Maria Wörth, een prachtig schiereiland in de Wörthersee

Van alle dorpen aan de Wörthersee kent Maria Wörth de langste geschiedenis. Het bestaat uit een klein schiereiland dat in het verleden een eiland was, met daarop twee prachtige kerken. Net ten zuiden van Maria Wörth vind je de Pyramidenkogel. Dit is een 850 meter hoge berg met een uitkijktoren, vanaf waar je een schitterend uitzicht op het grootste bergmeer van Karinthië hebt.

Het schiereiland Maria Wörth

Het schiereiland Maria Wörth, foto door arcomonte26 (CC BY-SA 4.0).

Hotels en vakantiehuisjes in Karinthië

Ga je naar Karinthië en zoek je een hotel of vakantiehuisje? Wacht dan niet te lang met boeken. Op deze pagina op Booking.com vind je een uitgebreid aanbod van leuke accommodaties. Betalen doe je meestal pas na aankomst.

Feiten en cijfers

Maria Wörth telt 1606 inwoners, hoewel dit het getal voor de hele gemeente is. In het dorp zelf wonen ongeveer 150 mensen. Maria Wörth ligt verder 450 meter boven zeeniveau en 14 kilometer vanaf Klagenfurt.

Wat is er te zien en te doen in Maria Wörth?

Maria Wörth bestaat uit een voormalig eiland van 300 bij 150 meter dat via een landengte met de zuidelijke oever van het meer verbonden is. Aan het begin van de landengte vind je twee parkeerplaatsen, een openbaar toilet en woonhuizen waarvan enkele als vakantiehuisje worden uitgebaat. Op het schiereiland zelf staan nog een hotel en een aantal restaurants met aanlegsteigers.

Het zijn echter de twee kerken op de oostelijke helft van het schiereiland die van Maria Wörth een toeristische bestemming maken. Beide werden gebouwd na een brand in 1399, waarbij oudere kerken op het eiland verloren waren gegaan.

De parochiekerk met de Winterkirche in de achtergrond

Parochiekerk met de Winterkirche in de achtergrond, foto door Puddin Tain (CC BY-SA 2.0).

De parochiekerk is de grootste van de twee kerken en staat op het hoogste punt van het schiereiland. De kerk bereik je via een trap met een houten dak uit 1687. De vanuit de verre omgeving zichtbare spitse toren is net als het middenschip aan het einde van de middeleeuwen voorzien van gele bossages. Het interieur van de kerk is vrij sober, hoewel de barokke preekstoel uit 1771 prachtig versierd is. Verdere hoogtepunten zijn wandschilderingen uit 1521 en 1658 en een ondergrondse crypte uit de 14e eeuw.

Ten zuiden en oosten van de kerk ligt een klein kerkhof met enkele zeer oude graven. Op het kerkhof, aan de achterkant van de kerk, vind je nog een ossuarium. Dit is een opslagplaats voor de beenderen van overledenen. In de middeleeuwen werden de beenderen uit oude graven die plaats moesten maken voor nieuwe graven hier bewaard. Het ossuarium stamt uit 1279 en was tijdens de brand in 1399 niet verloren gegaan.

Interieur van de Winterkirche

Interieur van de Winterkirche, foto door Johann Jaritz (CC BY-SA 3.0).

De tweede en kleinere kerk van Maria Wörth is de Winterkirche, soms ook aangeduid als Rosenkranzkirche. De kerk staat 50 meter bij de parochiekerk vandaan. De bouwstijl is vergelijkbaar, hoewel het typisch barokke en uivormige dak van de toren van latere datum is. Net als in de parochiekerk, kun je binnen een aantal wandschilderingen bewonderen. De rest van het interieur is zeer sober gehouden. Rondom de Winterkirche staat een muur met twee prachtige portalen uit 1702 en 1705 als toegangspoorten.

Een van de portalen van de Winterkirche

Een van de portalen van de Winterkirche, foto door Johann Jaritz (CC BY-SA 4.0).

Omdat de gemeente dezelfde naam heeft en vanwege de bekendheid van het schiereiland, wordt naar de dorpen Reifnitz en St. Margarethen soms ook verwezen als Maria Wörth. Eigenlijk liggen deze dorpen twee kilometer verder naar het oosten. Bedenk dus dat als het adres van je vakantiehuisje in Maria Wörth ligt, je niet vanzelfsprekend op het schiereiland zelf overnacht. Reifnitz en St. Margarethen zijn overigens keurige dorpen om te verblijven.

De Pyramidenkogel

Een veelbezochte attractie in Maria Wörth is de uitkijktoren op de 850 meter hoge Pyramidenkogel. Dit is de hoogste berg aan de Wörthersee, waardoor het uitzicht fenomenaal is. Wat de in 2013 voltooide uitkijktoren speciaal maakt is dat je met de glijbaan naar beneden kan. Met een lengte van 52 meter, was dit na de bouw van de uitkijktoren de langste glijbaan van Europa. Wil je liever niet met de glijbaan, dan kun je ook met de trap of de lift naar beneden.

Uitzicht vanaf de Pyramidenkogel

Uitzicht vanaf de Pyramidenkogel, foto door Johann Jaritz (CC BY-SA 3.0).

Hemelsbreed staat de uitkijktoren nog geen kilometer ten zuidwesten van het schiereiland van Maria Wörth. Aan de voet van de toren bevindt zich een parkeerplaats, maar om deze te bereiken moet je ongeveer een kwartier omrijden via Reifnitz en Plaschischen. Wil je te voet? Houd dan rekening met een flinke wandeling waarbij je 400 meter moet klimmen.

In de omgeving

In de omgeving van Maria Wörth is de naar het voormalige eiland vernoemde Wörthersee de belangrijkste attractie. Tijdens de zonnige Karinthische zomers zorgt dit grootste bergmeer van de deelstaat voor verkoeling. Zwemmen en zeilen behoort tot de mogelijkheden, terwijl je langs de oevers van het meer prima kunt fietsen. Behalve Maria Wörth zijn ook Velden, Pörtschach en Klagenfurt een bezoek waard. Deze plaatsen liggen allemaal aan het meer.

Hotels en vakantiehuisjes rondom de Wörthersee

Lijkt een vakantie naar de Wörthersee je wel wat? Kijk dan alvast naar deze pagina op Booking.com voor het aanbod van hotels en vakantiehuisjes. Booking.com is de grootste reserveringssite van Europa.

Vind je het niet erg tijdens je vakantie een stukje te rijden? Kijk dan eens in Villach, de tweede stad van Karinthië. Hier kun je bovendien de Ossiacher See bekijken, wat een ander groot bergmeer is. Kijk voor meer informatie ook eens op mijn pagina over Karinthië.

Geschiedenis van Maria Wörth

Maria Wörth is de oudste plaats aan de Wörthersee. Het werd al in de 9e eeuw vermeld als Maria Werd, waarbij Werd een oude naam voor een eiland in een meer is. Het gebied was in die tijd bewoond door de voorouders van de Slovenen. Rond 830 arriveerden missionarissen in dienst van de Beierse bisschop van Freising en in 875 was er sprake van de bouw van een kerk op het hoogste punt van het eiland. Een tweede en kleinere kerk verrees in 1150.

Maria Wörth op een schilderij door Markus Pernhart, halverwege de 19e eeuw.

Maria Wörth op een schilderij door Markus Pernhart, halverwege de 19e eeuw.

Tijdens een brand in 1399 gingen beide kerken in vlammen op. In de jaren daarna werden de kerken herbouwd en dit zijn de kerken die je vandaag de dag nog steeds kunt bekijken. Een tweede grote gebeurtenis volgde in 1770. De Glanfurt werd aangelegd, een kanaal ten zuiden van Klagenfurt. Het waterpeil in de Wörthersee daalde hierdoor en sindsdien is Maria Wörth een schiereiland in plaats van een eiland.

Klimaat van Maria Wörth

Doordat de Wörthersee aan alle kanten omgeven is door hoge Alpen, kent het een typisch landklimaat. Verwacht flink koudere winters dan in Nederland met veel sneeuw. De zomers zijn juist weer warmer en droger. Wil je het drukke seizoen vermijden, dan zijn mei, juni en september met temperaturen die gemiddeld rond de 20 graden liggen ook aangenaam.

Bereikbaarheid van Maria Wörth

kaart: Velden am Wörthsee

Het schiereiland Maria Wörth (A op de kaart) waar zich de beide kerken bevinden is hierboven eenvoudig te herkennen. Ben je met de auto, dan bereik je het door de Wörthersee-Südufer-Straße (L96) te nemen die Klagenfurt en Velden met elkaar verbindt. Ben je met het openbaar vervoer? Kies dan voor buslijn 5310 die vanzelfsprekend ook in Maria Wörth stopt. Op de kaart zijn de dorpen Reifnitz (B), St. Margarethen (C) en de uitkijktoren op de Pyramidenkogel (D) ook gemarkeerd. Om de parkeerplaats bij de uitkijktoren te bereiken moet je via Reifnitz rijden.

Hotels en vakantiehuisjes in Velden

Benieuwd naar de mogelijkheden een vakantiehuisje te huren in of in de buurt van Maria Wörth. Kijk dan alvast op deze pagina over Maria Wörth op Booking.com voor de prijzen en het aanbod.

Verder lezen

Meer weten over de verdere omgeving? Kijk dan naar mijn pagina’s over de Wörthersee en de deelstaat Karinthië met uitgebreide informatie over wat er te zien en te doen is in dit deel van Oostenrijk.

Publicatiedatum: 16-10-2019. Laatst bijgewerkt op: