaart kun je ten noorden van het paleis de paleistuinen (C) verder duidelijk onderscheiden.

Hotels en vakantiehuisjes in Eisenstadt

Wil je in Eisenstadt of in de omgeving overnachten? Kijk dan eens naar pagina over Eisenstadt op Booking.com. Betalen doe je pas na aankomst in je accommodatie en wil je annuleren dan is dat vaak zonder extra kosten.

Verder lezen

Wil je weten wat er in de buurt van het paleis te doen is, lees dan mijn pagina over Eisenstadt In de omgeving zijn nog drie andere kastelen van de familie Esterházy te bezoeken: Burg Forchtenstein en Schloss Lackenbach die eveneens in Burgenland liggen en Paleis Fertőd-Esterházy net over de grens in Hongarije.

Publicatiedatum: 21-04-2017. Laatst bijgewerkt op: