Het Landhaus van Klagenfurt

Het historische centrum van Klagenfurt bestaat uit veel mooie gebouwen uit de tijd van de renaissance. Het meest opvallende gebouw is het Landhaus van Klagenfurt waar ruim vier eeuwen later de landdag van Karinthië nog altijd wekelijks bijeen komt. Enkele historische zalen zijn opengesteld voor het publiek, wat het Landhaus tot een leuke bezienswaardigheid van Klagenfurt maakt. Ik vertel je er in dit artikel meer over.

Het Landhaus van Klagenfurt

Het Landhaus van Klagenfurt, foto door Johann Jaritz (CC BY-SA 3.0)

Hotels en vakantiehuisjes in Karinthië

Ga je naar Karinthië en zoek je een hotel of vakantiehuisje? Wacht dan niet te lang met boeken. Op deze pagina op Booking.com vind je een uitgebreid aanbod van leuke accommodaties. Betalen doe je meestal pas na aankomst.

Wat is er te doen en te zien?

Het Landhaus van Klagenfurt lijkt door de twee torens, de witgeschilderde muren en de bossages nog het meest op een klein kasteel. Het heeft de vorm van een hoefijzer die geopend is richting de Alter Platz ten westen van het gebouw. De westelijke vleugel beschikt over een doorgang zodat je ook vanaf de straat de binnenplaats eenvoudig bereikt. Oorspronkelijk was er ook een tweede doorgang, maar deze is later dichtgemetseld. Op de binnenplaats kun je verder een arcade, een terras en een zeer kleine, slechts drie treden hoge stenen trap vinden. Deze werd in het verleden gebruikt om gemakkelijker op je paard te kunnen stijgen.

De Großer Wappensaal van het Landhaus

De Großer Wappensaal van het Landhaus, foto door Guillaume Speurt (CC BY-SA 2.0)

Binnenin het Landhaus bevinden zich een aantal mooi versierde zalen. Het meest de moeite waard is de 23 meter lange en 13 meter brede Große Wappensaal in de zuidelijke vleugel. Op het plafond en op de muren vind je prachtige fresco’s van Josef Ferdinand Fromiller, een bekende schilder van de Oostenrijkse barok. Afgebeeld zijn onder meer de Habsburgse keizers en in totaal 650 wapens van Karinthische ridderfamilies een geestelijken.

Behalve de Große Wappensaal is er ook de Kleiner Wappensaal waar Fromiller bijna 300 wapens van plaatselijke edellieden en landshoofdmannen geschilderd heeft. De meer functionele Sitzungssaal wordt vandaag de dag nog altijd gebruikt door de landdag die hier meestal op donderdag bijeenkomt, terwijl je in Koligsaal tenslotte kunst uit de 20e eeuw kunt bewonderen.

Geschiedenis van het Landhaus

Nadat Klagenfurt tijdens een brand in 1514 bijna volledig verwoest werd, gaf de Oostenrijkse keizer Maximiliaan I de staten van Karinthië het recht de stad weer op te bouwen. Dit verklaart waarom veel historische architectuur van Klagenfurt uit de 16e eeuw en niet uit de middeleeuwen stamr. Heel wat decennia verstreken, maar rond 1574 vonden de leden van de adel en hoge geestelijkheid die plaats hadden in de landdag het tijd voor een nieuw gebouw om in te vergaderen. Dit Landhaus werd uiteindelijk in 1594 voltooid.

De zuidelijke gevel van het Landhaus

De zuidelijke gevel van het Landhaus, foto door Johann Jaritz (CC BY-SA 3.0)

In 1723 woedde opnieuw een brand in Klagenfurt waarbij het Landhuis beschadigd raakte. De zuidelijke gevel werd toen in barokke stijl hersteld. Door de eeuwen heen is het Landhaus verder meerdere malen gebruikt om belangrijke gasten in te ontvangen. Ook politieke evenementen van Karinthië vinden tot op de dag van vandaag nog altijd hier plaats.

Bereikbaarheid en bezoek Landhaus van Klagenfurt

Het Landhaus is van april tot en met eind oktober geopend op maandag tot en met zaterdag van 10 tot 16 uur, in juli en augustus tot 17 uur. Van eind oktober tot en met maart is het van maandag tot en met zaterdag open, opnieuw van 10 tot 16 uur. De toegangsprijs is €4 voor volwassenen en €7 voor families met kinderen. Meer info vind je op de website van het Landhaus (Duitstalig).

kaart van het Landhaus van Klagenfurt

Op de kaart hierboven heb ik het Landhaus met A aangegeven. Zoals je kunt zien ligt het op loopafstand van de Alter Platz (B) en de Neuer Platz (B). In de straten rondom het Landhaus vind je waarschijnlijk wel een parkeerplek maar zo niet, dan kun je ook bij de City Arkaden (D) terecht.

Hotels en vakantiehuisjes in Klagenfurt

Zoek je een hotel of vakantiehuisje in de Karinthische hoofdstad? Bekijk dan eens pagina over Klagenfurt op Booking.com. Wil je een lage prijs, wacht in het hoogseizoen dan niet te lang met het reserveren van je accommodatie.

Meer lezen

Wil je weten wat er verder in de omgeving te doen is? Bekijk dan de pagina’s over de stad Klagenfurt zelf en over de deelstaat Karinthië. Op beide heb ik heel wat leuke tips voor je vakantie verzameld en geef ik je praktische informatie.

Publicatiedatum: 23-05-2017. Laatst bijgewerkt op: