Klagenfurt, de elegante Renaissancestad van Karinthië

Hoewel de meeste toeristen naar Karinthië komen voor de natuur, is de hoofdstad Klagenfurt interessant genoeg om het met een bezoek te vereren. Zo vind je er een mooi historisch centrum en kun je er goed inkopen doen, terwijl het toch niet onaangenaam groot is. Bovendien ligt het aan de Wörthersee, het grootste meer van Karinthië waar je fijn van je vakantie kunt genieten. Sinds 2007 heet de stad officieel Klagenfurt am Wörthersee.

De Alter Platz van Klagenfurt

De Alter Platz van Klagenfurt, foto door Wolfgang (CC BY-ND 2.0)

Hotels en vakantiehuisjes in Karinthië

Ga je naar Karinthië en zoek je een hotel of vakantiehuisje? Wacht dan niet te lang met boeken. Op deze pagina op Booking.com vind je een uitgebreid aanbod van leuke accommodaties. Betalen doe je meestal pas na aankomst.

Feiten en cijfers

Klagenfurt telt 97.827 inwoners, wat het de 6e stad van Oostenrijk maakt. Verder ligt het 446 meter boven zeeniveau. De dichtstbijzijnde grote Oostenrijkse stad is Graz, 135 kilometer naar het noordoosten. De Sloveense hoofdstad Ljubljana ligt 85 ten zuiden van Klagenfurt.

Wat is er te zien en te doen in Klagenfurt?

De naamswijziging in 2007 ten spijt, ligt het centrum van Klagenfurt niet aan de Wörthersee maar 4 kilometer naar het oosten. De historische binnenstad kent een opvallend schaakbordpatroon en ligt rond de Alter Platz. Dit is een langgerekt plein met een aantal mooie huizen uit de tijd van de Renaissance, waaronder het geel geverfde Altes Rathaus uit de 17e eeuw. Aan het westelijke uiteinde van het plein vind je het Landhaus met twee mooie torens. Dit is het gebouw waar nog altijd de Landdag van Karinthië bijeenkomt. In de zomer zijn enkele van de prachtig versierde wapenzalen opengesteld voor toeristen.

Het Landhaus van Klagenfurt

Het Landhaus van Klagenfurt, foto door Johann Jaritz (CC BY-SA 3.0)

Ten zuiden van de Alter Platz ligt de Neuer Platz met, je raadt het al, het Neuer Rathaus. De bekendste attractie op dit plein is echter de Lindwurmbrunnen uit 1583, een elegant vormgegeven fontein. Het gaat hier over een Lindwurm, een fabelachtige kruising tussen een draak en een slang die tijdens de stichting van Klagenfurt door ridders gedood zou zijn. Het is dus geen fontein met lintwormen die in het water zwemmen!

Tot de andere attracties in het centrum behoort de Dom van Klagenfurt. Het bijzondere is dat deze kerk oorspronkelijk als protestantse kerk gebouwd werd, maar tijdens de contrareformatie van de late 16e eeuw weer in katholieke handen kwam. Tegenwoordig is het de kathedraal van het bisdom Gurk dat min of meer overeenkomt met de deelstaat Karinthië. Niet ver bij de kathedraal vandaan kun je nog de ECE City Arkaden vinden, een groot overdekt winkelcentrum. In de straten rondom vind je enkele goede restaurants.

Stift Wiktring in de herfst

Stift Wiktring in de herfst, foto door Johann Jaritz (CC BY-SA 3.0)

Wil je tenslotte een culturele attractie bekijken die ouder is dan Klagenfurt zelf? Ga dan naar het Stift Viktring. Dit is een klooster aan de rand van de stad dat in 1142 gesticht werd door de Franse orde der cisterciënzers. Tegenwoordig doet het deels dienst als een katholieke parochiekerk en deels als een middelbare school.

Aan de Wörthersee

Ondanks dat er in Klagenfurt geen gebrek is aan mooie architectuur, is de Wörthersee toch de belangrijkste toeristische attractie. Dit grootste meer van Karinthië ligt 4 kilometer ten westen van de binnenstad en staat vooral bekend om het schone en in de zomer relatief warme water. Het is hierdoor uitstekend geschikt om in te zwemmen en aan de oostelijke oever bij Klagenfurt vind je zelfs een strand. Verder kun je in de jachthaven een bootje huren of een van de grotere rondvaartboten kiezen voor een uitgebreide toch over het meer. Hoewel het meer eenvoudig met de auto te bereiken valt, is het ook een idee om fietsen te huren en langs het Lendkanal van de binnenstad naar de Wörthersee te fietsen.

De Wörthersee bij Klagenfurt

De Wörthersee bij Klagenfurt, foto door Wolfgang (CC BY-ND 2.0)

Aan de oever vind je nog een aantal kleine bezienswaardigheden. Zo is er het Schloss Maria-Loretto, een landhuis uit de 17e eeuw op een klein schiereiland bij de jachthaven. Het Europapark is een groot park waar je op je gemak even kunt zitten voor bijvoorbeeld je lunch. Voor kinderen leuk zijn het Planetarium, de Reptilienzoo Happ en Minimundus. Het laatste is een soort van Madurodam met schaalmodellen van beroemde gebouwen.

De musea van Klagenfurt

Lijkt het je wel iets om meer over Klagenfurt en Karinthië te leren? Breng dan een bezoek aan het Kärntner Landesmusem, het grootste museum van de stad met tentoonstellingen over kunst, geschiedenis, volkerenkunde en een verzameling van lokale muziekinstrumenten. Andere interessante musea zijn het geboortehuis van de Oostenrijkse schrijver Robert Musil en het Bergbaumuseum Klagenfurt. Het laatste gaat over de historische mijnbouw en is gevestigd in een voormalige schuilkelder. Leuk als je eens iets anders dan kunst wil zien.

In de omgeving

Klagenfurt ligt centraal in Karinthië en is een goed uitgangspunt om de zuidelijke Oostenrijkse deelstaat vanuit te verkennen. In de directe omgeving is meteen al genoeg te zien. Hieronder heb ik een aantal suggesties voor je die stuk voor stuk snel met de auto te bereiken zijn.

De Ulrichsberg met het mist in het dal

De Ulrichsberg (midden) met het mist in het dal, foto door Johann Jaritz (CC BY-SA 2.0)

Vanzelfsprekend is er nog meer in de omgeving te zien en te doen. Erg populair in Karinthië en dus rondom Klagenfurt zijn activiteiten zoals hardlopen, bergbeklimmen mountainbiken en zeilen. Ook in de winter blijven dezelfde activiteiten populair, maar kun je skiën, snowboarden en langlaufen aan het rijtje toevoegen. Wel liggen de grotere wintersportgebieden van Karinthië iets bij de stad vandaan.

Geschiedenis van Klagenfurt

In de 7e eeuw, toen Karinthië bewoond werd door Slavische volkeren, bestond op de locatie van het huidige Klagenfurt al een stad met de naam Celovec. Nadat Germaanse stammen de Slaven verdreven was deze plaats lange tijd onbewoond. Hier kwam verandering in aan het einde van de 12e eeuw. De Karinthische hertog Herman van Spanheim stichtte Klagenfurt toen opnieuw bij een doorwaadbare plaats van de rivier de Glan. Een andere belangrijke historische gebeurtenis was de brand van 1514. Klagenfurt werd toen naar Italiaans voorbeeld hergebouwd, wat het ontbreken van middeleeuwse architectuur en het schaakbordpatroon van de binnenstad verklaart.

Klagenfurt in 1615

Klagenfurt op een schilderij uit 1615

Bij het uiteenvallen van het Habsburgse Rijk in 1918 werd Klagenfurt aanvankelijk ingenomen door Slavische troepen die de stad bij het later te vormen Joegoslavië wilden voegen. Na een plebisciet koos de bevolking echter alsnog voor aansluiting bij de nieuwe Oostenrijkse Republiek. Klagenfurt werd daarna de hoofdstad van de nieuw gevormde deelstaat Karinthië.

Klimaat

Klagenfurt is aan alle kanten door hoge gebergtes omringd, waardoor er in de stad sprake is van een landklimaat. Vooral in de winter is dit te merken, wanneer de temperaturen flink wat lager liggen dan in de andere grote Oostenrijkse steden. In de herfst en winter treedt ook een inversielaag op, waardoor onder in het dal mist en nevel ontstaat. Hoger in de omringende bergen kan het dan meer dan 10 graden warmer zijn. De meeste neerslag in Klagenfurt valt zoals je op de grafiek kunt zien in de zomer.

klimaatgrafiek van Klagenfurt

Bereikbaarheid en kaart Klagenfurt

Ga je zoals de meeste vakantiegangers met de auto naar Klagenfurt, dan is de Tauern Autobahn vanaf Salzburg de snelste route. Vanaf Villach neem je dan eenvoudig de A2 naar Klagenfurt. Denk er wel aan dat een Autobahnvignet verplicht is in Oostenrijk. Het voordeel van de eigen auto mee is natuurlijk dat je de rest van de deelstaat eenvoudig verkent.

Ook als je met de trein gaat zul je eerst naar Villach moeten, dat verreweg de beste internationale verbindingen van de deelstaat heeft. Vanaf Villach kun je dan eenvoudig de S-Bahn van Karinthië gebruiken om Klagenfurt te bereiken. Verder verbindt de Oostenrijkse Railjet Klagenfurt met Graz en Wenen.

Ga je met het vliegtuig naar Klagenfurt, dan biedt de Duitse maatschappij Germanwings het hele jaar door directe verbindingen vanaf Keulen. Deze luchthaven ligt slechts 80 kilometer van de Nederlandse grens. Tijdens het hoogseizoen kun je ook met Transavia vliegen vanaf Rotterdam. Ik vertel je er in dit artikel meer over. Vanaf het vliegveld rijden er treinen en bussen naar het centrum van Klagenfurt.

Kaart van Klagenfurt

kaart Klagenfurt

Op de kaart hierboven heb ik Kärnten Airport (A) en Klagenfurt Hauptbahnhof (B) beide aangegeven. De Alter Platz ligt bij C. De overige bezienswaardigheden die ik genoemd heb liggen allemaal op loopafstand van dit plein, dus deze heb ik niet apart op de kaart gezet. De toeristische oever aan de Wörthersee (D) heb ik tenslotte wel gemarkeerd.

Hotels en vakantiehuisjes in Klagenfurt

Zoek je een hotel of vakantiehuisje in de Karinthische hoofdstad? Bekijk dan eens pagina over Klagenfurt op Booking.com. Wil je een lage prijs, wacht in het hoogseizoen dan niet te lang met het reserveren van je accommodatie.

Verder lezen

Wil je meer leren over Klagenfurt en omgeving? Bekijk dan mijn pagina over Karinthië. Daarnaast heb ik op Bezoek Oostenrijk ook nog de volgende artikelen over de stad geschreven:


Publicatiedatum: 01-07-2015. Laatst bijgewerkt op: